Как излекувахме зъбите на детето без зъболекар и лекарства

• 81 973
  • 523
  •   1
Отговори
# 240
  Христос Възкръсна !

Последна редакция: нд, 04 апр 2010, 18:15 от mom

# 241
Да, ползвали са диетата на примитивните нации и точно това показва, че истински здравите хора всъщност никога не са следвали модни тенденции в храненето. Не са си изготвяли меню и са яли каквото имат. Това показва също, че менюто на обикновените хора и в бг не е по-малко здравословно, а вегетарианството само по себе си създава допълнителното натоварване да се балансира диетата, в която липсват месните яхнийки. Щом примитивните народи ядат така и са здрави, значи няма проблем да живеем така. Трябва само да избягваме новите храни на цивилизацията, които са силно "деформирани". Ти самият даде диетата като пример, аз стъпвам на нея.
Освен това не е редно да препоръчваш строго вегетарианската диета и да рекламираш суровоядството, след като си знаел, че има и друг вариант, много по-близък до хората и той е дори първичният. Независимо, че целта ти е да продаваш уреда, мисля, че той пак би се купувал. Особено ако го патентоваш и го дадеш да ти го произвежда някоя фирма и цената му падне поне наполовина.
Съгласен съм, че "истински здравите хора всъщност никога не са следвали модни тенденции в храненето. Не са си изготвяли меню и са яли каквото имат." Но то важи само за примитивните нации и българите от старо време. Влезте днес в един супермаркет и огледайте рафтовете. Ако си дадете труда да изчетете етикетите и отделите храните с много Е-та, с рафинирана захар и брашно, ГМО и зеленчуците и плодовете пръскани с пестициди сигурно ще остане под 1% безвредна храна от хилядите продукти. Какъв здравословен избор е това??? Децата на България (защото за тях говорим в тази тема) избират днес измежду кифли, банички, пици, сандвичи, вафли и кроасани и прочие, все правени с рафинирано брашно и захар. Прибавете разнообразието от сокчета и газирани напитки преливащи от шекер и много Е-та.  Същото е в детските градини - бялото брашно и захар са всеки ден в менюто на малчуганите. Защо въобще се чудим после, че НАД 80% от децата в България са с развалени зъби??? Какво е здравословното в "менюто на обикновените хора" щом този "близък до хората" начин на хранене катастрофално руши зъбите им???

Виж примитивните нации нямат този проблем - там химията и рафинираните храни не присъстват в менюто. На децата им не трябва специална диета нито зъболекари - те щат-нещат живеят здравословно - много движение комбинирано с биологични сурови храни пълни с витамини, минерали, ензими, целулоза и баластни вещества. Да, така наистина "ядеш каквото има" и си здрав. Не са само изследванията на Уестън Прайс, които го доказват. Сходни изследвания показват, че отличното здраве и зъби са нормално състояние за природните хора.

За разлика от горните, ние трябва доста да се потрудим за този дар. Нужно е си съставим диета за себе си и цялото семейство и дисциплинирано да я спазваме. Не се заблуждавайте, че това ще стане с храна от супермаркета или кварталния пазар. Както казахме по-горе, храната масово производство освен че е бъкана с химия се отглежда на изтощени почви и няма да зареди тялото ви с нужните елементи.

Вариантите са три:
  • Храна собствено производство (най-добрият и най-евтиният)
  • Проверени производители (ваши приятели, които не ползват химии)
  • Биологична храна от специализиран магазин (най-скъпият вариант)

Последна редакция: нд, 04 апр 2010, 03:25 от Людмил

# 242
Това, което пишеш съм го споменала в едно изречение - да избягваме "деформираните храни", полуфабрикати и др. Споменаваните от теб продукти аз също не ги купувам. Замърсеността в някаква степен на плодовете и зеленчуците е неизбежна.
Въпросът беше най-вече защо натрапваш вегетарианството и суровоядството като единствен вариант за зъбите, след като точно твоят "учител" е правил по необходимост диетата ти, а всъщност е постигал целите си с нормална готвена храна, предимно с месни продукти.
Прави ми впечатление, че във всеки мой пост пропускаш тази част, за която не ти се говори.
Последно в духа на празника ще ти кажа, че хората, които се вманиачават в материалното губят повече, отколкото печелят. Едно е да си отговорен и разумен към тялото си, друго да смяташ, че материята превъзхожда духа.(личи си от мястото, което й отделяш) Пак ти припомням, че очистването на човека върви дух душа и тяло в тази последователност и така както мислиш за мащерката и сушените кайсии душата ти ще остане гладна и жадна. Не посвещавай целия си живот на тленната обвивка, така или иначе пръст при пръстта отива, а Христос възкръсна не защото е ял кълнове. Най-добронамерено ти го казвам, голям материалист си! Под материалист не говоря за пари, ти ме разбираш. Тези залитания наподобяват някаква духовност, ала ние сме деца на земята, но до възкресение на душата не водят. Понеже тя принадлежи на небето!
Очаквам бурна негативна реакция на написаното в края, но не го пиша от високомерие, уверявам те!
Честит празник, Възкресение Христово!

# 243
Честито възкресение Христово, мир и светлина в душите и домовете ви!

Не всичко е възможно във всички времена и някои мисли могат да се мислят само на определен етап от развитието, е казал един умен човек, Хайнрих Вьолфлин.  Едно механично пренасяне на начина на хранене в случая едва ли ще даде същият ефект, защото както Мом написа, човек не е само храносмилателна и отделителна система. Много условия трябва да бъдат изпълнени в един и същи момент, а това практически е невъзможно. И какво му е чудното на това, че като храниш с топла и питателна храна едно бедно дете от Кливлендски квартал, то показва добри резултати в училище??

Людмил,  ябълката е изградена от ХИМИЧНИ връзки, както между впрочем и всяка една храна. Това, че нещо е химия, не означава непременно, че е вредно. Багрилата на дрехите, които носите са също химия и то доста вредоносна, особено за деца! Замисляли ли сте се? С това не ви провокирам да започнете да си предете памука, а искам да кажа, че човек трябва да усети сам мярката, защото крайностите са опасни.

# 244
Aз мисля, че темата се изчерпа. Споделих с вас нашия опит, опита на Уестън Прайс. Нека следващата тема е за вашите успехи в тази насока. До нови срещи!

# 245
Благодаря, Людмиле, че публикува тази диета на Уестън Прайс! Тъкмо бях започнала и аз да се замислям, дали не трябва да променям коренно храненето си, предвид модерните залитания,  Thinking но връщайки ме към корените на древните народи, виждайки тяхното хранене, съпътствано от доброто им здраве, здравият разум в мен, който и до сега ми говореше, надделя окончателно и виждам, че Господ си знае работата, давайки ни храната ни и че човек не е създаден, за да размишлява ден и нощ за менюто си, а за по-важни работи.  Simple Smile
Тази диета  е наистина добър финал на темата.
Относно кариесите, предполагам, че всички ще продължим да посещаваме зъболекаря, дано и вие да го правите от време на време и понеже никой освен вас няма претенции за други "успехи", както ги наричаш, не вярвам темата да продължи в тази посока.

# 246
ВО ИСТИНА ВОСКРЕСЕ !!!
Изобщо не се е изчерпала темата. Утре мисля да споделя още нещо интересно с вас.

# 247
Аз предлагам който не му харесва темата да не се впуска в безсмислени спорове по цели страници и да не пише тук Peace Вече взе да ми идва в повече дъвкането на едно и също нещо за корените. Който както му харесва, така да се храни. Надявам се никой да не ми отговаря на този пост и да приключим дискусията за модерните залитания.

# 248
Диетата и съветите на Пол Брег  ми се виждат по-добри от тези на Уестън Прайс и Рами Нигъл, макар че имат много общи неща. Пол Брег не препоръчва консумация на ферментирали храни. Сред храните богати на калций, които той изброява ,присъстват поници от люцерна, сурови бадеми, козе сирене и др. Ето какво пише за калция: " Недостигът на калций се изразява в спиране на растежа, разрушаване на зъбите, чупливост на костите...  Без достатъчно количество калций в кръвта нервите не могат да изпращат сигнали. Резултатът е стрес и напрежение. Това е особено добре забележимо при силно емоционалните деца...  Неорганичните таблетки калций, например, не могат да дадат храна на вашите кости, те само ще замърсят организма с отпадъци." И никъде не споменава, че зъбите се увреждали от бактерии и че трябва да се мият с четка и паста, за да са здрави.
Познавам мъж, който е на 57 години и няма нито един развален зъб, а баща му е починал на 67 години и е бил с всичките си здрави зъби. Моят прадядо почина на 96 години без нито един зъб в устата си, а беше здрав и до последно живееше сам и се грижеше сам за животните си. Здрави зъби не означава непременно здраво тяло.
И не мисля, че лошите зъби за дело на лош ген. Моят съпруг има здрави зъби, а всичките му роднини са с много развалени зъби.
Опитах се да свържа всички теории, за да ми се подреди пъзела и се получи следното:
Ако на организма не му достига калций се получава слаб емайл и бактериите лесно го разрушават. Но ако в организма има достатъчно калций, то никакви бактерии не могат да разрушат зъбите. Ксилитола и пастата за зъби успяват да премахнат една част от тези бактерии, но не всички. И затова ефекта е намаляване на кариесите, но не окончателно спиране на разрушителния процес.  Не се знае също до колко ксилитола и пастите за зъби вредят на други части на тялото.
Преди години си миех зъбите три пъти на ден по 3 минути и зъбите ми се разваляха по-често, отколкото сега като ги мия само вечер. Емайла ми се протриваше от обикновената / не електрическа/ четка, защото имам слаб емайл.

# 249
Аз предлагам който не му харесва темата да не се впуска в безсмислени спорове по цели страници и да не пише тук Peace Вече взе да ми идва в повече дъвкането на едно и също нещо за корените. Който както му харесва, така да се храни. Надявам се никой да не ми отговаря на този пост и да приключим дискусията за модерните залитания.

