Новородено отказва гърдата и плаче. Моля помогнете!

• 3 559
  • 28
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Благодаря, момичета  Simple Smile  Определено ми е от полза съдействието ви. Тази нощ ще го храня пак по схемата с цеденето за да можем поне малко да поспим с таткото защото снощи не успяхме да мигнем почти, а утре пък трябва да отида да ми махат конците и пак трябва да оставя изцедена кърма на сестра ми за да го нахрани докато ме няма... от вдругиден сутринта обаче започвам по-настоятелно и упорито да предлагам първо със силиконовите зърна докато му създам някакъв режим с тях (да не се буди през час и половина и да не яде по повече от 30мин.) и после постепенно ще се опитам да го приуча и от голо зърно да суче. Ще се отчитам в темичката с резултатите. Стискайте ми палци да успея. Винаги съм си представяла това да имам бебече с това как съм го гушнала и то сладко суче, а не как с една ръка го придържам, а с другата скрибуцам с помпата за кърма  Confused Надявам се да успея в крайна сметка  Praynig

# 16
Addri, браво на вас   bouquet.
Моят случай беше идентичен на твоя и всъщност докато не махнах силиконките детето сучеше минимум 40 минути, като сме стигали и до час и половина.Чак на третия месец преминахме на 20-30 минутно кърмене.Причините да суче толкова дълго са най-вероятно следните:
-понеже е свикнал с биберона, най-вероятно захапва плитичко-обърни внимание дали захапва цялата ареола или само зърното. Ако захапва само зърното, му помогни, като натиснеш леко брадичката, за да отвори устичката по-широко.
-силиконките сами по себе си затрудняват изсукването на млякото. Като се почувстваш уверена и видиш, че детето е свикнало с близостта ти, пробвай да ги махнеш.
И накрая, гледай да използваш биберон с най-малките дупки, когато даваш кърма от шише, за да му е сходно изживяването със сукането Simple Smile

# 17
  • София
  Адри виждам, че си от Сф, ако искаш може да се уговори посещение във вас на консултант за да се види на живо как захапва бебето и какъв е проблема в случая.
  Незнам дали погледна статията за силиконките. Ако не погледни я за правилно поставяне и трикчето няколко минутки след като суче с тях да го отделиш от гърдата и да го върнеш на нея без тях вече. По това време кърмата е потекла, а зърната са се оформили  Simple Smile

# 18
Addri, поздравления за усърдието, което влагаш и непоколебимото желание да кърмиш детенцето си! smile3501
Много е хубаво, че Виктор е успял да засуче със силиконовите зърна, определено щом твоите зърна са плоски на него ще му бъде по-лесно с тях. Статията, която Aila е пуснала като линк е изключително полезна! При използването на силиконови зърна е много важно бебето да се поставя правилно на гърда, точно така както го правим, когато е без тях. Задължително продължи и с изцеждането след кърмене поне докато се увериш, че вече суче ефективно и изпразва добре гърдите. С течение на времето силиконовите зърна могат да се махнат.
Напълно е нормално той да се изморява бързо и да поспива докато суче. Почти при всички новородени бебенца в началото храненията отнемат повече време и са по-продължителни и по-начесто /това е така, защото бебето е много малко, няма достатъчно сили да изцока голямо количество кърма, а и от друга страна капацитетът на коремчето му е твърде малък - до около 6-та седмица то е с големината на орех/. Абсолютно в реда на нещата е да иска да суче на около 1-1.5 ч., даже е препоръчително. Естествено, това е голямо натоварване за майката и отнема от времето й за почивка, но имай предвид, че това няма да е винаги така. Съвсем скоро Виктор ще порастне, ще изцоква повече мляко за кратко време и ще се засища за по-дълго време.
Стискам палци! И съм сигурна, че скоро ещ се похвалиш с нови успехи!

