Майчинството - счетоводно - 23

• 38 976
  • 738
  •   1
Отговори
# 315
  • В полите на Пирин планина
Здравейте ,знаете ли каква ще бъде минималната раб. заплата за 2010 г. ,само разбрах ,че само осигуряващите се трябва вече да се осигуряват на 420 лв. ,не на 260 лв. както до сега .Това значи ли ,че като такава ,трябва да получавам за втората г. майчинство върху новия облагаем минимум  Rolling Eyes... ?

За 2010 г. обезщетението за гледане на дете до 2 год. възраст си остава 240 лева. МОД за самоосигуряващите се няма връзка.

# 316
Размерът на МРЗ остава без изменение.

# 317
Цитат
Не знам как ще ви прозвучи това което ще ви кажа но аз много притеснена.Аз съм бременна и сам студентка редовно обучение.Приятеля ми живее в чужбина,той иска бебето да се роди в чужбина смята че там докторите са по-добре и наистина е така.Когато му бях на гости лятото имах болки в корема той ме закара доктор а те дори и не попитаха дали сам осигурена както правят в бг,бяха много учтиви и мили,направиха ми пълни изследвания,безплатно.Но аз се тревожа друго ако родя в чужбина в България ще получавам ли майчинство,все пак е една помощ доколкото разбрах дава ли 2880 лв на майки студентки.Или ще ми кажат че моето бебе не се е родило в България и да ми помагат в чужбина.моляяяяя помогнете ми спешно.
Neznam kak 6te vi prozvu4i tova koeto 6te vi kaja no az mnogo pritesnena.Az sam bremenna i sam studentka redovno obu4enie.Priqtelq mi jivee v 4ujbina,toi iska bebeto dase rodi v 4ujbina smqta 4e tam doktorite sa po-dobre i naistina e taka.Kogato mu bqh na gosti lqtoto imah bolki v korema toi me zakara doktor a te dori i ne popitaha dali sam usigorena kakto pravqt v bg,bqha mnogo u4tivi i mili,napraviha mi palni izsledvanie,bezplatno.No az se trevoja  drugo ako rodq v 4ujbina v Balgariq 6te polu4avam li mai4enstvo,vse pak e edna pomo6t dokolkoto razbrah dava li 2880 lv na maiki studentki.Ili 6te mi kajat 4e moito bebe ne se e rodilo v Balgariq i dami pomogat v 4ujbina.molqqqqq pomognete mi spe6no.

------------------
Пишете на кирилица.

Последна редакция: пт, 30 окт 2009, 16:20 от AnMary

# 318
Здравейте, пред мен стои следният казус: В момента съм в отпуск по майчинство (410-те дни), ако прекратим с работодателя ми трудовия договор (който е безсрочен) по взаимно съгласие, ще продължа ли да си получавам майчинството в същия размер както до сега?
Благодаря предварително за отговорите!

# 319
  • Пловдив
strept ,може да го прекратиш,но след като ти изтекат 410 те дни.Ще останеш без майчинство до 2 г на детето /след като прекратиш договора след изтичането на 410 те дни/,защото не работиш.За да го получаваш трябва да сключиш фиктивен договор

# 320
Здравей!
Желетелно е да пишеш на български, защото така текстът е трудно четим. За съжаление не съм компетентна относно питането ти. Според мен трябва добре да си проучиш нещата. Сподели също къде живее приятелят ти и в коя седмица си. Толкова ли спешно трябва да решиш? Да не се окаже, че са много мили и любезни във въпросната болница, но след 1 седмица да ти пратят сметката и да ти настръхне косата Rolling Eyes  Задай си въпроса в тази тема .http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=436551.0 Ще получиш компетентни отговори
Успех!

# 321
Здравейте!
Искам да прехърля майчинството си на майка ми.Тя работи на трудов договор.Въпросите  ми са колко ще получава,кога трябва да осведомя моят и нейният работодател,както и кога трябва да подам документи в НОЙ.
Детето ми ще навърши 1 год. след 1 мес.
Благодаря ви предварително!

# 322
strept ,може да го прекратиш,но след като ти изтекат 410 те дни.Ще останеш без майчинство до 2 г на детето /след като прекратиш договора след изтичането на 410 те дни/,защото не работиш.За да го получаваш трябва да сключиш фиктивен договор
Elfita, благодаря ти. Въпросът е, ако сега прекратя договора ... но не започна друга работа ...

# 323
  • Майничка
Тогава губите право на майчинство за втората година, докато не започнете нова работа и не отработите поне 1 ден.

# 324
Тогава губите право на майчинство за втората година, докато не започнете нова работа и не отработите поне 1 ден.
Но до края на първата си  получавам размера на платеното майчинство? Така ли да разбирам?

# 325
  • Майничка
Но до края на първата си  получавам размера на платеното майчинство? Така ли да разбирам?

За 410-те дни - да.

# 326
Благодаря отново за бързата реакция Hug  bouquet

# 327
  • София
Привет! Ще се радвам, ако и този път ми помогнете!   bouquet

Получих писмо от НОИ, че ми е върнат болничен лист поради грешки на лекуващия лекар в него. До мен е пратено всъщност копие от писмото, а до фирмата - оригинала на писмото и самия болничен. Само че аз моето писмо го получих, а от фирмата още не са получили огиринала, в който пише, че в 7-дневен срок от получаването му трябва да върнем коригиран болничен лист.

Получава се така, че аз трябва да се погрижа за това този болничен да бъде коригиран, аз си получих писмото, а нищо не мога да направя.

питам:
1. 7-дневният срок започва да тече от момента на получаване на писмото съдържащо болничния лист, предполагам, или не?
2. не трябваше ли да получа болничния лист аз (имам някакъв спомен за документ, правилник или наредба, който бях чела 1 време, който регламентираше това, но сега нито се сещам какво беше, нито мога да намеря в гугъл нещо с търсачката по ключови думи) - когато грешката е на лекуващия лекар, да се изпраща на пациента, а когато грешката е на фирмата, да се изпрати на тях.

Освен да чакам какво всъщност мога да направя? Ще ми се да имам отговор на горните 2 въпроса, за да се успокоя.

Благодаря ви предварително за съдействието!   bouquet

# 328
този срок е за да ти се изплати обезщетението още същия месец, не за друго. дори се гледа клеймото на твоя пощенски клон, а не когато е изпратено.

ще трябва да изчакаш да върнат болничния в службата и оттам да го вземеш и предадеш на доктора за корекция
занеси му и писмото, в което пишат точно какъв е проблема

Ashki
по-добре задай въпроса си на мейла на НОИ

разбира се, трябва да го формулираш по друг начин

Последна редакция: пт, 30 окт 2009, 22:19 от AnMary

# 329
  • София
... от което излиза, че имам право на 40 дни болничен годишно за мен и за детето общо. Вярно ли е това?

Не, но нямате право на повече от 40 календарни дни еднолично (т.е., от един лекар, макар и не един и същ), останалите дни се издават с ЛКК. Върнете болничните на лекарят, който ги е издал, след като при него има нишан (амбул.лист, евент.направление), няма да е трудно да го прекара през ЛКК, независимо, че е минало време.
Сърдечни благодарности  Hug !

Общи условия

Активация на акаунт