Въпрос за осигуровки и майчинство

• 103 865
  • 782
  •   1
Отговори
# 705
  • Пловдив
Здравейте, имам следния казус, на който се надявам да можете да ми отговорите...
Бременна съм в третия месец и живот и здраве всичко ако е наред, ще изляза само в 45 дневния болничен преди раждането (който, ако не се лъжа се пада от 05.01.2014 г.). Доколкото разбрах, за определяне на размера на майчинството, се гледат 24 месеца назад от деня на излизане в 45-дневния болничен. Аз като се върна 24 месеца назад и ми излизат януари, февруари, март, април, юли и август 2012 г., през които бях безработна и ми изплащаха парично обезщетение. Доколкото знам за първата година на майчинството ще вземам 90% от сумата, на която са ме осигурявали. Прочетох също, че и когато си безработен, те осигуряват на минималната работна заплата. безработните не са осигурени на нищо.те затова се наричат безработни Това така ли е или са ме осигурявали на стойността на обезщетението, което съм вземала (понеже беше повече от МРЗ)? през периода на взимане на обезщетение от БТ не си осигурена на обезщетението Също така искам да попитам как да си смятам месеците, през които бях на борсата? За тях ще взимаш МРЗ за онзи период и за бруто,и за нето На  90% от сумата или на 100%? на цялото от 24 те месеца се гледа 90 процента от брутото,но обезщетението не може да ти е повече от нетото за същия период Стана малко объркано, но се надявам, да сте ме разбрали...  Embarassed
Надявам се, да получа отговорите, които търся... Благодаря Ви предварително!  Hug

# 706
  • Варна
Много благодаря за отговорите, мисля, че разбрах. Simple Smile Приятна вечер ви желая! Simple Smile

# 707
Искам да попитам аз като нямам и един месец трудов стаж,но платени минимални осигуровки смисъл сама се осигурявам  имам ли някакво право на майчинство или не?

# 708
  • Пловдив
Искам да попитам аз като нямам и един месец трудов стаж,но платени минимални осигуровки смисъл сама се осигурявам  имам ли някакво право на майчинство или не?

Ти сама си плащаш здравните,а не социалните.Съответно се водиш безработна и без право на майчинство.
Ако доходът но човек в семейството ви е под 350 лв бруто,ще имаш право на социално майчинство

# 709
Благодаря елфита! А няма ли някакъв начин да плащам в Фонд майчинство и да си получавам после 2 години по 310 лева или да си купя както бях чела някъде 1 година трудов стаж? 

# 710
  • Пловдив
Благодаря елфита! А няма ли някакъв начин да плащам в Фонд майчинство и да си получавам после 2 години по 310 лева или да си купя както бях чела някъде 1 година трудов стаж? 

Да купиш стаж за тази цел не можеш,но може да започнеш да се осигуряваш на трудов договор във фирма на приятел примерно.

# 711
а примерно става ли ако някой близък има фирма за земеделски производител който сам се осигурява

# 712
  • Пловдив
а примерно става ли ако някой близък има фирма за земеделски производител който сам се осигурява

Да,може ЗП да те наеме на работа по трудов договор.Ще трябва да си извадиш осигурителна книжка.

# 713
Благодаря елфита! Последен въпрос на моя годеник баща му ако има фирма ЗП   може да ме направи на договор и така ще мога спокойно да получавам майчинство ?  Thinking

# 714
  • Пловдив
Благодаря елфита! Последен въпрос на моя годеник баща му ако има фирма ЗП   може да ме направи на договор и така ще мога спокойно да получавам майчинство ?  Thinking

да
трябва да направиш 12 м осиг стаж,за да имаш право на майчинство

# 715
Брои ли се ако от сега ме направи на договор и забременея след 3 месеца примерно и докато родя ще стане грубо сметнато 12 месеца на трудов договор ? А елфита знаеш ли за 12 месеца колко струват тези неща? Бладоря ти много за отговорите  Hug Hug Hug

# 716
  • Пловдив
Брои ли се ако от сега ме направи на договор и забременея след 3 месеца примерно и докато родя ще стане грубо сметнато 12 месеца на трудов договор ? да,става така.трябват ти 12 м осиг стаж през целия ти живот А елфита знаеш ли за 12 месеца колко струват тези неща? зависи на колко ще се осигуряваш.ако си на 310 лв,се плаща 122 лв месечно осигуровки Бладоря ти много за отговорите  Hug Hug Hug

# 717
Благодаря ти многооо  Hug Hug Hug

# 718
Здравейте, бих искала да задам два въпроса и се надявам, че някой ще ми отговори. Бременна съм и живот и здраве в края на декември 2013 г. очаквам да родя. От юни месец тази година работя в една фирма, която до момента не ми е внесла и 1 лв. осигуровка, тъй като има стари задължения и колкото и пари да внася шефа ми те си отиват по старите задължения и за това скоро не мисля, че ще стигне до моите осигуровки. Та въпроса ми е - ще имам ли някакъв проблем с получаването на майчинство, както и с обезщетението от 1 до 2 години? От октомври 2010 година съм работила почти без прекъсване, имам  обаче "шарени" осигуровки - 8,6,4,2 часа, имам и борса. Като цяло задължителния стаж не ме притеснява, него го имам.
Другият ми въпрос е свързан с болничните. Ако сега си пусна болничен до края на бременността ми (сега съм в 6 месец и имам 2 месеца до излизане по майчинство), той дали ще бъде изплатен?
Благодаря предварително!

# 719
Здравейте, имам следното питане:
Родих преди 40 дни:), до сега бях в болнични, но скоро идва времето на майчинските и тук ми става малко неясно. Осигуряват ме на 4 часов работен ден(от 2,5 години насам), на сума много по-малка от минималната работна заплата. По закон болничните ми са 80% от тази заплата, но в сайта на НОИ виждам, че майчинството не може да бъде по-малко от приетата минимална заплата за страната. Това значи ли, че то ще е в размер на нея, или тъй като съм на 4 часа, ще ми изплащат както до сега - 80% от моята осигурителна сума!
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт