Как излекувахме зъбите на детето без зъболекар и лекарства

  • 81 664
  • 523
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 1 161
И понеже наистина става дума за ранна форма на кариес -  това е процес в границите на емайла, а емайлът не е свързан с кръвния поток т.е. минералите, необходими за възстановяването трябва да са разтворени отново в слюнката. В този смисъл -  по-важно е явно колко дълго храната се дъвче, престоят и в устата, а не че просто се поглъща.
Да, това е добра идея - на едно 3 годишно дете трудно можеш да му обясниш какво е да смуче и как да смуче таблетка. Затова трябва да се храни с храна, която се дъвче продължително и минерализира емайла. Маслото, било от сьомга или ленено има свойството на активатор. Доколкото разбирам, това е т.нар. витамин К2. Пропуснах да добавя в горния списък ферментирали храни, те са богати на този витамин. Цитирам:

"В растенията витамин К се намира под формата на филоквинон, а в продуктите от животински произход като менаквинон. Витамин К2 влиза в група вещества, определяни като витамин К. Срещат се и под общото наименование менаквинони.

Витамин К2 е мастноразтворим витамин, който нормално се синтезира в храносмилателния тракт от бактерия, която е част от естествената микрофлора на червата.

Витамин К2 се намира в жълтъка на кокошите яйца, маслото, телешкия черен дроб, различни сирена и в продукти, произдедени от ферментирали соеви зърна (японската храна „натто“).

Храната от ферментиралите соеви зърна е най-добрият източник на витамин К2. Витаминът в нея се получава при процес на ферментиране от бактерия, подобна на тази, която населява червата. Количеството витамин К2, което се съдържа в млечните продукти е по-малко от това на витамин К1.  

Витамин К2 участва в процесите на кръвосъсирване и има важно значение за изграждането и поддържането  на здравето на костите. При метаболитните процеси в организма, той спомага свързването и усвояването на калция и транспортирането на същия минерал в организма.

Витамин К2 е по-ефективен от витамин К1 по отношение на изграждането на костите. При него за разлика от витамин К1 се наблюдава и ефект да намалява вредния холестерол и да подтиска развитието на атеросклероза. Витамин К2 може да предпази от фрактури и  поддържа плътността на лумбалните кости при остеопороза. Витамин К2, комбиниран с витамин Д и калций се изписват при терапията и превенцията на остеопороза.

Витамин К2 е по-биологично активната форма на витамините К. Витамин К2 помага и при миелодиспластичен синдром (MDS). Заболяване, при което се наблюдават хемопоетични нарушения и чиято отличителна черта е съчетаването на хиперактивен мозък с нисък брой на кръвните клетки.

Витамин К2 и неговите производни индуцират апоптозата на клетките при левкемия и повишава ефекта на L-транс ретинова киселина.

Тъй като витаминът се синтезира от тялото се смята, че не се налага неговият прием във вид на добавки, още повече, че той в напълно достатъчно количество може да се набави и чрез консумация на подходящи храни.
 
Не се препоръчва самоволен прием на добавки и медикаменти, базирани на витамин К, включително и витамин К2, тъй като той има отношение към кръвосирването и може да доведе до нежелани ефекти. По принцип висок процент от българите се предразположени към образуване на тромби, което налага допълнително повишено внимание на прием на витамин К."

Цитат

Витамин К2 е мастноразтворим витамин, който нормално се синтезира в храносмилателния тракт от бактерия, която е част от естествената микрофлора на червата.
Toва ме навежда на мисълта да се търси връзка между разваляне на зъбите и дисбактеироза след лечение с антибиотици и поради неправилно хранене с киселинно образуващи храни (бяло брашно, захар, готвени храни и др.). И двете са фактор за унищожаване на нормалната микрофлора в червата, и така се спира производството на витамин К.
Както знаем той има свойството да разнася калция в тялото. Няма ли го, с колкото и калций да тъпчете детето, той няма да достигне до нужното място.

Освен това този витамин спомага за произвеждането на остеокалцин, който привлича калция към зъбите.

Toку що открих, че люцерната е сред най-богатите на витамин К: "Спанак, зеле, аспержи, броколи, карфиол, домати, моркови, люцерна, водорасли, меласа, ряпа и др. Ето възможно обяснение за нашия случай: Сами изяжда по една купа кълнове oт люцерна с бадеми и козе сирене.

Последна редакция: пт, 26 мар 2010, 14:18 от Людмил

# 196
  • Мнения: 471
Инера, не сме решили, не сме се срещнали  Wink
Пък може и Людмил да ни покани на хълма  Rolling Eyes
За дестилатора не мисля, че е по-лош, даже май са еднакви. Аз го ползвам и съм доволна. За направата на български вариант трябва пак Людмил да се заеме, аз само мога да предоставя мостра.

