Трудно проговарящи деца - тема 2

• 110 186
  • 760
  •   1
Отговори
# 45
sisa788, играта, за която пишеш- с надуването на бузите, е част от артикулационната гимнастика, която логопедката ни кара да правим с Милица всеки ден. Ако това е интересно за сина ти, чудесно. Посетете логопед, който да ви покаже и останалите упражнения и действайте. Ще е от полза за детето.
За фина моторика свалих доста неща от Крокотак. Дъщеря ми обича да оцветява. Напоследък "помагаме на Пепеляшка"- изсипвам на масата два различни вида кус-кус (мидички и топчета), после ги разпределя в различни чаши. И с мемори картите доста се забавляваме, включва се и голямата дъщеря. Игра с пластелин, пъзели, обличане на кукли- все любими занимания.
Голям зор е с цветовете, песните и стихотворенията от детската градина. Песните винаги си ги измисля и като мелодия, и като текст (загубена кауза е това). От цветовете безпогрешно назовава два- три ( другите са "като небето", "като тревата" и т.н.). Стихчетата се помнят, но така ги заваля, че почти не се разбира какво казва. В ДГ я научиха да брои до 10, но количествените и представи са до 3. Купих и един дървен пъзел с цифри и точки, съответстващи на цифрата. Него много си го обича.

# 46
  • Варна
...............................................
Незнам вече какво да направя. Sad

Консултирай се с логопед. Peace

# 47
  • София
.............
Преди да се разпиша тук, почетох от другата тема, но признавам, че не съм чела всичко, а сигурно има още полезна информация.
...................
Засега мисля да изчакам 2 г. 6 м. за посещението на логопед, както съветва лекарката. Взела съм координатите на добра логопедка, ако се наложи, ще прибегнем до нея.

Здравейте,
съветът ми е да не чакате още половин година, най-вероятно е просто  да загубите още 6 месеца.Ако сте намерили колега,работещ в ранна възраст ,по-добре е възможно най-скоро да направите и консултация с него.Доста голяма част от пациентите ми са били посъветвани от педиатри да изчакат до......2.5-3-3.5гв.Рядко се случва детето само да успее да навакса.А с изчакването обикновено се пропускат важни моменти, когато децата са особено податливи на терапевтични намеси.

# 48
  • София
Здравейте и от мен,нека се запиша и аз тук.От 1 година следя всички теми за говора .Моят син е на 3 години и също има много малък запас от думи в речника.Редим мозайки,правим цвете,човече ,обича да рисува,но пъзелите не ги обича.......................
.Не чета само форума ,а изобщо покрай нас има доста деца на неговата възраст които не говорят.Изписаха ни сироп на Браин бостер,но аз съм малко резервирана към тях.........................Благодаря  за отговорите.
Последната ни игра е да си надуваме бузите,първо аз и после му казвам хайде ти,след това той  ги надува и така се научи да казва хайде ти.Всичко така учим под формата на игра.Незнам вече какво да направя. Sad

Здравейте
,както са ви казали и родителите тук-време е за консултация с логопед.Чудесно е ,че вие инстинктивно сте се насочили към игри с подражание, но все пак ви трябва терапевтична програма,разработена съобразно индивидуалните нужди и възможности  на вашето дете.

# 49
Благодаря за отговора.От днес  започнахме да търсим логопед да се надявам,че ще попаднем на съвестен.Благодаря още веднъж за отговора.

# 50
Благодаря, Логопед, ще имам предвид съвета. Сега се налага да се грижа за болен човек, но при първа възможност ще отида при личната да ни препрати където и в каквато последователност е нужно.  bouquet

# 51
   Здравейте! Моля всички за помощ и съвет!
   Става въпрос за племенника ми, който е на 6 годинки, а все още говори по бебешки и почти нищо не му се разбира. Когато му кажем, че не го разбираме, той започва да обяснява с мимики, жестове, звуци... Трудно се концентрира. Не може да запомня и най- елементарни неща. Повече от година посещаваше логопед, но резултата е нулев. До сега не са му правени никакви изследвания и не е воден при друг специалист. Личната лекарка препоръчва само консултации с логопед.
   Благодаря предварително!

# 52
  • София
Родителите на детето биха ли послушали съвета ти.Ако сега ти кажа, че само с логопед няма да се оправи детето, и че на 6 год. си е сериозен проблема, който описваш какво би могла да направиш.Много е трудно да даваш съвети на родител относно детето му  Sad.
На 6 год. би тгрябвало частично да се опитва да чете и пише.Би трябвало да се справя с учебния материал в предучилищната.Детето справя ли се, или приблемите му са само говорни?
Питам най добронамерено, за да ти помогнем най адекватно да посъветваш родителите му   Hug

# 53
   Благодаря за разбирането Катина!Да права си, родителите му се обиждат, когато започна да им говоря по този въпрос, но въпреки всичко мен ме боли, като гледам племенника ми така. Той не познава буквите и числата, а какво остава да чете и пише. Дори не може да рисува- драска. Знае само да покаже, коя е неговата буква. Когато го питаме, с коя буква започва някоя дума, той не може да отговори и си измисля някоя, за която се е сетил в момента. Дори и да наблягаме на първата буква /буквално му я казваме отделно/, той отново не може да я каже. Караме го да брои, но той отново не повтаря това, което му е казано, а казва 1,5,8 или нещо подобно.

# 54
  • София
Така както го описваш вероятно детето има изоставане в развитието, което трябва да навакса.По назад в тази тема е описано какви са сравнителните норми за развитие на деца в ранна възраст.Би трябвало да навакса племенника ти всичко, което не е научил като малък и чак тогава ще почне да учи адекватно.
Принципно няма доказана физическа причина за изоставане в развитието, затова и не са необходими кой знае колко изследвания.Обикновенно най доброто нещо за такъв тип деца е работа с логопед и психолог.Те са тези, които трябва да се опитат да научат детето да навакса пропуските.От друга страна има огромна вероятност темповете за наваксване да са безкрааааааайно бавни според това, което ни се иска.Не бива да се обвинява логопеда или психолога, че не е "оправил" детето - не винаги е възможно детето да поеме това, което се опитва да му налее логопеда в главичката.
Има огромна вероятност родителите на това дете да правят много повече неща за него отколкото ти имаш представа.Това, че не го водят на лекари е нормално - детето няма нужда от лечение на тялото.Лекарите биха подобрили общото му физическо състояние, но няма научни доказателства, че ще го излекуват.Има също огромна вероятност да не те информират какво точно правят с детето си, именно за да си спестят излишни коментари или въпроси.Не ги обвинявай деликанто е  Cry

Естествено може и да са безхаберни родители чакащи  от само себе си да си проговори детето  Sad
Ти каква точно леля си му - на брат ти, или на сестра ти е дете.И това има значение.Ако си зълвата ще ти е много трудно да те чуят.

# 55
здравейте
мисля, че е време да се запиша в темата, за да я следя. още съм на предишната

детето ми е на 2г. и 3 м. и знае точно 7 думички и то доста лесни. до преди 2 месеца живяхме в една държава, там имаше гледачка, която говоереше развален български. преместихме се и последните 2 месеца му се говори само на чист български и не се е виждал навън с деца или да е слушал чужда реч както преди. въпреки това, напредъка е 3 думи
снощи бяхме на педиатър и тя ни прати на ушен. смятам, че такъв проблем няма, защото детето разбира всичко, което му се говори и чува през 3 врати пералнята, която почва да центрофугира. но ще отидем
проходи малко преди годинка, храни се сам, без памперс е вече 8 месеца, преди годинка махнахме и биберона, рисува, реди сам пъзели по 16 части, лего с малки части, смятам, че с фината моторика е страхотен. книжки обича да разглежда и да му казвам кое какво е и като го питам еди какво си къде е, да ми го сочи. рядко обича да четем приказки, не гледа много телевизия, може би 30-45 минути на ден, не съм сигурна, защото не съм по цял ден с него. имам време да си говорим, макар че ходя на работа и това време е основно вечер и уикендите. винаги е навсякъде с нас
винаги е било проблем спането. през деня може лесно да си легне, но вечер преди 11 не си спомням откога не е заспивал. откакто се преместихме е по - скоро 12.30 през нощта. сутрин става 8-9. ако ме няма, заспива в креватчето си, ако съм там, заспива в/у мен
много е добър в мимиките, но не иска да говори. ако го карам упорито да ми каже нещо, стиска устни. затова не настоявам по тоя начин
сигурно следващата стъпка ще е логопед, защото след месец тръгва на детска на чужд език и съвсем ще го закъсаме мисля