Soleil, има място за всеки под слънцето, не се изживявай като пъдар на съфорумците си, като им поставяш ограничения какво да пишат и какво не. Това, какво ти харесва на теб не може да служи за цензура, този форум не е твое лично пространство, където да си каниш само приятелките!
Това, че темата се изчерпа като натрупано инфо е според Людмил, темата е свързана с него лично като заглавие и ако продължи подобна дискусия, по-добре някой да си отвори нова тема, а ако пише в тази, да сподели как е излекувал зъбите на детето си, както е заглавието и да сподели "успехите". Което не виждам някой да прави.
И стига с това на всяка манджа мерудия, НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА КОМЕНТИРАШ ВСЕКИ ПОСТ, участието се усложнява много, точно от претенциите на хора като теб спрямо останалите. От както влязох разговарям само с Людмил, който имаше желание да пише по въпросите ми, а сума хора изявиха претенции по постовете, за щяло и нещяло. Погледни броя на моите постове спрямо твоите и ще разбереш кой пише излишни неща. Ехо, вече живеем в свободна държава...    Laughing

# 250
Аз, освен да се заяждаш от самото начало,  друго не виждам в постовете ти. Заяждане за линковете, които никой не беше длъжен да ти търси, после обиди хората, че били на всяка манджа мерудия. После започна да дъвчеш едно и също за храната, защото не можеш да разбереш другата гледна точка. Пак обиди, че еди кой си бил материалист. Не разбирам негативното ти държание.
И както каза форумът е свободно пространство, така че си е мой личен избор на кои постове ще отговарям.

# 251
Аз, освен да се заяждаш от самото начало,  друго не виждам в постовете ти. Заяждане за линковете, които никой не беше длъжен да ти търси, после обиди хората, че били на всяка манджа мерудия. После започна да дъвчеш едно и също за храната, защото не можеш да разбереш другата гледна точка. Пак обиди, че еди кой си бил материалист. Не разбирам негативното ти държание.
И както каза форумът е свободно пространство, така че си е мой личен избор на кои постове ще отговарям.

Как да ти го обясня по-просто. Има тема! И множество гледни точки към нея, които всеки може да изказва и всеки е длъжен да търпи или да ги критикува по същество (това не е заяждане, ако някой бърка понятията!). Това, което не се прави е да се месиш не по темата, а само за да обясниш, че някой от участниците не ти харесва и трябва да спре да пише и да му губиш времето с твоята неприязън. Ето това вече е заяждане! Много такива участници има, във всяка тема, самозвани пъдари, не участници. Ти не пиши, ти не питай, направи това, направи онова, не ми харесваш, махай се... Държат се, като че си влязъл в хола на частния им дом. Ако имаш изобщо гледна точка по темата, ще се радвам да я прочета.

В самото начало писах, че питам автора на темата да ми каже накратко изводите или да ми прати линк ако има с инфо пак накратко, понеже нямам време да чета. Той ми ги каза, прати ми линкове по същество и аз ги коментирах с него.  И всичко щеше да е ОК, ако някой не ме беше вкарал в този тъп разговор без край. Някой прочел недопрочел почна да праща линкове към всякакви теми за хранене, няма лошо, дори благодарих, ама се и сърди, че не ми трябват, че трябва и отчет да давам, защо не ми трябват и т.н, и т.н., откачане нямаooooh! После пък да не пиша, щото не му харесвала гледната ми точка!!! Tired Няма ли край това?

# 252
Изпий едно чайче най-добре Grinning
В началото на темата поне трима човека ти обърнаха внимание. Ти започна със заяждането. Това не си искала, онова не си искала. Диета какво било, чак професията си каза ooooh!
Ами естествено, че ще ти дадат линкове към теми за здравословно  хранене при положение, че питаш какво му било на бялото брашно и рафинираното олио. Mr. Green

Последна редакция: вт, 06 апр 2010, 12:21 от Soleil*

# 253
Изпий едно чайче най-добре Grinning
В началото на темата поне трима човека ти обърнаха внимание. Ти започна със заяждането. Това не си искала, онова не си искала. Диета какво било, чак професията си каза ooooh!
Ами естествено, че ще ти дадат линкове към теми за здравословно  хранене при положение, че питаш какво му било на бялото брашно и рафинираното олио. Mr. Green

Е явно няма край  ooooh!, слагам го аз, от уважение към тези, които не се интересуват от безмислени заяждания. А да убеждавам теб е като да наливам вода в пробита кошница. Черното бяло няма да направиш, но продължаваш да използваш форума като лично пространство извън темата. Не си коментирала мнението ми в нито един пункт, за какво изобщо говориш с мен? Заставам зад мнението си по темата, ще коментирам от тук нататък само него и то с хора, които говорят също по темата, вместо да се заяждат. А ти предъвкваш едно и също, държиш се като началник, какъвто никой не те е поставил, взираш се да търсиш под вола теле, за да се заядеш. Ако някой се интересува, в което се съмнявам, ще се върне назад и ще прецени.

# 254
Ами, аз още преди няколко постинга помолих да се сложи край Peace

Общи условия

Активация на акаунт