Английски за бебета и малки деца.

• 5 056
  • 14
  •   1
Отговори
  • Sofia
Как ви се струва? Какво мислите?
Аз лично съм много запалена , но се чудя дали има смисъл.
Прави ми впечатление, че дъщеря ми попива всяка чужда думичка, която чуе и това ме амбицира още повече.
Единствените подобни занимания , които открих са тези на Хелен Дорон , http://www.helendoron-bg.com/  , порових се из нета и има много информация за този метод, но все пак ще се радвам ако някоя от вас може да сподели лични впечатления.

Последна редакция: чт, 22 окт 2009, 14:51 от Shantal

# 1
Едно е да повтаря, друго да свърже думите и разбере смисъла, че един предмет има различни наименования  Wink
Ние също повтаряме - малкия знае ужасно много думи - като го попитам - отговаря как е на английски, но като го накарам да ми направи изречение със същите думи - не може. Малки са. Според мен към 5тата година би имало ефект.
Иначе http://www.eleazar.co.uk/index.php?option=com_content&task=v … 20&Itemid=576
и http://www.maximum-center.com/index.php?section=1
и http://www.ekaterina-center.com/index.php?page=shkola
Както и в повечето читалища предлагат английска забавачка. До нас например има група с англ.език полудневна за деца от около 4г и цената е 60лв месечно!

Последна редакция: чт, 22 окт 2009, 15:03 от viliko

# 2
И аз имам такива амбиции, но ще пробвам, когато поотрасне детето, след 3-4 годишна възраст.

# 3
Записвам се да следя темата. Много ме вълнува обучението на английски на деца, които в момента се учат на български да пишат и четат. Дали може паралелното ограмотяване на двата езика  Thinking

# 4
Аз мисля да изчакам първо българския да научи като хората.
Все пак му е роден език,и следва да бъде на първо място Wink

# 5
Има доста противоречиви мнения по въпроса на успоредно учене на два езика от малките.
Скоро открих частна детска ясла/градина, именно билингвистична, ето погледнете http://www.cosmos-kids.org/index.php?option=com_content&view … &limitstart=2

# 6
galina_743 ,  Peace

Съгласна.
Не е ли по-редно да се научи първо родния език, не мога да разбера това залитане по английския, тая мода отиде твърде далеч.  ooooh!

# 7
  • Sofia
Аз предпочитам дъщеря ми да учи испански примерно, но за сега в София има само английски  Mr. Green
Относно модата съм на мнение, че това е необходимост и смятам, че колкото по - рано започне да изучава един език, толкова по - лесно ще й бъде вбъдеще  Peace Това си е лично мое мнение и не искам да го натрапвам по никакъв начин.
Космо - кидс пък не можаха да ми предложат това, което търся.

# 8
На тази възраст бих ти препоръчала просто да й говориш на англ. като използваш един набор от реплики - лесни, ежедневни, които да се опитва да повтаря. За друго обучени емисля , че сте малки.
Аз лично съм завършила английска гимназия, втори език немски, след това детска педагогика. Като цяло, чела съм, интересувала съм се много и стигнах до лично заключение, че целенасочено обучение може да има към 5тата година. Преди това е просто наизустяване на думи, без връзка защо и как да се използват. Което пак е нещо де, особено под формата на песнички и стихотворения  Wink

# 9
Изучаването на езика от най ранна детска възраст е предимство и не води до някакви проблеми с усвояването на майчиният език.
Помислете си за всички българчета, които по стечение на обстоятелствата живеят някъде в чужбина и освен на български език общуват и на съответният чужд език. Те се научават без акцент да говорят даден език, но това не пречи да знаят и български език.

До колко в дадената група/курс ще се говори на един език и какво ще е качеството е друг въпрос. Но ако живеех в БГ и имах възможност щях да си взема детегледачка от чужбина, например момиче от Франция или от Германия, което да говори на детето ми само на своя език. Има такива програми за българи, които отиват в чужбина и 18 месеца работят в семейство и гледат деца.
В Америка например е най модерно да имаш детегледачка китайка, защото се смята, че след 10/15 години, които не говори китайски език няма да е конкурентно способен на пазара на труда, както сега е с английският.

Аз съм за това от бебе да се говори и да се дава възможност на детето да слуша на чужд език. Синът ми от раждането си постоянно слуша на немски език и му се говори и на немски език. Убедена съм, че това няма да му навреди.

# 10
Усвояването на два езика винаги става единия за сметка на другия - тоест единия, в средата където се живее или този на родителите - се усвоява по-добре, другия с акцент.
Безумно ми се вижда да живеем в Бг и да си викна немска детегледачка - да му говори само на немски   ooooh!