всякакви съвети ще са ми от полза. благодаря ви

# 56
   Здравейте Катина! Детето е на брат ми! Права сте, той не може да каже нищо. На снаха ми дори и доставя удоволствие, когато детето направи някоя глупост. Позволява му всичко, стига да не й досажда. Изобщо не се занимава с него и все казва, че и е омръзнало. Той е много буен и палав, не се спира на едно място. Много пъти е падал и си е удрял главата и за това си мисля, че може и от това да е. В детската градина почти не се занимават с него, защото са сборна група и само той и още едно момченце са по- големи. Разговарях с госпожата и тя каза, че детето не може да се концентрира и не може да запомня. Постоянно говори на снаха ми да му обърнат някакво внимание, но тя все и казва " Е какво да правя, ще върви при ненормалните. Няма да се разправям цял живот с него." А ако някой друг и каже нещо за детето или се оплаче от него е готова да го разкъса.

# 57
  • София
Снаха ти не е виновна за състоянието на детето.Нито брат ти е виновен.Просто малшанс.
Много деца са така, и каквото и да правим ние родителите подобрение понякога няма, или е толкова мъничко, че само ние го виждаме.Толкова много боли, че не знаем как да реагираме, особено на коментари за състоянието им.Всяка една реплика я приемаме като обвинение към способноста ни да сме родители, и сме си изградили защитен механизъм на нападение към хората, които ни показват или казват, че детето ни е различно.Може и да греша де, и  да си права  за снаха си, че е незаинтересувана Sad

Хайде сега да разсъждаваме как да помогнем.От кой град сте?Къде водят детенцето, при кого и колко пъти седмично.Ако можеш напиши името на логопеда, за да видим дали някой го познава и дали може да му се има доверие.Брат ти и снаха ти отделно ли живеят, или живеете заедно.Има варианти - например, ако живеят отделно би могла да и принтираш някои статии - ще ти препоръчам и да ги дадеш на брат ти.Ако живеете заедно ще измислим начин деликатно да им ги покажеш.Винаги звучи по тежко написаното на хартия, отколкото думите.Ако "сами" - с твоя помощ  Wink прочетат за подобни проблеми ще стигнат по бързо до помощ за детето, отколкото, ако 24 часа им го крещиш  Wink

# 58
feather, детето ти трябва да общува с деца, така по- лесно ще проговори. Вероятно изживява стрес от смяната на обстановката.

keitlin_, а опитала ли си ти лично да отделиш повече време на това дете и да го научиш на нещо? Никой не може да чете и пише без да го научи някой, нито пък става за ден, а с това дете явно никой не се занимава.

Последна редакция: ср, 24 фев 2010, 19:01 от Martini mama

# 59
   Брат ми и снаха ми живеят с родителите ми в едно малко селце на 50-60 км от Враца. Тъй като нямат възможност да водят детето постоянно до Враца, сега не посещава логопед. С детето се занимава единствено майка ми, но и тя е много болна и  често е в болницата във Враца/ на химиотерапия е/ и аз трябва винаги да я придружавам. С дъщеря ми ходим често, за да им помагаме. Племенникът ми е много привързан към дъщеря ми и винаги под формата на игра тя го учи да пише, да брои, да рисува, чете му приказки и след това го кара да ги разказват заедно под формата на сценки. Когато имам време и аз се занимавам с него, но това дразни снаха ми.

Общи условия

Активация на акаунт