Как излекувахме зъбите на детето без зъболекар и лекарства

• 81 961
  • 523
  •   1
Отговори
# 210
Вери, всеки вид хранене е диета, ако ти го възприемаш като отслабване - не знам. Имах предвид линкове свързани с настоящата тема, нещо концентрирано като информация, понеже нямам време да я изчета. Ти ми даваш линкове към други теми, пак да чета, не си ме разбрала. Все пак благодаря.
Людмил, в последния стадий все пак остава някаква семка накрая или остатък от нея. Маха ли се или се яде както си е?
По повод на хранителните режими, помните ли бабата от рекламата на космодиск, която казваше "Едно лекуваш, друго рушиш"? Например кардиолозите казват, че многото инфаркти в бг се дължат на менюто на българите, с много солени туршии. Какво ако си оправя зъбите, а получа инфаркт? Grinning Суровите храни пък предизвикват проблеми със стомаха у някои хора, препоръчва се щадяща обработка. А как се ядат яйца, картофи, патладжан, месо, сурови ли? Яйцата също ги реабилитираха наскоро, не било вярно, че трябва да се ограничават, особено белтъкът съдържал омега киселини.
А пък отхвърлянето на естествени храни признати отдавна за супер полезни ми се вижда крайно. Дали някой учен знае по-добре от твореца какво да е съотношението между съставките в зехтина или например маслото, което днес го хвалят, вчера обратното? Аз и без това купувам от магазина само хляб, плодове и зеленчуци, месо и млечни продукти. Всички останали рафтове ги подминавам, с малки изключения. То какво ще остане в кошницата, ако спазя и това? По мои наблюдения всички натурални продукти са рано или късно реабилитирани.
Според мен всяко залитане в определена посока си има негативи, привържениците цитират плюсовете.
За кълновете съм с две ръце!
Людмил, не споменаваш пчелните продукти. Вчера съпругът ми си взе някакъв прашец, пишеше на опаковката невероятни неща като ефект, плюс че съдържал всичко необходимо за растежа на човека.

# 211
Дали някой учен знае по-добре от твореца какво да е съотношението между съставките в зехтина или например маслото, което днес го хвалят, вчера обратното?
Ако отгърнете Библията, ще видите още на първата страница:

"29 И Бог рече: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя
и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво;
те ще ви бъдат за храна."

Ето изначалната храна за човека, дадена му от Твореца. Едва след грехопадението на прародителите Адам и Ева той става месояден.

Последна редакция: чт, 01 апр 2010, 02:18 от Людмил

# 212
Просто не знаеш смисъла на думата диета, аз съм лингвист с два езика и в тях и в нашия диета означава какво ядеш, т.е., каква е диетата ти. Всеки човек си има своя диета, разбирай стил на хранене.
А от какви линкове се нуждая съм писала в първия си пост, смятах, че си го прочела. Все пак съм ти благодарила и въпросът е приключен за мен. Това, от което не се нуждая са излишни приказки за маловажни работи. Нека да говорим за зъбите!

Людмил, няма значение, кога става месояден човекът, въпросът е, че става и на Мойсей и на Авраам и на Давид и на Господ Иисус Христос са им варили манджички и то с месце, няма нужда да цитирам, но бих могла. На евреите също Господ им даде едно меню с месце, което апостол Павел актуализира новозаветно. Освен това много от народите, които са по-здрави, също и не крадат и не убиват и не гледат тв по цял ден. Разликите не са само в менюто.
Не се заяждам, отговарям ти!
А ти ако вярваш на твореца до толкова, че да цитираш словото, защо не му вярваш, че е "направил"  качествен зехтин, например.

Последна редакция: чт, 01 апр 2010, 02:17 от mom

# 213
В една от страните на третия свят - Нигерия вождът на племето Баус умрял на 126 години. На погребението една от жените му се отбелязала, че всичките зъби на мъжа й били на мястото си, а това е признак, че и другите му органи са изпълнявали функциите си както трябва.

През м. ноември 1993 година в Аризона бил проведен интересен експеримент. Три двойки прекарали в изолирана местност 3 години, като се хранели със здравословна вегетарианска храна, която сами отглеждали, дишали чист въздух и пиели незамърсена вода. Когато експеримента приключил ги изследвали лекари-геронтолози от Калифорнийския университет в Лос Анжелис. Всички данни от анализите на кръвта и другите жизнено важни показатели на организма били заложени в компютъра на университета в Лос Анжелис.
Прогнозата на компютъра била следната: Ако продължават да живеят на такъв здравословен режим, то те могат да доживеят до 165 години.

