Кукър!!! Вече всеки знае какво е това!

  • 133 342
  • 744
  •   1
Отговори
# 285
Искам да попитам,тъй като имам оризоварник,но нямам никакво опътване .. та как точно да си го приготвям .. имам предвид колко вода и какви подправки да слагам?

# 286
  • Мнения: 2 214
Искам да попитам,тъй като имам оризоварник,но нямам никакво опътване .. та как точно да си го приготвям .. имам предвид колко вода и какви подправки да слагам?
За да сме полезни, кажи каква марка е или поне какви програми има, и тогава ще можем да те ориентираме.

# 287
ами то е някаква евтина китайска марка и няма никви програми .. само като се сложи водата се цъка,че готви и после само си спира като е готово

# 288
  • Мнения: 2 214
Вземи бланширан ориз и опитай с 1чаша ориз и 2 вода или бульон.
И ще прицениш дали трябва повече или по малко.

# 289
  • Paris, France
  • Мнения: 17 659
1.5 - 1.7 чаши вода на една чаша ориз ако го искаш много добре сварен и лепкав като за суши

1 - 1-5 чаши за мек, лепнещ ориз

1 чаша вода на 1 чаша ориз за ориз тип индийски, като ако оризът не е басмати може и да стане лепкав.

В оризоварка винаги се слага (много) по-малко вода отколкото в тенджера. Аз подправки не слагам никакви, дори сол не слагам. На ориза за суши слагам малко оцет, както е по рецепта. Ние ядем предимно басмати, мъжът ми не понася лепкав ориз, децата нямат предпочитания. Малък трик - ако готвиш много малко ориз, добави няколко капки вода в повече, ако готвиш голямо количество - намали водата! Ако искаш оризът да е като пакистанския/индийския по ресторантите - мек, на зрънца с подвити крайчета, след като измиеш, залей с вряща вода, остави един час захлупен и чак после го пусни на един цикъл в оризоварката с един пръст вода отгоре(но задължително басмати). Няма нужда да пресипваш, аз го правя в съда от оризоварката.

За ризото и паела слагам около 2-2.5 чаши течност, но те в оризоварка не стават.

# 290
  • Мнения: 2 214
1.5 - 1.7 чаши вода на една чаша ориз ако го искаш много добре сварен и лепкав като за суши

1 - 1-5 чаши за мек, лепнещ ориз

1 чаша вода на 1 чаша ориз за ориз тип индийски, като ако оризът не е басмати може и да стане лепкав.

В оризоварка винаги се слага (много) по-малко вода отколкото в тенджера. Аз подправки не слагам никакви, дори сол не слагам. На ориза за суши слагам малко оцет, както е по рецепта. Ние ядем предимно басмати, мъжът ми не понася лепкав ориз, децата нямат предпочитания. Малък трик - ако готвиш много малко ориз, добави няколко капки вода в повече, ако готвиш голямо количество - намали водата! Ако искаш оризът да е като пакистанския/индийския по ресторантите - мек, на зрънца с подвити крайчета, след като измиеш, залей с вряща вода, остави един час захлупен и чак после го пусни на един цикъл в оризоварката с един пръст вода отгоре(но задължително басмати). Няма нужда да пресипваш, аз го правя в съда от оризоварката.

За ризото и паела слагам около 2-2.5 чаши течност, но те в оризоварка не стават.
Това ще го сложа като рекомендация в рецептите.
МНОГО благодаря!  bouquet

# 291
  • Paris, France
  • Мнения: 17 659
Да добавя за черен ориз. черният ориз е много полезен, но трябва да е сварен много добре в обилно количество вода, най-малко 2 чаши, даже 2.5 за чаша ориз. Става прекрасно в обикновена, от най-евтините, оризоварка, но на 2 цикъла. Не е голяма философия. Слагате ориза в съда, добавяте двойно количество вода и пускате един цикъл. Като свърши цикъла, само натискате копчето отново и накрая на втория цикъл е готов.

Ако искате да смесите бял и черен ориз. Слагате черния ориз с двоен обем вода и варите един цикъл (2:1 вода:ориз). След края на цикъла (цялата вода още не е абсорбирана) добавяте белия ориз, разбърквате с дървена лъжица и добавяте още вода за белия ориз в съотношение 1:1 и пускате още един цикъл.

