Възпитание на.... мъжовете ви?

• 12 022
  • 328
  •   1
Отговори
# 210
  • Насред хаоса
Аз ли нещо разбрах грешно, или от последното изказване на Немо ми се стори, че ако мъжът участва в домакинството, е прислуга? А за жената това е обичайно? Съвсем се обърках вече, темата много взе да криволичи.

# 211
...  Аз като антиеманципантка, мога да кажа, че през живота си гума не съм сменила. Както и много други работи избягвам ...

Ако един мъж всеки ден след работа сменя гумите на колата, подменя всички крушки, поправя пералнята или др. електроуред и през седмица прави ремонт на къщата, с две ръце бих дала съвет на жена му да поеме всичко по домакинството.
Но ако ще е веднъж годишно - нека и тя да направи едно пролетно, едно есенно почистване, а в останалите дни вечер да си чете книжка на меко, удобно канапенце, докато той гледа телевизия на съседното  Simple Smile

# 212

Ако един мъж всеки ден след работа сменя гумите на колата, подменя всички крушки, поправя пералнята или др. електроуред и през седмица прави ремонт на къщата, с две ръце бих дала съвет на жена му да поеме всичко по домакинството.
Но ако ще е веднъж годишно - нека и тя да направи едно пролетно, едно есенно почистване, а в останалите дни вечер да си чете книжка на меко, удобно канапенце, докато той гледа телевизия на съседното  Simple Smile

Бях сигурна, че това ще е отговорът.  Просто казвам, че предпочитам да сготвя, отколкото да вися под колата. Защото това идеално равноправие предполага и това.

# 213
Това идеално равноправие 50 на 50 във всяко отношение ли го търсите  Thinking

# 214
  • София
Дами, дами, аз вече казах доста.
Естествено, че типажите, които коментираме се срещат всякак- и заможни и затруднени.
Определението за мен, като за "държанка" ме развесели, защото съм го чувала и от други места по друг повод, пак за себе си.
Но аз нямам нищо против, щом това удовлетворява нечии вътрешни потребности.
Всъщност, вероятно се досетихте, че освен близки приятели, в личен и делови план, моят собствен мъж принадлежи към типажа, който описах.
И как да ви кажа, не можем да се разберем по тези въпроси, никак.
Не желае упорито жена му да участва в бюджета, въпреки, че аз бих могла да го покривам целия, това е положението.
На моите приятели упорито им предлагам да си плащам сметките по кафета, обяди и вечери, обаче пак срещам сериозен отпор и дори не смея да настоявам, защото рискувам да не се видим повече, ако размахам камшика и тропна по масата. Добре, че понякога имам хубави поводи да почерпя, иначе не става.
И какво да се прави, явно трябва да се примиря с ролята на държанка, такъв е животът Simple Smile

...  Аз като антиеманципантка, мога да кажа, че през живота си гума не съм сменила. Както и много други работи избягвам ...

Е, добре, а ако не сменя лично гумите и прочие изброени, а само осигурява всичко това да бъде свършено, пак ли ще съм държанка, Никол?
Ще ти кажа защо питам- например скоро имах проблем от канализационно-водопроводен характер.
И мъжът ми, за да бъде съпричастен с битовите проблеми, домъкна един куфар с инструменти и залегна за няколко часа в банята с цел да отстрани проблема, лично. Е, за съжаление, моят мъж не е водопроводчик и ми докара такава беля, че се наложи след това цяла бригада да се труди близо седмица, за да въведе ред и дисциплина във въпросната баня.

# 215
Определението за мен, като за "държанка" ме развесели, защото съм го чувала и от други места по друг повод, пак за себе си.
Но аз нямам нищо против, щом това удовлетворява нечии вътрешни потребности.

Въпреки,че аз лично не се интерсувам какво мислят хората за мен,но ако от няколко различни и независими едно от друго места ми кажат едно и също,най-малкото бих се замислила...дали не са прави?
Защото един-добре,объркал се,втори-добре,недовидял,трети-нещо друго...но повече хора ,от различни места?
Защото всички да грешат, а само ти да си правата?   newsm78   Най-малкото е нелогично.
Нищо лично,не те познавам ,само разсъждавам върху това... 

# 216

Бях сигурна, че това ще е отговорът.  Просто казвам, че предпочитам да сготвя, отколкото да вися под колата. Защото това идеално равноправие предполага и това.
Прочетох го като: предпочитам да сготвя, отколкото да вися пред телевизора. Така де, и гледането на телевизия, някой трябва да го свърши... а не е работа за двама, един стига. Това шега, но друг парадокс ми изниква в ума: мъжът работи, приказва малко (100 думи на ден), информира се от новините по телевизора. От друга страна: жените работят, приказват много (100 хиляди думи на ден), клюки с приятелки и колежки - мода, парфюми, обувки, баня, ремонти - няма нужда да гледат новините, а ако ги гледат получават заряд за разговори за 10 дни напред.

Т.е. има ли разлика, когато се каже "жената работи" и "мъжът работи". Ако изключа работата с клиенти, тогава трябва ли да се разбира като "жената говори и малко работи", а "мъжът работи здраво". Или "жената докато работи си почива", а "мъжът когато работи дава всичко от себе си".

Или казано по друг начин - двамата еднакво изморени ли се прибират у дома? С еднаква (не)готовност, (не)желание за домашната работа?

И като допълнение - жените повече ли се оплакват, предвид че домашната работа не е "работа с клиенти", т.е. има работа и тя е от този тип работа при която не може да се говори, не е "работа и говорене". Т.е. не може когато я вършиш, да кажеш "почивам си докато работя".

И отделно - така ли се получават кавгите у дома - има работа, няма говорене и точно тогава - хоп, мърморенето си намира точно този момент за да балансира - работа и говорене.

(дали стана ясно?!?)

# 217
НЕ.
Уинтър, айде, моля, като един истински мъж-резюмирай в 2 изречения.Не изземай женски функции, все пак. Whistling

# 218
  • Насред хаоса
winter_wolf, естествено, че няма разлика. Говорещи и неговорещи има и от двата пола. Съответно уморени се чувстват онези, които действително са работили през деня, а това може да бъдат и жени, и мъже. А и на всеки му се иска, като се прибере, да се изкъпе или да се изтегне във ваната, да си почине, да чете или да гледа телевизия. Но трябва да се направи вечеря, да се обърне внимание на децата, да се сложи и изчисти масата, да се измият или да се наредят в миялната чиниите ... Всичко това е доста работа и не е справедливо само жената да я върши, докато мъжът гледа телевизия и чака.

# 219
  • София
Защото, скъпа Красимира, разбира се, че едно на ръка не ме познаваш, второ Никол не ме познава и трето, дори и да не коментираме личните подробности, определението "държанка"само по себе си се самоизключва с това на съпругата.
И понеже аз не съм съпруга, вероятно в моето семейство ролята ми би била, според нечия гледна точка такава, като на държанка.
Или смяташ, че при сходни обстоятелства, ако аз, все пак склоня най-накрая да се омъжа за мъжа си и нищо друго не се промени, аз вече ще изляза от ролята на държанка и ще имам всички закони права върху неговото имущество?

Или, погледнато от друга гледна точка, аз, като законен собственик на доста от имуществото на мъжа си, може да се каже, че от доходите на същото това имущество се издържам, както и дъщеря ми и мъжа ми и вече бихме могли да твърдим, че понеже са на мое име законно, но всъщност изобщо не са мои, аз издържам мъжа си и той на мен ми е "държанка"?

Тези въпроси винаги са ми били много, много любопитни и бих си поприказвала отново с голямо удоволствие по тях.

# 220
Azzy , аз не влагам в понятието "държанка" смисъла на неомъжена жена,издържана от мъжа си.
Познавам и омъжени жени,за които спокойно може да се каже ,че са държанки.
И в горния си пост казах,че не е лично...защото не знам нищо за теб,просто разсъждавах.
Както и не зависи на чие име са имотите и къщите...
То по -скоро е начин,по който се поставяш в обществото...
Например...ако правилно съм те разбрала,значи ,аз също бих могла да се причисля към държанките,макар и законно омъжена,защото не работя и мъжът ми ме издържа?

# 221
Winter wolf, и на мен не ми стана много ясно.  Количеството работа обиквовено се измерва с пари. Но, има нещо, което и отявлените феминистки признават - жената ражда, пък може и да кърми.  Това пречи на кариерата.  Жената изостава.  

# 222
Ох.
Много ми е смешно вече.
Темата се обърна в "Народът срещу Ази". Laughing

# 223

Развноправие за ежедневните неща - не е нужно да кара човек обучение, че да се научи да минава за прах - дори детето ни се справя.
Следващото предполагам ще даде отговор и на въпроса на Azzy -  боядисах стаята на детето и с бормашина монтирах дръжките на шкафчетата - не за да доказвам нещо, мъжът ми щеше да го направи, майстор също можем да си позволим, но това е стаята, която аз исках като дете и всяко нещо вътре ми доставяше огромно удоволствие, не бих си го отнела, само защото някой ще ме причисли към феминистките. Същото за мен е и примерът с колата  Simple Smile поддръжката й я причислявам към външни услуги (заедно с лекар/стоматолог, ремонти и подобни), но понеже за повечето мъже това е хоби и даже да няма какво да се рови под нея, пак са там при удобен случай  Mr. Green нямам нищо против да си го упражнява. Но в никакъв случай не го редя в качествата на един мъж, това са специализирани неща, не пречи да се пробва единия или другия, който го привлича, ако няма такъв от двамата - има си майстори за тази цел, това не е задължение.

Това идеално равноправие 50 на 50 във всяко отношение ли го търсите  Thinking

Не, само когато касае важните, лични неща - дом и дете.
Деленето е условно, не са нужни лист, молив и калкулатор за смятане на %-тите.

Azzy, краси.мира, хич ен ми се разпознавайте в думите, това се отнасяше до булката от полите на Витоша, предвид поднесените подробности за подмяната и настаняването.

Всъщност темата беше за превъзпитанието, като гледам 99% сме против, какво мъдрим още?

# 224

Следващото предполагам ще даде отговор и на въпроса на Azzy -  боядисах стаята на детето и с бормашина монтирах дръжките на шкафчетата - не за да доказвам нещо, мъжът ми щеше да го направи, майстор също можем да си позволим, но това е стаята, която аз исках като дете и всяко нещо вътре ми доставяше огромно удоволствие, не бих си го отнела, само защото някой ще ме причисли към феминистките.

Евалла. Аз не го мота и не искам да го мога.

Общи условия

Активация на акаунт