Майчинството - счетоводно - 23

• 38 847
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
  • София-Младост
Здравейте пак,писах малко по рано но явно малко ме по прескочихте или няма кой да ми отговори на въпроса стр/37/....  Confused Но аз съм си упорита и пак ще питам   Grinning Предстои ми да изляза в майчинство в края на декември,но аз си го изместих от първи януари за да може и м.декември да ми влезе като месец с по висок ОД..Въпросът ми е следния: Ако взема болничен преди този за 45 дни преди термин ще се промени ли базата за изчисляване на майчинството т.е осигурителния доход за месеца в който съм с болничен?

Благодаря Ви предварително...
Няма да се прромени нищо.

# 586
Здравейте,искам да ви попитам,  има ли право работодателят да ми откаже една година неплатен отпуск по майчинство.Платеното ми изтича на 20.12.2009,колко по-рано трябва да подам молбата за тази отпуска?Благодаря предварително.

# 587
  • София-Младост
Здравейте,искам да ви попитам,  има ли право работодателят да ми откаже една година неплатен отпуск по майчинство.Платеното ми изтича на 20.12.2009,колко по-рано трябва да подам молбата за тази отпуска?Благодаря предварително.
Неплатеният за дете до 8г. възраст е 6месеца и не може да ти бъде отказан, ако подадеш молба 10дни преди ползване, не знам какво разбираш под "неплатен отпуск по майчинство"...

# 588
  • Стара Загора
Здравейте на всички,
изпаднах в положение, в което ако не се бях забъркала сама щеше да е комично.  Преди 2 седмици пуснах предизвестие за напускане на работа и през това време разбрах, че съм бременна. Предизвестието не може да бъде оттеглено, тъй като съм държавен служител.
Моля Ви, дайте идеи как мога да постъпя оттук нататък, защото най-вероятно на няма да ме вземе никой бременна на нова работа.
Ето и линк към стара такава тема:
http://www.bg-mamma.com/index.php?action=post;topic=346406.15;num_replies=23
Благодарско предварително!

# 589
  • София
Здравейте пак,писах малко по рано но явно малко ме по прескочихте или няма кой да ми отговори на въпроса стр/37/....  Confused Но аз съм си упорита и пак ще питам   Grinning Предстои ми да изляза в майчинство в края на декември,но аз си го изместих от първи януари за да може и м.декември да ми влезе като месец с по висок ОД..Въпросът ми е следния: Ако взема болничен преди този за 45 дни преди термин ще се промени ли базата за изчисляване на майчинството т.е осигурителния доход за месеца в който съм с болничен?

Аз разбрах,че болничния не оказва влияние  само ако си осигуряван на една и съща заплата предходната година. Ако последния/те месеци се осигуряваш на по-висок праг и вземеш болничен как се изчислява осигурителния доход?  Thinking

# 590
Ако побързаш преди да ти проличи, може и да си намериш работа.
Може и да помолиш познат да те  води фиктивно на работа в неговата фирма, а ти ще си внасяш осигуровките.
Ако не надвишаваш доход от 350 лв. на член от семейството за предходните 12 месеца, считани от дата на раждането може и да получаваш социално майчинство една година и детски надбавки.

Ти като си подаде предизвестието, не беше ли решила къде ще работиш след това? В смисъм в този момент на криза да напуснеш без сигурно място, на което да почнеш работа е доста.... Whistling

# 591
  • Стара Загора
Не, просто един ден не издържах и си пуснах предизвестието, но това е друга тема за методите и начините на работа в държавната администрация  Rolling Eyes, преди работех в частна фирма и съжалявам, че не останах там.
Говорила съм с една позната, но ще мога да се осигурявам към края на януари, а не знам един месец на борсата на минимална заплата как ще повлияе. Освен това не съм сигурна дали мога сега да си пусна болничен поне за месец-два.

# 592
Болничен от къде ще си пуснеш?
От новата работа ли? Т.е. от фирмата на приятелката ти?
По принцип можеш цялата бременност да изкараш в болнични. Имаш право като всеки друг гражданин на 6 месеца болнични годишно. Ако ги съчетаеш като време, може да ги засечеш с 45-дневния болничен преди раждане.

# 593
  • Стара Загора
Предизвестието още не е изтекло, и доколкото разбрах сега може да се пусне болничен до 75 дена и да се изплати, като получих спорни мнения относно това дали прекъсва предизвестието или предизвестието продължава да тече.
Надявам се тази тема да е полезна и на друг в моето положение.

# 594
  • София
Каквото станало, станало - не се притеснявай толкова. Нищо не ти пречи, да си потърсиш нова работа, но дори и да не успееш да намериш, поне имаш вариант да се осигуряваш при приятелката си. За майчинството се взима доходът от предходните 12 месеца, тъй че 1 месец на борсата няма да се отрази много. Да, болничен може да си пуснеш след като те назначи. Преди време имаше и нещо такова - болничен  до 75 дни след прекратяване на ТД минава през предишния работодател, но спомените ми са от преди 5-7 години, сега не знам дали още е така.

# 595
Извинявай, но аз не разбрах защо не можеш да си оттеглиш предизвестието? Какво като си държавен служител?

В Закона за държавният служител имаш два члена, по които може да прекратиш взаимоотношенията си с работодателя:

Чл. 105. (1) Държавният служител може едностранно да прекрати служебното правоотношение, като подаде писмено заявление до органа по назначаване.

(2) Служебното правоотношение се прекратява с изтичането на едномесечен срок, който започва да тече от деня на подаване на заявлението.

(3) Органът по назначаването може да прекрати служебното правоотношение преди изтичането на срока по ал. 2, като заплати обезщетение на служителя в размер на брутната му заплата за остатъка от времето.

и

Чл. 103. (1) Служебното правоотношение се прекратява на следните общи основания:

1. по взаимно съгласие на страните, изразено писмено; страната, към която е отправено предложението, е длъжна да вземе отношение по него и да уведоми другата страна в десетдневен срок от получаването му; ако тя не направи това, се счита, че предложението не е прието;

Би трябвало юрист да каже, но според мен никъде не пише, че не можеш да си оттеглиш предизвестието. Другият вариант е ако се разбираш с прекият ти началник, да поговориш с него, да му обясниш и на основание чл. 103, той да не приеме предизвестието.

Съмнявам се, че ти бях полезна, но все пак са някакви варианти върху които да помислиш

Успех!

# 596
  • София-Младост

Аз разбрах,че болничния не оказва влияние  само ако си осигуряван на една и съща заплата предходната година. Ако последния/те месеци се осигуряваш на по-висок праг и вземеш болничен как се изчислява осигурителния доход?  Thinking
За времето в болничен за база се взима доходът, от който е изчислено обезщетението, а не самото обезщетение.

# 597
  • Стара Загора
Здравей Pile76,
проблемът е там, че съм попълнила заявление за напускане и след изтичане на едномесечен срок напускам. А по чл.103 е молба за прекратяване, която може да се уважи или не. Постъпих глупаво като си пуснах заявление, а не молбата, защото в началото искаха да остана още на работа. Ако някой ми беше казал, че ще се забъркам в такава каша щях да се смея невярващо.

# 598
  • София
За времето в болничен за база се взима доходът, от който е изчислено обезщетението, а не самото обезщетение.
При мен ситуацията е следната : Термина ми е на 21.02,значи 45 дена се падат на 7.01.За месеците Юни,Юли,Август,септември,Октомври съм осигурявана на 1000 лв,ноември и декември на 2000 лв, а преди юни месец на 140 лв.Имам ли сметка да изляза в болничен декември месец ( взимат се 6 месеца назад,нали ) и как ще ми влезе той в изчисляването на майчинството? Всъщност ако съм в болничен ще платя само здравни осигуровки за месеца,нали? Последно- има ли разлика в изчисляването на обикновен болничен и този за 45 дена преди термин?
Сметнах,че за декември ще ми се вземе база 933 лв,правилно ли разбирам?

Последна редакция: вт, 10 ное 2009, 12:12 от Miss_Butterfly

# 599
  • София-Младост
При мен ситуацията е следната : Термина ми е на 21.02,значи 45 дена се падат на 7.01.За месеците Юни,Юли,Август,септември,Октомври съм осигурявана на 1000 лв,ноември и декември на 2000 лв, а преди юни месец на 140 лв.Имам ли сметка да изляза в болничен декември месец ( взимат се 6 месеца назад,нали ) и как ще ми влезе той в изчисляването на майчинството? Всъщност ако съм в болничен ще платя само здравни осигуровки за месеца,нали? Последно- има ли разлика в изчисляването на обикновен болничен и този за 45 дена преди термин?
Сметнах,че за декември ще ми се вземе база 933 лв,правилно ли разбирам?

Не пречи м.12 да си в болничен, базата ти е от юни до ноември, ти там си на 1000лв.
Разликата в двата болнични е 10%, страница две назад има линк към екселски калкулатор за болнични. Въведи си цифрите и ще видиш обезщетението колко ще ти е .

Общи условия

Активация на акаунт