Отговори
# 495
Мамите с породените деца - помощ!
Вчера си подадох новият болничен и като им казах на нашите човешки ресурси, че имам право на 50% от майчинството за първото дете ме гледаха така  Shocked
Светнах ги аз как стоят нещата, обаче те не знаеха каква молба трябва да се подава. попълнила съм декларацията за промяна на обстоятелствата, но разбрах, че и някаква Молба по образец се подава, а работодателя не може да ми я даде да я попълня, защото въобще не знае за какво става въпрос.
Моля, ако някой има представа каква е тази молба и може да ми каже какво точно се пише, да помага.
Много благодаря предварително!

# 496
Веси, защо не се обадиш да попиташ направо в НОИ, или в някоя книжарница, която продава техни молби и бланки, така мисля, че е най- сигурно.
Толкова ви завиждам за Коледните партита!!! Много се радвам, че успявате да се виждате. В темата май не останаха Старозагорски майки и няма как и ние да го правим, освен с кумата ми, разбира се.
Сигурно сте го обсъждали вече и се извинявам, ако е така, но искам да попитам- наказвали ли сте малките разбойници? Аз онзи ден за първи път наказах Сияна. Беше ми и мъчно, защото плаче и ме гледа с един такъв поглед..., в същото време ми беше и малко смешно, като гледам фъстъка до стената. Вие наказвате ли ги и как?

# 497
Били, ние не се наказваме. Само по някое шамарче изяжда като много ме ядоса. Най-голямата заплаха като не иска да прави нещо е, че ще й спра телевизора, хахахха.
В общи линии слуша и не сме стигнали до драстични мерки.

# 498
  • Тук и там
Ама вие сте просто супер щом успявате да се разберете с децата си и можете да ги наказвате  Peace
Ние с Галя все още говорим на чужди езици  Cry Аз й казвам едно, тя обаче е решила съвсем друго и ако не стане нейната... винаги аз първа се предавам - що съм такава  ooooh!
Диана К, преди ми предложиха за забавления Мечо Пух, но нещо хич не го одобряваме  newsm78 Пък скука с тези Телетъбис  Rolling Eyes Добре, че се съгласява да си гледа клипчетата от последните месеци и като ги заредя имам спокойствие по час-два, но докога ще е и това забавление  Whistling Лошото в случая е, че повтаря това, което е казвала преди, често грешно и ние сме се смяли на изпълненията й, а сега не иска да казва нещата правилно, които по принцип знае  Confused Абе тотално си сбърках детето  ooooh!
Ние излизаме на разходка, че днес като се развъртях из кухнята и закъсняхме за тичкането Crazy

# 499
Цитирам:
Голяма радост споходи колектива на русенския телекомуникационен оператор „Нетуоркс България“ тази сутрин.

Нина, съпругата на проектанта на фирмата инж. Иван Радулов, рано тази сутрин го дари с тризнаци. Раждането е било със секцио, майката и трите отрочета се чувстват много добре. Родителите са избрали за насладниците си великолепни български имена – Ния, Яна и Никола. Двете момиченца са се родили с тегло 1700 гр., Никола засега е по-лек с 200 грама от сестричките си. Израждането е извършил екип под ръководството на д-р Минчева. Малките са настанани в кувьози, където ще престоят докато достигнат нормално тегло.
На щастливите родители и техните близки – Честито!

Това е Wink Моята колежка направи работа Wink 3 наведнъж, тези дни чакаме и друга моя колежка с още едни тризнаци Wink

# 500
  • София, Борово
Веси, нямаш право на 50%. По закон не може да ползваш обезщетение за отглеждане на дете и болничен по майчинство. Болничният е задължителен за изппълнение и се налага прекъсване на обезщетението за 1-вото дете.

# 501
Според НОЙ имам “Имате право на обезщетението от 1/2 за първото дете, тъй като с представяне на болничния лист, прекъсвате отпуска за отгл.на малко дете.
                  Обръщам Ви внимание, че към деня на представяне на първия болничен лист, Вие задължително трябва да сте в отпуск за отгл.на малко дете до 2 год.възраст. “

# 502
  • около Варна
Аз взимам 50 процента от минималната работна заплата обезщетение за Ева, това докато навърши две години. За съжаление не мога да ти помогна с документите, нямам спомени какво попълвах. Нашата счетоводителка също не беше наясно защото съм първия такъв случай, но разпита и си подготви документите.

# 503
  • София, Борово
много странно, защото го имам написано от експерт... цяла книга е издал с разяснение, а сега направо ме шашнахте Thinking

# 504
много странно, защото го имам написано от експерт... цяла книга е издал с разяснение, а сега направо ме шашнахте Thinking
Диди това са нови промени.И аз го знам.Говорила съм и с нашето ТРЗ и тя го потвърди.
http://docs.google.com/View?id=dcj85925_168sht749cv

Последна редакция: ср, 02 дек 2009, 19:43 от Rally_and_Betty

# 505
  • София, Борово
Диди това са нови промени.И аз го знам.Говорила съм и с нашето ТРЗ и тя го потвърди.
Рали, книгата е 2009 г, преди 3 месеца.... просто нямам думи. За миналата година знам, че имаше право на тези 50 %.
Писах до НОИ да ми обяснят по-подробно и да ми кажат какви документи точно се искат и като получа отговор ще пиша.

# 506
За всички с породени деца

Ето това е всичко, което ми е отговорил любезният господин от НОИ по въпроса:

“Имате право на обезщетението от 1/2 за първото дете, тъй като с представяне на болничния лист, прекъсвате отпуска за отгл.на малко дете.
                  Обръщам Ви внимание, че към деня на представяне на първия болничен лист, Вие задължително трябва да сте в отпуск за отгл.на малко дете до 2 год.възраст. Заедно с болничния лист, ще представите Заявление, че желаете той да се изчисли съгласно чл.49, ал.2 от Кодекса за социално осигуряване - (Нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.“

“Трябва да попълните декларация по чл.54 от КСО ( Приложение № 4) за получаване на 1/2 обезщетение за първото дете до навършването ме на 2 год.възраст, през времето на бременност и раждане на второто дете. Бланката е стандарнтна и просто трябва да попълните вярните неща.
         В заявлението, което ще придружава първия болничен лист трябва да само да посочите, че желаете обезщетението за бременност и раждане да се изчисли съгласно чл.49, ал.2 от КСО .
        Всички документи се представят от работодателите в ТП но НОИ.“

# 507
 Аз да го бях планирала това бебе, та поне щях да гледам да го докараме да изляза в болничен преди Бела да навърши две годинки. А сега- 220лв за бебе и дете на 2 години. Пълна идиотщина, при това само за някакви си 20 дена:((( Ама все някак ще се оправим, надявам се, няма неотгледани деца. Само дето ще трябва да се опитам да се върна по-бързо на работа, което не ми е ясно как точно ще стане, но ще решаваме в движение.

Днес украсих елхата,докато Бела спеше следобяд. Толкова беше сладка като се събуди. Измъкна се от кошарата, дойде, загледа се и започна да духа лампичките и да се радва, като изгаснат:)) Нали оня ден бяхме на рожден ден и тя много се впечатли от тортата и свещичките и оттогава се опитва да духне всичко,което свети:)) Да видим сега дали елхата ще оцелее. Утре може да я снимам пред елхата, че не е ясно колко време ще е цяла Mr. Green

# 508
  • София, Борово
Веси, и заявление не съм подавала, но получавам майчинство в размер на предишното. Само Декларация за промяна в обстоятелствата, която ми спира обезщетението за отглеждане на дете до 2г. и болничен.
KikiNiki, препоръчвам ти да се допиташ до някой консултант. Сикгурна съм, че ще има начин поне малко повече да взимаш.

# 509
  • София
Ехеее, колко нови бебоци ще си имаме! Grinning Жалко, че бюрокрацията се намесва и тук.

Исихия, честит рожден ден (на мнооого големи патерици Embarassed)Да си жива и здрава, мноого щастлива и Марти много да те радва!

radost_ina, какво правите вие в Русе- не по едно, не по две , ами по три наведнъж ги правите Grinning Да са живи и здрави тризнаците, а на майките им пожелавам търпение, здрава храна, много помощници и големи сърца, че къде ще поберат толкова радост и любов  Heart Eyes

Диди, Поли, какви батковци само Wink А за девойките нямам думи- съвършени Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт