Докторантурата

• 383 387
  • 2 366
  •   2
Отговори
# 1 980
  • Свищов
Конкретно в нашия правилник има изискване за стаж като асистент или хоноруван асистент. Освен това има още 1 куп допълнителни изисквания. При нас са участие в проект, участие в 2 статии или студии, няколко участия в конференции, доклади и т.н., извън темата на дисертацията. Може в някои университети да е без тези изисквания разбира се.  По закон мисля, че може. Но вече трябва да се гледа съответната нормативна уредба на място.

# 1 981
  • Русе
След като вече си доктор не се ли избираш направо за гл.асистент? Нищо, че мястото е обявено за асистент? Ако се прецени, че съответстваш на изискванията?
Няма такова нещо. Конкурсните правила за асистент и гл. асистент са различни. Какъвто конкурс е обявен, за такава длъжност се назначава.
На всички въпроси - най-коректно е да се отговори за конкретния ВУЗ. Всеки си има своя правилник, качен на сайта, както и адрес, на който могат да се зададат въпроси.
Няма как да се отговори по принцип.
 Sun_Shine016, това за 4 години е следствие от ЗВО. Това е срочен договор и ако не се обяви друго място до изтичане на 4-те години (за гл. асистент или преподавател) няма как да остане във ВУЗ.

# 1 982
В такъв случай  излиза, че не си струва. Блъскане си е подготовката за изпита. Дори и евентуално  спечелен конкурс и назначаване, после  след тезии 4 години, нищо не е сигурно  и всичко може да се окаже напразно, затова не виждам смисъл.
Благодаря на всички ви, които се включихте!

Последна редакция: пт, 18 дек 2020, 23:11 от Sun_Shine016

# 1 983
  • Свищов
Всеки трябва да си прецени дали си струва - то няма никъде сигурно. Все пак това не е малко време, а са 4 години, през които спокойно могат да се покрият допълнителните изисквания, ако има такива. Аз дори едната година бях в майчинство. Разбира се трябва да има желание и от първичното звено това да се случи.

Последна редакция: сб, 19 дек 2020, 11:32 от krem4et0

# 1 984
Здравейте, в момента подготвям първите си публикации от конференции, за които съм използвала доста книги, изтеглени от интернет. За самата ми дисертации, също използвам изтеглени "пиратски" книги и всъщност се замислих, възможно ли е някои да ме попита за това? Всяка от тези книги, ако е купувана, би била между 20 и 50 долара, а аз използвам, не знам и аз, поне 20, та възможно ли е някой да ме попита от къде имам достъп до тези книги? Бих могла да ги оправдая с онлайн библиотека към някой университет, може би, но ако трябва да доказвам, че съм имала регистрация за времето на писане на дисертацията, ще трябва още сега да си направя такава. Някои имал ли е проблем с обяснение за достъпността на източниците си?

# 1 985
Ти нали ги цитираш тези източници? Предполгам, се съобразяваш с изискванията за цитиране на литература.

# 1 986
Smile И през ум не ми е минало да се притеснявам за такова нещо... сигурно половината от библиографията ми е от сканирани незакупени книги. Кой го интересува откъде са, ако са по-малко пък сигурно ще ти кажат, че не си чела достатъчно по темата.
Явяваш се пред научно жури все пак, не пред Комисията за защита на потребителите, авторските права и т.н.

# 1 987
В края на краищата някой може да ти е дал свой екземпляр на книгата.

За източниците и литературата съм чувала за други проблеми, но не и да се иска доказателство за плащане. Поне в България.

Аз имах проблем с един от рецензентите, който не знаеше, че изследването му е публикувано в интернет, вероятно от възложителя. Надявам се да е проверил и да се е успокоил, че не лъжа, като казвам, че всичко е от открити източници.

# 1 988
Да, цитирам ги, разбира се, просто са книги на английски, не са издавани в България и единственият начин да ги имам би бил да съм ги купила от Амазон на доста сериозни цени или да съм ги ползвала от библиотеката на някои голям западен университет. В интернет не са за свободно ползване, а са си пиратски, за това се замислих дали има шанс някои да ме попита от къде разполагам с такава внушителна библиотека.

# 1 989
Да, цитирам ги, разбира се, просто са книги на английски, не са издавани в България и единственият начин да ги имам би бил да съм ги купила от Амазон на доста сериозни цени или да съм ги ползвала от библиотеката на някои голям западен университет. В интернет не са за свободно ползване, а са си пиратски, за това се замислих дали има шанс някои да ме попита от къде разполагам с такава внушителна библиотека.
Моя случай е подобен на твоя, но ползвам и информация, която е на различно ниво поверителност. Литература на български да кажем, че дори няма. ( има странична, колкото да захапя, че все пак е по темата).Много от документите с времето се изменят, отделно някои са достъпни за определен период от време и се оказва, че нещо цитирано преди година вече дори не е достъпно онлайн. За това ако е онлайн източник се пише и последен достъп. за другото се разбрахме, че къде има възможност ще се уточнява в бележка под линия , защо примерно вече не е достъпен този източник или нещо подобно.

# 1 990
В интернет не са за свободно ползване, а са си пиратски, за това се замислих дали има шанс някои да ме попита от къде разполагам с такава внушителна библиотека.

Винаги можеш да кажеш, че си станала член на ето тази онлайн група за пишещи дисертации: phinished.org и услужливите потребители там са ти давали достъп до техни екземпляри от книгите. В САЩ го правим непрекъснато, въпреки че си имаме библиотечен достъп почти до всичко, което може да ни потрябва. Все пак се случва някоя статия или книга да не е налична в електронен вариант или в нашата система, и тогава пишем на приятелче да ни прати пдф.

Съмнявам се, че някой би те питал от желание да те уличи в нещо незаконно - по-скоро може да те питат от любопитство как си се добрала до някои ценни източници.

# 1 991
В интернет не са за свободно ползване, а са си пиратски, за това се замислих дали има шанс някои да ме попита от къде разполагам с такава внушителна библиотека.

Винаги можеш да кажеш, че си станала член на ето тази онлайн група за пишещи дисертации: phinished.org и услужливите потребители там са ти давали достъп до техни екземпляри от книгите. В САЩ го правим непрекъснато, въпреки че си имаме библиотечен достъп почти до всичко, което може да ни потрябва. Все пак се случва някоя статия или книга да не е налична в електронен вариант или в нашата система, и тогава пишем на приятелче да ни прати пдф.

Съмнявам се, че някой би те питал от желание да те уличи в нещо незаконно - по-скоро може да те питат от любопитство как си се добрала до някои ценни източници.

Благодаря много!

# 1 992
  • Свищов
Не съм имала подобен проблем. В нашата библиотека нямаше почти никакви източници на чужди езици и 4-5 на български, свързани с темата на дисертацията ми. Намирала съм ги успешно. Сега пък се възползвам от възможностите на researchgate и просто моля авторите за пълно копие, ако такова не е предоставено в научната мрежа. Да не говорим, че огромна част от книгите се намират с едно просто търсене с pdf след името. Сега съм си намерила няколко такива, които ще цитирам в учебник, който пиша. Не мисля, че някой ще пита за нещо подобно

# 1 993
[/quote

От книгите какво точно цитирате?Аз във всички книги , които чета по моята тема пише почти едно и също.Общо взето е много теория и малко резултати.

# 1 994
Може да е от интерес за някого:
https://youtu.be/Wn4RxlCGjyE

Общи условия

Активация на акаунт