107 книги и филми,храна за дуШата.Нова средиземноморско италианска диета

• 31 630
  • 740
  •   1
Отговори
# 720
Така.. аз като бъдещ филолог  Mr. Green трябва да отбележа, че всички езици са хубави. Немски не съм учила, за малко да влезна в училище с немски след 7 клас, но съдбата друго реши. На мен повече ми се отдават езиците от романското езиково семейство, английския също ми е доста труден, за което доста ме е яд, ама се старая.

Ljoli точно покрай тая годишнина разбрах за съществуването на тоя филм, един приятел беше споделил във ФБ.

Tsugumi аз бях питала за филм. Гледам общто взето всичко, доста си падам по филмите на Озпетек, последния негов Un giorno perfetto доста ми хареса. Харесвам и тези за мафията или филми правени по книги... общо взето тегля всичко, пък ако не ми хареса не го доглеждам. Не можах да изгледам La fidanzata di papa или нещо подобно и филми от сорта Una moglie bellissima ги прекратявам до десетата минута. Та, сега ми се гледа нещо по-запомнящо се и емоционално.

# 721
Bellamore , разбрах те  Peace  Озпетек и на мен ми е много любим (последния му не съм гледала все още).
След като ти харесват филми по книги (и за мафията) сигурно си гледала и чела Гаморра на Савиано.
Аз харесвам много един друг младеж - Paolo Sorrentino, който прави гениални филми - http://www.imdb.com/name/nm0815204/. Il divo http://www.imdb.com/title/tt1023490/ за Джулио Андреотти сигурно ти е познат. За мен това е един от най-добрите съвременни филми изобщо.
Не съм голям почитател на Nanni Moretti http://www.imdb.com/name/nm0604335/, но и той е интересен режисьор (La stanza del figlio, Il caimano и т.н., знаеш, са най-популярните му).
Един млад български актьор участва много често в италиански филмови продукции (не говорим за епизодични роли) - освен, че беше избран от Мел Гибсън за ролята на Йоан в "Страстите Христови". Казва се Христо Живков. Великият Ermanno Olmi му даде главна роля в средновековния Il mestiere delle armi http://www.imdb.com/title/tt0245276/ (там участват и други български актьори). На мен много ми хареса и In memoria di me със същия артист под режисурата на Саверио Констанцо (син на небезизвестния Маурицио К.) - http://www.imdb.com/title/tt0851191/
За Кастеллито и Торнаторе, мисля, няма смисъл да говорим - те са безспорни Simple Smile
(Например: la stella che non c`e` http://www.imdb.com/title/tt0448131/)
От по-малко известните, много силен дебют направи Andrea Molaioli с La ragazza del lago http://www.imdb.com/title/tt0770829/ (криминален за това, как бива изживяно едно престъпление в малко селце).
Много харесах Amatemi http://www.imdb.com/title/tt0465379/, Giorni e nuvole (Албанезе в некомична роля, много добър, за това, как едно богато семейство посреща своя финансов банкрут), I giorni dell`abbandono (участва и Костурица, за тежкият период след раздялата и новото начало).
Il mio fratello e` figlio unico, Romanzo criminale, La meglio gioventu` няма смисъл да бъдат споменавани.
Писах само съвременни заглавия, защото неореализмът, например, е достатъчно популярен Simple Smile
Ако и ти си спомняш някои интересни, сподели ги Simple Smile
Съжалявам, ако съм досадила на другите с аргументи, които не ги интересуват!

# 722
Един млад български актьор участва много често в италиански филмови продукции (не говорим за епизодични роли) - освен, че беше избран от Мел Гибсън за ролята на Йоан в "Страстите Христови". Казва се Христо Живков. Великият Ermanno Olmi му даде главна роля в средновековния Il mestiere delle armi http://www.imdb.com/title/tt0245276/ (там участват и други български актьори). На мен много ми хареса и In memoria di me със същия артист под режисурата на Саверио Констанцо (син на небезизвестния Маурицио К.) - http://www.imdb.com/title/tt0851191/

Не, че има някакво значение за световното изкуство, но да кажа, че с Христо Живков сме съседи и добри познати. Simple Smile Приятелки сме с жена му.
Той всъщност е режисьор по образование, но така става, че се развива и изявява като актьор.

Радвам се, че препоръчахте така горещо "Le vite degli altri", със сигурност ще го гледам в такъв случай. Аз съм скарана с кино изкуството, но когато нещо наистина си заслужава, гледам с удоволствие! Simple Smile

# 723
Във връзка с киното се сещам да добавя, че скоро ходихме да гледаме "Parnassus - L'uomo che voleva ingannare il diavolo". Хич не ми хареса. Rolling Eyes Идеята не е лоша, но според мен не е доразвита достатъчно като за цял филм, а и актьорите нещо слаби...
В подобен жанр: филми с ярки герои, ярки костюми, куп фантасмагории и т.н., харесвам например "Moulin Rouge" и "Stardust".

# 724
  • UK
 Barbabeau, и ние го гледахме на кино преди няколко седмици. Аз се изкефих на актьорите (Джуд Лоу, Джони Деп, Хийт Леджър И колин Фарел на едно място  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes), но в края на филма се запитах: а за какво точно беше филма. Странен беше, според мен не беше подреден добре.

Смешно ми е колко активно се включвам в дискусиите за филми, а аз дори не съм голям почитател на киното и много често се отегчавам. Но пък вие как успявате да говорите за филми, където съм подготвена!  Shocked Laughing

Ние след малко отиваме на манджаре в планината. Компанията ще е малко старческа, но пък природата е много красива и пътя дотам ще е живописен (ако се вдигне мъглата де).

# 725
Нещо споменахте за Джони Деп и Хийт Леджър.  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

В кой филм си ги гледала Barbabeau ?  newsm78

# 726

В "Parnassus".
Джони Деп се появява само в една сцена (която сама по себе си е много хубава Simple Smile танцува с една госпожа на преклонна възраст), Хийт Леджър не ми се стори особено добър и убедителен, а Том Уейтс (Дяволът) направо ме подразни с посредствената си игра.
Но, моля, и мен не ме имайте предвид като кино мнение. Laughing Аз съм последователен нелюбител на (по-голямата част от) кино изкуството.

Последна редакция: нд, 15 ное 2009, 13:12 от Barbabeau

# 727
Tsugumi Гомора гледах, но все още не съм я чела - хареса ми филма. Mога да препоръчам Il dolce e l'amaro и I galantuomini. На Paolo Sorrentino се опитах да гледам L'amico di famiglia и доколкото си спомням го почвах няколко пъти, Le conseguenze dell'amore го имам свален, но и с него за сега е същата работа. Иначе съм го гледала в Il caimano. Към Nanni Moretti имам смесени чувства, La stanza del figlio ми хареса, Caos calmo също общо взето. За Торнаторе и Кастеллито няма сисъл да казвам, че съм съгласна. Но пък този филм La stella che non c'è не съм го гледала, ще проверя дали го има в мининова. La ragazza del lago съм го гладала, с тази актриса има и други филми, които доста ми харесват. Giorni e nuvole ми хареса, Amatemi не чак толкова. Сега се сещам за няколко филма, които са ми харесали: Si può fare, Parlami d'amore, Non pensarci (този последния особено много ми хареса, и Valerio Mastandrea ми е страшно симпатичен).

# 728

В "Parnassus".
Джони Деп се появява само в една сцена (която сама по себе си е много хубава Simple Smile танцува с една госпожа на преклонна възраст), Хийт Леджър не ми се стори особено добър и убедителен, а Том Уейтс (Дяволът) направо ме подразни с посредствената си игра.
Но, моля, и мен не ме имайте предвид като кино мнение. Laughing Аз съм последователен нелюбител на (по-голямата част от) кино изкуството.

Мерси мерси, ще взема да му метна един поглед на тоз филм, само заради Джони Деп, иначе може и да не ми хареса  Laughing Laughing
мерсаж^^

# 729
Barbabeau , не съм гледала Parnassus. Нямам голям интерес към този вид кино, но четох интервю с режисьора преди време и останах с впечатление, че е направен един вид като жест към Хийт Леджър (проектът се е реализирал, само защото Джони Деп е дал съгласие да участва и сигурно пари, а пък той е успял, защото снимките за "Обществен враг" били отложени с две седмици). В такъв случай сигурно би трябвало да ти харесва Жан Жьоне, той създава много сценографски разгърнати филми Simple Smile
Bellamore, много благодаря за заглавията. До нас откриха нова видеотека (за посещение на кино малко трудно, но не и невъзможно), в която видях, че има интересни неща, там ще потърся филмите, които не съм гледала. "Звездата, която я няма" с Кастеллитто се намира по-трудно, но мисля, че я имаше в Мининова. Сюжетът се прехвърля от Италия в Китай. "Последците на любовта" съм го гледала в София в Европейския културен център (така мисля, се казваше - на "Стамболийски"). Беше без превод и залата беше препълнена. Si può fare, Parlami d'amore, Non pensarci не съм ги гледала и ще ги имам предвид Simple Smile
Ljoli , приятно манджаре Simple Smile

# 730
Parlami d'amore e с Мучино и една друга актриса дето много я харесвам, а участва и дъщерята на Чарли Чаплин (Жералдин) в една две сцени.

# 731
  • UK
Ей, колко сте информирани на тема италианско кино Simple Smile Аз пък се връщам с препълнен стомах и така ми се доспа, освен това е мъгливо и всъщност почти вечер, така че КПД-то ми е спаднало под нулата. Беше забавно горе-долу, Паоло беше ядосан на баба си и в малко лошо настроение, но за сметка на това брат му не спря да ми се умилква, радва и да ме нарича беллиссима...че и сестра ми и тя намаза 100 комплимента хаха. Като се огледах в ресторанта, е, наистина имах чувството, че съм в клуба на пенсионера, всъщност младите бяхме абсолютно малцинство (както е навсякъде в Романя де). Къде ще видиш в България ресторант, който в неделя на обяд е пълен с възрастни хора с отличен апетит (освен ако не е някаква панихида)  newsm78.

# 732
Хей, мами я кажете някоя хубава книжка.... че сме го ударили на простотиията....  Simple Smile)))) нещо по романтично .
 Wink

# 733
  • UK
"Отнесени от вихъра" и "Птиците умират сами"...завинаги!  Mr. Green Rolling Eyes

# 734
И аз ги харесвам, ама да ги чета за 100 път вече ми омръзва Grinning Иначе и аз съм на т'ва мнение !  Hug Hug Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт