Ретроспекция на възпитанието - анкета

• 3 687
  • 54
  •   1
Отговори
Подбуден съм от други теми, като:
- За и против използване на физическа сила когато възпитаваме децата. Какво да му обясня, когато на детската площадка друг наказва физически детето си.
- За хващането на златна мъжка рибка и за ценностната система на съвременната девойка и майка.
- За тъщите и свекървите с любов. За това как маймуната е възпилата моят маймун - мъжът ми.
Можем да игнорираме еднодневките, петъчните, анонимните, пързалките. Но не можем да игнорираме всички теми. За мен актуален пример е "За родителските правила и дипломатичните резачки...".

Разбира се, че винаги другите са виновни, но преди да отговорите бих искал да ви мотивирам да размислите:
- "Карате ли се с майка си" или се разбирате - една тема, в която се пише без страх и срам. Повечето отговори са "да, караме се", "да, не сме се виждали от много години".
- "Удрял ли ви е шамар мъжът ви" - друга тема, която би трябвало да се радва на повече откровенност, ако наистина сме дорастнали и узрели за това. Първият отговорил "да" е #18, при това с уговорки "да не посмислите, че се трепем у нас като за световно".

Кое поколение е получило най-лошо възпитание? Това ли е отговорът: Баба и дядо са били лошо възпитани. Те са възпитали лошо днешните родители - карат бързо, искат мъже с пари и нямат никакво време за децата си.

Последна редакция: пн, 19 окт 2009, 19:46 от Борат

# 1
  • София
Не разбрах каква е идеята на темата и на анкетата. Какво означава "най-лошо възпитание"?

# 2
Не разбрах каква е идеята на темата и на анкетата. Какво означава "най-лошо възпитание"?
Идеята е от други теми - един прав, друг крив. Проблеми винаги има. Ако трябва да се сложи всичко на кантар и да се даде един отговор - какво мислите.
Спорна е ползата от чувство на вина. Но посочването на проблема може да е полезно.
Днес децата израстват по време на преход. Баба и дядо са били възпитавани по времето на друг преход. А родителите сме били възпитавани по соц. време. (За това посочих и примерни години)

# 3
Много е странна тази анкета - въпросът няма нищо общо с възможните отговори.

ПП. - ох, имало връзка, ама трудно я открих.

# 4
Цитат
Кое възпитание е било най-лошо? Виновни ли са баба и дядо, възпитали днешните родители, които карат бързо, искат пари, нямат време за децата си?
Замених предишния въпрос с нов:
Кое поколение е получило най-лошо възпитание? Това ли е отговорът: Баба и дядо са били лошо възпитани. Те са възпитали лошо днешните родители - карат бързо, искат мъже с пари и нямат никакво време за децата си.

Харесва ми анкетата. Ако и на вас ви харесва, но все още е неясна - приемам предложения. Няма да се обидя ако я пуснете като нова анкета.

# 5
  • София
Няма лошо и добро възпитание. Все едно да питаш дали ябълката е по-добър плод от крушата. Всяко поколение е възпитано според времето си. На мен не ми допада и мисля, че в днешно време е вредно за децата да ги възпитават бабите и дядовците, а родителите вечно на да на работа или на гурбет. Ние като родители вече сме с остаряли разбирания за новото време, а какво остава за нашите родители! Добре или зле, родителите трябва да си възпитават децата. За карането бързо има лек и той е в глобите и други наказания. За простотията лек няма, независимо дали идва от бабите и дядовците или от родителите.

# 6
  • пак там
Аз продължавам да не виждам връзка между въпроса на анкетата и вероятните отговори...

По темата: според мен не опира до възпитание на цяло поколение. Опира до възпитание във всяко семейство отделно. С риск да прозвуча нравоучително - моля се да успея да възпитам децата си така, както са ме възпитали моите родители и както тях са възпитали техните родители. Дано успея...

А, сега след обяснението на Невърмайнд вдянах... Тогава и добави отговор: причината не е в поколението като цяло - това е моят отговор.

Последна редакция: пн, 19 окт 2009, 20:49 от Рися

# 7
Оххх трудно схванах логиката на анкетата, така че ето един съвет:
Защо просто не оставиш само тези отговори:
Кое поколение е получило най-лошо възпитание?
на сегашните деца (~1990~2010)
на сегашните майки/бащи (~1970~1990)
на сегашните баба/дядо (~1950~1970)
И без да има майка, баща, баба, дядо, пред годините.

Иначе въпроса е много сложен, според мен. От всяко поколение има възпитани и невъзпитани хора. Всеки пречупва през собствената си призма възпитанието. Възпитанието се предава от поколение на поколение. Каквото е учила баба ти, майка ти, това ще те научи и тя теб. Така че, ако в самото начало възпитанието е тръгнало зле, такова ще си е останало и до сегашните поколения. Освен ако някъде във веригата не се е появил някой, който да се е поизмешал с други хора и да е видял, че може би неговото възпитание не е най-блестящото. Дали изобщо се разбира какво искам да кажа  hahaha

Последна редакция: пн, 19 окт 2009, 20:53 от nevermind

# 8
  • София
Ако правилно съм схванала въпроса...
Смятам, че децата, възпитани след 90-и-някоя година са най-пренебрегвани.
Това не означава, че са лошо-възпитани от родителите си, напротив, мисля, че родителите са дали най-доброто от себе си, но самият факт, че в тези времена мама и тате се прибират в къщи без да могат да дишат от напрежение, камо ли да възпитават и обгрижват, е оказал своето влияние.
Съдя по себе си и не се гордея с това. Синът ми е на 8г. Последното за което се сещам да правя, когато се прибера, е да учим заедно по математика например.

# 9
Това изисква сериозен анализ и мисля,че с две изречения е трудно да се обхване темата.

# 10
и аз малко трудно схванах логиката. като мнение смятам, че днешното поколение е най-зле от към възпитание.

поколението на родителите ми според мен е най-добре.

# 11
не съм сигурна дали разбирам анкетата, но според мен днешното поколение е най-зле възпитано ( съдя по моите деца и връстниците им). За най-добре възпитани - на сегашните баба и дядо.

# 12
  • под кривата круша
Аз също не мисля, че въпроса опира до поколение и времена. Всяко поколение има свестни, има и недотам читави представители, които си възпитават децата според своите убеждения-като тръгнеш от бабите, та стигнеш до внуците. Няма общ знаменател. Ценностите са едни-чест, достойнство, добронамереност, уважение и пр., те не се променят заради трудните или леки времена, в които живеем. Съгласна съм с Andariel и Рися. А и възпитанието е доста комплексна величина-семейство, приятели, среда. Лично аз съм благодарна, че пропуските и грешките във възпитанието ми, които е допуснало семейството ми ги виждам благодарение на човека до мен и приятелите ми. В същото време допълвам тях с добрите неща, на които съм научена.  

# 13
  • София
Хе, хе, нищо ново под слънцето! Още от Римско време, че и преди това всяко поколение е смятало следващото за по-невъзпитано. Обичайният конфликт между поколенията.

# 14
На сегашните деца, от което излиза, че не ги възпитаваме правилно.НО не е така!Такива станаха времената, че повечето хора са заети в работата си и така контрола намалява!Много от децата са и презадоволени и така...

Общи условия

Активация на акаунт