проблем с поведението на детето ми

• 7 749
  • 15
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте мили майки,
със свито сърце пускам тази тема...
моята дъщеря , на 4,5 години от половин година проявава истерично поведение и се обръщам към Вас с молба ако има друго дете със сходни проблеми да сподели какво прави по въпроса и има ли поставена диагноза.
Започвам по-отдалеч. детето ми е много желано, много чакано и по време на бременноста бях под постоянно напрежение дали ще оцелее това дете /имах аборт преди това и после не можех да забременея/. на ок 1 година му поставиха диагноза атопичен дерматит. бих казала, че е много умна, но и много трудна. още от малка трудно заспиваше и беше много нервна и раздразнителна, плачеше като бебе много.
това, което ме накара да потърся помощ-психологична, а сега и психиатрична , е че от половин година изпада в кризи и истерии, като поводъте обикновено е нещо изключително маловажно-косата й не е вързана добре, гащите не са й удобни, някой и е преместил нейн предмет, пипнал й е качулката. кара ме по 5-6 пъти да връзвам опашката й, придружено с мрънкане и хленчене, гърчене и крясъци понякога. нищо не чува когато е в такава ситуация, не помагат въпроси, убеждения и отклоняване на вниманието.
това се случва понякога и 2 пъти на ден, понякога и веднъж на два дена и продължава до 40 минути.
по принцип в момента с мъжът ми сме в изострени отношения и нямаме единно мнение по въпросите за възпитание на детето. той от известно време е решил че децата ни нямат респект и тр да се вземат твърди мерки... до 4 г не я беше удрял и сега като се замисля от лятото я наказва и я шляпа по дупето.
възможно е да  има връзка, не знам. по принцип детето е разбрано, като му се обясни нещо въприема и се съобразява но като изпадне в криза /не знам дали правилно се израдявам но аз я наричам криза/ сякаш някой натиска някакво копче и не прилича на себе си....

# 1
  • Анкх-Морпорк
Това, което описваш - нервността от докосване, неудобни дрехи и тн, говорят, че детето е доста чувствително на допир.
Хората имат различен праг на болка и търпимост.
Ако една моя приятелка ходи на зъболекар да й вадят зъб без упойка и го понася, то далеч не всички са така.
Т.е. за детето ти лекото докосване може да е равносилно на силно ощипване или удар.
Това се наричат сензорни проблеми - едни деца са силно чувствителни, а други са много слабо чувствителни, т.е. може да получи сериозна травма и да не се оплаче от болка.
Тези неща се оправят с т.нар. сензорна стимулация.
Детето да докосва различни материи, от кадифе до груба гъба за търкане на загорели тенджери, да му правите масажи с четка, вибрационен масажор и тн.
Трябва някой да прецени какви стимулации са подходящи, т.е. ако за моето дете е предписано четкане по 10 пъти, то за твоето това може да е крайно неподходящо.

Детето не е лошо и невъзпитано, не бива да му се карате за това.
Моето напр. изглежда е сръхчувствително към някои звуци, и има моменти в любимите му филмчета, от които плаче и се тръшка на пода.
(примерно Шрек му е любим, но когато магарето пее фалшиво, изпада в потрес и реве) Същата работа беше с шумни машини, мотори и тн
Но след 2 седмици ремонт у нас с къртене на плочки и тн, свикна с машината и накрая гледаше майстора как работи, без да истерясва.
Т.е. провели сме "майстор терапия"

# 2
Поведението на детето прилича на поведение на дете от аутистичния спектър.
Истериите по причини, известни само на децата или неизвестни никому, приличат на аутистично поведение.
Съветът ми е, да не губите време, да да направите консултация в клиниката "Св. Никола" към Александровска болница, от където ще получите яснота и насока.
Но при всички случи, това което описвате, говори, за проблем в развитието, а какъв точно- ще посочат специалистите, след обследване.
Не чакайте обаче, нещата да отпинат с времето, защото могат да се задълбочат.

# 3
  • София
Мила звездица, заведи детето на специалист, може да са всички тези, които биха ти предложили пишещите в този форум, но не поставяй сама в никакъв случай диагнози на детето си предварително.  Hug Виждам, че си много притеснена, и смятам, това е достатъчно, няма нужда да ти се прибавят нови тревоги и мисли. Ако все пак се окаже, че детенцето ти има проблем, обсъждан в някои от темите ни тук, заповядай отново при нас, ще намериш доста протегнати ръце и разбиране! Успех и дано всичко се окаже лесно оправимо. Тук всички сме все още само РОДИТЕЛИ на децата си, по-малко са тесните специалисти, които ни съветват и пишат!

# 4
  • София
благодаря Ви за отговорите и за разбирането , мили майчета...
много ми е тъжно, днес като че ли се сблъсквам с реалното осъзнаване, че може да има проблем и ми е много тежко в момента...
до този момент смятах че поведението е в рамките на нормално допустимото-... че всички деца изпитват трудни моменти..но всъщност кое е нормално и кое не..не знам.
утре ще се обадя в св никола за да ми кажат ще може ли да ни приемат по -рано или ще трябва да изчакам до другия месец... Cry

п.с. добавям, че ходихме на детски психолог в петък, но само двамата с мъжа ми и психолога не изказа някаква реална загриженост , както и не пожела да види лично детето.

# 5
  • София
На мен това, което описваш изобщо не ми прилича на аутистично поведение.Моето дете е с тази диагноза и поназнайвам нещичко  Wink.Определено обаче имаш нужда от консултация със специалист.Клиника св. Никола е добър вариант, защото е безплатно.Не мога да се сетя друго място, където да получиш безплатна консултация по въпроса  Rolling Eyes.Не се плаши от факта, че това е детскоюношеска психиатрична клиника.Престоя ти, консултациите там не те ангажират с нищо и няма да навредят на детето ти вкарвайки го в регистри от които се плашим родителите.Няма такова нещо - там работят наистина най добрите специалисти и ще получиш адекватни насоки.Успех ти желая.Ако бързаш и искаш веднага да направиш платена консултация - свиркай ще ти препоръчаме специалисти - но платени  Flutter

# 6
  • София
катина, благодаря. ще изчакам утре да видя какво ще кажат от болницата, но факта че след като описах състоянието на детето си дежурната каза че най-вероятно ще се наложи по-бързо да ни запишат час, говори много.
ще Ви държа в течение какво става с нас...

# 7
  • София
здравейте отново!
тъй като обещах пак да ви пиша какво стана по-нататък изпълнявам обещанието си.
ходихме в св. никола-детето първият път изпадна в криза и не искаше въобще да влезе при доктора, поне той видя за какво става дума. а днес сякаш никога не е ходила на това място беше кротка и разбрана, разказа научено стихче, рисува и пр. та доктора първият път сподели че според него става въпрос за гневна криза но това не е окончателната му диагноза, имаме още да се виждаме.
това е за сега от нас
лека вечер мили майчета  Hug

# 8
  • София
Ей звездичке, много добра новина, дано е само това... Капризно детенце и толкова да бъде! Успех!

# 9
аз май доста късно ще се включа в тази тема, но чак сега ми дойде до главата  Embarassed, всъщност при мен нещата са почти идентични и се лутам накъде да тръгна - имам прекрасно малко момиченце на 3 г. и 3 мес., от едно известно време положението у дома е трагично. Нашата малка госпожица е нетърпима - за най- малкото нещо изпада в състояние, в което не съм предполагала, че ще видя човек - напр. гащите я стягат, не иска тази рокля/ а 5 мин.преди това тя я е избрала/, иска да й махнем косата, изпъва се, хвърля предмети, крещи и се търкаля по земята......ако отидем в другата стая, тя пристига и започва да крещи при нас, В момента вкъщи положението е ужасно - тези избухвания са по няколко пъти на ден, и продължават доста дълго време. ако някои може да ми помогне, много ще съм благодарна.

# 10
Yyaneva-Всеки родител малко или повече минава през такива периоди. Моята госпожица правеше подобни "кризи" на изпадане в яд,  или пък постоянен рев като беше около 4-5 годишна. Много трудно се издържа това, особено като почнат да го правят навън пред хората. Нищо им няма на децата-екстра са си-просто понякога изпадат в лоши настроения като нас възрастните, с тая разлика, че не знаят как сами да излязат от това състояние и си го изкарват на близките. В такъв случай аз я изолирам-пращам я в стаята и след обяснения, че трябва просто да намери начин да се успокои и че не бива да се държи така с родителите си. Казвам твърдо, че ще се разговаря с нея когато почне да се държи като разумен човек. В никакъв случай не бива да се изпада в спор или препирня с детето, защото стават още по-лоши. А ако се случи родителят да повиши тон в никакъв случай не се извинявайте-това има обратен ефект-детето почва да си мисли, че всеки път, когато му се скарат после трябва да му се извинят. Децата трябва да разберат, че и ние родителите сме човеци към които трябва да се отнасят с уважение. И не бива човек да си оставя работата и на момента да задоволява всяка прищявка на детето-то трябва да се научи на търпение към околните.

# 11
  • София
Здравейте Герри и Yyaneva
мисля че има разлика в това детето да се цупи и ядосва с това да не понася някои дрехи, косата си и пр. Моят съвет към янева е да отиде да се консултира при психолог или психиатър, а също да се запиташ каква е атмосферата в семейството, напрегната ли е, единни ли сте със съпруга ти
От моят опит установих че това оказва голямо влияние върху децата и детската психика
Разбира се, поведението може да е временно, да няма съществен проблем а просто стечение на обстоятелствата, но за всеки случай съвета ми е да се консултираш с психолог  Peace

# 12
много, много ви благодаря, момичета, какво да кажа - задала съм си хиляди въпроси, на които и аз не мога са отговоря.......за нещата, които са се променили през времето през което кризите са се засилили, изчела съм доста неща и съм се опитвала през всичкото това време да си отговоря на въпроса "защо". лошото е, че тя е едва на 3 год. и когато говоря с нея след като отмине бурята, не съм много сигурна, че съм разбрана. най-лошото е да не знаеш как да реагираш със собственото си дете. знам, че е трудно да си родител, но вярвайте, когато чух от баща й, че понякога не му се прибира вкъщи, защото тя е вкъщи  и като буре с барут не знае кога ще избухне, е страшно. днес нашето дяволче не се показа newsm78, днес звънях в една клиника, но не можах да се свържа. благодаря ви много, битката за моето прекрасно детенце продължава.

# 13
  • София
вярвам, че скоро ще се справите с проблема, пиши как се развиват нещата

# 14
Не те съветвам да пропуснеш консултацията със пециалист. Дори и да няма нещо по-сериозно с детето може да получиш отговори на твоите върпоси и да това да ти даде повече спокойствие и увереност.
Искам само да споделя наблюденията върху моя син, който в момента е малко под 3 години, но емоционално вероятно е на повече. И при него се наблюдават подобни изблици. Включително това за дрехите. При него обикновено почва след като му откажа нещо. Но не веднага. Малко по-късно той си намира някаква причина и започва да реве и да се тръшка и да иска нещо, което знае че е забранено. Или просто измисля нещо си и почва да го повтаря. Ако кажа добре, веднага минава ан друга тема и почва друго да си повтаря и така... Вика, реве, блъска, понякога почва да се съблича(пак той си е избрал дрехите и някои дори са му любими). Ревал е с часове при опити от моя стана да го успокоя. Като цяло го отдавам ан израстването, искането да е по самостоятелен, а не всичко може да прави сам. Или просто има нужда да излее някакви емоции и го прави по тоя начин. Слава богу взеха да се поразреждат подобни изпълнения и някак си с баща му взехме да ги овладяваме по-бързо. Интересното е че на детегледачката си до сега само веднъж и е правил тоя номер, а тя го гледа всеки ден докато сме на работа. Според мен част от поведението го отдавам и на това, че той е вкъщи, а всички излизаме, а той иска да е като другите.
Психологът ще може да ти каже ако иам нещо притеснително в поведението на детето ти, но на практика ти си тази, кото познава детето добре. Помисли какво може да предизвика подобно поведение, като не става върпос за кардинални промени, може да е нещо съвсем дребно. Децата са много крехки и впечатлителни.

Общи условия

Активация на акаунт