Орхидея - 2

• 139 524
  • 736
  •   1
Отговори
# 315
А има има преоценени Пафчета. Както ви бях писала моето си го взех за 12 лв .Падна му първият цвят ,но сега има една огромна пъпка ,която трябва да се отвори много скоро. Peace

# 316
моето пафче е цъфтяло преди да ми го подари мъжо, като се разрових в листата видях че е цъфтяло общо 5-6 пъти ( толкова са булбите) а при мен дойде само с един  последен цвят. Прецъфтя и край, затова се чудя за какви други пъпки говорите. Понеже е симпоидално прочетох в книгата (като милтониите или енциклиите) цъфти само веднъж от булбичка и край. При мен прецъфтя и престана да пуска булби, започна да расте на височина и да пуска въздушни корени което очудва всички, дори и тези които питах в flowersnet. info . Едва сега повече от година по късно за пръв път пуска нова булба и вероятно ще цъфне от там все някога ...Забравих да спомена че листата му са на тъмни шарки- като черга - красиво е но нищо особенно, както казваше Гооди- марулка ...

Титонче сподели с месечинката от къде си го купила преоцененото пафче, хубаво инфо и за други от Варна които искат да се пробват.

Танче дано си прочела за моят дендробиум, май ще го накрам да се  опита да цъфти ( пу пу пу да не го урочасам ) , продължава да пуска нови израстъци освен пъпките които прави на старата нецъфтяла булба , ще ти запазя един да си подновиш ако другият е загинал от всеобщото заболяване ...

Месечинке вземи го дендра ще се пробваме взаимно, лошото е че вече трябва да  е на студено за 3 месеца ....Дори обаче и да не свариш, нецъфтялия стълб ще цъфне другата година при подходящи условия.

# 317
  • София
re_ge, чета ви редовно, но не ми се пише много по разбираеми причини. Дано успееш да накараш да цъфне дендробиума. Моето засега изглежда добре. В началото реших, че е болно, защото долните 2-3 листенца пожълтяха и опадаха, но явно е било от новото място, защото останалите са зелени и не изглеждат засегнати. Засега не смятам да го слагам на много студено, защото ми изглежда твърде крехко, за да го подлагам на това. Като укрепне и тръгне да расте тогава. На големия дендробиум двете булби останаха без листа, но може да е от сезона, защото се показа нова и вече е около 3 см. Изглежда добре. Надявам се болестта да е само при фалчетата.

И да онагледя предишния си пост. Ето го пафчето с почти готова пъпка малко преди да увехне цвета:

И няколко дни по-късно - вече се отваря пъпката, а в листенцата се вижда и оформилата се нова малка пъпчица:

Снимките са от миналата година. Сега цъфти другото пафче, но няма мераклии да го снимат.

# 318
МИЛИ МОМИЧЕТА,

ЧЕСТИТА НОВА 2010 ГОДИНА!!!

НА ВСИЧКИ ВАС МНОГО ЗДРАВЕ, ЩАСТИЕ И КЪСМЕТ И МНОГО КРАСИВИ ОРХИДЕИ!!!

Close-mas: Close-mas: Close-mas:

# 319
честита нова година  Hug
искам да попитам, къде в софия или нета има евтини орхидеи в саксия? майка ми е голям фен и искам да я зарадвам

# 320
  • Варна
Дъмпер,
следи промоциите в Кауфланд - последния път по Коледа е имало разкошни орхидеи по 14 лева. Там винаги са по толкова, сега зимата обаче зареждането е по-рядко, май към веднъж месечно. Лятото е на 2 седмици. Таня писа, че в брошурата на Метро имало сега по 13 лева. За София също съм чела за оранжериите на БАН и някаква холандска, ако знаеш къде са.

# 321
Танче благодаря за снимките- страхотни са, невероятни, ако бях около теб нямаше да спра да снимам сегашното ти пафче. странно, но напомнят ми нещо тази пафчеста пъпка с мъх но не мога да се сетя какво, май в някаква степен пъпките на маковете... Моето цветенце обаче беше едно едничко в странен зеленикаво жълтеникав цвят с огромна както ми се струваше пеликанска долна устна и нямаше никакво клонче или пъпка от която да избие друго, нито се виждаше по това цветоносче да е цъфтяло.Тогава не знаех че е орхидея, нито как се въди, не сме й направили и снимка и така си останаха нещата по спомени. После се наложи да отправя запитване за опознаване в другия форум и от там ми казаха че е пафче и че е капризно към цъфтене, което и забелзявам при моят хубостник. Но пак му се радвам на новата булбичка, може след няколко годиники пък да ме зарадва, ще си се надявам, какво ми остава, поне листата му са красиви.

За дендра добре си решила, при мен стъблото което ще цъфти миналата година беше голямо но не беше цъфтяло, беше и без листа, през лятото отгорепусна продължение, което закрепна и сега пъпките за избили именно там. има и много други крехки издънки подобни на твоята но по малко, които просто си стоят хем не растат нем нямат пъпки, преполагам може би ще цъфнат едва следващата година. Бях чела нещо за цъфтежа на нобилето че цъфтяли от едногодишна издънка може и това да се има в предвид, че издънката е порасналат миналата година или въобще да е стара а не нова издънка ,но да не е цъфтяла. Тъй като твоята израсна това лято, би трябвало според логиката да цъфти едва следващата година. Така че добре правиш че не подлагаш на мъчение чрез студ.

Освен това пак си спомням че част от листата могат да опадват , преди или след прецъфтяване, но това пак съм го чела и забелязала за нобилето а за дендра-фал не съм сигурна.

момичета, по празниците ходихме за покупки в IKEA в Букурещ, имаше огромно разнообразие на орхидеи основно фалчета на цени от 18 до 25 лева. Най-странното беше че точно тези които много не харесвам, с по дребни издължени цветчета и типично розово орхидеен цвят бяха най скъпите, а точно тези които са зеленикави , жълтеникави, жълти с розови раета, бели с цикламена сърцевина и бели бяха много евтини... Но като обща картина точно орхидеите им бяха скъпи, иначе примерно бендажим-бонсаите бяха доста по евтини от цените тук, както и хубавите огромни кактуси, имаше прекрасни кашпи за по 4- 5 лева.. така че с орхидея не се върнах, но с кашпи да.

И ето един линк да видите орхидейния вестивал в ст. Люис

http://community.webshots.com/album/570457572JdhyFW?start=0

# 322
Някой ходил ли е до Метро да види орхидеите

# 323
re_ge моето е от Бургас !Така ми казаха в склада от който си го взех, че е преоценено и затова е на тая цена. Но то си му и личи понеже листата му са много зле, но за сметка на това пък има пъпки .Една която е на път да се отвори от един цветонос и още няколко, които са по малки от втори цветонос .
Ако не ме мързи ще снимам утре. Само че листата му са светло зелени и са само две .
Имам и такова като твоето, но и то ми е с много малко листа. Прецъфтя преди 3-4 месеца и засега ми е дало  само две нови листа .

# 324
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА !
 HugМного здраве и късмет !
Видях че правят реклама в брошурите на Метро за орхита ,но не съм ги виждала !

# 325
  • Варна
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА.
Момичета в неделя ходихме до Метро (Варна),имаше 3-бр. бели фалчета с лилава сърцевина и още 3-4 бр. прецъфтели.

# 326
                       Маслинка,лед,мартини-
                                                 наздраве за много години!!!
                                                 Весели,здрави,засмяни
                                                 и цяла година пияни,
                                                 но не от домашна ракия,
                                                 а от любовна магия!!!

smile3525 smile3525 smile3525

На празниците хората си пожелават много неща,но аз ви пожелавам само 2:Никога и Винаги-Винаги щастливи и никога нещастни!
   Честит празник и на именниците днес и да им е живо и здраво името,както и да се чува само с добро! baloni  ura Tada

love001 txtloves

# 327
Според мен Фалчетата на Метро са застоялата им стока от преди Коледа, тогава струваха 18, сега ги продават по 14...

момичета купих си обикновенни домакински мерителни пластмасови канчета  ( 1 литър) за потапяне при поливане на орхидеите, сториха ми се добра идея за потапяне с минимални разходи на вода , имаше 5 бр взех ги всички и без това струваха стотинки, така  като изпозлвам тях и по малките канчета които имам (за по малките саксийки)  си правя сметка че при едновременно потапяне на 7-8 орхидеи ще правя само 4 серии и ще минимизирам общото време за потапяне на само 2 часа ....

re_ge моето е от Бургас !Така ми казаха в склада от който си го взех, че е преоценено и затова е на тая цена. Но то си му и личи понеже листата му са много зле, но за сметка на това пък има пъпки .Една която е на път да се отвори от един цветонос и още няколко, които са по малки от втори цветонос .
Ако не ме мързи ще снимам утре. Само че листата му са светло зелени и са само две .
Имам и такова като твоето, но и то ми е с много малко листа. Прецъфтя преди 3-4 месеца и засега ми е дало  само две нови листа .

Титонче , моето след като половин година престоя на сухо ( бяха казали да слагам вода в чинийката и то се беше хербаризирало милото) , та като започнах да поливам както трябва полудя да расте но само на листа. Толкова много листа има и толкова високи- необичайни за вида стъбла направи че се наложи да си пуска и въздушни корени. Тази година трябваше да го пресаждам заради странните жълти петна по почвата които видях ( даже в галерията ми има снимки от пресаждането ) , видях му корените- екстра са сега, но цветове уви няма.

Последна редакция: ср, 06 яну 2010, 17:56 от _re_ge

# 328
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
искам да се похваля с цъфналата си жълтурка  Heart Eyes сега е с 12 цвята, пъпки не се виждат, паднали са само първите два цвята, тези с които беше купена  Hug

има и две цветчета, които гледат "назад"  Crazy

# 329
re_ge , Пафчето в същата почва като за Фалчетата ли го пресади? На мен ми се струва ,че е малко по- различна, като че ли има повече тор и по- малко корички . newsm78

Общи условия

Активация на акаунт