Докторантурата

• 390 510
  • 2 432
  •   1
Отговори
# 375
  • в страната на чудесата
алексхим,
много глупости изписа. кое е проблемът в 4 месеца четене - имам няколко конкурса и всички са били с четене - за няколко позиции, които сменям. това е най-нормалното нещо на света. освен това при нас за да получиш зачисляване беше необходимо да имаш готова 75% от дисертационния си труд, да имаш оценка на приносите. ясно ли ти е какво означава това? или още си зает с кандидатски минимуми хахахаха. означава, че си намерил финансиране и си извършил голяма част от проу1ванията и си ги публикувал повъзможност не в годишника на университета.

я малко укроти нещата и ходи да се пъчиш в студентските форуми.

# 376
  • София
Мисля, че следните два поста от Алексхим са показателни с кого спорим.

Здравейте!
Аз кандидатсвам за докторант във Химическия факултет на Пловдивския Университет и се боря сам за място от общо 2 обявени редовни места и на практика го спечелих!

На писмения изпит по специалността (химия) изкарах Отличен 6, на устния също Отличен 6.
На изпита по език (английски) Мн. Добър 5.

Сега какви са процедурите? Никой нищо не ми казва в университета. До колко време ще ме зачислят и кога да отида да питам, или да чакам от университета да ме търсят?

Благодаря!

То не бяха приказки за учене и представяне, то не бяха чудеса. Човекът се е състезавал сам със себе си.

А следващия пост от 10 ноември 2010 г. показва "много високото му ниво" - търси готови преводи, за да си издържи изпита по английски! Жалко за това, че подобни хора заемат конкурсите за докторанти в България, а пък и имат претенции за това колко са "велики"!

Цитат на: Алексхим
Здравейте, надявам се някой да ми помогне по следния въпрос:
Ще се явявам на изпит по английски език за докторантура по химия.
Трябват ми и търся материали по химия на английски език, които да са преведени на български език. Ако някой е кандидатсвал и има такива материали ще се радвам да ми помогне да се подготвя!
Благодаря ви много!

# 377
  • в страната на чудесата
жалко е наистина. какво да се прави... аз малко се притеснявам от този факт, това вече се случи в румъния, имаше цяла група хора на които отнеха степените. може би ще пострадат и свестни млади учени...

да си докторант не е голяма работа. да видим какво става после с пост-док в читав университет. тогава да си ги премерим  Joy

Stacked, малко офф, но ти завиждам до някъде, че ти предстои да посветиш дните, и нощите на някой малък Simple Smile само докато бях по майчинство имах време да чета каквото искам и имах наистина готин творчески период. желая ти много щастие  Hug

# 378
  • София
mishka_moja, чувствам се поласкана, че говориш така.

След толкова години учене, защити, научно-изследователска и преподавателска работа, най-накрая имах нужда от почивка от всичко това. И бебчето е най-смисленото "занимание", което би могло да ме откъсне. Че иначе няма спиране.

# 379
  • Свищов
Stacked, аз също се борех сама със себе си, но какво съм виновна на практика? Това обаче разбрах в деня на изпита. Имаше и друг кандидат, но се е отказал. И все пак си беше голямо въртене на шиш. Не разбирам защо това де е атестация че си чел по-малко, че си се представил по-зле от обикновено и прочие. В моята катедра съм 4-тия редовен докторант за последните 10 години. В някои катедри само към момента имат 10 редовни докторанта. За съжаление училите "Бизнес информатика" не желаят да се занимават с наука, защото в практиката има много повече пари. Аз пък не искам да живея в друг град и това е основната причина да се боря за своето място в най-добрата работа, която Свищов може да ми предостави като развитие, възможности и пари.

# 380
  • София
krem4et0, нямах предвид, че някой е виновен, че само той се е явил на конкурс, а това, че човекът "сто" пъти ни повтори колко "тежко" е спечелил този конкурс.

Доста навътре съм в нещата и знам как стават, а пък и вече съм от другата страна, т.е. изпитвам кандидат-докторанти. Имам много точни наблюдения. Катедрите си имат политика дали да вземат някого, т.е. дали става за научна работа, или - не.

Не ме разбирайте погрешно, не искам да омаловажа ничии усилия, дори и тези на Алексхим. Просто смятам, че е напълно неуместно да се пишат подобни неща, още по-малко от начинаещ докторант. Всеки е положил огромни усилия, по негово лично мнение. И никой няма право да говори, че виждаш ли, той се е трудил много повече от другите.

Както писах по-горе, през толкова тежки изпити и конкурси съм минала - и тук и в чужбина, толкова години съм работила, имам доста добри постижения, оценена съм по-високо в чужбина, отколкото в БГ.....и пак не ми е хрумнало да се бия в гърдите и да обяснявам колко съм повече от другите.

Това ми беше идеята. Тук сме за взаимопомощ, нали така?! И...съжалявам, ако някой се е почувствал обиден от мой пост.  Peace Не това е била целта ми.

Нека бъдем сдържани и да уважаваме труда на другите, за да уважават и нашия. Пък и темата е твърде академична, че да я превръщаме в "махленски кокошарник" с постове като тези на Алексхим. Не прави чест на един докторант да се държи по такъв начин.
 Peace

# 381
Хора, аз си мисля, че след като човек е избрал да бъде докторант в България, мотивацията му/й е сериозна.  Когато някой тук споделя, че се чуди за какво изобщо се е захванал с това, аз го разчитам като притеснение дали ще се справи или някакво друго колебание. Предполагам, че всички сме изпитвали нещо подобно.
Отделно смятам, че все пак докторантите са интелигентни хора и е добре да запазим добрия тон и културното общуване. Достатъчно сме се нагледали на академични битки на дребно, нали?. Нищо, че темата е в "клюкарник", добре е да държим нивото.
Понеже навлизам в доста интензивната част от работата си и няма да влизам често тук, искам да ви пожелая да пишете вдъхновено и да си вярвате повече. И както казва мишка моя, да намерите точно тази проблематика, която не е разработвана /много/, за да имате стойностен научен принос!  Simple Smile Hug

# 382
Мисля, че е крайно време да върнем темата в руслото й. Тук сме, за да споделяме информация.

Фулбрайт стартираха тазгодишните конкурси за обмен на специалисти. Програмата за докторантски специализации (за настоящи докторанти в български университети) е много хубава възможност.

# 383
  • Sofia
Мисля, че е крайно време да върнем темата в руслото й. Тук сме, за да споделяме информация.

Разчистих последните няколко страници и моля за същото.
Предварително благодаря.

# 384
Tatti, мерси!

# 385
  • София
Tatti, благодаря!

По повод възможностите за докторски специализации в Европа - много добра възможност е програма Мария Кюри по Седма рамкова програма.

Ето линк за тези, които се интересуват: http://cordis.europa.eu/fp7/projects_en.html. Може да изберете конкретно интересуваща ви област или мероприятие (обменните програми са в раздел FP7 - People) и да потърсите университети, с които може да работите.

Peace

# 386
  • в страната на чудесата
особено за химия. има чудесни възможности. алекс вече поназнайва английски щом се е готвил 4 месеца, та няма да е проблем  Joy
кажете ми може ли да се правят джоинт проекти по седма рамкова програма? тук все още не са довършили 6-та... пък и аз в момента май нямам сили за нов проект, но може да помисля ако все още може да се кандидатства. за щастие в УК има цели структури, които помагат с писането и бюрокрацията, достатъчно е само д аимаш идея...

# 387
  • София
mishka_moja, има всякакви възможности по 7-ма рамкова, даже ми се струва че са доста по-разнообразни от 6-та. И разбира се има джоинт преокти. Трябва само да се поразровиш и да прегледаш в твоята област дали някой търси партньори или съответно ти да търсиш, според твоята идея за проект.

# 388
относно онлайн списанията - хубаво е, че са свободен достъп, което значително увеличава шанса за цитиране. от друга страна обикновено се плаща за публикацията (независимо, че има ИФ и peer review), което е кофти. освен ако в проекта не са предвидени пари за това.
аз мисля, че не си заслужава усилията да се правят публикации в списания без ИФ. или които не са индексирани в големи, сериозни бази...

mishka_moja,

Бихте ли ми посочили кои медицински списания са ви поискали да им платите, да Ви публикуват статия. Интересува ме, защото досега не бях чувала. Възможо е тези, в които аз имам публикации да са изключение, но все пак, публикувам от началото на 90-тте и честно, досега не ми се беше случвало да ми искат заплащане. Стана ми любопитно.  Благодаря.

# 389
  • в страната на чудесата
като начало всички списания с open-access publishing, BMJ group, WJG, както и всички останали ако искате open-access на статията. освен това Marry_ann publ. group за всички статии с илюстрации, ако проучването е грант-съпортвано.
интересува ли ви по-конкретна специалност?
прозвуча сякаш казвам новина Simple Smile
 Peace

Общи условия

Активация на акаунт