# 197
  • Мнения: 1 161
Инера, не сме решили, не сме се срещнали  Wink
Пък може и Людмил да ни покани на хълма  Rolling Eyes
За дестилатора не мисля, че е по-лош, даже май са еднакви. Аз го ползвам и съм доволна. За направата на български вариант трябва пак Людмил да се заеме, аз само мога да предоставя мостра.
Чудесно, спец съм по копиране и усъвършенстване на такива неща.
На хълма вече дойде пролетта, копаят се лехички, садят се кореноплодните (по лунния календар). Малкият помощник е неотлъчно с нас, с лейката и малката лопатка.
Видяхте ли какво открих за витамин К?

# 198
  • Мнения: 376
http://xylit-bg.com/xylit-is.html
Какво ще кажете за това? Моят стоматолог ми каза, че само върху млечни зъби имало ефект. Бонбоните съдържат много Е-та, но дъвките нямат.

# 199
  • Мнения: 1 161
http://xylit-bg.com/xylit-is.html
Какво ще кажете за това? Моят стоматолог ми каза, че само върху млечни зъби имало ефект. Бонбоните съдържат много Е-та, но дъвките нямат.
Aми какво да кажем, те си рекламират бонбони и дъвки, които "намаляват риска от поява на кариес".
Ние говорим за начин на живот, който ще дари децата ни със здрави зъби за цял живот.

Вие как си представяте те да дъвчат дъвки цял живот за да нямат кариес? #Crazy

# 200
  • Мнения: 167
Здравейте, темата е много дълга, а децата ми имат и други проблеми освен зъбите, та се налага да чета и другаде. Може ли да ме насочите към тези страници или линкове, където да прочета или да ме посъветвате по-накратко. Големият ми син е на 4. Поради изоставане в говора и някои други умения, не съм го научила още да си мие зъбите. Обича шоколад и от вътрешната страна се появява зъбна плака, не знам дали има кариеси, трудно е да се прегледа. Наистина ли чрез диета се подпомага възстановяването? Аз самата имам много кариеси, които не се лекуват, те са миниатюрни, до шийката на зъба. На мен може ли да помогне диета? Благодаря на всеки, който би си изгубил времето да ми пише  bouquet !

# 201
  • Мнения: 1 161
Здравейте, темата е много дълга, а децата ми имат и други проблеми освен зъбите, та се налага да чета и другаде. Може ли да ме насочите към тези страници или линкове, където да прочета или да ме посъветвате по-накратко. Големият ми син е на 4. Поради изоставане в говора и някои други умения, не съм го научила още да си мие зъбите. Обича шоколад и от вътрешната страна се появява зъбна плака, не знам дали има кариеси, трудно е да се прегледа. Наистина ли чрез диета се подпомага възстановяването? Аз самата имам много кариеси, които не се лекуват, те са миниатюрни, до шийката на зъба. На мен може ли да помогне диета? Благодаря на всеки, който би си изгубил времето да ми пише  bouquet !
Нашият опит и опитът на други показва, че ДА - кариесът може да се спре и дори лекува, ако навреме се коригира диетата. Разбира се, трудно е да се очаква, че изгнили до корен зъби ще се възстановят (макар да вярвам в това).

Както лекът за рак, така и за здравите зъби няма магическо хапче или формула. Здравите зъби са огледало на здравото тяло. Излекуването им изисква промяна в начина, по който стопанисвате тялото си.
Няколко по-важни фактора, според Уестън Прайс и други изследователи са:
  • Мастноразтворимият витамин К2 - отговорен за транспортирането на калция в организма и натрупване на калций по зъбите. Синтезира се в естествено състояние в червата ни. Богати на този витамин са ферментирали храни, кълнове от люцерна, спанак, зеле, аспержи, броколи, карфиол, домати, моркови, водорасли, ряпа и др. Храненето с несвойствени за нас храни (бяло брашно, захарни изделия, готвени храни, полуфабрикати и др.) унищожава полезната микрофлора и така нашето тяло не може да синтезира достатъчно този витамин
  • Естествен източник на калций - костен бульон, козе сирене, пълномаслено кисело мляко и др.
  • Отказване от пържени и готвени с олио храни. Да се използва ленено олио и семе и то в студен вид, за салати.
  • Отказване от храни съдържащи захар. За подсладяване може да се използва мед, фурми, стевия.
  • Отказване от храни изработени от бяло брашно. Да се заместят с пълнозърнести.
  • Приемане на кълнове - те са истински бомби от минерали и витамини, в най-чист вид. Най-добре е да си ги произвеждаш  у дома.

Последна редакция: ср, 31 мар 2010, 18:43 от Людмил

# 202
  • Мнения: 167
Благодаря за бързия отговор, сладкото поне на мен не ми е слабост, но пия доста кафе. Сега поредица от въпроси, които ми хрумнаха, докато четях поста. Ако решите да отговорите, ще съм благодарна.
Бялото брашно все пак е част от състава на пълнозърнестото, толкова ли е вредно? (ясно е, че е по-малко полезно) Какво е стевия? Ферментирали храни значи ли туршии? Ако се подобри дисбактериозата медикаментозно ще бъде ли полезно? Какво несвойствено за човека има в готвените храни, примерно един гювеч или супа? Хората си ядат манджа от древни времена и няма данни да са създадени суровоядци. Суровоядство ли препоръчвате? Лененото олио заради омега киселините ли? В олиото има много витамини, не говорим за пържене. Наистина ли го считате за вредно? А зехтинът? Хранителни добавки?
Последно, правила съм кълнове доста преди години, сега не ми покълват семената Thinking. Последно пробвах леща, за една седмица едва прободоха кълновете и замириса на застояло. От къде или какви марки да купувам семена за кълнове? Има ли голямо значение какви и разнообразието им или може да са едни и същи, както препоръчвате - люцерна. Купените кълнове стават ли? Тези кълнове как се ядат, за да ги приеме семейството - в салатите със зехтин и лимонче или самостоятелно?
Много въпроси, ако не ви се пише, ще разбера! Благодаря още веднъж!

# 203
  • Мнения: 1 161
Благодаря за бързия отговор, сладкото поне на мен не ми е слабост, но пия доста кафе. Сега поредица от въпроси, които ми хрумнаха, докато четях поста. Ако решите да отговорите, ще съм благодарна.
Бялото брашно все пак е част от състава на пълнозърнестото, толкова ли е вредно? (ясно е, че е по-малко полезно) Какво е стевия?
http://zeleno.bg/bg/articles/339-steviya-medena-bilka.html
За брашното - ето защо: http://www.lekove.bg/articles/view/12/481
Ферментирали храни значи ли туршии?
Да, особено киселото зеле.
Ако се подобри дисбактериозата медикаментозно ще бъде ли полезно?
Доколкото може да се задържи след това. А това става само в нормална pH среда.
Какво несвойствено за човека има в готвените храни, примерно един гювеч или супа? Хората си ядат манджа от древни времена и няма данни да са създадени суровоядци.
Готвеното по правило е киселинно образуващо. Месото също. Което само по себе си не е проблем, ако се съпътства с голямо количество алкализиращи пресни плодове и зеленчуци. Но колко хора днес изяждат цяла купа салата след порция гювеч? Колко хора днес ядат ябълки и моркови между яденетата?
Суровоядство ли препоръчвате?
Аз лично го предпочитам, но няма данни то да е по-добро за зъбите. В същност единствено сред месоядните общности Уестън Прайс открива 100% имунитет срещу кариес. Но аз не бих се оплакал и от 95% имунитет, както е сред по-растителноядните.
Лененото олио заради омега киселините ли?
Да
Лененото олио  В олиото има много витамини, не говорим за пържене. Наистина ли го считате за вредно?
То просто ни изкарва извън баланс. Има твърде много Омега-6, и почти никакви Омега-3. Да не говорим какво остава в него след рафинирането.

А зехтинът? Хранителни добавки?
Зехтинът има малко и от двете, тоест с него и без него, все едно. А хранителните добавки за мен са просто поредната индустрия, печелеща от здравето на хората.
Последно, правила съм кълнове доста преди години, сега не ми покълват семената Thinking. Последно пробвах леща, за една седмица едва прободоха кълновете и замириса на застояло.
Ние имахме същия проблем, и заради Самуил и количеството което той изяжда създадох микроферма, която e автоматична машина за покълване.
От къде или какви марки да купувам семена за кълнове?
Слънчоглед - от пазара, люцерна - от различни места, напоследък на едро, на килограм от ГеяСем.
Има ли голямо значение какви и разнообразието им или може да са едни и същи, както препоръчвате - люцерна.
Може и да има, ползвали сме само люцерна и слънчоглед. Които сами по себе си са отлична комбинация.
Купените кълнове стават ли?
Категорично - не. Те не виждат слънце, гледат се в изкуствени условия, на денонощни лампи, за да растат по-бързо. Освен това те губят силата си часове след набиране, какво да говорим за дни, прекарани в магазина.
Тези кълнове как се ядат, за да ги приеме семейството - в салатите със зехтин и лимонче или самостоятелно?
Като част от салатите, макар малкия да ги нагъва направо със шепи. Но той е свикнал с вкуса им, с тях е закърмен така да се каже  Grinning

Последна редакция: ср, 31 мар 2010, 19:48 от Людмил

# 204
  • Мнения: 167
Да, аз бях питала за линкове и в първия си пост.
Също ме интересува какво ще кажат и хората, опитали тази диета с точно тази цел. И които стриктно са следвали, нещо, което ние няма да направим със сигурност. Някакви запълнени кариеси и в други деца? Понеже това е най-важното, нали, дали действа!
Людмил, благодаря, а би ли ми написал на кой етап какво се яде от кълна? Като е едва покълнало зърно, цялото ли се яде, а като стане голям кълн, маха ли се семката? На всеки етап от израстването ли се ядат? И в твоята "кутийка" виждат ли слънчева светлина? Пак въпроси Simple Smile
Кажи ми, моля те колко струва, ако не е прието тук, то на лични.

# 205
  • Мнения: 6
http://xylit-bg.com/xylit-is.html
Какво ще кажете за това? Моят стоматолог ми каза, че само върху млечни зъби имало ефект. Бонбоните съдържат много Е-та, но дъвките нямат.

Живеем във Финландия. Докато дъщеря ми беше по-малка използвахме бонбони точно на тази фирма, защото само те произвеждат лесно разтапящи се в устата, което ги прави подходящи за малки деца и болни на легло. Сега вече (тя е на 2г и 3мес) и давам нормално твърдо драже, както е описано и в сайта, след всеки прием на храна. Не виждам как това влиза в противоречие със здравословния начин на живот и правилното хранене, които се коментират тук. В средата, в която се движим, се използва ксилитол в една или друга форма и няма нито едно дете с кариес, което не ми се вярва да е само идеално съвпадение. Но разбира се, въпрос на личен избор. Според мен много други неща освен храненето оказват не по-малко влияние върху зъбите, но това е встрани от конкретната тема. 
Инера, за съжаление и в дъвките има Е-та, опаковката е пред мен.

# 206
  • Мнения: 1 161
Да, аз бях питала за линкове и в първия си пост.
Също ме интересува какво ще кажат и хората, опитали тази диета с точно тази цел. И които стриктно са следвали, нещо, което ние няма да направим със сигурност. Някакви запълнени кариеси и в други деца? Понеже това е най-важното, нали, дали действа!
Людмил, благодаря, а би ли ми написал на кой етап какво се яде от кълна? Като е едва покълнало зърно, цялото ли се яде, а като стане голям кълн, маха ли се семката? На всеки етап от израстването ли се ядат? И в твоята "кутийка" виждат ли слънчева светлина? Пак въпроси Simple Smile
Кажи ми, моля те колко струва, ако не е прието тук, то на лични.
Kълна - когато "езичето" стане колкото самото семе. А пониците - когато станат големи семката се превръща в малко растение.
Моята кутия е сложена до прозореца и се огрява от слънцето сутрин.

# 207
  • Мнения: 20 000
Мен ми стана интересно това за киселинността на средата в тялото. Някой беше писал преди няколко страници, че средата в тялото трябвало да е киселинна, иначе се образували бактерии. От бегло четене тук-там по темата, съм останала с друго впечатление, а именно че е по-добре да се ядат алкализиращи храни. Някой ще разясни ли повече по въпроса?

А поници от слънчоглед само с необелените семки ли правите? Аз съм пробвала няколко пъти да получа поници от обелени семки, но се вмирисват и затова правя само кълнове.

# 208
  • Мнения: 1 161
Мен ми стана интересно това за киселинността на средата в тялото. Някой беше писал преди няколко страници, че средата в тялото трябвало да е киселинна, иначе се образували бактерии. От бегло четене тук-там по темата, съм останала с друго впечатление, а именно че е по-добре да се ядат алкализиращи храни. Някой ще разясни ли повече по въпроса?

А поници от слънчоглед само с необелените семки ли правите? Аз съм пробвала няколко пъти да получа поници от обелени семки, но се вмирисват и затова правя само кълнове.
Никога не съм успявал с обелени. Предполгам те са само за кълнове, за поници не стават.

# 209
  • Мнения: 5 714
Поници от слънчоглед и елда само с необелени зърна правя.
В човешкия организъм трябва да има алкално-киселинно развновесие.

"В книгата си “ Сила за живот “, д-р Пашкулев пише, че Природата ни е създала така, че функционирането на клетките ни да се осъществява повече в алкална, отколкото в киселинна среда. Всички жизненоважни функции се осъществяват максимално само при определено съотношение на алканни и киселинни йони в кръвта, лимфата, тъканната течност и вътрешността на клетките. Равновесието се поддържа от храносмилателната, отделителната, дихателната, ендокринна системи. Като е атакувано външно и вътрешно. Най-често вътрешното е от неправилно хранене. Киселинността в организма се увеличава за сметка на алкалната среда. За алкализирането на организма е добре първо да се почисти, чрез различни средства..."

http://sites.google.com/site/journalecology/bilki-prirodolecenie … zdravoslovenzivot

Общи условия

Активация на акаунт