Майчинството - счетоводно - 23

• 38 862
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
Благодаря за инфото  Hug Hug  bouquet

# 511
  • София-България, Израел - където си поискам
 А защо работодателя не може да ми внася по-високите осигуровки докато съм  в болнични ? Не те ли осигуряват на, колкото и преди да си излязъл в болнични или автоматично минава на минимална РЗ? В смисъл , че той вече ми внася по-високи осигуровки от няколко месеца. Няма ли да е така и в месеците през, които не съм на работа?  newsm78

А и още нещо. Нали държавата поема болничните? Т.е. изплащат 80% от заплатата , на която си осигуряван, та ще взимам ли парички по време на болничните или все едно съм безработна?
  bouquet
Ооохх наистина сърдечни благодарности на всички за съветите  Hug Златни сте момичета Party
защото дакато си болничен работодателят нищо не ти дължи.Болничният си го получаваш от НОИ той само внася здравни осигуровки.Няма как той през това време да ти внася върху по-голяма заплата.
Видях,че докато пиша са ти отговорили, затова няма де се повтарям Wink.

# 512
От тази година ли (2009) гледат 12 месеца преди 45 дневния срок за излизане в майчинство, и на базата на осигуровките внасяни тогава ти изплащат обещетение?
 Значи по това, което разбрах и прочетох,  да съм осигурявана на по-висока заплада реално няма смисъл в моя случай.  Thinking
Преди година мислех , че изчисляват майчинството гледайки дохода последните 6 месеца а не 12?

# 513
  • Пловдив
vany666 ,от тази година се гледа 12 м назад.Има смисъл да се вдигнеш осигуровките,но няма да може да си в болничен за общо заболяване

# 514
Здравейте,
писала съм и преди за моя проблем с работодателя си /в момента съм по майчинство/............но въпроса ми е всъщност  - слава богу намерих си нова работа, в момента съм в отпуск по майчинство /240 лв/, може ли нараво с молба по взаимно съгласие /чл325 от Кт/ да напусна стария си работодател /предполагам даже ще се зарадва той/ и веднага като ме назначат на новата фирма , тогава вече да подавам прилож.№ 12 за промяна на обстоятелствата, всъщност какви точно документи трябва да подам във връзка с изплащане на 50% от майчинството при новия работодател?

# 515
  • Майничка
Здравейте,
писала съм и преди за моя проблем с работодателя си /в момента съм по майчинство/............но въпроса ми е всъщност  - слава богу намерих си нова работа, в момента съм в отпуск по майчинство /240 лв/, може ли нараво с молба по взаимно съгласие /чл325 от Кт/ да напусна стария си работодател /предполагам даже ще се зарадва той/ и веднага като ме назначат на новата фирма , тогава вече да подавам прилож.№ 12 за промяна на обстоятелствата, всъщност какви точно документи трябва да подам във връзка с изплащане на 50% от майчинството при новия работодател?

Може по взаимно съгласие, но гледайте в заповедта за освобождаване да фигурират за изплащане неползваните отпуски. А приложение 12 го подайте към стария работодател, да го подаде като ходи да подава данни за прекратен договор. Тъпо е, ама НОИ не го приемат от новия. При новия ще си подадете само заявление за обезщетение по чл.54.

Привет! Моят проблем е следния - работя като ЕТ и се самоосигурявам /аз съм управител на фирмата/, имам и един работник на трудов договор от юли. Трябва да изляза в болни4ен на 23 декември. Как може фирмата да продължи да работи докато аз съм в май4инство?

Докато сте в 410-те дни - няма проблем, след това трябва да назначите прокурист.

Последна редакция: чт, 05 ное 2009, 16:22 от AnMary

# 516
Много благодаря за отговора! След 410 дневния мисля да се върна на работа. Ако не се лъжа след този период маи4инството няма да покрие дори осигуроката на прокуриста.

# 517
Elfita защо немога да сам в болнични за общо заболяване?Ако лекар ми даде болничен няма ли да ми го признаят?
Аз искам да изляза в болничен възможно най-рано, защото работя с много хора и се страхувам за здравето си и това на бъдещият бебо , а и този свински грип  Embarassed

Ако 12 месеца назад са ти различни осигуровките ги смятат месец за месец или някак осредняват?   bouquet

# 518
  • Пловдив
Elfita защо немога да сам в болнични за общо заболяване?Ако лекар ми даде болничен няма ли да ми го признаят?
Аз искам да изляза в болничен възможно най-рано, защото работя с много хора и се страхувам за здравето си и това на бъдещият бебо , а и този свински грип  Embarassed

Ако 12 месеца назад са ти различни осигуровките ги смятат месец за месец или някак осредняват?   bouquet

нали ти писах,че ако си в болничен не може да се осигуряваш на по-високо и затова пиша,че има смисъл от по-високо осигуряване,но не може да си в болничен поради тази причина.няма пречка да си в болничен до края иначе.Усещам,че в главата ти е пълна каша-прочети пак и осмисли какво сме ти отговорили

12 те месеца назад се осредняват

# 519
Здравейте!
Детето ми скоро навършва 1 година. Какви документи и къде трябва да подам, за да ползвам отпуск за отглеждане на дете от 1 до 2 г. Понеже се самоосигурявам няма работодател, който да свърши тази работа  Laughing
Преди или след навършването на годинката трябва да ги подам?

# 520
уууууууффф разбрах всичко което ми казвате само че никак не ми се иска да е така  #Cussing out
значи каквото и да правя ще вземам малко майчинство, защото не съм се съобразила по-рано да поискам по-високи осигуровки.
 ooooh!
  Благодаря на всички   bouquet

Laughing
 Laughingа ако имаш високи осигуровки само 10 месеца преди 45 дневния перид за излизане в майчинство, а не 12 , какво ще ти плаща държавата?

Вече ставам банална, извинете ме  Embarassed

Последна редакция: чт, 05 ное 2009, 19:53 от AnMary

# 521
  • Пловдив
vany666 ,в базата от 12 месеца ще ти се смята 10 месеца високите ти осигуровки и 2 месеца на мин раб заплата.Как да ти кажа колко точно ще ти плащат  newsm78
има едно много екстремно решение-напускаш тази си работа и започваш фиктивно в някоя фирма.Стоиш си вкъщи,а те водят на работа и се осигуряваш на висока сума

# 522
 Hug Благодаря Elfita, аз и на тази работа мога да си остана вкъщи и да си внасям високи осигуровки, но дали ще има смисъл след като трябва да родя август 2010г. немога да направя 12 месеца високи осигуровки.
 Затова задавах толкова много въпроси , за да намеря вратичка в цялата ситуация, но май такава няма  newsm78

# 523
  • София
Здравейте, един по-специфичен въпрос.

Самоосигуряващ се адвокат, който от януари 2008 г. внася и осигуровки за бременност и раждане.
От януари 2009 г. и към момента е в 415-дневния отпуск, който изтича през февруари 2010 г.
Ако от януари 2010 спре да внася осигуровките за бременност и раждане, как това би се отразило на обезщението, което получава? Т.е. ще се спрат ли плащанията от НОИ веднъж за остатъка от 415-те дни, и после до 2-рата година на детето?

Благодаря предварително  Hug

# 524
  • София-Младост
Здравейте, един по-специфичен въпрос.

Самоосигуряващ се адвокат, който от януари 2008 г. внася и осигуровки за бременност и раждане.
От януари 2009 г. и към момента е в 415-дневния отпуск, който изтича през февруари 2010 г.
Ако от януари 2010 спре да внася осигуровките за бременност и раждане, как това би се отразило на обезщението, което получава? Т.е. ще се спрат ли плащанията от НОИ веднъж за остатъка от 415-те дни, и после до 2-рата година на детето?

Благодаря предварително  Hug

По време на този отпуск се плаща само здравна вноска...защо плащате и социални осигуровки?!

Общи условия

Активация на акаунт