Докторантурата

• 383 143
  • 2 366
  •   1
Отговори
# 2 265
  • София
Ако запиша докторантура, от прочетеното разбрах, че ми се води за стаж, но не разбрах осигурителен или не? Тоест през тези три години води ли ми се стаж, осигуровки, здравни? Мога ли да работя на трудов договор другаде, като съм записала докторантура? Мога ли да бъда на борсата, след като съм записала докторантура?

# 2 266
Не се води стаж. В трудовата книжка това НЕ се отразява. При държавна поръчка се плащат здравни осигуровки. Води се придобиване на научно образователна степен. За допълнителна работа на постоянен договор -зависи от университета.

# 2 267
  • София
 Мога ли да бъда на борсата, след като съм записала докторантура?

# 2 268
Само ако търсиш работа на 4-часов работен ден. Нямаш право ако си редовен докторант да работиш на пълен работен ден. Не ти се зачита за стаж докторантурата, но всеки месец получаваш стипендия и здравно осигуряване.

# 2 269
  • София
Само ако търсиш работа на 4-часов работен ден. Нямаш право ако си редовен докторант да работиш на пълен работен ден. Не ти се зачита за стаж докторантурата, но всеки месец получаваш стипендия и здравно осигуряване.
Това има ли го в някой закон, защото ми казаха, че мога да съм доктурант и да си работя на трудов договор на 8 часа?

# 2 270
Това има ли го в някой закон, защото ми казаха, че мога да съм доктурант и да си работя на трудов договор на 8 часа?
В такъв случай кой ще ви плаща здравните осигуровки ? Получава се конфликт. Може да сте задочен докторант ( свободна докторантура) но тогава няма стипендия и осигуровки, вие си работите и учите.
Някога редовната докторантура беше със статут на трудов стаж( преди 2000-ната година), но "любимите ни управници" го махнаха това. И следва да се берат плодовете на гениалните решения, както и премахването на ВАК. Това последното беше голяма глупост. Но историята ще покаже кое е било правилно.

# 2 271
Зависи от университета. В някои университети може да работите на 8 часа, относно здравното осигуряване в този случай, попълвате декларация, че осигуряването е за сметка на работодателя.

# 2 272
# 2 273

На мен доцент от института, в който съм докторант ми каза, че не си четем закона докрай, за това всеобщо мнение е, че може да се работи само на 4 часа (при редовна докторантура), а всъщност имаме право на 8 часа.

# 2 274
В Кодекса на труда го пише, а "докторант" пише в правописния речник.

# 2 275
  • София
В Кодекса на труда го пише, а "докторант" пише в правописния речник.
Кой член, параграф, алинея?

# 2 276
Аз когато бях докторант (в СУ) изрично ме караха да подписвам декларация, че няма да допусна двойно здравно осигуряване (каквото би се получило ако започна работа на 8 часа). Вече ако по договор работите на 4 часа, но изработвате 8 часа и ви плащат (на черно) за пълен работен ден е договорка между вас и работодателя. Официално не е позволено.

# 2 277
  • sofia
То и на 4 часа да работиш, пак работодателя ти плаща здравните и пак е необходимо да се подаде декларация за здравното, че си почнал работа. Същото е и за студентите.

# 2 278
Един въпрос и от мен:
При редовен докторант с обучение платено от държавата, допустимо ли е да имаш фирма. Фирмата е собствена и няма подписан трудов договор но се внасят здравни. Трябва ли да се закрие фирмата или не?

# 2 279
Един въпрос и от мен:
При редовен докторант с обучение платено от държавата, допустимо ли е да имаш фирма. Фирмата е собствена и няма подписан трудов договор но се внасят здравни. Трябва ли да се закрие фирмата или не?
Допустимо е.

Общи условия

Активация на акаунт