Въпрос за осигуровки и майчинство

• 103 872
  • 782
  •   1
Отговори
# 690
Сърдечно благодаря Simple Smile

# 691
здравейте.  Днес се сдобих с ПИК кода, влязох да си проверя осигуровките. Работя във фирма, която доста мамят. Имах нужда да се уверя, че ми плащат осигуровки. Установих, че ме осигуряват по чл.4 ал 1. В предната ми фирма също са ме осигурявали по този член. По този член внасят ли ми осигуровки за фонд майчинство? Защото с годеника ми обмисляме за бебе. Във фирмата съм повече от 6 месеца. Ще ви бъда благодарна ако ми кажете, дали ми внася осигуровка за този вид фонд. Извинявам се за глупавия въпрос.

# 692
Здравейте.  Днес се сдобих с ПИК кода, влязох да си проверя осигуровките. Работя във фирма, която доста мамят. Имах нужда да се уверя, че ми плащат осигуровки. Установих, че ме осигуряват по чл.4 ал 1. В предната ми фирма също са ме осигурявали по този член. По този член внасят ли ми осигуровки за фонд майчинство? Защото с годеника ми обмисляме за бебе. Във фирмата съм повече от 6 месеца. Ще ви бъда благодарна ако ми кажете, дали ми внася осигуровка за този вид фонд. Извинявам се за глупавия въпрос.

# 693
  • Пловдив
ПИК от НОИ ли си взела?Ако да,на социално осигуряване си пише дали си с фонд ОЗМ

# 694
Здравейте,декември месец нашето семейство става с един член повече baby_neutral Joy с което настъпиха и въпросите за майчинството.Та трудов стаж си имам повече от 12м и в момента си работя,но днес си направих справка с ПИК в сайта на НОЙ и като върнах 2 години назад всичко си е ОК с изключение на периода от май 2012 до март 2013 тогава бях болничен заради операция(но си се водех на работа),а след това от март до началото на май(2 месеца) бях и на трудовата борса и веднага май започнах работа.... Та този период на болничния и на ТБ (почти 12м) в таблицата която видях в справката всичко е на 0,00 това трябва ли да ме притеснява?Нали и тогава съм се водела на работа и са ми се плащали осигуровки,тогава защо не са отбелязани ?

# 695
  • Пловдив
Здравейте,декември месец нашето семейство става с един член повече baby_neutral Joy с което настъпиха и въпросите за майчинството.Та трудов стаж си имам повече от 12м и в момента си работя,но днес си направих справка с ПИК в сайта на НОЙ и като върнах 2 години назад всичко си е ОК с изключение на периода от май 2012 до март 2013 тогава бях болничен заради операция(но си се водех на работа),а след това от март до началото на май(2 месеца) бях и на трудовата борса и веднага май започнах работа.... Та този период на болничния и на ТБ (почти 12м) в таблицата която видях в справката всичко е на 0,00 това трябва ли да ме притеснява?Нали и тогава съм се водела на работа и са ми се плащали осигуровки,тогава защо не са отбелязани ?

за период,в който си била в болничен нямаш ли две графи за съответния месец в болничен.едната на 0.00 лв и работните дни,а другата със сума????
за месеците на борсата не са ти плащани социални осигуровки.ще ти ги взимат на МРЗ за съответния период за изчислението на бъдещето ти обезщетение

# 696
Здравейте! Не съм бременна,но планираме това да стане скоро. Живея и работя в чужбина,там си плащам всички осигуровки. Смятам да се прибера в България когато съм бременна в третия месец,тъй като работата е тежка за бременни жени. Тук ще се водя на работа в една фирма,за да мога да взимам майчинство. Имам повече от 12 месеца трудов стаж общо.Въпросът ми е дали това е възможно след като ще съм назначена на тази работа малко преди раждането? Предишните месеци няма да имам осигуровки тук в БГ. Колко майчинство ще взимам?

# 697
  • Пловдив
Здравейте! Не съм бременна,но планираме това да стане скоро. Живея и работя в чужбина,там си плащам всички осигуровки. Смятам да се прибера в България когато съм бременна в третия месец,тъй като работата е тежка за бременни жени. Тук ще се водя на работа в една фирма,за да мога да взимам майчинство. Имам повече от 12 месеца трудов стаж общо.Въпросът ми е дали това е възможно след като ще съм назначена на тази работа малко преди раждането? Предишните месеци няма да имам осигуровки тук в БГ. Колко майчинство ще взимам?

В момента на издаване на 45 дневния болничен колко ще ти е осигурителния стаж общо през целия ти живот?
Дохода на човек от семейството под 350 лв бруто ли е?

# 698
Здравейте.  Днес се сдобих с ПИК кода, влязох да си проверя осигуровките. Работя във фирма, която доста мамят. Имах нужда да се уверя, че ми плащат осигуровки. Установих, че ме осигуряват по чл.4 ал 1. В предната ми фирма също са ме осигурявали по този член. По този член внасят ли ми осигуровки за фонд майчинство? Защото с годеника ми обмисляме за бебе. Във фирмата съм повече от 6 месеца. Ще ви бъда благодарна ако ми кажете, дали ми внася осигуровка за този вид фонд. да Извинявам се за глупавия въпрос.

# 699
♥Elfita♥, в България имам 2 години и половина трудов стаж,но след това 2 години имам стаж в Англия,но не знам той дали се признава тук.
За дохода на член от семейството- не съм омъжена,с моя приятел живеем на семейни начала и не знам дали се водим семейство  Grinning Дохода ни е повече от 350лв,но както бях казала ние живеем и работим в чужбина и не знам дали мога да взимам майчинство в БГ когато се приберем. Къде мога да получа информация по тези въпроси - НОИ,НАП ?

# 700
  • Пловдив
annns,щом ще те назначат на работа и имаш стаж,ще имаш право на 2 г майчинство-2 го по 310 лв.След като те назначат фирмата ще ти движи нещата.

# 701
Здравейте!
В майчински съм (може би не се изразявам правилно), дъщеря ми е на 3 месеца. Искам преди навършване на годинка на дъщеря ми да напусна сегашната ми работа и да започна собствен бизнес. Ще се осигурявам като самоосигуряващо се лице. Но би било добре ако е възможно да прехвърля майчинските на бабата, която е пенсионер(неработещ) или на бащата, който е самоосигуряващо се лице. Въпросите ми са следните:

Мога ли да прехвърля майчинство преди навършване на годинка на дъщеря ми и аз да започна да се осигурявам като самоосигуряващо се лице?

Възможно ли е прехвърлянето на въпросното майчинство на пенсионер (неработещ) или трябва да бъде назначен във фирма за да имам това право? И ако трябва да се назначи колко трудов стаж в дадената фирма трябва да има преди прехвърлянето на майчинството?

Може ли да прехвърля въпросното майчинство на бащата, който е самоосигуряващо се лице?

Ще съм благодарна на всички отговорили. Simple Smile

# 702
  • Пловдив
Здравейте!
В майчински съм (може би не се изразявам правилно), дъщеря ми е на 3 месеца. Искам преди навършване на годинка на дъщеря ми да напусна сегашната ми работа и да започна собствен бизнес. Ще се осигурявам като самоосигуряващо се лице. Но би било добре ако е възможно да прехвърля майчинските на бабата, която е пенсионер(неработещ) или на бащата, който е самоосигуряващо се лице. Въпросите ми са следните:

Мога ли да прехвърля майчинство преди навършване на годинка на дъщеря ми и аз да започна да се осигурявам като самоосигуряващо се лице? да

Възможно ли е прехвърлянето на въпросното майчинство на пенсионер (неработещ) или трябва да бъде назначен във фирма за да имам това право? на тази възраст може да прехвърлиш само на бащата,който трябва да работи и да се осигурява за фонд ОЗМ И ако трябва да се назначи колко трудов стаж в дадената фирма трябва да има преди прехвърлянето на майчинството? за да има право,трябва да има 12 м осиг стаж през живота си

Може ли да прехвърля въпросното майчинство на бащата, който е самоосигуряващо се лице? да,може
Той ще получава обезщетението,а ти ще работиш

Ще съм благодарна на всички отговорили. Simple Smile

# 703
  • Варна
Здравейте, имам следния казус, на който се надявам да можете да ми отговорите...
Бременна съм в третия месец и живот и здраве всичко ако е наред, ще изляза само в 45 дневния болничен преди раждането (който, ако не се лъжа се пада от 05.01.2014 г.). Доколкото разбрах, за определяне на размера на майчинството, се гледат 24 месеца назад от деня на излизане в 45-дневния болничен. Аз като се върна 24 месеца назад и ми излизат януари, февруари, март, април, юли и август 2012 г., през които бях безработна и ми изплащаха парично обезщетение. Доколкото знам за първата година на майчинството ще вземам 90% от сумата, на която са ме осигурявали. Прочетох също, че и когато си безработен, те осигуряват на минималната работна заплата. Това така ли е или са ме осигурявали на стойността на обезщетението, което съм вземала (понеже беше повече от МРЗ)? Също така искам да попитам как да си смятам месеците, през които бях на борсата? На  90% от сумата или на 100%? Стана малко объркано, но се надявам, да сте ме разбрали...  Embarassed
Надявам се, да получа отговорите, които търся... Благодаря Ви предварително!  Hug

# 704
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, имам следния казус, на който се надявам да можете да ми отговорите...
Бременна съм в третия месец и живот и здраве всичко ако е наред, ще изляза само в 45 дневния болничен преди раждането (който, ако не се лъжа се пада от 05.01.2014 г.). Доколкото разбрах, за определяне на размера на майчинството, се гледат 24 месеца назад от деня на излизане в 45-дневния болничен. Аз като се върна 24 месеца назад и ми излизат януари, февруари, март, април, юли и август 2012 г., през които бях безработна и ми изплащаха парично обезщетение. Доколкото знам за първата година на майчинството ще вземам 90% от сумата, на която са ме осигурявали. Прочетох също, че и когато си безработен, те осигуряват на минималната работна заплата. Това така ли е или са ме осигурявали на стойността на обезщетението, което съм вземала (понеже беше повече от МРЗ)? Също така искам да попитам как да си смятам месеците, през които бях на борсата? На  90% от сумата или на 100%? Стана малко объркано, но се надявам, да сте ме разбрали...  Embarassed
Надявам се, да получа отговорите, които търся... Благодаря Ви предварително!  Hug

24 месеца от месеца предхождащ 45-дневния болничен.Калкулатора е доста точен:
http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php
Времето на борса го смяташ на база МРЗ за периода.

Общи условия

Активация на акаунт