Има ли ограничение за възрастта на осиновителката?

• 1 608
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте,

Извинете, ако има вече обстойни обяснения по този въпрос, но съм на работа и не мога да се ровя.
Та на въпроса: споделих с колежките, че моя позната на около 50 год. възраст е подала документи за осиновяване на дете до 5 год. възраст. Колежките ми наскачаха, че това не било законно. Осиновяване било възможно до 45 год. на осиновителя.
И спорим тук вече 1 час без някоя от нас да знае с точност каквото и да е за осиновянането...
Моля, разрешете спора ни и благодарим!

# 1
Няма нормативно определено ограничение за вписване в регистъра, но вече при преценката "най-подходящи родители за конкретно дете", възрастта може да окаже влияние

Ето ти извлечение от съдебно решение в този смисъл

РЕШЕНИЕ

№ 3605
София, 03/27/2008

В ИМЕТО НА НАРОДА

Върховният административен съд на Република България - Пето отделение, в съдебно заседание на двадесети февруари две хиляди и осма година
по адм. дело № 12610/2007.

........

При всички изложени съображения, като е приел, че спрямо Евкодия Христова е допусната пряка дискриминация по признака "възраст" при преценка кандидатурата й за пълно осиновяване на дете, неправилно е приложил материалния закон. Всъщност нормативната уредба на сложната процедура по допускане на пълно осиновяване от лице- български гражданин, преминава през няколко етапа. Първият етап приключва с разрешение за вписване в регистъра на осиновяващи за пълно осиновяване след извършване на социално проучване за проверка годността на осиновяващия. Този етап приключва с мотивирано заключение на социалния работник за издаване или отказ за издаване на разрешение за вписване на лицето в регистъра на осиновяващи за пълно осиновяване. Такова разрешение е издадено на процесното семейство, поради което не може да се приеме допусната спрямо Христова дискриминация по признака възраст. Дискриминация по посочения признак би се оказал отказ за издаване на разрешение, мотивиран с възраст. Такъв отказ пък подлежи на обжалване. След издадено разрешение Съветът по осиновяването разглежда досиетата на децата и осиновяващите и определя за всяко дете от регистъра подходящ осиновяващ.Тук Съветът по осиновяване е властен да извърши преценка, както се посочи по-горе на всички качества на осиновяващите с оглед интересите на детето. Следва съдебно производство по допускане на осиновяването, където отново се преценява налице ли са предпоставките за допускане на осиновяване с оглед интересите на детето. Съдът е в правото си да обсъжда възрастта на детото и на кандидат-осиновителите и да постанови отказ в разрез с евентуалното положително за определен кандидат-осиновител решение на Съвета по осиновяване.

# 2
  • Вън от пространство и време
Ами аз доколккото знам за законодателства в други държави като ограничение се определя не възрастта на осиновителя, а разликата в годините между него и детето.
По някое време за България се обсъждаше тази разлика да не бъде повече от 46 години, такива спомени имам. Ама това не се прие официално.

Желая успех на познатата ти!   bouquet

# 3
В други държави има ограничения на възрастта, и то доста строги - 35 и 40 години например. В България, както вече компетентно ти е отговорила Fussii, няма формално ограничение.
В този смисъл е много горчиво да се каже, но за дискриминация в случая не е уместно да се говори. Няма такава нещо като право на дете. Съответните органи имат право да избират подходящи родители за децата, включително и по възраст.
Иначе успех на твоята позната, дано се намерят с нейното детенце!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт