107 книги и филми,храна за дуШата.Нова средиземноморско италианска диета

• 31 638
  • 740
  •   1
Отговори
# 630
  • la Città Eterna
nikoleta77 , вземи го стегни малко твоя мъж. На моя действа заплахата, че ще кажа на приятелите му или роднините му да свършат работата, дето той все отлага. Вариант е да предложиш да поканите специалист, който да свърши работата и да му платите със спестените разходи за отопление, например. Иначе и моята дъщеря не е от кротките, но не смея да я споменавам в разговорите ни - каквито и пакости да свърши, гледам да оправя нещата преди той да е разбрал, инче отваряме главата колко съм "лоша майка" и как "не умея да възпитавам детето си"....

Ljoli , начина по който скъпия прави "йогурт" мен не ме кефи, но резултата е потресаващо добър. Все пак избягвам да го гледам, малко е "скифо" предвид хигиенните му навици. В общи линии купува малки кофички кисело мляко с 5 вида бактерии (нямам представа от кой супермаркет). След което в една тенджера ПОДГРЯВА до 40 градуса прясно мляко от кутия 1 литър (знам, че търси не пастьоризирано, което мен ме изприщва - ние по принцип си варим млякото, дори когато е пастьоризирано). Тъй като температурата я мери с един електронен термометър (същия, който използва и за нас да проверява дали нямаме температура), все гледам да го издебна да не е в къщи и да измия със сапун металната част, която топи в млякото. За него миенето е излишна мания. Та, когато установи с този термометър (нямам идея колко пъти го топи в млякото и оставя на мивката), че температурата е точно 40 градуса, спира огъня и разбърква кофичката със супермаркетско мляко (понякога си ползва няколко лъжици от предишното си собствено производство "йогурт", но не винаги става добре - в някакъв момент става прекалено кисело). След което това нещо го изсипва в буркан от 1 литър и го слага на лавицата и според сезона го покрива с покривка (през лятото не го покрива - стайната температура в Рим е близка до 40 градуса). След няколко часа проверява дали се е сгъстило. През лятото става за 4-6 часа, през зимата отнема повече (обикновено цяла нощ). Няма нищо общо с технологията на бабите, които съм виждала да го приготвят в България, но се получава. Имаме и машинка "йогуртиера" - в началото правеше в нея, но е много малко количеството - само 6 бурканчета от по 100 грама, които малката излапваше за един ден. Та минахме на големи икейски буркани - само останаха без алуминиевото капаче - пластмасовото му уплътнение се вмириса на вкиснато мляко и вече ги завиваме с кухненско прозрачно фолио.

Ако решиш да пробваш, може да си направиш и собствена технология. Откакто видях как той го прави, вече не вярвам, че има значение как се приготвя. Ако кажа на майка ми, че не преварява млякото и не го чака да изстине до 40 градуса, че го мери с гадния термометър, а не с китката си, че не разбърква йогурта за закваска с малко прясно, преди да го добави, че не увива всичко с дебело одеяло и т.н. има да ми изнесе хиляда лекции по темата. Истината е, че и така се получава перфектно. Стискам ти палци, ако стигнеш до този експеримент.

# 631
Не разбрах какво й е скифо-то на технологията? Че топи термометъра в млякото?
Има и друг начин - да топиш пръст - трябва да издържа топлото,но да те изгаря. Всичко правилно прави човека ...

Льоли
, вземи името на този ресторант, аз вчера гледах за него и видях 2-3 заведения в тази зона.
Отивай, отивай много е красиво ... все едно си в картина ....

# 632
  • la Città Eterna
Ами аз бих въвела отделен термометър само за мляко и отделен само за хора. Ама не зависи от мен Sad Някакси ми е гадно нещо дето си го пъхат всички в подмишниците, после да се вре в храната.... Аз никога не съм топила пръст - обикновено с чиста лъжичка гребвам и капвам капка или опипвам отвън съда - върши същата работа....

Иначе пробих да въведа отделна кърпа за подсушаване на чинии и отделна за забърсване на ръцете, мивката и каквото още си бърше италианеца с любимата мазна кухненска кърта. Както и ежедневното им подменяне (това може и да изглежда като мания, но не е...).

# 633
Охоо дами, как сте се разлютили, на тема съпрузи Laughing

Аз не се вписвам в обЩия хор, на съвсем друго мнение съм. Моят мъж съЩо ниЩо не прави вкъЩи, т.е от домакинската работа, виж с поправките се занимава и то как, специалист е, аварии всякакви се отстраняват своевременно Wink. Не искам ниЩо да прави, то и това оставаШе. Прибира се вкъЩи малко преди 8, върШи работа за двама, аз мога да си позволя да съм у дома, особено, когато детето е на градина, бръм4а непрекъснато. Нека да разхвърля, да не си вдига 4иниите, все ми е тая, на другия ден пак оправям и толкоз. В момента, в който запо4на работа, си търся помоЩ за домаШните задължения и готово. Не само, 4е не искам да ми помага в домакинството, но и при първа възможност му помагам с неговите зада4и. ИзобЩо отбор сме голям.
Трябва и малко по така да се гледа на неЩата, 4овек да си търка нервите непрекъснато не става.
Но пък и x-x-x е права, това е 4аст от нагаждането при съвместния живот, на всяка двойка, проблеми все рано или късно разреШими.. Peace
Еленце, сигурно другата сряда Ще можем да спретнем неЩо, за уикенда какви са ви плановете?

Лека на вси4ки
  bouquet

# 634
  • UK

Льоли, вземи името на този ресторант, аз вчера гледах за него и видях 2-3 заведения в тази зона.
Отивай, отивай много е красиво ... все едно си в картина ....

Аз съм ходила там два пъти, един път лятото и веднъж през април тази година, когато се раззеленяваше. Сега с тия есенни цветове ще е сигурно още по-красиво. Лени, ти стигаш ли до Фиренце, защото си спомням, че там, където спираме ние да ядем (Сан Бенедетто ин алпе), има табела, че до Фиренце са 100км. Ресторантът се казва "Аcquacheta", местенцето си е като траттория, но наистина е много вкусно (и тежичко де), и отгоре има и хотел.

Ох, аз сега включвам телевизора на ТВ Романя, ще дават Паоло в едно предаване  Laughing Heart Eyes

# 635
Изключено е да има такава табела, Льоли, защото от Форли ( Кастрокаро) до Фиренце са 99 км  Grinning
Т.е и да има не е вярна ... Видях го това ресторантче! Може ли да ти дам задача да погледнеш дали работят наобяд ( по обедно време) през седмицата ? Или отварят само вечер... Аз ходя до Прато, т.е малко по-далече от Фиренце. Иначе, ако караш все по ss67 ( така се казва пътя), стигаш право в центъра на Фиренце.   Simple Smile

# 636
  • UK
Да, да, за километрите си права, аз нещо съм се объркала. Да, отворено е на обяд, ние все на обяд сме ходили, мисля, че първия ден беше през седмицата, иначе все уикенда, но ще проверя пак като отидем в неделя. Майко мила, какви са изобретателни, сега има едно платено съобщение на някакъв политик, Antonio Nevegna, от Il popolo della liberta', посланието му е Nervegna s'impegna  Joy

# 637
Здравейте, дами
Искам да ви попитам следното за да не се излагам пред симпатягата от бара.. - от супереналотто когато имаш едно позато число печели ли се нещо ? 
Благодаря ви предварително.   bouquet

# 638
Здравейте, дами
Искам да ви попитам следното за да не се излагам пред симпатягата от бара.. - от супереналотто когато имаш едно позато число печели ли се нещо ? 
Благодаря ви предварително.   bouquet
Не за съжаление.

# 639
не, супереналотто е тото, но 6 от 90 +1 ( jolly)
трийката е 2-3 евро.

# 640
Гадно. Бях се заблудила че се печелят 10Е.. ама неSimple Smile  Да ви кажа за киселото мляко- за закваска сме купували от есселунга , малко бурканче (като детско пюре) не си спомням име, но беше БИО . Много странна случайност, но днес в нета търсих как се заквасва мляко, а сега като влязох тук пак на това попаднах..  писна ми от гадния yogurt  ooooh!

Редакция : Играете ли някакво лотто, тото..  Grinning  от кое се печели по-често и с по-малко познати числа ?

# 641
играем win for life веднъж седмично от 3 седмици  Mr. Green
има 20 числа, от които трябва да познаеш 10. или 0.
има и едно число бонус, което в комбинация от 10 или 0 познати числа ти дава 4000 евро пенсия за 20 години.
има и разни по-малки награди, например ако познаеш 2 или 8 числа и така, различни комбинации. 
Има 13 тегления дневно тази игра, като всяко теглене струва 1 евро.
реално погледннао това май е единственото лото, в което се печели нещо от някой и затова в момента е супер популярно, четох, че за 3 месеца откакто го има ( т.е отскоро), прогнозируемата им печалба е всъщност е умножена  х5.
също така аз отвреме навреме си купувам грата е винчи от 3 евро и доста често печеля 10-20 евро..

# 642
Wow! Я колко сте информирани по въпроса, аз незнам изобЩо за какво става дума Mr. Green

.

Ох, аз сега включвам телевизора на ТВ Романя, ще дават Паоло в едно предаване  Laughing Heart Eyes

!! Моля, дай линк към въпросното предаване дее Grinning

# 643
Wow! Я колко сте информирани по въпроса, аз незнам изобЩо за какво става дума Mr. Green

ами ето, информирам те:)

# 644
Аз пък специално за помощта не мога да се оплача, както вече казах той е по-прецизен и вманиачен от мен. Първата година почти не съм готвила, все готвеше той. Единственото по което не си пада е миенето на пода. Сега като съм там и почна да чистя става и започва да ми помага с бърсане на прах примерно. Сега в Истанбул знам, че идва някаква жена да чисти, на мен не ми пречи домакинската работа, ама като разредихме контактите не мога да му кажа, че аз ще се заемам с нея. Веднъж много се подразних в Рим една приятелка негова ме пита за какво чистя, като апартамента бил под наем.

Аз на тото не играя, нито в Италия, нито в България. Не мисля, че съм от хората които биха могли да спечелят нещо.
На мен в Италия киселото мляко най-много ми е липсвало като съм искала да правя някой кекс, иначе не държа чак толкова на него. За хляба, аз римския не го харесвам, затова мисля, ако се установя за повече време там да вземем хлебопекарна от тези на Мулинекс, много симпатични ми изглеждат.

Общи условия

Активация на акаунт