КГО 2008 7-ма част

• 36 578
  • 740
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Таткото на Олег ми написа рецептата на нашите овесени бисквитки, които той му прави:

Около 250 г овесени ядки – фини;
2 яйца;
4-5 с.л. кафява захар;
около 300 мл смлени/счукани орехови ядки;
1 кисело мляко;
щипка сол;
цитрусова есенция;
2-3 щипки сода за хляб.
Може да се добави малко канела или вместо цитрусова есенция да се сложи ванилова. Редът на смесване на съставките е произволен, като количествата също може да варират. Сместа трябва да е гъста, но не твърдо тесто. За постигане на по-голяма гъстота може да се добавят 2-3 лъжици бяло брашно. Содата за хляб се добавя най-накрая. С лъжица се оформят бисквитки в тава, намазана с олио и се пекат при t=180-200 градуса С. Времето на печене зависи от гъстотата на сместа и от това дали се използва вентилатор. Експериментирайте смело, аз така правя и досега всеки път е различно.
Успех!

# 451
Да ви питам за новите ваксини, които ще се плащат от държавата, нас хваща ли ни за последния прием на пентаксима?
Едва ли. Практически реформата щяла да стартира чак към юни. Не че е сигурно, форумна информация, но познавайки обективните реалности в милата ни родина съм склонна да повярвам  Sunglasses. На друго място мернах, че щяло да важи за родените след 2010 г.........Ние също сме на консултация скоро и ще попитам педиатърката.

Рецептите са страшно интересни, със сигурност ще ги опитаме, всичките.

# 452
Здравейте, не съм се включвала много време ама хем понякога не знам какво да напиша, хем като имам нямам време и то така се завъртя Simple Smile
Ние бяхме при доки в петък и ни мериха на нормален кантар и на сантиметъра на стената Simple Smile Вече сме големи  Whistling
Като видях 12-те кила на кантара и се  Shocked вярно, че е пораснала, а беше и облечена и обута... ама това са си 12 кила....  #Crazy
Иначе малката е 84 см. вече Simple Smile та май е +2 кг. и +5 см. за 3 месеца Simple Smile Добре е дръпнала Simple Smile
Иначе говорихме с педи и тя каза, че може да ни хване безплатен пентаксим (това по повод питането на Надето), но все пак не е сигурно... има процедури... докато изберат доставчик ли, какво ли... та не се знае от кога дефакто ще са безплатни Simple Smile
Празниците минаха добре... снимки нямаме... много съм несериозна в това отношение напоследък... Алекс никаква не съм я снимала и чак ме е яд Sad Много съм разсеяна и много неща мисля и акъла ми вече не стига Simple Smile
А рецептите и аз ще ги пробвам... и трите Simple Smile После ще докладвам Алекс коя рецепта е харесала Simple Smile
Честито първо зъбче на Мишето... дано да е вярно, като казват че по-късно излезналите зъби са по-здрави Simple Smile
А като казах за зъби... Алекс много мрази да си ги мие (тоест да й ги мия)... опитвам се всячески да я забавлявам и да я разсейвам ама като види четката и почва рев... затова не я напъвам много... ама като види моята четка и иска нея да я вземе и тръгва да си я слага в устата... някак да я излъжа, че нейната е моя  newsm78 понеже тя в 90% от случаите ме гледа докато си мия зъбите сутрин та уж знае за какво става дума...
Много ми е трудна... рев докато й режа ноктите, рев докато я реша, рев докато я суша, докато й връзвам косата или й слагам шнола... Викам на Сашо, че ми е писнало да се боря с нея и ще я оставя рошава, с дълги черни нокти, за в бъдеще и с мръсни зъби и ще я заведа на кръстовището на стадиона да изкарва пари с циганчетата Simple Smile

# 453
  • софия
Добра среща, мили момичета

След 30-дневно отсъствие, ето ме и мен - alive and kicking.

ЧНГ! Бъдете здрави и благословени!

Първо, ще се включа по последните теми, след това ще си попиша малко офф-топик.

Реимунизации - спред имунизационния календар за 2009 - на 16 месеца се прави реимунизация против полиомиелит (

тук Арианка е права) и до 24-ия месец против ДТК ( това по ЗК). За тези, които са поставяли Пентаксим,

реимунизация може да се направи от 16-ия месец, но не по-рано от една година след 3-ия прием. Това дори е

заложено в календара за 2010. Последно четох, че Пентаксим по ЗК ще бъде въведен най-рано от април. Нищо чудно,

да се окаже, че ще е безплатен за родените от 2010г., но лично аз не виждам основание за това.

Майлили, честито ви първо зъбче. По повод на НОИ - дано вече да се е разрешил проблемът ти. Един съвет, когато

имаш възможност, извади си така наречения ПИК - вади се лично, на момента,само срещу лична крата. Така ще можеш

да проверяваш в страницата на НОИ - кога са ти подали докуметите, кога се очаква плащането, каква сума и за

какъв период.

Хеленка, бързо оздравяване на децата!

За храненето - обратно на Момо - Валерия яде изключително твърда храна. Въпреки, че почти всички са млечни,

трудно ми е да включа в режима й пиенето на мляко. Иначе, това дете може да изкара само на сирене и хляб.Сутрин

е предимно сиренена попара, на обяд - основното ядене от кухнята, следобед - десерта от кухнята, вечер -

супичка със сирене. И така няма кога да пие млякото си. Колкото и погрешно да е, през нощта я будя, за да може

да изпие 200 мл.АМ.
Имам си аз, обаче, едно притеснение - все още пасирам всичко. Може да гризка хляб,бисквити, ябълка, банан. Но

храната ( супички, попари, яхнии) трявба да е пасирана.Дави се това дете и това е. Та, въпросът ми е, вие дали

пасирате, докога ще и как да я науча вече да поглъща по-едро смляна храна.

Сега, да ви разкажа, защо бях заключена за един месец.
Чета си аз кротко различни теми в този така наситен форум, където хора всякакви - грамотни и не толкова

грамотни. И в една друга тема даже си намирам фаворитка. В мненията й, трудно може да се намери изречение без

правописна грешка. То, човек не знае да плаче ли, да се смее ли...И същата тази девойка дава мнение за

образование и преподаватели. Далеч съм от мисълта, че този фроум е по правопис. Всеки от нас прави грешки -

било поради бързане, невнимание, било то и от незнание. Но трябва да има мярка. Не можеш да пишеш риПка, бес (в

случай, че не се сетите това е " без"), искЪм, закАснение, Осещам, ревЪнширам. А такива думи като "

семестриално, аксесоари, сбъдвам ( написани - семестриЯлно, аксесУари, Збъдвам) са си направо висш пилотаж за

нея. И един прекрасен ден, нещо ми кипна. Имах намерение хубавичко да я изтипосам, ама за да не си довлека

клевети, си създавам нов акаунт. И който не чете правилата в този форум, заслужено му налагат забрана за

изпращане на ЛС и мнения, заради мултиакаунтинг. Можех да пиша на администраторите за смекчаващи вината

обстоятелства ( с идеята да не се толерира неграмотността), но така и не ми оставаше време за прочувстено

писмо.Е, изтърпях си наказанието.

Иначе, какво ново в наше село - на 30.12. подписахме нотариален акт за новия ни апартамент ( в момента сме под

наем). Трябва да се ремонтира, обзавежда и т.н. Но това са бели кахъри.

И още нещо да ви разкажа ( това наистина е много далеч от всички теми - предупреждавам, на който съм досадила,

да не чете).
Когато бях малка, спомням си много добре, видях в небето самолет. Точно в този момент ми се прииска да бъда

там. По-късно, по стечение на обстоятелствата, започнах работа свързана с въздушния транспорт и по една или

друга причина често пътувам. Първото ми посещение беше в Лондон, пътувах бизнес класа и когато кацнах - беше

малко преди полунощ, знаех, че мечтата ми, от онези години се е сбъднала. Бях си го пожелала истински. Та....
гледам аз миналата седмица по новините, откриването на най-високата сграда в Дубай,и пак така, вътрешно в мен

се заражда едно желание, да отида и да я видя. ( Ще отворя една скоба - пътуванията ми са предимно в Европа,

малка част в САЩ и никаква в останалия свят). На другия ден получих покана за 1 седмица в Дубай......

На тези от вас, които стигнахме дотук с четенето и в духа на Новата година, пожелавам, не просто да мечтаете, а

да мечтаете истински. И един ден - то просто ще се случи.....

П.С - и сега да не ми търсите грешки, защото сигурно има тук и там....

# 454
  • София
Млечта, радвам се, че отново си сред нас  Simple Smile Вярно е, че във форумите се допускат много грешки. Моите са предимно от бързане и признавам, че понякога виждайки ги ме домързява да натисна бутона Редактирай. Но винаги си личи, когато човек просто е неграмотен  Wink Преди и аз съм се замисляла дали да обърна внимание на конкретната особа, но после си давам сметка, че неграмотността може да е следствие на други личностни недостатъци.  Mr. Green Та общо взето няма смисъл.

Не мога да не се стърпя да ти честитя за апартамента.  Simple Smile Онзи ден попаднах на едно изказване тук във форума - "ремонтирането на собствен дом е едновременно най-хубавото и най-лошото нещо, което може да ти се случи". Бих поспорила малко по въпроса  Wink , но общо взето ви чакат големи разправии с майстори и множество сладки моменти в новата къща. Търпение, здрави нерви и достатъчно средства, за да успеете да го направите такъв, какъвто е в мечтите ви!  Peace

Относно НОИ - няма още резултат. Не са ми отговорили още на мейла, а счетоводителката ще ходи лично тези дни. Иначе си имам ПИК, но при справка излиза, че молбата ми изобщо не е била внасяна. Тони сподели вече, че при нередовност на молбата, същата се третира като неподадена... Дано се развият благоприятно нещата.

В четвъртък сме на ваксина за шарките. Ще питам дали ще ни огрее по ЗК Пентаксима и пневмококовата.

# 455
  • Варна
Млечта, с твоя пост, по-точно с втората му част ми донесе" Пролетта". Чакам я тая пролет като манна небесна, и от няколко дни ми е много депресионно,поради едни много скръбни вести, и все си казвам-като дойде пролетта, нещата ще станат,така както са в главата ми....Днес ми стана пролетно, и макар че има още поне два-три месеца дотогава, то в мислите ми-вече е Пролет  Grinning

Честито за апартамента, помня как се чувствах като взехме и нашия акт, но бързо се забравя това чувство, защото сега искаме нов  Laughing А и баницата ми донесе" В нова къща ще живееш-весела песен там ще пееш"(късметите ги мислихме с една приятелка)

Относно неграмотността-в старата отчетна имаше една мама, признала съм я-това е върхът на неграмотността, множество пъти съм я цитирала в темата за ПрЪвУписТните Грешки в Клюкарника, но явно съм играла по правилата... Laughing

С НОИ вече приключих-хората си вършат съвестно работата,когато са им изрядни документите, на 5ти януари декларацията ми е обработена и на 7ми ми изплатиха над 640лв майчински със задна дата...

Майли, честит ви първи бял Зъб  Heart Eyes и бързо изкарване на поне още три, за да имаш "удоволствието" да миеш зъбки  Laughing

А сега да си похваля мушмула дребен-любимото му занимание е да върши работата на възрастните.
Когато ме види,че ям нещо си-примерно купичка кис.мляко и веднага отваря шкафа, за да вади постелките за хранене..
Като сменим пампата и я направя на вързопче сам я хвърля в коша, когато събера прането-неговите дрешки ги пренася на няколко пъти в спалнята на леглото му, много обича да ми носи домашните чехли, когато не съм ги обула, както и да ми подава щипки,когато простирам....

Четири коша с играчки не са му толкова забавни,както включването му в живота на възрастните..Вече стига шкафа с приборите, но само с ръка успява да вземе вилица или лъжица-каквото докопа, но пък скоро го видях, че е хванал нож и се наложи реорганизация ...
Пуп-пу, да ми е такъв зюмбюл свеж винаги, пък че не иска да яде-надявам се да го израсте

И накрая, извинявам се за дългия пост,в който сама си хваля детето, но поначало все тръгвам с нещо лошо да разказвам за него-или счупено нещо,или ударена глава, но днес ми се прииска да ви кажа за хубавите страни на Момо

# 456
Отдавна не съм писала. Признавам си честно, много се бях газирала с темата за онова раждане в Тина Киркова и "протеста". И реших да не влизам известно време да не се сръфам с някой, заради инакомислието ми Twisted Evil  Бях настроена за скандал, затуй си викам -- Я си трай Ирина, не разваляй дисциплината Whistling
Празниците ми бяха осеяни със семейни загуби и погребения, за капак на първи януари племенничката ми влезе в инфекциозна във Варна с морбили, въпреки ваксината. Сега здравните власти във Варна разследват случая. И настроението ми се вдигна на взривоопасен градус, само че с отрицателен знак Twisted Evil Съжалявам, че ще внеса малко ветровит привкус на пролетта в темата Crazy
Детето ми го забелиха оня ден, педката го направи без да ме пита - побеснях от яд, ревах с него, така пищя горкото два дни Crazy
Както съм казвала преди, ние нямаме проблеми от хранително естество. Детето ми яде стабилно както готвена храна, така и много плодове и зеленчуци. Много съм доволна от него и той от мен, предполагам Thinking 81 см на 11600 е, прясно мерен. Много е стегнат и набит, затова килата не му личат. Педката каза, че с тези движения на реактивна ракета, няма и как да тежи повече. Много е палав, както повечето деца Mr. Green
Не говори, не имитира, нищо ама нищо не прави. Сестра ми ме успокои, че не само Айнщайн е бил трудно дете, ами и Нютон и още един куп гении, което ми даде кураж да си мисля, че си отглеждам малък вундеркинд Mr. Green
Арианка, благодаря за пожеланието и ти честитя на патерица малкото именяче  bouquet

Последна редакция: пн, 11 яну 2010, 21:54 от Bebo4ka

# 457
Здравейте момичета! След дългото изчезване пак се опитвам да пиша. Не знам вие как сте, но моето дете не ме оставя на мира - все се ходи на някъде, нещо се прави не се заиграва въобще. Вие как сте с играчките? За Ачи нищо не е интересно повече от 2 минути. Най- интересна е пералната може да стои там с часове, купихме му детска перална и сега след ставането първо си изпира чорапите и започва деня Laughing
Млечта, супер е това с мечтите - дано все така ти върви! Като в приказките си! Hug
 Момичета оправяте ли се с гърнето? Ние бяхме постигнали някакъв успех, сега не иска дори да сяда, като му се доака отива под масата - там му е тоалетната. ЕЕЕЕЕЕЕЕ забравих - за много години на всички, много здраве и късмет и да са ни живи и здрави дечицата, а който иска второ да му се случи и всичко да е наред.

# 458
Здравейте КГО  Hug Аз от утре съм на работа и ми е едно притеснено ... сякаш отивам на нова работа  Rolling Eyes
Днес си нямах работа сутринта и изръсих пред Цеци, че от утре ще са сами с баба Радче по цял ден  ooooh! Ако щете вярвайте, но цял ден е мама, мама и не се отлепя от мен. Като се прибра баща му забрави за мама  Mr. Green Някой ден ще пусна клипчето с трите ми деца как се забавляват  Mr. Green
Що се отнася до малкият човек у дома е 82 см. и 10,900. Вече нямаме пробллем с храненето - реши се от момента, в който му дадох обща и леко овкусена храна. Ако педи година някой ми беше казал, че ще дам на детето си шоколад, преди да е станало на две, щях да го обява за луд. Да, ама не  Mr. Green - предпочитам парченце шоколад в неговата уста, вместо степен на оглушаване за моите уши. Толкова настоятелно си иска това дете  Crazy Иначе е много привързан към брат си - със ставането сутрин започва да обикаля къта и да рези "батеееееееее, батеееееее". Онзи ден ме галеше по главата, казваше сладко мамо и слд това ме целуваше. Как да не го обича човек  Heart Eyes Много е артистичен - чуе ли музика и веднага танцува, краде на брат си моливите  Mr. Green, "чете" книжки и бърбори много. С мъж м сме на мнение, че или ние вече сме овладяли до съвършенство бебешият език, или той напредва бързо с материала.
Майлили честито ви зъбче. Нека всчките бъдат бели и здрави.
Относно ваксините много се надявам да ни огрее безплатен Пентаксим и Превенар, но доколкото разбрах и аз ще важи за родените през 2010 г. На баткото сложихме Превенара - дано започне да ходи по повече от 4 дни в месеца на градина  Praynig
Тони, както и друг път съм казвала, твоят Момо, страшно много ми прилича на Веско. Много хубави емоции ще имаш покрай това дете, пък колко счупени стъкларии  Whistling  Wink
Млечта хубаво е да чуеш/прочетеш, че мечтите се сбъдват  Grinning И не си заслужава да липсваш толква време заради някой, който явно и от учителите си е бил отписан  Wink

Последна редакция: пн, 11 яну 2010, 20:45 от manana

# 459
Здравейте!

Ние доста се позагубихме.Изпуснала съм дирите ви.Надявам се да сте добре и да растат децата здравички.

Мернах,че говорите за хранене-трябва да се върна да прочета по-подробно.Отдавна се каня да питам по колко пъти храните дребните и дали нашите 5 пъти ядене на ден и още разни дояждания между основните хранения са нормални.Основно сме на детска кухня,но Виктор не отказва нищо допълнително,особено ако е от храната на "големите".

Започнаха да му излизат много ечемици по клепачите и се притесняваме.ще видим какво ще правим.

Иначе си е вече едно малко голямо човече- знае много неща и сочи какво иска с пръсти и звуци.Не иска обаче да учи никакви думички.Смее ни се когато го учим да казва нещо.Показва обаче,че е на 1 година с пръстче.

Млечта,прочетох ти поста.Много е окуражаващо това,което си написала.Да показваш снимки от Дубай.И аз си мечтая,мечтая,но...пусто никой не ме е поканил още. Grinning

# 460
Здравейте майчета! За много години желая здраве, щастие и любов на вас и семействата ви!
Аз не съм писала много отдавна. Дано нямате против да се включвам в темичката ви.
Искам да кажа, че днес звънях на националният телефон на НЗОК да попитам за въпросните ваксини. Отговори ми една любезюна дама, но останах с впечатление че не е много убедена в думите си. Та тя ми каза, че би трябвало да се възползваме от безплатната ваксина (попитах конкретно за Пентаксим). Тя ме насочи на сайта на НЗОК в секция новини да прочета там имало правата на децата. Ето какво открих (вижте края на 3стр, началото на 4стр)
http://www.nhif.bg/downloads/prava_i_zad_2010.pdf

# 461
  • Велико Търново
Значи наистина е от април.. Ще взема да питам педито дали може да отложим слагането на ваксината с месец и малко, за да ни хване безплатния прием  newsm78

# 462
Mlechta, хубаво е, че отново си тук.... Честит ти имен ден, желая ти от все сърце още много истински мечти да се превърнат в реалност... А за това кой как пише във форума - просто не си струва да си хабим нервите и времето...  Hug Честит ви нов апартамент, бъдете много щастливи в него.
По отношение на килограмите - направо се притесних и тъкмо мислех да питам какви са тия 10, 11 килограма, ама се появи Helenka и се "успокоих". Цвети е 9.200 килограма, ама я премериха с блузката, а и памперса не беше особено сух и едва ли е и 9 килограма... Ама вече въобще не се впечатлявам...
Майлили, честито ви първо зъбче, не забравяй да купиш нещо беличко на Мишето... Много да са й здрави и бели всички зъбки...

# 463
  • София
Мегче, и аз ще те "успокоя" като ни претеглят в четвъртък  Wink

Дени, малката много е порастнала. И е същата кукла  Simple Smile

# 464
Мацки исках да ви питам колко от вас ще си гледат децата до навършването на две годинки. Като гледам доста от нас се  връщат на работа и форума съвсем ще опустее.
Аз исках да си гледам Калоянчето, обаче в моя отдел сме четири колежки, аз съм по майчинство, а другите три работят. Вчера обаче ме сюрпризираха с новината, че две от колежките ми са бременни с термин август и аз ща не ща, трябва да се върна на бойното поле Mr. Green
На Калоянчето му изби едната част на кътника, заради който не сме спали почти три месеца.
ДА кажа завиждам на всички, които имат възможността и да си гледат децата до две години, при това съвсем не благородно Crazy Hug

Общи условия

Активация на акаунт