Банка - Гарант по сделка

• 3 429
  • 25
  •   1
Отговори
# 15
http://www.creditreform.bg/bg/index.jsp
За тези бях чула, че вършат работа, дори Мтел май работели с тях. Не съм им ползвала услугите до сега.

# 16
За тези бях чула, че вършат работа, дори Мтел май работели с тях. Не съм им ползвала услугите до сега.
На МТел вършат работа, защото събират малки суми от обикновенни хора, ама за големи длъжници - трудна работа. Ползвали сме ги, казаха ни да си търсиме парите в съда Rolling Eyes

# 17
  • София
Ползвала съм и акредитив и банкова гаранция и запис на заповед.
При високи нива на междуфирмена задлъжнялост и намалена сигурност в условията и сроковете за плащане /защото сроковете в моя конкретен случай са от съществено значение/ е нормално да се търси допълнително обезпечение на плащанията.
Каква форма ще избереш, зависи от условията на конкретната сделка.
Между другото, има и други начини за обезпечение, според мен, в настоящите условия, би било редно да се разглеждат всички варианти, дори и малко алтернативни.

# 18
На МТел вършат работа, защото събират малки суми от обикновенни хора, ама за големи длъжници - трудна работа. Ползвали сме ги, казаха ни да си търсиме парите в съда Rolling Eyes

Ха ха, браво на тях.
Един колега беше казал, че има договор с Ти Би ай кредит /мисля, че те бяха/ - те му дават парите, а после си ги търсят от клиента. Разбира се има сигурно и някакви условия в договора, но може и те да отказват при големи суми.

# 19
  • Пловдив
mi6i, нямате ли адвокат? Темата започна да се отплесва в съвети, а всъщност трябва някой да е наясно със спецификата на ВАШИТЕ търговски отношения и клиенти, за да се даде подходящо решение  Peace

# 20
БО, те хората това ни го казаха след като бяха положили усилия и са досаждали на длъжника, ама в крайна сметка на нас работа не ни свършиха.
Jul права си, но в момента аз си мисля че този проблем касае доста от фирмите /независимо от дейноста им/ и дори тези съвети са от полза, за да потърсиме някаква алтернатива -`застраховка`. Иначе за консултации ползваме юрист.

# 21
този проблем касае доста от фирмите /независимо от дейноста им/ и дори тези съвети са от полза, за да потърсиме някаква алтернатива -`застраховка`.

След като темата е за съвети, да спомена само, че едно прекрасно решение при сделки с чуждестранни контрагенти например е Агенцията по експортно застраховане. Повечето хора си мислят, че чуждестранните контрагенти са супер изрядни платци, истината обаче съвсем не е такава. Агенцията прави основно проучване на фирмите и дава оценка на риска, която един търговец сам няма как да установи  Peace

# 22
  • София
[Jul права си, но в момента аз си мисля че този проблем касае доста от фирмите /независимо от дейноста им/ и дори тези съвети са от полза, за да потърсиме някаква алтернатива -`застраховка`. Иначе за консултации ползваме юрист.
Абсолютно.
В момента се работи в условия за повишен риск по отношение на плащанията.
Но от друга страна, ако се подходи консервативно и се отсвирват клиенти и изобщо сделки, поради повишения риск, в дългосрочен план не е подходящо, с оглед переспективите за бизнеса, изобщо.
Така, че е съвсем разумно да се търсят алтернативни форми за допълнително обезпечение по сделките, за да може хем вълка да е сит, хем агнето да е цяло.

В този ред на мисли, Миши, аз мога да ти споделя разни форми на обезпечение, не само за сферата в която аз работя, но като цяло, бизнеса малко се обърна на заложни къщи.
Обезпечават с какво ли не- автомобили, бижута, къщи, апартаменти, вили, парцели на лели и баби, машини, поточни линии, цели фабрики, ездитни коне, часовници, изобщо, какво ли не.

Затова, аз бих те посъветвала също да дадеш и възможност на отсрещната страна, също да даде предложение за допълнително обезпечение, като споделиш притесненята си за повишения риск към предстоящите плащания и потвърдиш интереса си към сделката и прочие.
Това е лично собственият ми подход, в зависимост от сумата и типа на сделката, съм намирала форма, ако обичайните форми не са приложими или не са достатъчни.

Последна редакция: вт, 27 окт 2009, 13:56 от Azzy

# 23
Има и фирми, заинмаващи се с управление на вземанията. Също е добър вариант, не знам обаче за таксите.
Подновяването на акредитиви и гаранции принципно е лесно.

# 24
  • Плевен
Акредитива и банковата гаранция, са по-скоро инструменти за предстояща редовна сделка, а не за събиране на вземания. Аз доколкото разбирам ситуацията, тук едва ли ще свършат работа.
В случая факторинг не е ли по-удачен newsm78

# 25
  • София
Факторингът е за чести, регулярни отложени плащания /малеее как го написах толкова съкратено обяснение/. За събиране на вземания си има специални дружества и банките не са сред тях.
С контрагенти, с които смяташ да работиш и в бъдеще Azzy е обяснила възможностите, за останалите - запори чрез ЧСИ или споменатите по-горе дружества.

Общи условия

Активация на акаунт