Защо хората се страхуват от осиновяването?

• 16 534
  • 391
  •   1
Отговори
# 105
А пък на мен ми стана интересно защо връзката е : хора с репродуктивни проблеми и осиновяване . Дете може да осиновят и семейства , които имат свой деца .

те че могат могат, друг е въпросът дали се замислят - според мен голяма част не. ето - аз май нямам репродуктивен проблем, все пак замисляла съм се за осиновяване, но изобщо не съм убедена че ще се случи някой ден. предполагам просто трябва да "узрея" за това и като Fussii да се почувствам абсолютно готова и без никакви страхове.

# 106
Последно от мен, защото изчезвам  Wink....

Това какво съм мислила е едно, обаче това, което се е случило е друго ... Не знам какво щеше да се случи ако бях родила и би било твърде самонадеяно да твърдя "Със сигурност щях да осиновя, дори и да бях родила..." Просто не знам какво щеше да бъде ако...

Сега Нико е моят син - да ми е жив и здрав това ми стига  Laughing

Рика, поправих се аз .... върнах се назад в собствените си постове и видях - страх си ме е било... мдаааммм. Сега ми е много леко и безстрашно, ама след като го има сина ми  Wink

# 107
Мислила съм дали мога да бъда що годе прилична осиновителка, т.е. да съм майка, такава, каквато съм и на родните си деца.   Имам желание да си осиновя дете. Да се раздавам още, да дам любов и семейство.
Единственият ми страх е, да не нараня детето, да не сбъркам в нещо. Но той си съществува и по отношение на рождените ми деца.....

# 108
  • Вън от пространство и време
А пък на мен ми стана интересно защо връзката е : хора с репродуктивни проблеми и осиновяване . Дете може да осиновят и семейства , които имат свой деца .

Това е съвсем друга тема, достатъчно интересна сама по себе си.

По темата...
Аз и съпругът ми подадохме документи 8 години след като за себе си взехме решение че може да се пробваме да имаме деца. Преди подаването преминахме през няколко инсеминации (брой не помня) и едно ИКСИ. През тези години преживяхме и един фалит на бизнеса ни и това също малко ни позабави... Когато по време на ИКСИ-то ме наблъскаха с толкова хормони, че после едвам оживях си казахме - до тук. Да прекратим всичко може би ни помогна и това, че ние също твърдо бяхме решили да осиновим дете след като имаме свое. Е, Господ малко измени плановете ни.
Страх съм имала най-вече от това как ще се справя с майчинството, с грижите, с проблемите около отглеждането на дете. Страхове, които бих имала и ако бях забременяла.
Страх че няма да приема чуждото дете като свое не помня да съм имала или поне желанието ми да стана майка е било много по-силно от него.
Много бързо приех сина си в сърцето си, още при посещенията в Дома. С нетърпение чаках да го посрещна у дома и когато това се случи се превърнах в майка-орлица на "my precious", както казваше мъж ми.
После се страхувах дали ще мога да обикна друго дете така. С дъщеря ми в началото на връзката ни тези страхове дори станаха реалност - имаше преходен период, в който чувствах сина ми като мое дете, а нея - като дете дадено ми за гледане. После една вечер започна да вдига много висока температура и точно тогава осъзнах че се страхувам за нея защото вече е част от мен, а не защото се чувствам отговорна. И всичко си дойде на мястото. Сега мога да кажа, че обичам двамата по различен начин - не по-силно или по-слабо, просто различно. Не мога да го обясня, чувствам, че е така.

# 109
  • Пловдив
Сега мога да кажа, че обичам двамата по различен начин - не по-силно или по-слабо, просто различно. Не мога да го обясня, чувствам, че е така.
Hug Точно така, това го казвам и аз, за двете ми деца. По различен начин Simple Smile

# 110

Хората се страхуват от осиновяването  -  преди всичко от самите себе се:дали ще се справят,дали са взели правилно решение,какво ще излезе от това дете след време и най-вече,ако детето разбере.Мисля,че нашето общество все още не е отворено към проблема "осиновяване"

Колкото до обичта - човек взима едно куче и го обича.Мисля,че е по-добре да обичаме деца!А страхове винаги ще има и гаранция,като за луксозна стока няма.

# 111
  • София
Колкото до обичта - човек взима едно куче и го обича.Мисля,че е по-добре да обичаме деца!

Ooo, айде стига... едното какво общо има с другото!?

# 112
За тези, които се страхуват да осиновят, ако е възможно да про4етат Наръ4ника за осиновяване и приемна грижа. Би трябвало да е превод на американският, ако е така, няма на4ин след дадените примери за преживяното от деца с биологи4ните им родители и техните мисти4ни връзки да не ви се иска да осиновите. Преди години бях 4аст от екипа, който превеждаше справо4ника и съм ревала на всяка страница и молех мъжа ми, да ми обещае, 4е един ден ще осиновим. Кой да знае тогава, 4е това ще е на4ина да имаме деца при нали4ието на 18 племенника. След установяването на проблема, следващата стъпка беше осиновяване, не сме правили никакви други опити. Така беше правилно за нас, дори и един ден да направя инвитро, стане 4удо или осиновя отново, никога не мога да си представя да си деля децата по тази при4ина.

За "Първи4на рана", не съм я 4ела, но мисля, 4е не трябва да се дава винаги за пример. Става на въпрос за един слу4ай(или може би няколко), това въобще не озна4ава, 4е при вси4ки осиновени деца е така. Не вярвам в такава мисти4на връзка, само погледнете майките, които малтретират, игнорират и не се грижат за биологи4ните си деца. Къде е тяхната връзка?
В4ера дадох пример с познати осиновени, които познават биологи4ните си родители и не искат  да имат нищо общо с тях, не защото ги обвиняват, 4е са ги оставили, а защото са им благодарни, 4е не са им провалили живота.

Лошото в България е, 4е няма достатъ4но преведена литература за осиновяването. Отглеждането на дете осиновено като по-голямо е малко по-разли4но.
Аз познавам много хора тук с големи биологи4ни деца, които осиновяват и искат деца със здравословни проблеми. Тези осиновявания се нари4ат, хуманитарни, а не са за изграждане на семейство.

Стига  с тези гени, те не влияят 4ак толкова, колкото някои от вас мислят. Не казвам, 4е не играят роля, но също възпитанието, примера и куп други неща, както и  зависи от самото дете. Баба ми е една от 4 деца. Единият брат е бил директор на у4илище, после кмет, баба ми завършила средно(говорим за края на 30-те), другият брат повтарял един и същи клас 3 години, баба го настигнала и задминала, сестра й  няма да ви казвам какви ги е правила...та става на въпрос за деца с едни и същи гени, по един и същи на4ин възпитани, с едни и същи биологи4ни родители.

Сега трябва да ходя, ще допиша по-късно.

# 113
 Аз не се стахувам от осиновяването. Имам две осиновени деца. Гордея се с тях, но авторката, моля, не се рови в човешките чувства! Ако се замисляш дали да осиновиш дете, не е това начина. Или пък събираш някаква информация? Или поне ми отговори защо питаш? Всеки трябва да извърви пътя си. Да, разликата е в това, че ние не раждаме децата си, изстрадали сме ги.

# 114
  • София
Обмисляли сме го като вариант. Страхувах се, да. Но не дали ще обичам детето и какво ще е то (или поне не повече отколкото за рожденно). Уплаши ме самата процедура, негативното отношение на голяма част на хората около мен към осиновяването и най-вече доколко бих могла да защитя детето си от това. Много исках и да преживея 9-те месеца на блаженно очакване, въпреки че ми е ясно, че те нямат голямо отношение към майчинството. опитахме ин витро (решихме да е само едно) и стана. Иначе предполагам щяхме въпреки страховете си да осиновим - за мен никога не е имало голямо значение дали нечие дете е осиновено или рожденно...
Спомням си, че очаквайки първата си дъщеря, много се вълнувах какво и доколко ще е взела тя от баща си и от мен. Чудех се, какво ли е да видиш "собствената си плът и кръв". Обаче когато я видях, тя не приличаше на никой. Беше си съвсем отделна личност. И ми беше чужда през първите седмици... Тогава разбрах, че да износиш едно дете не те прави автоматично негова майка. И няма значение начинът, по който детето ти е дошло при теб.

# 115
  Да, разликата е в това, че ние не раждаме децата си, изстрадали сме ги.
Това пък какво трябваше да означава?Нима бременните не "изстрадват" децата си??

# 116
  Да, разликата е в това, че ние не раждаме децата си, изстрадали сме ги.
Това пък какво трябваше да означава?Нима бременните не "изстрадват" децата си??
Китана, изтрих това което написах, едва ли би ме разбрала. С най добри чувства!

# 117
Има общо - не мога да свикна с обръщението "ела на мама,тате" и пр.към домашни любимци.Много по-благородни сме за кучешки каузи ,вместо да направим едно дете щастливо,а за това трябва да има голямо сърце!

# 118
Китана, няма да го разбереш, разли4ен вид страдание е,  бременните физи4ески "изстрадват" децата си, майките, 4акащи да осиновят страдат с душата си, ако с 2 думи може да се обобщи. Прекалено ли4но е поне за мен да го споделям, може би някой друг ще се опита..

# 119
Румяна,аз те разбирам - тези деца са родени от сърцето и заслужават цялата любов на този свят!

Общи условия

Активация на акаунт