# 19
  • София
Addri, писали са ти вече много хора, включително и консултанти по кърмене, но ще споделя и аз моя опит.
След първото ми раждане се оказа, че зърната ми са плоски и наистина се случваше това, което описваш ти - дъщеря ми опитваше зърното и после с плач отказваше да суче. Сдобих се със силиконови зърна и вече не отказваше гърдата. Наистина искаше да суче често, за дълго и заспиваше на гърдата. Някъде към четвъртия месец направих поредния опит да й предложа гърдата без силиконовите зърна и тя засука, оттогава повече не сме ги ползвали. Т.е. благодарение на кърменето и използването на силиконовите зърна, моите се бяха изтеглили и оформили.
Със сина ми при второто раждане вече нямаше нужда от помощни средтва, защото вече не бяха плоски зърната. В първите седмици след раждането и той искаше да суче за дълго, доста на често и заспиваше на гърдата. Т.е. на базата на собствения си опит се убедих, че такова поведение е нормално в първите седмици след раждането и не е задължително да е в следствие на силиконовите зърна.
Позата на кърмене и правилното поставяне на бебето на гърдата са важни и наистина, ако имаш възможност, свържи се с консултант по кърмене - ще погледне и може да даде ценни съвети, които ще улеснят теб и бебчето.
Кърменето в легнало положение за през нощта наистина е голяма улеснение.
Успех и на двама ви в опознаване на удоволствията и тайните на кърменето! Hug

# 20
  • София
Здравейте Simple Smile
От днес следобяд се храним само и единствено със силиконките. Благодаря за статията. Изключително полезна ми беше. Оказа се, че не съм ги поставяла правилно до сега и това е било част от проблема. Сега си цокаме доста начесто и лениво, но все пак го правим  Grinning Наистина удоволствието от това да си гушкам бебенцето, а то да папка без да плаче и да се дърпа е огромно  Grinning
След като свикне да се храни така и му стане по-лесно ще пробвам и без зърната.

Благодаря ви много за помощта   bouquet Hug

# 21
  • София
  Много се радвам, че статията на Хедра ти е помогнала и поздравления за успеха. Ще се радвам да споделяш как се развиват нещата и вярвам, че ще са само радостни вести  Simple Smile
   Адри само последно едно нещо, хубаво е да следиш в началото памперсите на бебчо, докато трае прехода от шише към гърда. Ако даваш само кърма трябва да имате поне шест добре напишкани памперса и поне 2-3 добре наакани за денонощие. Това е много добър и сигурен показател, че бебенцето хапва достатъчно и успява да получи нужното му количество мляко от гърдата  Simple Smile

Последна редакция: пт, 23 окт 2009, 10:44 от Aila

# 22
  • София
Добър ден Simple Smile
Тъкмо за това си притеснение щях да пиша - дали бебо хапва добре  Rolling Eyes
Снощи се бях подготвила психически за много плач, будуване и тормоз на бебо докато свикне да яде само от гърда и да се наяжда, но останах крайно изненадана, че той не само че си захапваше зърното с апетит и се насукваше за около 20-ина минутки, но и се събуди само един-единствен път в повече отколкото до сега по установения още от родилния дом график. Иначе всички часове за хранене си ги спази до минутата просто  Shocked Та както бях подготвена за няколко поредни безсънни денонощия, така тази нощ съм спала повече от която и да е друга откакто се роди малчо  Shocked Естествено първата ми мисъл е, че твърде хубаво не е на хубаво и започвам да се притеснявам дали яде добре, но на всяко хранене сменям памперса и той винаги е и опишкан, и наакан. Тоест поне по 6 пъти на денонощие си ака и пишка детето и спи много дълбоко и спокойно между храненията. Дано наистина всичко е наред  Praynig

Другото нещо, което исках да попитам и което малко ме тревожи е въпроса с цеденето. Гърдите ми откакто спрях да цедя и да давам от шише са много по-малко напрегнати от преди това и не изпитвам никаква нужда да се доизцеждам след хранене. Дали това е защото се е урегулирала кърмата или пък е започнала да намалява  Rolling Eyes Преди изцеждах по 60-70мл на хранене, а сега се съмнявам бебо да изяжда по толкова така бързо. Да продължавам ли да се цедя с помпата от време на време за да стимулирам лактацията или не е нужно? Пия от чайчето за кърмачки на Хипп, но как да съм сигурна, че кърмата ми не намалява и всичко е ОК?

Последна редакция: пт, 23 окт 2009, 13:19 от Addri

# 23
Изглежда всичко при вас е наред, радвай се че можеш да си почиваш. Цеденето е ненужно, щом бебето пишка и ака добре, и е жизнено и спокойно.

# 24
  • София
  След като  памперсите са ок няма от какво да се притесняваш. Цеденето е ненужно, а това че вече не се напрягат гърдите е комбинация от установяване на лактацията и поемането на по-голямо количество кърма от бебчо.
  Все пак искам да отбележа, че бебче под шест седмици е хубаво да има поне 8 кърмения за денонощие, тоест до тази възраст не важи правилото да не се буди. С една нощна пауза от 4-5 часа. Това е хубаво да се спазва за да е сигурно че бебчето хапва достатъчно, поне докато не се отиде на консултация и не се потвърди че наддава добре. Възможно е и с по-малък брой хранения за деносъщнощие о да хапва достатъчно, но докато не се види наддаването е хубаво да се буди в случай че спи повече и пропуска хранения.
   Кога сте на консултация при педиатъра? Ще се радвам да пишеш как е минала, а дотогава продължавайте по същия начин, като памперсите са прекрасен показател за това дали хапва достатъчно и начин да си спокойна и уверена. Поздравления за успешното справяне с проблема  и поздрави на бебчо  Simple Smile

# 25
  • София
При педиатъра сме след две седмици. Аз също очаквам с нетърпение да видя колко е наддал. Не искам да си купувам кантарче в къщи за да не започна да се вманиачавам прекалено и да го меря непрекъснато  Simple Smile
Иначе ние си имаме точно 8 хранения на денонощие - 7 по графика, който си го има от родилното (като часовник е точен) и едно допълнително нощем в различен час когато той си поиска.
Много съм щастлива, че успяхме  Grinning Не вярвах, че ще се получи толкова лесно  Grinning

Исках да попитам и още нещо. Като наближи време за хранене и гърдите ми потичат сами неудържимо. После докато кърмя от едната гърда, другата продължава да тече. Ползвам подплънки за кърмачки, но бързо се напояват, а и се чувствам некомфортно. Като се изкъпя, предполагам заради горещата вода, потичам още повече и докато се облека съм се вече оплескала до ушите с кърма. Да не говорим и че оставям мокра диря след себе си  Laughing Това дали ще отмине с времето или ще си тека докато не спра кърмя? И дали можете да ми предложите по-удобен вариант за справяне с проблема освен тези тампони за кърма, които се поставят в сутиена?

# 26
За течащите гърди- вероятно течовете ще намалеят, може и да спрат, но може и така да си тече до края Simple Smile
Можеш да опиташ да кърмиш и от двете гърди, така втората няма да е толкова препълнена и да тече, също може като усетиш че потичат гърдите да притиснеш зърната с ръце, така се блокира рефлекса на потичане и ще изтече по-малко. Може да ползваш и памучни подплънки, но друго няма много какво да направиш...

Радвам се че потръгнаха така нещата при вас! Hug

# 27
  • София
Благодаря Simple Smile
Аз също се радвам, че така лесно потръгна. Явно психическата нагласа и огромното ми желание да кърмя успешно имаха изключително влияние в случая  Simple Smile

# 28
Addri, така е, поздравявам те за положителната нагласа, и за подхода ти Simple Smile
Пожелавам ти много приятни мигове с малкото ти съкровище!

Общи условия

Активация на акаунт