Вилкабамба - там където децата нямат кариес и не ядат подсладени кремчета

Те живеят сред изолирана долина в Андите (Ек­вадор), на 1500 метра височина. И тук хората спокой­но и без неприятности на болестните състояния доживяват своя век (100-те си години). Селището добива известност през 1971 година при едно преброяване на населението. Освен голе­мия брой на столетниците там най-старият оби­тател на страната бил на 132 години.

И тук, както при народа на Тубу, не е отбелязан нито един случай на рак или инфаркт, дока­то в съседните на Андите обитавани планини процен­тът на заболяванията е в обичайния си размер. Сто­летниците са в добра форма и с всички зъби.

Ежедневната храна, която ползват, е еднооб­разна и ниско калорична - 1200-1300 калории - половината от препоръчваните от диетолозите в цивилизования свят. При това, те са подложени на голямо физическо натоварване поради примитивността на земеделския труд - начинът им на живот е активен и в пряк кон­такт с природата.

Продуктите, които влизат в дневния им рацион, са ориз, царевица, картофи, фасул, черен хляб, сирене, яйца, плодове. Основното им ядене - късно следобед - се състои от гъста супа с основни съставки фасул, ориз, царевица, банани. Те са пълни вегетарианци. Ме­сото, мазнините и захарта там, са изобщо не­познати. Консумацията на сол при тях не е ограниче­на, но въпреки това не предизвиква сърдечно-съдови смущения.

Забележително е, че и при двата споменати наро­да - Тубу и Вилкабамба - столетниците не изглеждат на годините си. Те са в чудесно физическо и психическо здраве, заредени с чувство за хумор оптимизъм и душевно, равновесие. И сред трите на­рода добрите отношения между жителите са устано­вени като традиция, внушавана на децата още от най-ранното им детство.

Поради географското и разположение във Вилка­бамба има равноденствие и вечер хората си лягат със сгъстяването на тъмнината - още в 7 часа, а сутрин стават в 5 часа. Работният ден започва още със става­нето и продължава без прекъсване до късно следобед. Хора с наднормени килограми или натрупани тлъстини по тялото не съществуват. Всички са стегнати и стройни.

Приемат храната, която им дарява само тях­ната земя. Предимство има растителната храна. И тук е наложен естествен баланс между поетата храна и изразходваната енергия: понижени калории - голя­мо физическо натоварване, което вероятно е ес­тествено изискване за човека.

Последна редакция: чт, 01 апр 2010, 09:26 от Людмил

# 214
Мом, за зъбите накратко - мисля, че специално за млечните, хигиената е от решаващо значение. Добре е детето да се храни 4-5 пъти дневно и да се избягва похапване между храненията. Важно е не толкова количеството, а честотата на ядене на сладки храни т.е за предпочитане е шоколад примерно веднъж дневно, отколкото на малки парченца, но често. Бихте могли да се опитате плавно да го ограничите и да предложите нещо друго, ксилитолът може би е добра идея - http://xylit-bg.com/xylit-is.html.
А с добра диета в тази възраст се осигуряват здрави и силни постоянни зъби, което в далечна перспектива е по-важно. Естествено, първо би било добре да се намери начин да се погледне в устата на сина ви, един добър детски стоматолог с нужния подход ще знае как да се справи (с ваша помощ, разбира се!).
Също съм 'за' кълновете. Тук, където живея, зеленчуците и плодовете са предимно внесени отвън т.е третирани по един или друг начин. Отглеждането на кълнове би било отличен вариант за нас, вече започнахме първите опити.

Людмил, сериозно ли смятате, че колкото и високо да се качите, и колкото и да се изолирате от отровите на цивилизацията, ще наподобите условията на живот на хората от Андите например или на вашите аборигени?? Странно, но баща ми се излекува точно с диета от 1200ккал на ден и то препоръчана му не от шамана на племето, а от лекар в Медицинска академия. Аз също се стремя да се придържам към нея и се чувствам във форма, не съм имала кариес от години, нито съм с наднормено тегло. Съществува повече от един начин човек да бъде здрав, щастлив и да се радва на живота, не мислите ли!  Simple Smile

# 215
Мом, Вери ти даде линкове към теми за здравословно хранене. Нали именно то е основа за здрави зъби и организъм. Не разбрах кои натурални храни са реабилитирани. Споменаваш олиото-рафинирано. Нищо натурално няма в него. Единият линк е към вегетарианската тема, тоест яйцата и млечните не се изключват. Другият към Хармонията. Пишещите са и месоядни. Ако търсиш конкретни лекарства за зъби, може би трябва да пуснеш тема в Здравния. За суровоядството нищо не пречи да се ядат макс. необработени храни, а тези които на човек не му допадат сурови да ги яде сварени, печени. Млякото в магазина, ако не е био, е бъкано с хормони и антибиотици.

# 216
С две думи не се интересувам нито от вегетарианство, нито от суровоядство, нито от всякакви други диети или ограничения, които хората вярват, че трябва да си налагат. Ако се интересувах, инфо купища, мога да ползвам търсачката. Дори не съм сигурна, че детето ми има сериозен проблем със зъбите или нещо друго освен зъбна плака на предните зъбчета, както съм обяснила. По скоро аз имам подобен проблем.
Заинтригува ме заглавието на темата, по тази причина основният въпрос за мен беше следния.
В КАКВО СЕ СЪСТОИ НАКРАТКО МЕНЮТО НА ЛЮДМИЛ И ОСВЕН НА ДЕТЕТО МУ , НА КОЙ ОЩЕ СА СЕ ЗАПЪЛНИЛИ КАРИЕСИТЕ. ВСЕ ПАК ТОЙ ИМА И ЛИЧЕН ИНТЕРЕС,  КАТО ИЗОБРЕТАТЕЛЯ НА УСТРОЙСТВОТО ЗА КЪЛНОВЕ.
От там нататък продължава разговора за храненето, иначе не ме интересува.  

Dulzz, благодаря за цялото инфо. Детето обича сладко, но това не означава, че му давам по цял ден. Яде най-много по веднъж на ден, най-често качествен шоколад. Яде и плодове и зеленчуци, особено плодове, ябълки круши и банани. Не мога да мисля с какво са пълни, избирам по-малкото зло, иначе трябва да стана фермер. Simple Smile

Soleil, аз не разговарям едновременно с всички хора от форума и нямам представа кой какво яде. Разговарях с Людмил, все пак и коментирах неговото изказване и продуктите, които той отхвърля. Като например зехтина, който според него не става. Просто има хора на всяка манджа мерудия и се обърка разговора. Peace 

Последна редакция: чт, 01 апр 2010, 14:39 от mom

# 217
mom,
зъбната плака може да я почисти зъболекар съвсем безболезнено. С интерес чета темата, защото има и полезни неща в нея, но моето дете си ходи на зъболекар 2 пъти в годината (преди ходеше по 4) и си мие зъбите с подходяща паста, което е доста голямо значение за състоянието на зъбите.
А зехтинът не че не става, просто явно няма отношение към кариесите, иначе е полезен Simple Smile

# 218
Мом, по-напред в темата Людмил беше писал какво ядат. Потърси някъде в по-предните страници.
Ние проблеми със зъбите засега нямаме, така че не мога да съм ти от полза за запълването на кариеси Grinning
Чета темата, защото има интереси неща.
Уреди за правене на кълнове има бол и може да си поръчаш какъвто искаш.

# 219
Moм, не съм си и помислила, че си дрогирате детето от сутрин до вечер със захар, просто такаъв пример ми хрумна в момента, защото споменавате шоколада.  Simple Smile
Има деца, на които зъбките задържат повече храна, което при вас е утежнено от немиенето. Докато успеете да заведете детето на зъболекар, бихте могли да се опитате да ги почистите сама, с памуче напоено в разреден разтвор на кислородна вода.
А на конкретния въпрос - аз лично се съмнявам в ефекта на диетата специално върху зъбите на сина на Людмил, защото снимката, с която е подкрепен според мен е манипулирана. Имахме дълъг разговор с Людмил по-назад във форума, но той така и не ми показа нещо, от което ясно да се види за какво става дума. Не прочетох досега някой друг да е пробвал или написал за подобен ефект т.е оздравял кариес. 

# 220
Dulzz, благодаря много за отговора, непременно ще  поръчам дъвките от сайта, защото тук не са разрешени за продажба в аптеките. Според мен това не влиза в противоречие със здравословното хранене. На дъщеря ми се развалиха 3 зъбчета, при условие, че цяла зима яде моркови, домати през лятото, освен това често риба и жълто краве масло от мандра през цялата година, както и сирене, кашкавал , извара, домашно кисело мляко. Тя си мие зъбите всяка вечер с без флуорна паста, но е пила антибиотик и парацетамол няколко пъти. Тя е почти на 6 г. и ходи на детска, където се яде предимно вредна храна, но няма как да я предпазя.

Dulzz, ти стоматолог ли си? Сигурна ли си, че тези дъвки и бонбони спират развитието на кариеса върху кътници на млечни зъби? Моят стоматолог е млад, но каза че само това помагало и нищо друго. Напиши , моля те , какво друго оказва влияние, освен храната и водата?
Мом,  за зъбна плака, която не се чисти с четка и паста ли става въпрос или за зъбен камък?

Последна редакция: чт, 01 апр 2010, 18:29 от Инера

# 221
Инера, тук децата се водят задължително в детската стоматологична консултация още на 6м възраст и освен инструкции за миене на зъбите, ксилитолът е първото нещо, което се препоръчва. Той е най-разпространеното, достъпно и просто средство за профилактика. Продава се във всеки хранителен магазин, също и в аптеките. Изобщо не смятам, че всичко е само комерсиален трик. В страницата на българския дистрибутор всичко е описано много точно, вие сте го прочела. Разбира се, това би имало смисъл за вас, ако приемате, че кариеса се причинява от бактерия и е заразен. Защото това би обяснило кариеса на детенцето ви, въпреки правилното хранене. От личен опит знам също така, че зъбите много реагират на стрес, наблюдавала съм го особено при деца.
Решението си е ваше, аз бих ви посъветвала да пробвате, нищо не губите. Не всичко дава резултат при всички и е трудно да се каже със сигурност. Каква е цената на ксилитола в България, имате ли представа?
Не, не съм стоматолог, художник съм, но знам със сигурност, че българските стоматолози са много добри, особено младото поколение. 

# 222
Людмил, сериозно ли смятате, че колкото и високо да се качите, и колкото и да се изолирате от отровите на цивилизацията, ще наподобите условията на живот на хората от Андите например или на вашите аборигени??
Aко само смятах и предполагах, щях да пиша в секцията фантастика.  Grinning

Но само за 8-те години живот в близост до природата (и недалеч от града), проверихме на практика доста от хилядолетната мъдрост на прадедите ни. Ако трябва да обобщя с две думи - възстановяването на връзката с Природата е пътят към решаване на всичките проблеми на днешният човек - здравословни, психически и духовни.

Вижте само хората или животните живеещи в хармония с природата: те рядко боледуват, и то малко на брой болести. За разлика от тях хората от цивилизованите страни страдат от стотици видове болести, и списъкът им се увеличава с всяка измината година, въпреки напредналата медицина, въпреки колосалните усилия на армиите от учени.

Болестите са резултат от дисбаланс, вътрешен и с природата. Невъзможно е те да се лекуват с "вълшебни" хапчета, дъвки, бонбони, билки и т.н. В най-добрият случай, когато човек се излекува без да работи върху първопричината за болестта, тя ще се появи отново в друга форма.

Последна редакция: чт, 01 апр 2010, 23:54 от Людмил

# 223
  • Stuck in a moment
Запис и благодаря за темата.

# 224
Янечек, знам че зехтинът е полезен, но според Людмил нямал добър баланс между видовете омега или нещо подобно беше. Та той не го препоръчва по тази причина. Подразни ме в случая човешкото високомерие, да смятаме, че с ограничените си познания по химия и биология можем да отхвърлим това, което Бог ни е дал като храна. И много естествени храни ги сполетява същата участ, някой набеден учен почва да открива недостатъци и храната се отбягва от цяло поколение, докато някой друг учен не се намеси. Не се ли ограничаваме всички в яденето на яйца? Колко броя бяха на седмица позволени? Оня ден чета статия, не било вярно, яжте си спокойно, вече е полезно. За това аз разсъждавам така - ценя всички естествени продукти и най-вече разнообразието, избягвам човешката намеса в обработката на продукта. Мисля, че във всяко ядливо нещо има нещо уникално и полезно, независимо дали някой вече го е открил научно. Господ си знае работата.
Струва ми се също крайно да изследваме в подробности кой яде боб, кой царевица. Просто защото храненето не е единствения фактор определящ дълголетието. Убедена съм, че и всички да ядем за една година менюто на тези народи, ще е все тая. Убедена съм, че имат значение духовните ценности на хората, целия им начин на живот, също и чистотата на природата. Да не говорим, че физическото здраве е важно, но духовното е по-важно, там ряпата и пониците няма да свършат работа. Здрав дух в здраво тяло, нали?

Dulzz, сигурна ли си, че може да се вкара кислородна вода в устата на дете?
Soleil, той Людмил ми написа храните и точно това коментирахме. Относно други уреди за кълнове къде да погледна, при електроуредите онлайн и по магазините не съм срещала.

Последна редакция: пт, 02 апр 2010, 01:30 от mom

Общи условия

Активация на акаунт