# 11
аз подкрепям ученето на чужд език от ранна възраст, винаги единия език ще е по-силен, но въпреки това и "по-слабия" се усвоява по същия начин като родния - бързо, лесно и естествено. Децата растат в среда на билингвизъм. В психологията се казва "има една врата в детския мозък, която се затваря след 4 годишна възраст", а след 11-12 годишна възраст процеса на учене на език при децата е както при възрастните. Детето ми ходи в английска ясла. Да, българския му е по-силен и до скоро предпочиташе да отговаря на български, но вече започна да отговаря и на английски когато го заговориш на този език. Освен това баба му му говори само на немски, той също я разбира чудесно. "ученето" на чужд език на тази възраст става естествено, както се учи майчиния - с общуване и игра, а не с традиционното учене, както при по-големите.
При Робен досега не се наблюдава забавяне или неправилно говорене на български, а напротив. В момента е на 2,2  години и говори граматически доста правилно като съставя изречения от по 8-9 думи. Използва не само сегашно, но и минало време. Комуникацията, играта на повече от един език развиват мозъка, от една страна двигателната кора, която отговаря и за речта, а от друга страна фронталната част, която отговаря за логиката, правенето на аналогии и т.н.

# 12
Изучаването на езика от най ранна детска възраст е предимство и не води до някакви проблеми с усвояването на майчиният език.
Помислете си за всички българчета, които по стечение на обстоятелствата живеят някъде в чужбина и освен на български език общуват и на съответният чужд език. Те се научават без акцент да говорят даден език, но това не пречи да знаят и български език.
В Америка например е най модерно да имаш детегледачка китайка, защото се смята, че след 10/15 години, които не говори китайски език няма да е конкурентно способен на пазара на труда, както сега е с английският.
По въпроса за Китайците и изучаването на чужд език. Преки наблюдения от Северния парк. Възрастните китайци спретват по нещо на развален български, малко по-разбиращите в разговори са ми казвали, че за тях езикът ни е много труден. Децата им, родени тук, плещят български без проблем, за китайския не мога да кажа как са усвоили , но при все, че им е майчин език , явно и с него се справят.
Билингвистична среда обаче за мен е нещо повече от това, детето или бебето да ходи на ясла/градина. Трябва да се говори в семейството билигвистично от всички. Мнението ми се базира на следното:
Започнах да уча английски шест годишна /първи клас/ в "народното" читалище, сборна група , в която масово децата бяха на по- голяма възраст от моята. Научих за цяла година х по брой думи. Пълен провал. Това беше по "бай Тошово време", когато самата дума английски беше заклеймявана, камо ли да има частни школи и прочие бизнес инициативи.
Но имаше една жена в дълбокия прованс / Плевен/ , женена за англичанин, която събираше групи от по 6-7 деца, подбрани на
една и съща възраст. Влизаш в дома  й и забравяш какво е българска реч. За мен това  е  перфектното обучение , защото на темата "cooking" влизахме в кухнята й и освен да ни обяснява предметите, правехме съответна рецепта с всяко действие и продукт на английски. Докато ползвах английския активно за мен беше без значение дали мисля на български или английски - това постигна тази жена.
Децата на моята учителка живееха в билингвистична среда с баща англичанин и се срещахме при почти всеки урок. Те на четири години говореха така, че молех учителката ми да поясни дума или фраза. 

# 13
Спор няма че малките деца бързо усвояват езиците но както вече и други споменаха важното е да има практикуване на другия език - билингвистичната среда. Иначе според мен се обезсмисля  процеса. Колкото са по малки децата толкова по бързо усвояват но и също толкова бързо забравят, и ако едно 2-3 годишно дете проговори 2ри език и прекъсне изучаването му след това, точно след година и помен няма да има от натрупаните знания и в този смисъл не бих започнала такова езиково обучение ако не мога да осигуря постоянство поне до 5тата година когато вече знанията улягват по добре. Това е моето мнение и опит.

# 14
Моите наблюдения показват, че усвояването на два и повече езика не става за сметка на кой да е от тях.
Пример, в Люксембург месните имат роден език - люксембургски, а от яслата и д. градина изучават френски и немски език. И трите езика са официални в държавата.  Значи децата растат с поне 3 езика, като само един им е майчин, но в крайна сметка владеят и 3-те езика еднакво добре и без акцент.
Синът ми посещава ясла, където му се говори на люксембургски и немски език, а като тръгне на 4 години на предучилищна забавачка, ще учи и френски. Тези езици, няма да са за сметка на българският, поне докато не започне да пише и чете. Тогава може да види трудности, защото бг. език няма да се преподава в училището му, както останалите езици.
Изобщо не бих се притеснявала, а даже бих стимулирала изучаването на чужд език от възможно най рано.

Общи условия

Активация на акаунт