Възпитание на.... мъжовете ви?

• 12 041
  • 328
  •   1
Отговори
# 165
Мъже, които си мислят, че тяхното задължение е единствено да ходят на работа, а всичко останало е задължение на жената, остават все по-често сами. Жените не са каквото бяха.

А сега може ли да ви предложа една статия, която намерих в интернет днес и която дава интересен поглед върху семейните спорове.

http://izvorite.com/text/text87.htm

Последна редакция: вт, 13 окт 2009, 23:11 от odessa

# 166
От 99% от мъжете се очаква да ходят на лов.
От 79% от мъжете се очаква да се връщат със стабилен улов всеки ден.
От 49% от мъжете се очаква да разтоварват улова в полите на Витоша.
(Процентите са примерни, предполагам занижени и от година на година вървят в посока нагоре).

Като отговор на зададеният въпрос и в контраст с казаното: разликите са огромни - между дискусията "как да ги възпитаме" и словоизлиянията в тема "моя не носи улов, какво да го правя" (зарежи го, смени го, набий го, убий го, сготви го, изяж го).

Или с две думи - рискувам да бъда сготвен и изяден, ако не донеса улов. Но рискувам много по-малко, ако просто никакъв ме няма в домакинството.
Отдавна от вас не се очаква уловът, който да задоволи нуждите на семейството. Жените също внасят, и дори повече, както казах по-горе. Така че според мен рискувате да бъдете сготвени заради отказа да помагате в домакинството, не заради ниския или никаквия улов. Защото едно е да се грижиш само за улова, друго - да се грижиш за улова и домакинството едновременно. А що се отнася до желанието за поделяне на домакинските задължения - това се възпитава от майката.
Veronna, подлагам на съмнение дали вече 100% не се очаква и какво точно (не) се очаква. Това което предложих вместо обобщения беше оценка в проценти - може би малко занижени или преувеличени.

Какво имаме: мъжът работи, а жената шета ИЛИ двамата работят, двамата шетат... Задавам си следният въпрос:
-> Кога жената остава без работа? - никога
-> Какво става ако мъж остане без работа? - мешана скара
Това като допълнение към контрастът който изложих в предното си мнение и защо не съм убеден, че "вече не се очаква"... (и после защо не им става на мъжете). С две думи - ако ти се уморяваш и депресираш от много домашна работа... аз бих се терзал и пропил от това, че съм обичан човек, но ако остана без работа - от мен става само мешана скара (примерно).

Моят отговор не е "мъжете нямат нужда да бъдат възпитавани/дресирани" и т.н. Моят отговор е защо се налага помощ (защото други са приоритетите)... и има нужда от уважение. Отговорите ми са насочени към част от по-агресивно изказаните мнения и към тези, които възприемат тази гимнастика като дресура и като тренировка на тяхната... "женственност" и женски номер(ц)а.

(Извинения за лошото ми настроение - ако е очевидно... за възпитанието получено от мама - съм съгласен, имам го, малко е, но е толкова, та чак понякога ми е съвестно, защо от мен у дома не се изисква повечко)

# 167
А къде пише, че жените трябва да са домакините в едно семейство? За тия 100 години еманципация се разбра, че жените също могат да изкарват пари, дори повече от мъжете, и да градят кариера. С тая разлика, че те могат да си сготвят, да си изперат, да си изчистят, да се изгладят и т.н. Защо мъжете да не могат?

Никъде не го пише, просто ви се отдава, предполагам, че ви е заложено генетично. Жените, които правят пари и кариера /в определени области/, колкото са по-успешни, толкова по-малко ми приличат на жени. Искаш да кажеш, че аз като мъж ако няма жена около мен ще умра от глад ли? Прането, че от появата на автоматичната пералня кой пере? Чистенето, пускам прахосмукачка, мия прозорци и т.н., но го правя когато реша, че е необходимо да го направя. Няма до го направя защото някоя смята, че трябва.

Абе и поне чинията си да вдигнете след ядене-все е нещо, нали? Wink
Отдаааавна не само мъжете носят парите вкъщи и съшо толкова отдавна това е едно.....клише.
Освен ако не говорим за пичът от Бояна с дом.прислужница и отделно готвачка.
Но там отиваме в едни такива измерение, от които повечето сме твъъъъърде далеч.

Абе надали заради едни чинии ви стяга чепика.

Find NEMO, примерите ,които си дал,за пореден път показват ограниченото мъжко мислене...щом един мъж обича жена си и иска да е щастлива,то непременно е мухльо или под чехъл.
Е,заради "мъжкари" като вас има толкова много нещастни жени...дето се жалват тук анонимно!
По повод мъжа,сменил жена -домакиня с жена-кукла,за мен нещата изглеждат така:Трябвала му е жена,която да моделира по свой тертип /явно първата е била със лично мнение/, и я намира.Тя слуша,не се прави на интересна,угажда...че кой мъж бяга от това?

А защо искате от нас да работим наравно с вас?И като се приберем в къщи,по същото време ,когато и вие,ние пак опъваме каиша,а вие пъ....те пред ТВ-то?
Хилядолетия жените не са ходели на работа ,а са се занимавали само с дома.
Ей я тънката разлика ,която не ви изнася и се опитвате да не забелязвате!

Ако визираш примера на Немо с оня от "Цената на истината", да той е мухльо под чехъл. И да, обича жена си, но и без да я обича пак си остава мухльо. Отделен е въпроса, че тя си го е избрала такъв.
По второто, не се е хванал с втората, защото иска да я моделира, а защото тя го приема такъв какъвто е.
По третото, ама изобщо не искам да работите наравно с нас и да носите пари в къщи. Това си е ваш избор. С еманципацията сте си вкарали автогол и здраво сте объркали отношенията в семейството.

П.П. Не се сърди човече, слона ти ми пречи да ти отговоря. Заболя ме главата от него.

# 168
...
П.П. Не се сърди човече, слона ти ми пречи да ти отговоря. Заболя ме главата от него.

Най-лесно е да си намериш оправдание, нали Laughing същата работа като това, че трябва да сте обгрижени като бебчета  Mr. Green
Аватарите са по желание, никой не те кара да ги гледаш, имаш си отметка "Не показвай аватарите на другите потребители.", пък като отговориш, пак си ги върни, 2 цъкания няма да ти отнемат от времето  Peace

...
По третото, ама изобщо не искам да работите наравно с нас и да носите пари в къщи. Това си е ваш избор. С еманципацията сте си вкарали автогол и здраво сте объркали отношенията в семейството ...

Т.е. предлагаш всички жени да си останат прд печките? Ми да ни махнат и правото да гласуваме, а? Joy
Това няма нищо общо с еманципацията, нищо не е объркано, а е естествено развитие на нещата с развитието на хората. Ако ти се живее като едно време - иди някъде в пустошта, ходи на лов, копай по цял ден, пък тогава ще се съглася с теб  Wink

При технологиите днес - нито ще пере по 2 часа на ръка, нито ще мие чинии, всичко е с едно натискане на копче (и машината не разпознава мъжко или женско е пръстчето) какво би правила една жена вкъщи? 1 час работа и после ще си клати краката (или ще намери кой да й ги вдига от скука).

В една друга тема писах това, но пасва идеално и за тази. Прочети го и пак ми кажи, че ние сме объркали света:

Цитат на: Не се сърди човече
Представете си само за миг, че всички жени ви послушат и си останат вкъщи ...
Едните, за да се грижат за децата си, другите, за да правят света на мъжа си удобен. Представихте ли си го? Милиони свободни работни места, липса на квалифицирана и неквалифицирана работна ръка. Никаква конкуренция! Ще назначават сульо и пульо само, за да има някой на мястото. Заплатите ще паднат, а стоките ще поскъпнат, заради намаляването на предлагането, просто няма да има кой да произвежда стоки и услуги. 1 работещ във всяко семейство, ще изхранва по 3-4 гърла. Хиляди свободни майки ще се юрнат с децата си към плуване, балет и т.н., само, че ще си взимат час за след половин година, защото жените, които са били преподаватели, сега са редом с тях.
Защо искате да нарушите един толкова естествен баланс?
Светът се е подредил сравнително удачно, защото хората са различни, приемете го и си живейте живота.

... Никъде не го пише, просто ви се отдава, предполагам, че ви е заложено генетично.

hahaha
И пак измислени оправдания. Заложено ни е да раждаме, другото са оправдания.
Възрастния човек е възрастен - с пишка, без пишка, няма значение - заложено му е да се грижи сам за себе си, а когато си намери половинка - да си поделят задълженията и така да живеят по-леко.

# 169
  • Насред хаоса
Никъде не го пише, просто ви се отдава, предполагам, че ви е заложено генетично. Жените, които правят пари и кариера /в определени области/, колкото са по-успешни, толкова по-малко ми приличат на жени. Искаш да кажеш, че аз като мъж ако няма жена около мен ще умра от глад ли? Прането, че от появата на автоматичната пералня кой пере? Чистенето, пускам прахосмукачка, мия прозорци и т.н., но го правя когато реша, че е необходимо да го направя. Няма до го направя защото някоя смята, че трябва.
Генетично може да бъдат заложени цвят на очите, косата, височина и т.н. Но не и навиците, защото те се възпитават, и то от майката. И да, за теб конкретно не знам, но повечето мъже биха си умрели от глад, ако няма жена край тях. Просто защото никога не са се заинтересували да се понаучат как се готви, тъй като смятат, че това не е тяхна работа. Що се отнася до пералнята, смятам, че ви е по-лесно да се изперете на ръка просто защото отново не се интересувате как работи пералнята и съответно я гледате, сякаш е същество от друг свят. Що оплаквания съм насъбрала от приятелки покрай жалките опити на мъжете им да налучкат правилната програма и да изперат - то не бяха боядисани дрехи, свити от пране на неподходяща програма дрехи или обратното - развлечени ...
Не става въпрос, че някоя смята, че трябва да направиш нещо. Става въпрос, че домакинските задължения трябва да се разпределят без значение от пола и когато се жени, мъжът трябва да е наясно с това. Все пак не се жени, за да има безплатна слугиня, чистачка, готвачка, която отгоре на всичко също работи, за да внася пари в семейството и се опитва да гради кариера.

# 170
Ама като ви чета започвам да се чудя:
Мъжете ли не могат да избягат от представата за жената боса, бременна и пържи кИфтета пред печката или жените подсъзнателно сами влизат в тази роля?

# 171
  • Насред хаоса
Май мъжете, Пронобис. Не знам да има жена, която да иска животът й да премине само в бременности и пържене на кИфтьета, слагане на масата, вдигане на масата, метене на трохите, миене на чиниите ...

# 172
Ама като ви чета започвам да се чудя:
Мъжете ли не могат да избягат от представата за жената боса, бременна и пържи кИфтета пред печката или жените подсъзнателно сами влизат в тази роля?

Като цяло мъжете. Има и изключения, но повечето това виждат в една жена.
Има и жени, които смятат, че са родени единствено с тази цел, но те са по-малко.

# 173
А третата възможност е взаимозависимостта. Тя се случва много рядко, но всеки път, когато се случи, част от рая слиза на Земята. Двама души, които нито са независими, нито са зависими, но се намират в огромна синхронност, като че ли дишат един за друг, една душа в две тела - когато това се случи любовта се е случила. Само това може да се нарече Любов. Другите 2 в действителност не са любов, а са просто някакви комбинации - социални, психологически, биологични, но все пак комбинации. Третата е нещо духовно.
Нуждаене и даване, обичане и имане.

Не мога да не цитирам това от дадената статия.Ето, това за мен е любовта.И не бих се примирила, ако я нямам ,да спра да я търся.Удивително е да имаш такива взаимоотношения с друг човек!
Красиво,мило,удовлетворяващо,даващо смисъл ...какво повече да кажа.

Когато зависиш, другият човек непременно ще властва над теб и ти ще се опиташ да властваш над него. Това е борбата, която се води между така наречените влюбени. те са върховни врагове, в непрекъсната битка. Съпрузи и съпруги - какво правят те? Обичането е нещо много рядко - борбата е правило, любовта е изключение. И те във всеки момент се опитват да властват да властват дори и чрез любовта. Ако съпругът помоли съпругата, тя отказва, не иска. Тя е голяма скръндза - дава, но много неохотно, иска да те накара да си въртиш опашката пред нея. А такъв е случаят и със съпруга. Когато съпругата има някаква нужда и го помоли, той й казва, че е уморен. Имал толкова много работа в службата, че наистина се преработил, и би искал да отиде да спи.

И когато двама зрели хора са влюбени, се случва един от най-големите парадокси на живота, един от най- прекрасните феномени: Те до такава степен са заедно, че са почти едно, но това не унищожава индивидуалността им, а я засилва. Те стават още по-индивидуални. Двама влюбени зрели хора си помагат един друг да стават още по-свободни. В това няма политика, няма дипломация, няма стремеж към доминиране.

Съжалявам за дългия пост,просто ми се искаше да ги покажа,защото напълно споделям това!
Цитатите са точно това,което аз мисля по темата !

# 174
краси.мира, направо си го копирах. Невероятно точно.

И когато двама зрели хора са влюбени, се случва един от най-големите парадокси на живота, един от най- прекрасните феномени: Те до такава степен са заедно, че са почти едно, но това не унищожава индивидуалността им, а я засилва. Те стават още по-индивидуални. Двама влюбени зрели хора си помагат един друг да стават още по-свободни. В това няма политика, няма дипломация, няма стремеж към доминиране.

# 175
Цялата статия е на :

http://izvorite.com/text/text87.htm

Следващата е  също интересна :

http://izvorite.com/text/text88.htm

# 176
Не се сърди, човече , нали?Изобщо цялата статия е много точно описание на любовта и отношенията между мъжа и жената.

Find NEMO, примерите ,които си дал,за пореден път показват ограниченото мъжко мислене...щом един мъж обича жена си и иска да е щастлива,то непременно е мухльо или под чехъл.
Е,заради "мъжкари" като вас има толкова много нещастни жени...дето се жалват тук анонимно!
По повод мъжа,сменил жена -домакиня с жена-кукла,за мен нещата изглеждат така:Трябвала му е жена,която да моделира по свой тертип /явно първата е била със лично мнение/, и я намира.Тя слуша,не се прави на интересна,угажда...че кой мъж бяга от това?

А защо искате от нас да работим наравно с вас?И като се приберем в къщи,по същото време ,когато и вие,ние пак опъваме каиша,а вие пъ....те пред ТВ-то?
Хилядолетия жените не са ходели на работа ,а са се занимавали само с дома.
Ей я тънката разлика ,която не ви изнася и се опитвате да не забелязвате!

Ако визираш примера на Немо с оня от "Цената на истината", да той е мухльо под чехъл. И да, обича жена си, но и без да я обича пак си остава мухльо. Отделен е въпроса, че тя си го е избрала такъв.
По второто, не се е хванал с втората, защото иска да я моделира, а защото тя го приема такъв какъвто е.
По третото, ама изобщо не искам да работите наравно с нас и да носите пари в къщи. Това си е ваш избор. С еманципацията сте си вкарали автогол и здраво сте объркали отношенията в семейството.

Е,не може по един пример да се съди за всички мъже.Както и обратното ,по една жена да правиш събирателен образ на всички жени.
А по повод еманципацията...напълно споделям.Дори в една тема ,преди време ,бях писала,че според мен еманципацията е измислица на мъжете...просто са решили ,че жените имат много свободно време,като седят в къщи и са подшушнали на някоя и друга дама ,че и те могат да имат права ...и ела да видиш какво става... Joy    малко на шега,ама то в шегата се ржадат истините.Та еманципацията за мен е мъжка измислица,с цел още повече да заробят жените, а не да им дадат права.
И то така се  е  получило на практика...Жените са излезли от дома ,тръгнали са на работа ,но домашната работа е била пак на техните ръце.а мъжете са продължили да си живеят както преди.И до ден днешен 90 % от семействата живеят така.
Темите тук го доказват!

Последна редакция: ср, 14 окт 2009, 09:48 от Анонимен

# 177
Любовта не се унищожава от женитбата. Любовта се унищожава от хора, които не знаят как да обичат. Любовта се унищожава поради това, че на първо място нея не я е имало, живял си в някакъв сън. Реалността унищожава този сън. Иначе любовта е нещо вечно, част от вечността. Ако израстнеш, ако научиш изкуството и приемеш реалността на любовния живот, тогава тя неспирно ще расте всеки ден. Женитбата се превръща в една огромна възможност да се израсте в любовта.
Нищо не може да унищожи любовта. Ако я има, тя непрекъснато расте.

и това много ми хареса...

ти не искаш нищо, само присъствието, само това, че другия го има - е достатъчно да те направи щастлив...

това съм го писала някъде...ама не ми се търси сега...колко вярно.

# 178
Да прекъсна малко поетичното отклонение - съгласен съм с Не се сърди и Veronna, но донякъде...
В повечето случаи мъжете не си търсят жена с ясната представа за образа, описан по-горе - с времето тя изгражда такъв образ и той го приема...
Апропо, нали се сещате, че ако все пак той е с изградени такива нагласи, то нечие свеки има пръст във възпитанието му... просто теми за размисъл.

Ако щете вярвайте, навремето скъсах с едно гадже, след като й бях на гости и видях как носи чехлите на брат си и баща си, че даже и им ги обу... а майката кимаше одобрително...
А pronobis си изтупа праха от краката и се изпари...  Mr. Green

# 179
И аз съм за това:

Цитат
В това няма политика, няма дипломация, няма стремеж към доминиране.

Не може единия да смята, че той е по прав и да се опитва да промени нагласите на другия. Говоря за битовите неща, защото нали темата е за тях, иначе неминуемо всеки в нещо се променя през годините, но това почти не касае навиците му, манталитет, възпитание. По лесния и приятен начин е да си намери човек, който има сходни разбирания.
Ето за мен изобщо не е важно мъжа ми да се включва в домакинството. Предпочитам той да се занимава с други дейности, които трябва да се вършат и на мен са ми неприятни, отколкото да ми се пречка в кухнята.
Това не значи, че може да си позволи да ми каже "жена слагай масата", защото само заради тези думи, няма да му сложа.

Общи условия

Активация на акаунт