Майчинството - счетоводно - 23

• 38 990
  • 738
  •   1
Отговори
# 285
Добър вечер и от мен отново.
Имам един въпрос за първият болничен от 45 дни: аз съм в такъв от 7.10.09 след изтичането на тези 45 дни ли ще получа първият превод или известен период след това?
Благодаря предварително Hug

# 286
  • Пловдив
rubiq ,трябва да ти излезе ЗАЯВЛЕНИЕ - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при
бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 от КСО за остатъка
от 135 до 410 календарни дни-отдолу в друга таблица под болничните.Щом се е опреснила датата на сметката,до 2-3 дни би трябвало да ти излезе и декларацията.

# 287
  • Пловдив
Добър вечер и от мен отново.
Имам един въпрос за първият болничен от 45 дни: аз съм в такъв от 7.10.09 след изтичането на тези 45 дни ли ще получа първият превод или известен период след това?
Благодаря предварително Hug

първия превод трябва да го получиш края на месец ноември и ще е за дните от месец октомври
ако обаче от вашето счетоводство закъсняват с осигуровките или внасянето на болничните-по-късно ще е

извади си ПИК код,за да следиш нещата на страниза на НОИ

# 288
Елфита,много благодаря за бързият отговор,аз имам ПИК и наскоро съм минала по този път,но просто нямах спомен как стояха нещата с болничните  bouquet

# 289
Elfita,много ти благодаря за бързия отговор!   bouquet
А след като се появи тази декларация,ще трябав ли да чакам след това да се обарботва?И кога мога най-късно да очаквам превод?

# 290
  • Пловдив
Elfita,много ти благодаря за бързия отговор!   bouquet
А след като се появи тази декларация,ще трябав ли да чакам след това да се обарботва?И кога мога най-късно да очаквам превод?

да,обработва се декларацията.Би трябвало 15 дни след като е внесена да имаш превод

# 291
здравейте, и аз имам въпрос който сигурно е задаван, но не успявам да намеря отговора
вече ми изтича последния болничен по майчинство(третия издаван от доктора на бебето) и вече няма болнични...какво следва? фирмата в която работя е много коректна но имаме нов административен асистент и не е запознат...както и да е
трябва ли да подавам нещо като декларация? къде трябва да се подаде и кой ще изплаща паричките отсега нататък? ако е нои мога ли да ги проверявам с ПИК кода?
много въпроси станаха мерси предварително  Hug

# 292
  • Пловдив
здравейте, и аз имам въпрос който сигурно е задаван, но не успявам да намеря отговора
вече ми изтича последния болничен по майчинство(третия издаван от доктора на бебето) и вече няма болнични...какво следва? фирмата в която работя е много коректна но имаме нов административен асистент и не е запознат...както и да е
трябва ли да подавам нещо като декларация? къде трябва да се подаде и кой ще изплаща паричките отсега нататък? ако е нои мога ли да ги проверявам с ПИК кода?
много въпроси станаха мерси предварително  Hug

Подават се в НОИ.НОИ изплаща обезщетенията и майчинството.Да,можеш да проверяваш с ПИК

Преди да изтече третият болничен се попълват следните документи

- Молба за отпуск в свободен текст до работодателя;
- Декларация 2 по образец – изтегли тук: http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.2.doc

- копие на акта за раждане на детето;

Ето примерен текст на молбата, която се подава до работодателя:

До Управителя
На .................................................

МОЛБА

От ........................................................., ЕГН ............................................. на длъжност ................................................... в ............................................................

На основание чл.163, ал.1 от Кодекса на труда, чл.45,ал.1,т.2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските и приложените молба-декларация за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 от КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни и акт за раждане на ...................................................................

Моля

Да ми бъде разрешено да ползвам отпуск за бременност и раждане за разликата от 135 до 410 дни за детето : ..............................................................., считано от .............................

Гр. Пловдив
Дата: ......................

Служител: ............................
/ .............................../

След като изтекат 410 те календарни  дни броят се от началото на 45 дневния болничен

1. МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО - (Приложения 3 изтегли от тук http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6)

2. Копие от акта за раждане на детето

3. Заявление, че желаете да получавате обезщетение за отглеждане на малко дете

4. Декларация по чл. 46 ал. 1 от НРВПО

Ето един примерен текст за заявлението:

З А Я В Л Е Н И Е

От ................................., ЕГН: ................. , на длъжност .....................

На основание чл.164, ал.1. КТ и чл.46, ал.1, НРВПО,

Заявявам, че ще ползвам отпуск за отглеждане дете до 2г., считано от ............... до .............. г.

Прилагам:
1. Декларация по чл.46, ал.1 НРВПО за обстоятелствата, свързани с правото ми да ползвам отпуска
2. Акт за раждане на детето. – за справка

С уважение:

..........................

Дата: ................
гр. Пловдив

Ето я и декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ
по чл. 46, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските

Долуподписаната ……………………………………………………………… с ЕГН ………………..……… с постоянен адрес : ……………………………… л.карта № ……………………… , издадена на …….……….... от ……………….
на длъжност ………………………………….

ДЕКЛАРИРАМ

1. Детето ми, ……………….,родено на …….………... г., с ЕГН ……….……………. не е настанено в детско заведение.
2. Не съм дала съгласието си платения отпуск за отглеждане на дете по чл.164, ал.1 от Кодекса на труда да се ползва от бащата /осиновителя/ или от някой от моите или неговите родители,работещи по трудово правоотношение, съгласно чл.164, ал.3 от Кодекса на труда.
3. Детето ми не се отглежда от безработно лице по програмата в „Подкрепа на майчинството”.

Известна ми е предвидената по чл.313 от Наказателния кодекс отговорност за деклариране на неверни данни.

дата: ………………….                                                                     ДЕКЛАРАТОР: ............

град:Пловдив

# 293
много благодаря!! под 45 дневния болничен имате в предвид този последния болничен ли който равнява остатъка от 135 дни?

# 294
  • Пловдив
След като изтекат 410 те календарни  дни броят се от началото на 45 дневния болничен

за това изречение ли ти е въпроса

ако да,става въпрос за 45 дневния преди термин.Друг 45 дневен няма.От болницата е за 42 дни,а от педиатъра за всяка жена е различно /според кога  е родила/

# 295
виж тии  newsm78 сложни неща са това а уж съм образована Simple Smile Благодаря ти сега трябва да преброя 45 дни от термина назад за да видя кога е бил първия болничен че не си спомням ooooh!
добре че сте вие че..... вече май всичко ми се разясни... ще има ли проблем че ще се занесът документите след като е изтекъл последния болничен? И молбята си е за работодателя нали не е за НОИ?Това последно  Crazy
а то 410 дни са когато бебето стане на 1 годинка! Нали

Последна редакция: чт, 29 окт 2009, 22:40 от alegoria

# 296
  • Пловдив
ще има ли проблем че ще се занесът документите след като е изтекъл последния болничен?-ще ти забавят плащането,други проблеми няма

И молбята си е за работодателя нали не е за НОИ?-молбата за отпуск е до работодателя,да

а то 410 дни са когато бебето стане на 1 годинка-не,не изтичат като стане на 1 годинка винаги.Брои си ги както съм написала от първия ден на 45 дневния болничен преди термин,за да няма грешка

# 297
  • Майничка
виж тии  newsm78 сложни неща са това а уж съм образована Simple Smile Благодаря ти сега трябва да преброя 45 дни от термина назад за да видя кога е бил първия болничен че не си спомням ooooh!
добре че сте вие че..... вече май всичко ми се разясни... ще има ли проблем че ще се занесът документите след като е изтекъл последния болничен? И молбята си е за работодателя нали не е за НОИ?Това последно  Crazy
а то 410 дни са когато бебето стане на 1 годинка! Нали

Терминът се явява 46-ти ден. А началната дата на болничния би следвало да е отбелязана в здравната карта (картона).

# 298
  • София-България, Израел - където си поискам
ela79, докато са 410 дни няма проблем, тя ще си получава майчинството.Седмица преди да изтекат тези дни в НАП трябва да подаде  декларация за прекратяване на дейността. Не е лошо да отиде и по-рано и да попита в НОИ какво да направи, защото на някои места се правят на интересни и приемат само в началото на годината, но това не е редно и правилно.Да обясни ще прекратява дейността ,защото ще си гледа детето и те са длъжни да прекъснат самоосигураването и.След това по същия начин може да възстанови тези си права, а най добре е после направо да си назначи на трудов договор във фирмата и така да се осигурява.
Ако подаде декларация за прекратяване на дейност и не е осигурена на друго основание това означава, че излиза от кръга на осигурените лица, следователно губи право на обезщетение за отглеждане на дете. Лицето трябва да е осигурено, за да получава това обезщетение.
знам,че става така .Тя ще прекрати дейността ,но ще  се води като управител на фирмата и ще внася ЗО върху майчинството.Можеби просто не съм го обяснила точно, но съм имала такъв случай Peace

# 299
да видях датата от нои с ПИК кода аз родих на терминът ми така че съвпадат дните  Peace благодя ви мамчета за отговора  Hug

Общи условия

Активация на акаунт