Чабата

  • 13 830
  • 24
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 190
pina ,
 ще се радвам да споделиш опита си от направата на чабата.

Аз пускам денс една рецепта за фокача Peace



Фокача с картофи



8 порции или за 2 форми за печене с диаметър 25 см.

За тестото
·   1 кг. брашно
·   150 гр. картофено пюре
·   1 литър прясно мляко
·   40 гр. сол
·   15 гр. захар
·   50 мл. зехтин
·   30 гр. прясна мая

за гарниране
·   50 гр. чери домати
·   2 клонки ромарин

От продуктите за тесто се омесва гладно, меко и нелепнещо тесто. Оставя се на топло, покрито с кърпа да почине за около 10-15 мин.
Две форми за печене с диаметър 25 см. се намазняват. Тестото се разделя на 2, слага се във формата и внимателно с пръсти се разстила.
Гарнира се с разполовените чери домати, розмаринът и се поръсва със сол.

Оставя се отново да втаса, докато удвои обема си. Пече се в доре загрята фурна, на 200С.
Сервира се топла.

# 16
  • Мнения: 59
Ммммм, чудно! Колко фокачи съм изял в Пулия и ще взема да врътна сега една, жалко, че бебо няма да може да опита  Mr. Green

# 17
  • Мнения: 190
Ммммм, чудно! Колко фокачи съм изял в Пулия и ще взема да врътна сега една, жалко, че бебо няма да може да опита  Mr. Green

ayreon,

очаквам да се похвалиш тук със снимки  Wink

# 18
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
О, супер, тъкмо издирвах рецепта за фокача, мерси много синьора Барила  bouquet  bouquet  bouquet

# 19
  • UK
  • Мнения: 2 226
Днес за вечеря правих фокача с чери доматки и риган, не по рецептата на Сениора Барила, а по малко по-опростена- само с мая, захар,сол, брашно и топла вода замесих тестото. Получи се много добре, още топла я ометохме, пак ще правя, лесно е, а е и много евтино. Благодаря за идеята!

# 20
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Днес за вечеря правих фокача с чери доматки и риган, не по рецептата на Сениора Барила, а по малко по-опростена- само с мая, захар,сол, брашно и топла вода замесих тестото. Получи се много добре, още топла я ометохме, пак ще правя, лесно е, а е и много евтино. Благодаря за идеята!

O, Ljoli, може ли подробна рецепта, че тука са ме задърпали за домашна фокача, то не че на магазина няма, ама друго си е аз да се моря Joy Joy

# 21
  • UK
  • Мнения: 2 226
Lindita, аз снощи прави хза първи път и комбинирах рецептите на Сениора Барила и на Йоана (от един линк по-назад в темата)   chef. Използвах 2/3 от прясна мая (бях купувала на Линко, кубче от 42 г, но не сложих цялото), около 600-700 г брашно, 350 мл вода, 4 чаени лъжички зехтин, 2 лъжички захар и една сол.

Маята на кубчета, заедно със захарта, се залива с малко топла вода (от 350-те мл от рецептата), докато направи пяна. В останалата топла вода се слага солта. В брашното правя кладенче и сипвам маята, водата и зехтина, всичко се омесва добре, докато стане гладко (стои доста лепкаво тестото, поне моето беше такова). Оставя се покрито с кърпа в дълбок съд на топло да удвои обема си (около 1 час). След това се разстила в добре омазнена тава (аз използвах четвъртитата тава от фурната), като в тестото се правят ямички с върховете на пръстите, в които да се задържи зехтина. Тестото отгоре се намазва със зехтин, поръсва се със сушени риган, босилек и розмарин, малко едра сол и се нареждат доматките. Остава се да втаса още около половин- един час (пак удвоява обема си) и се пече на 200С около 30-40 минути.

# 22
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Много ти благодаря, смятам да изненадам половинката Wink   bouquet

# 23
  • UK
  • Мнения: 2 226
Моля, със сигурност ще се зарадва Simple Smile

# 24
  • Мнения: 33 589
Не съм правила, но сега като видях вашите чудесни рецепти ще пробвам и чабата и фокача.

Общи условия

Активация на акаунт