Защо хората се страхуват от осиновяването?

• 16 578
  • 391
  •   1
Отговори
# 285
  • София
[quote Ето ви красноречив пример за това! Но котетата няма да станат кученца, защото ги кърми и отглежда кучката на мой приятел.
[/quote]

Хубав пример.
Сигурна съм, че кучката много добре знае че това са котенца. И какво от това, че няма да станат кученца. Тя ще удовлетвори майчините си инстинкти, а котенцата ще оцелеят заради топлината, кърмата и грижата.
И не вярвам някой ден кучката да страда заради това че децата и са станали добри ловци на мишки, вместо да гонят и връщат топка или пръчка например.

# 286
  • Вън от пространство и време
Пълното отричане на съществуването на гените и тяхната роля,на наследствеността ,е погрешно!

А кой го отрича?
Моите деца приличат външно на биологичните си родители (съвършени са ги създали Embarassed).
Пеят вярно и особено дъщеря ми има страхотни гласови данни. Аз не мога един верен тон да изпея и поради тази причина не им пея а съм се въоръжила с касети и дискове откакто дойдоха у дома.
Огненият темперамен синът ми си е наследил от някой от БР, обаче гризането на ноктите и късното ставане сутрин си е моя заслуга във възпитанието му.

Аз съм съгласна и с Бижу, че осиновените деца по нрав обикновено са доста далеч от този на осиновителите си и точно това създава понякога трудности в общуването, поне за тези семейства които аз познавам с по-големи осиновени деца.
Но аз специално също съм "черната овца" в рожденото си семейство. Някак си се отличавам в много отношения от тях толкова, че дори отдавна сме престанали и ефективно да разговаряме. Поддържаме връзки по задължение. Та за мен е нещо нормално децата да са различни от родителите и може би точно това ми помогна да приема моите с всичките им странности и да се опитвам да се разбирам с тях на базата "противоположностите се привличат", а не да се стремя да ги правя мое копие.

# 287
  • София
Диабета не се унаследява.
Това което се унаследява е предазположеност. Тоест съществува по-голям (напр. 10%, 50% и т.н) риск един човек да развие диабет ако някой от роднините му по-права линия страда от това заболяване. Тук обаче е трудно да се отдеференцира, кое е ген и кое влияние на средата. Например семеен стил и навици на хранене. Доколкото ми е известно, ген отговорен за диабета не е открит.
Това важи и за алкохолизма, депресивните състояния и т.н.
Коефициента на интелигентност също не се унаследяват. Унаследяват се параметри - в широки граници.
Например поради наследствеността, интелигентността на един човек може да варира между  100 и 130. Ако този човек попадне в стимулираща среда, ходи на училище и т.н, той ще постигне максимума на своя потенциал, ще е интелигентен и справящ се човек.
Ако е лишен от горното, неговия коефициент ще остане на долна граница, но никога не би проявявал признаци на умствена изостаналост.
И тук разбира се има изключения. Повечето гении, произхождат от не толкова гениални семейства  Wink

# 288
Диабета не се унаследява.
Това което се унаследява е предазположеност. Тоест съществува по-голям (напр. 10%, 50% и т.н) риск един човек да развие диабет ако някой от роднините му по-права линия страда от това заболяване. Тук обаче е трудно да се отдеференцира, кое е ген и кое влияние на средата. Например семеен стил и навици на хранене. Доколкото ми е известно, ген отговорен за диабета не е открит.
Това важи и за алкохолизма, депресивните състояния и т.н.
Коефициента на интелигентност също не се унаследяват. Унаследяват се параметри - в широки граници.
Например поради наследствеността, интелигентността на един човек може да варира между  100 и 130. Ако този човек попадне в стимулираща среда, ходи на училище и т.н, той ще постигне максимума на своя потенциал, ще е интелигентен и справящ се човек.
Ако е лишен от горното, неговия коефициент ще остане на долна граница, но никога не би проявявал признаци на умствена изостаналост.
И тук разбира се има изключения. Повечето гении, произхождат от не толкова гениални семейства  Wink
Всичко,което казваш доказва тезата,която се опитваш да обориш.
И още:
Цитат
Известният немски композитор Йохан Себастиян Бах получил дарбата си от прадедите си и от своя страна също я предал на децата си. За 8 поколения в рода на Бах се наброяват около 50 известни музиканти.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B … D0%BE%D1%81%D1%82

Последна редакция: чт, 15 окт 2009, 14:34 от Китана

# 289
  • София
Китана, нищо не оборвам.
Просто пояснявам разликата между "диабета се унаследява" и "унаследява се предразположеност" Първото звучи категорично и означава, че ако майка ми е болна от диабет и аз непременно ще се разболея. Второто означава повишен риск. И ако аз съм наясно с този риск ще променя начина си на живот, така че да сведа този риск до минимум.
Твърдението ти за коефициета на интелигентност е леко казано подвеждащ. По този начин внушаваш, че ако дете произхожда от необразовани и "първични" като поведение родители, то няма шанс да стане добър ученик например.

# 290
Приемам уточнението.Благодаря за поправката. Wink

# 291
.

Последна редакция: чт, 15 окт 2009, 15:26 от Sunshine84

# 292
Цитат
Множество експерименти с близнаци са доказали, че само наследствеността не е решаваща за интелектуалното ниво на човек, а наравно с нея е и околната среда, в която израства индивидът.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82

Йохан Себастиан Бах... любим мой композитор, също, както и Вивалди и... Вагнер, който също е гениален и световно известен, но е получил таланта си от... втория си баща.
А, да и Кристиан Лоренц, който свири в една обичана от мен съвременна група, която също е световно известна и е свирел на пиано и е учел в музикално училище, но го е напуснал, за да... свири джаз записите на баща си /споменах ли, че баща му всъщност му е осиновител?/.
Или пък Микеланджело, който получава дарбата си от съпруга на дойката си, който е бил каменоделец. Simple Smile

Никой тук не отрича напълно гените, но твърдението, че те се наследяват в много, много голям процент евентуално наистина би предизвикало страх.

Последна редакция: чт, 15 окт 2009, 15:11 от Stillness

# 293
Цитат
Множество експерименти с близнаци са доказали, че само наследствеността не е решаваща за интелектуалното ниво на човек, а наравно с нея е и околната среда, в която израства индивидът.
СЪгласна съм с това.

Талант не се получава от някой.Или го имаш,или го нямаш.
Успеха се дължи на 10 % талант и на 90% работа.Т.е. ако не работиш,не се трудиш,не обръщаш внимание на заложбите си,няма как да ги развиеш,така е.Но ако сравним човек с талант,който работи и човек без такъв,който също се труди,разликата си я има.Така мисля аз.
Цитат
Никой тук не отрича напълно гените, но твърдението, че те се наследяват в много, много голям процент евентуално наистина би предизвикало страх.
Не знам колко е голям процента,но е достатъчно ,за да се има предвид.

# 294
] че ако дете произхожда от необразовани и "първични" като поведение родители, то няма шанс да стане добър ученик например.
Всъщност това изобщо не е далеч от истината, но.. няма да споря, тъй като тук има доста чувствителни натури.

Чувствителни, нечувствителни пред такива изявени експерти по генетика и психология... кои сме ние, че да спорим ...
Може ли само една молба - да ми посочите научните източници на тази информация, за да мога да се обогатя със знания и аз ...

И понеже тук много се мери в проценти, метри и килотонове  Laughing, как на никой пък не му хрумна , че децата имат и свои лични заслуги за постиженията и поведението си... Познавам две порастнали осиновени деца (по-отблизо имам предвид). Вероятно физическите си белези и природни таланти, носят от биологичните си семейства (знам че ще разочаровам мнозина, обаче и двете не са алкохолички, нито серийни убийци). От семействата си са получили образование, възпитание  и т.н.
Но това което са - като чувствителност, умения, постигнато в живота си е лично тяхна заслуга и тяхно израстване

Дайте на децата малко въздух и възможност да не са единствено и само родителски продукт - смес , сплав и още не знам какво

# 295
Фуси Peace Това с процентите го привнесох аз в темата. Чисто ориентировъчно без намерението да меря или тегля.
Но напълно си права, децата също имат свои собствени постижения, те имат и свой живот, своя среда, свои победи и загуби, свое светоусещане, просто защото са нещо различно и отделно от самите нас. Естествено, че не са плод единствено и само на нашите усилия.
Моя дребосък още от сега си има мнение за всичко и се опитва да разкъса "майчините ми окови" и да се развива самосиндикално. Е, до голяма степен успява... Laughing

# 296
Fussii, извинявай!   bouquet
Хванах се за цифрите и "наследството" защото се подразних. Естествено, че децата са преди всичко себе си.

Последна редакция: чт, 15 окт 2009, 16:10 от Stillness

# 297
Много ви благодаря за урока. Отсега нататък ще се усмихвам и ще лицемернича. Няма да казвам това, което наистина мисля. Няма да бъда искрена. Няма да казвам истината. Ще казвам само това, което хората наистина искат да чуват.
Имайте предвид, че аз никого не нарекох амеба, тъп, ограничен и т. н. Никого не нападнах, само три пъти се защитих. И най-големия си враг не бих нарекла така. Но вие само от няколко реда във форум го направихте.

# 298
Размива ми се границата за възпитание и генетично наследено. Това на което се казва "циганска душа" - генетично ли се предава? Изразът го разбирам по два начина - единият е свързан с музика. А аз питам за другият: ти казваш "не", а детето - моля те бе мамо, хайде, хайде... Или - хайде бе бате, дай едно левче. Ако някой знае. Не искам да обиждам никого.  Peace

# 299
Размива ми се границата за възпитание и генетично наследено. Това на което се казва "циганска душа" - генетично ли се предава? Изразът го разбирам по два начина - единият е свързан с музика. А аз питам за другият: ти казваш "не", а детето - моля те бе мамо, хайде, хайде... Или - хайде бе бате, дай едно левче. Ако някой знае. Не искам да обиждам никого.  Peace
Аз не те разбрах.

Общи условия

Активация на акаунт