Към майките привърженички на здравсловното хранене.

• 1 964
  • 26
  •   1
Отговори
     Отскоро моето детенце ходи на ДГ.
     Градината е доста добра и ,според ръководството на тази градина,и храната,която се предлага там, "също е много добра". Crazy
     Менюто уж било съобразено със стандартните представи за здравословното и с реалните нужди на децата.
     Обаче,като погледна седмичното им меню,отбелязвам поне по един " супер здравословен" продукт за всеки ден.Като,например:
     филия с ПАСТЕТ
     филия с МАЙОНЕЗА и извара
     кисел
     Нишестяно кремче
     ВАФЛА
     ШОКОЛАДОВА вафла
     СУХА ПАСТА
     КРОАСАН с шоколад
     и т.н..

Това е само началото.Не знам,какво ще открия по-нататък.
     Освен това в градината не е забранено да се внасят торти,бонбони и всякакви други сладки почерпки за рождени дни.Факт,с който градината даже се гордее.
     Както и да е.Надали ще успея да променя нещо в градинското меню или в правилата на градината(относно внасянето на торти например).Абсолютно съм сигурна,че нито директорката,нито медицинския персонал на градината са информирани за вредата на захарта,кофеина,транс мазнините и повечето емулгатори,с които са претъпкани горепосочените продукти.
     Понеже съм насочила темата към майките привърженички на здравословното хранене,искам да ги попитам,как се справяте със всичките тези боклуци по градините?Как спасявате децата си от тях?Размишлявам,какво може да се направи:хем да се опази детето от вредните храни,хем да не се чувства изолирано от останалите?
    Има ли начин? Thinking

# 1
Мила,

не изпадай в крайности,ЗАЩОТО НАПЪЛНО ЗАБРАНЕНИЯТ "ПЛОД" Е НАЙ-СЛАДЪК !

Важното е вс.ден да яде плодове и зелен4уци, не 4е и те не са пълни с химии..

Шоколада е по-малко вреден от зрън4ото,4ипса и кубетите,които са пълни с Е-ТА, ТЯХ ДА ГИ ИЗБЯГВАМЕ !

Шоколада напротив, е полезен !

А изварата как да я намажат на филийката без мазни4ко...?

Има детски пастет МАКС И МОРИЦ, и детска лютеница Олинезко БЕЗ КОНСЕРВАНТИ/Е-та/ !

Рядко има дете което да не търси ежедневно нещо сладко,то е полезно за мозъка !

Децата растът и изгарят вси4ко !

Да избягрваме :ГАЗИРАНИ И РАЗТВОРИМИ/СТЕП4ЕТА/ НАПИТКИ,4ИПСОВЕ И ПОДОБНИ ПЪРЖЕНИ КРЕКЕРИ/ЗРЪН4О/.

Просто в такова забързано време живеем 4е преминахме от живата храна/суровоядството/ на по4ти само мъртва храна, затова толкова мн.боледуваме, просто трябва баланс и да подбираме по-малкото зло....

Blush

# 2
GIULIA, културата на хранене се гради в детството. На теб не ти е сладко без мазничко, защото така са ти го мазали от малка. Пристрастяването към тестено и сладко е лесно и резултатите проличават по-късно (от опит). да, на 5 г. може да не се сдобият с наднормени килограми, но на 25-30 ще стане. Има някъв % хора, които могат да ядат без ограничения, всички други не - защо трябва да се набляга на тестено и сладко при децата? За да се борят с него след години ли?

Не става дума за забранен плод, разбира се, че ведъж в седмицата или когато й се дояде ще си хапне, но всеки ден? И сутрин и следобед - това е чиста лудост.

Селма, вече трудно се справям  Tired в 1 и 2 група не й оказаха влияние, дори отказваше храна от рода на кроасани и др. боклуци, които им дават там, до 3 г. беше хранена изключително здравословно, при това без забрани, но вече мина много време и виждам, че това, от което се опасявах идва  Tired редовно след градина иска вафла, а вечер да яде само тесто. Всичко, в което беше убедена досега се изпари, защото градината все пак е авторитетно нещо за децата. Вече смята меденките, вафлите, кроасаните, филиите и мекиците (да, мекици им дават за закуска  Crazy) за здравословна храна, необходима на децата. Все още удържам фронта, защото такива храни рядко влизат вкъщи и няма как да ги яде, но е очевидно, че тези няколко години са достатъчни да убедят детето, че това са полезните храни.

Питах специалистите в подфорума за здравословното хранене и лекарката се усъмни, че менюто е подготвено от специалисти, това няма нищо общо със стандартите за хранене на деца.

Ако можеш води детето в 9 ч., нека закусва вкъщи, поне да спестиш сутрешното.
Иначе обядът е добър.
И остава следобедната ...

Питала съм директорката, но при нас се спуска централно за много градини и не може да се променя, днес пак ще повдигна въпроса, защото това е направо нагло - в училищните лафки забраниха боклуците, а най-малките следобяд ги тъпчат с вали, сухи пасти и меденки #Crazy

# 3
GIULIA, културата на хранене се гради в детството. На теб не ти е сладко без мазничко, защото така са ти го мазали от малка. Пристрастяването към тестено и сладко е лесно и резултатите проличават по-късно (от опит). да, на 5 г. може да не се сдобият с наднормени килограми, но на 25-30 ще стане. Има някъв % хора, които могат да ядат без ограничения, всички други не - защо трябва да се набляга на тестено и сладко при децата? За да се борят с него след години ли?

Не става дума за забранен плод, разбира се, че ведъж в седмицата или когато й се дояде ще си хапне, но всеки ден? И сутрин и следобед - това е чиста лудост.

Селма, вече трудно се справям  Tired в 1 и 2 група не й оказаха влияние, дори отказваше храна от рода на кроасани и др. боклуци, които им дават там, до 3 г. беше хранена изключително здравословно, при това без забрани, но вече мина много време и виждам, че това, от което се опасявах идва  Tired редовно след градина иска вафла, а вечер да яде само тесто. Всичко, в което беше убедена досега се изпари, защото градината все пак е авторитетно нещо за децата. Вече смята меденките, вафлите, кроасаните, филиите и мекиците (да, мекици им дават за закуска  Crazy) за здравословна храна, необходима на децата. Все още удържам фронта, защото такива храни рядко влизат вкъщи и няма как да ги яде, но е очевидно, че тези няколко години са достатъчни да убедят детето, че това са полезните храни.

Питах специалистите в подфорума за здравословното хранене и лекарката се усъмни, че менюто е подготвено от специалисти, това няма нищо общо със стандартите за хранене на деца.

Ако можеш води детето в 9 ч., нека закусва вкъщи, поне да спестиш сутрешното.
Иначе обядът е добър.
И остава следобедната ...

Питала съм директорката, но при нас се спуска централно за много градини и не може да се променя, днес пак ще повдигна въпроса, защото това е направо нагло - в училищните лафки забраниха боклуците, а най-малките следобяд ги тъпчат с вали, сухи пасти и меденки #Crazy

В гешка си, просто съм реалис. Като малка бях вегетарианка до 15 ми година, после разбрах 4е помалко трябва да ям и месо.

Три деца сме и нямаме здр.проблеми: 165 см = 48 кг. след 2 раждания., и сестрами е като мен,а брат ми е 185=75кг...

Говоря за 1 сладко на ден,но не бонбони и вафли:
1-2 ПЪТИ СЕДМИ4НО Блок4е детски шоколад-киндер или милка,или
ДАВАМ на малката филия с масло халва/мед и 4аша пр.мляко или кисело,1 път седми4но пала4инки с конфитюр и сирене+4аша пр.мляко или айран, или варена тиква с мляко и каф.захар или пе4ена,или 1 мес.дом.тиквеник или дом.бискв.торта с 1л.прясно мляко, бялата захар съм заменила с кафява или мед, 1-2 на седмица пълнозърнести бисквити с каф.захар натрошени в кис.мляко, пълнозърнест сухар за попара с 4ай ,масло и сирене или пр.мляко, риба или пиле,
но вс.ден преди градина ПЛОД ИЛИ ФРЕШ АКО БЪРЗАМЕ...,  кое му е нездравословното дотук ....newsm78

Трябва да се яде 4есто, но помалко ! За децата същоТО ВАЖИ,ЗАЩОТО ТЯХНАТА обмяна е по-бърза, и никакво нощно хранене на бебетата...  !
 Blush
Важното е и коли4еството !

Много е важно Възпитанието на детето в култура на храненето, от малки да нау4ат кое е полезно и кое вредно...
Говорене и показване С ЛИ4ЕН ПРИМЕР е решението И СПАСЕНИЕТО !

А как да спрем ПРАВИТЕЛСТВОТО НИ ДА НИ ПРОДАВА БГ ЖИТО И ДА НИ ХРАНИ СЪС ЗАКУПЕНОТО ОТ ТЯХ ГЕННОМОДИФИЦИРАНО С НЕЯСЕН ПРОИЗХОД ИЛИ ОТ УКРАЙНА-4ЕРНОБИЛСКО ИЗГОДНИ4КО ЖИТО... #Cussing out Sick #Crazy newsm78
 Money

Последна редакция: чт, 08 окт 2009, 13:02 от GIULIA

# 4
Писах - изключения има. Можеш да се радваш. Повечето хора обаче НЕ са като теб.

И разбира се, че трябва да ядеш месо. За мен то е част от балансираното хранене - месо, млечни, плодове, зеленчуци, зърнени. Тестено и сладко предпочитам да е веднъж седмично, а не веднъж дневно, това му е нездравослвоното в твоето меню (според моите разбирания, разбира се не те карам да ги приемаш).

Темата е конкретно за менюто в градините и не можеш да ме убедиш, че това, което им дават е нормално.
Закуските са нездравословни и учат на лоши навици, визирайки тези в нашата градина. Във вашата нямам представа как е, но при нас са основните са: попара, мекици, филии, вафли, меденки, козунак, кроасан, суха паста, крем с оцветител. И това е всеки ден по два пъти - сутрин и следобяд. Като се прибере вкъщи, ако мама е приготвила за вечеря нещо пърженко с филийка с палачинки за десерт, ами - много идва. 3 филии в градината, една вкъщи - 4 бр. това за възрастен е много, какво остава за дете.

# 5
За ДГ все още нямам наблюдения, но за яслата мога да кажа, че всичко зависи от директора и контрола му върху домакина и готвача.. Имаха една готвачка - кренвирши с карт. пюре ( от това сухото вероятно), смениха готвачката и започнаха да се появяват заешко, телешко в менюто.
В ДЯ плод даваха в 10 ч, а не като десерт към обяда. Такъв просто нямаше, защото на детенцето супата и второто му бяха достатъчни

Детето ми дели храните все още хляб на хранене по 1/2 филия, предупредила съм да не се насилва.
Но проблема е от това, че има някаква максима "Трябва да се изяде всичко" и така лека полека за да не се мръщи госпожата детето става изпълнително и се тъпче с всичко, което му предложат..

Не се сърди човече, не знам но тук няма такива следобедни закуски като "шоколадова вафла".  Проблема с пълнеенето на децата не е само от лоша храна, а и от липса на движение

# 6
...
Не се сърди човече, не знам но тук няма такива следобедни закуски като "шоколадова вафла".  Проблема с пълнеенето на децата не е само от лоша храна, а и от липса на движение

Как тогава спортуващи деца, не говоря за тичане като игра, а занимаващи се 3 пъти седмично със спорт пълнеят? Защото, ако пуснеш търсачката ще прочетеш много примери.

Колко спорт трябва, за да се изгорят мекиците за закуска, 4-те филии, следобедната вафла и освен тях нормалната храна?

# 7
   Въобще не става въпрос за изгарянето на излишните калории(това е проблем,но е отделен).
   Говорим за прекомерната употреба на бялата захар,която без да се "изгаря"  разваля костната система,зъбите,бъбреците и черния дроб.Нужното количество захар успешно се набавя от плодовете и зеленчуците! Peace
   Е-тата,повечето от тях знаем способстват за образуване на ракови клетки.Способстват за поява на най-различни алергии и т.н..
   Транс мазнините,които замърсяват кръвоносните съдове,и пагубно влияят на сърдечната и мозъчната работа(а ние след това тъпчем детето със нещо сладичко,за да му проработи горкото мозъче  Mr. Green Crazy ).
   Шоколадът,разбира се,че производителите му ще твърдят за неговата полезност.Но....съжалявам!Според мен никак не е полезен за деца!Защото е доказано,че 1.пречи за усвояването на калций,2.превъзбужда нервната система(особено детската).

# 8
Неказвам 4е е нормално,но неможем да обърнем системата на 360, ОСОБЕНО В РБ !
Пробвам се години наред, но  Cry и не се отказвам.... Peace

Дай твое здравословно примерно  седми4но меню,
как се справяш да готвиш ежедневно по няколко разли4ни и полезни ястия,
подскажи  тайната си...Blush Praynig

А хр.оцветители има и в сиренето ни,хляба... Sick, неможем да вкараме био храни в ДГ зажалост... Crossing Arms

# 9
....
То няма и смисъл, ако е на 360.  Grinning

# 10
Цитат
Шоколада е по-малко вреден от зрън4ото,4ипса и кубетите,които са пълни с Е-ТА, ТЯХ ДА ГИ ИЗБЯГВАМЕ !
  За тез'  боклуци изобщо не коментирам....Смея да кажа,че обичам детето си и съм достатъчно информирана,за да не го тъпча собственоръчно с тези отрови. Naughty

Цитат
в училищните лафки забраниха боклуците, а най-малките следобяд ги тъпчат с вали, сухи пасти и меденки
   Да!И аз недоумявам!
   В училището едно дете поне има избор дали да си купи някой боклук или да не си го купи.А ДГ-тата мъниците не избират.
   А и друго е абсурдно!Първо създаваме на децата лоши(да не кажа извратени) хранителни навици,а после.... очакваме в училищната(и по-нататък) възраст да се насочват към по-здравословната храна! Crazy

# 11
В нашата дг е с 1 идея по-бедна на боклуци,мекици за 3г.не съм про4ела в менюто им !

Тогава да направим петиция до МЗ да се разпореди за корекциите В МЕНЮТО ИМ, ДОРИ ДА НИ ВДИГНАТ ТАКСИТЕ ! Peace

Защото безплатен обяд няма ! Blush

# 12
Пробвам се години наред, но  Cry и не се отказвам.... Peace

Дай твое здравословно примерно  седми4но меню,
как се справяш да готвиш ежедневно по няколко разли4ни и полезни ястия,
подскажи  тайната си...Blush Praynig
    Може и да не можем,но поне да се опитаме!Ако мълчим,ако не роптаем,ако не споделяме информацията с директорите,учителките,както и майките по площадките нищо няма да се промени!И само след години ще констатираме,че се е увеличил броя на деца -диабетици,затлъстелите деца,че имунитета,като цяло е спаднал и т.п..

Нямам особена тайна за здравословното меню.Готвя максимално просто.Предпочитам да пека или да варя.Слагам минимум подправки(магитата,кнор и др. химически овкусители нямат място в кухнята ми).
    Не се и извъртам кой знае колко с разнообразието.Важното е да има пресни плодове и зеленчуци,както и сготвени такива на масата.Да има зърнени работи(каши,хляб).Да има някой белтък(аз лично не ям месо,но оставям детето само да прави избор).И да няма боклуци(не да сложа пред детето плитка шоколад и да му забраня да го яде).Много лесно! Simple Smile
    Да,случва ни се да имаме гости,празници,когато на масата присъстват по-непрепоръчителни храни(от подписа ми  Wink ).Да,детето опитва и от тях,но това не е норма,не е ежедневие.

# 13

Цитат
Тогава да направим петиция до МЗ да се разпореди за корекциите В МЕНЮТО ИМ, ДОРИ ДА НИ ВДИГНАТ ТАКСИТЕ !

Много разумно! Peace
   Би ли могъл някой да се опита да напише такава петиция?

# 14
...

Как тогава спортуващи деца, не говоря за тичане като игра, а занимаващи се 3 пъти седмично със спорт пълнеят? Защото, ако пуснеш търсачката ще прочетеш много примери.

Колко спорт трябва, за да се изгорят мекиците за закуска, 4-те филии, следобедната вафла и освен тях нормалната храна?

A аз не говоря, че менюто е супер. Аз съм от родителите, които НЕ настояват детето да яде по една филия, ако яденето е с картоф или ориз дори доста често испускам хляба. Кисели и нишестета не яде, каши изобщо не съм предлагала освен оризовата за захранване.

Но масовото мнение е, че не яде ли по една филия на ядене, значи не е яло.. Много от децата от малки се тъпчат до полуда, резултата е разжирен стомах, ужас, а не удоволствие от храненето- като това се пренася от майката на госпожата в ДЗ

За пълнеенето не са виновни само бялата захар и брашното, доста по-лошо е месото с високо съдържание на хормони, вече във водата, която консумираме има завишени дози хормони

Общи условия

Активация на акаунт