След като уреда се изключи от готвене и се включи на "поддържане топло", ако оризът изглежда по-кашав отколкото ви се иска, махнете капака да излезе парата! Аз винаги го махам.

Всяка оризоварка е различна и е добре следващият път да промените малко съотношението в посока желания резултат, тоест, ако оризът е сух, добавяте вода, ако е кашав, по-малко вода.

Оризоварките са измислени за азиатския пазар и техните предпочитания - мек, добре сварен ориз, разделен на зрънца (Индийския субконтинент). В Азия оризът се яде по един начин - сварен! Без сол, захар, подправки, олио итн. Подправките отиват в соса на яденето. Оризоварките, продавани в Европа, се купуват обикновено от търсачите на лееееко по-твърд, но разделен ориз и ако това е ястието, което най-много ще готвите е добре да си вземете от обикновените, най-евтини оризоварки, ако го искате за суши, за ядене с пръчки и трябва да е лепкав, или готвите кафяв ориз, корейските и особено японски оризоварки са най-доброто на пазара.

тайна, погледни съда отвътре! Повечето имат деления за вода и ориз едно до друго с маркировка за части - 1,2,3....7,8 итн. От едната страна е ориза, от другата -водата, като водата е обозначена с чаша с течност. Сипваш ориз до съответното деление и допълваш с вода до същия номер деление (същият номер деление за вода е мъничко по-нагоре) . Всъщност делението за вода показва колко трябва да е оризът + водата, а не колко вода да се добави.

Последна редакция: сб, 23 яну 2010, 02:31 от Nevena Virolan

# 292
Има деления ... Невена мерси много .. ще пробвам някой път как ще стане ... порпинцип аз искам да си направя като ориза в Корея ... Simple Smile

# 293
  • Балчик
  • Мнения: 9 289
Ох, момичета, каква муха ми влезе в главатаааа. Ужасно ми хареса ей този уред в Ла редут:
http://www.laredoute.fr/product.aspx?productid=324175099&doc … 4&Mode=Update

За сирене, но се чудя- има ли смисъл от него при положение, че имам кукър. Ужасно си падам по уредите и много се изкушавам да си го купя, още повече че с код го намалям прилично.

П.П Поръчах го, ще видим като дойде каква работа върши.

Между другото г-жа Стихийно бедствие обеща да сподели опита си в приготвянето на сирене. Praynig

Последна редакция: пн, 25 яну 2010, 18:53 от Джемма

# 294
  • Мнения: 58
Джемма, да не те разочаровам, но Редута отказват масово доставка на ел.уреди заради липсата на гаранция за Бг. Аз си купих хлебопекарна от там миналия м.май, а след това на 2 пъти ми отказаха потвърдени поръчки за абсолютно същата машинка.

# 295
  • Балчик
  • Мнения: 9 289
Не съм толкова сигурна, даже днес има получена машина за хляб от Криси. Май е въпрос на късмет. Ще видим- аз платих през Пей пал и ако не я фактурират, просто няма да си дръпнат парите. Няма да имам ваучер. А и не приритвам за тая машинка, ако стане-стане. Laughing За сега не е фактурирана поръчката, чакам. В същата поръчка имам и преса за коса- пак електроуред, който пращат със сигурност, как ще откажат един, а аще доставят друг с нелеп мотив- гаранция. И дрешки има. Ще видим.

# 296
  • Мнения: 2 214
Олеееееееее Джемма, обещавам тези дни да купя мляко и да направя и ще пиша.

# 297
  • Мнения: 2 214
Джемма и аз се чудя за много неща от Ларедут, например за силиконовите форми и не мога да приценя дали ще ми ги пратят и този уред за кисело мляко също го гледах.

# 298
# 299
  • Балчик
  • Мнения: 9 289
Силиконови форми сме взимали от Ла редут, форма за багети съм купувала. Нямаше проблем.
Машината ми е фактурирана, с отделен номер от дрешките, ще пътува отделно (ако я пратят). Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт