Докторантурата

• 386 296
  • 2 379
  •   1
Отговори
# 1 680
Родих един месец след като се зачислих. Голямо питане и разпитване беше, но нямаше никакъв проблем и си получавах майчинство и стипендия.

Питах и в НОИ, наистина няма проблем. Благодаря 😊😊😊

# 1 681
  • Пловдив
Родих един месец след като се зачислих. Голямо питане и разпитване беше, но нямаше никакъв проблем и си получавах майчинство и стипендия.

Питах и в НОИ, наистина няма проблем. Благодаря 😊😊😊
От март 2019 година съм зачислена и взимам и майчинство. Сега ви видях въпроса.
Искам да попитам статиите, които четете в каква база данни ги описвате и съхранявате?

# 1 682
  • София
Правя фишове на всичко и записвам в библиографията.
Хуманитарна специалност съм и литературата е тонове - нямам друг избор.

# 1 683
  • някъде там
Здравей, когато включвате в библиография източници всички ли трябва да са цитирани поне веднъж в дисертацията?

# 1 684
Да, щом са цитирани, трябва да се опишат в библиографската справка, а не обратно Simple Smile

# 1 685
  • Пловдив
Правя фишове на всичко и записвам в библиографията.
Хуманитарна специалност съм и литературата е тонове - нямам друг избор.

Какво ще рече фишове?

# 1 686
  • София
Заглавие (по избрания стандарт), страница, цитат, ако има бележка.
Не сте ли правили такива четейки в библиотеката като бакалаври още?

# 1 687
Е, то това се прави в момента на цитирането, как иначе?
Четенето в библиотеки е лукс за работещи, при положение, че има онлайн достъп.Simple Smile
Фиш. И аз за пръв път чувам.

# 1 688
  • София
в първата седмица на първи курс ми обясниха как се прави фиш - какво странно има? Иначе няма как да помниш след месеци къде какво пише, ако не го извадиш. Спестява ми страшно много време при анализа на данните и оформянвто на текст по-късно.

Аз по-обемните изследвания в библиотеката по-бързо ги гълтам и предпочитам да чета в библиотека. Включително, защото като работеща седна ли на компютъра ме заливат други задачи.

# 1 689
Вадиш го на ръка ли, не ми е ясно. Това се понятие се отнася само за източници на хартиен носител ли? Интересно ми е, наистина.

# 1 690
  • София
В някои случаи на ръка, в някои случаи - копи пейст във файл, в най-приятните случаи, когато знам, че няма да го използвам, но ми трябва, за да си изясня някоя теория - просто го маркирам в пдф-а (благодаря, все пак на отдалечения достъп де и на безплатните библиотеки - като студент все още нямаше безплатни библиотеки за сваляне). Спестяваше ми много време като студентка. За понятието иначе нямам представа дали просто преподавателя, който ни посъветва какво да правим с тухлите, не го нарича така.

Пак казвам, хуманитарна специалност съм и при списък от 4-5 автора на упражнение по всяка дисциплина, още от първи курс, никакъв друг шанс нямах... Сега гледам, че студентите едвам прочитат по някоя и друга статия, което за съжаление им пречи да разберат много от нещата, казани на лекции и им спада мотивацията и интереса.

# 1 691
Здравейте, как протича докторантура на самостоятелна подготовка, някой наясно ли е? Наумила съм си да следвам, но в сайта на университета няма налична информация точно за това, единствено за приема, а работя много и нямам никаква възможност за ежедневен престой  в университета.
Протича така: имаш материал (някакви данни, интересна идея за изследване т.е ще има социологическо проучване или твое си откритие (патент) ), намираш си приятен бъдещ ръководител  , подготвяш разработката (с насоки от ръководителя) до определен обем/% и отиваш на зачисляване, което значи, че ти приемат разработката и те зачисляват в съответния депъртамент, при съответния ръководител (с две думи: намери си човека или си избери мястото и там си търси ръководител). После в определен срок трябва да си завършиш труда и да защитиш. Обема и периода трябва да са описани в правилника на вуз-а. Не се налага никакъв престой в университета извън задължителното ти присъствие на зачисляването, вътрешната защита и самата защита.
 Успех!

# 1 692
Не се налага никакъв престой в университета извън задължителното ти присъствие на зачисляването, вътрешната защита и самата защита.

Напротив, налага се. Прави се индивидуален учебен план с определен брой кредити, които трябва да се покрият. За покриването им обикновено е необходимо посещаване на семинари, полагане на изпити и преподавателска дейност към катедрите на ВУЗ-а. Само писането по дисертацията не е достатъчно.

# 1 693
  • някъде там
Здравей, когато включвате в библиография източници всички ли трябва да са цитирани поне веднъж в дисертацията?
Не, може да имате и заглавия, които са допринесли за изграждането ви като специалист по темата, но в разработката не сте използвала конкретен цитат от тях.

Да, това е така, но ми беше интересно дали всичко се споменава?

# 1 694
Библиография означава библиографски списък с източници. За останалото от литературния обзор можеш да включиш личен опит, анализ, собствени изводи, и без да цитираш.

Общи условия

Активация на акаунт