Големи паузи при двумесечно бебе

• 2 919
  • 9
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте! Синът ми ще стане на 2 месеца следващата седмица и допреди няколко дни се будеше по два пъти на нощ да яде (спазва режим от горе-долу 3 часа между храненията). Изцяло на изцедена кърма е и яде по 130 мл на хранене, доскоро по 7 хранения на денонощие. От три нощи насам обаче започна да прави паузи - първите 2 нощи от по 6 часа, а тази нощ почти 8 Rolling Eyes Не е ли твърде рано да прави такива големи паузи през нощта? Да пропуска едно хранене ок, но чак пък и двете... Така режимът му става от 7 хранения на 5-6.
Възможно ли е да е защото преди 3 дни се преместихме да спим в хола, където е доста по-топло от спалнята, и жегата да го успива?
Откакто му вдигнах порцията на 130 мл започна да яде между 700 и 900 мл за денонощие.
Не знам дали е важно, но той се роди 2100, на последната консултация преди 10 дни беше 3600.

# 1
Здравей s0nic,

Поздравления за усилията, които влагаш в това, бебето да приема майчино мляко, знам изцеждането колко трудоемък процес е. В коя гестационна седмица се роди Никола? Колко го изписаха и това първо теглене ли е при педиатъра ви? Предполагам, че жълтеницата е отминала, така ли е? Какво каза педиатъра за здравословното му състояние? Колко напишани памперса имате за 24 часа, имат ли цвят, мирзима? Колко са нааканите памперси, каква консистенция, цвят и миризма? Нещо друго освен изцедена кърма приема ли? Опитвала ли си да му предложиш да хапне, малко по-рано, когато видиш, че паузата става твърде голяма и той склонен ли е да се нахрани по-рано? Промяната на мястото и Т могат да имат значение, но обикновено при толкова малки бебенца едва ли е водещо. Бебетата с по-ниско рождено тегло обичайно се опитват да го наваксат и предвид наддаването му, е напълно възможно и кърмата да му стига. Смяташ ли, че е вариант да го оставяш да приема толкова кърма, колкото иска и има желание, без да е нужно да изпие конкретните определени грамове? Идеята е той да е водещия и да подсказва какви са му потребностите, а ти да се опиташ да ги следваш, до колкото ти е възможно. Предвид, че цеденето може да е доста изтощително за теб, обмисляла ли си да опитате да минете на гърда или вероятно има някаква необходимост да останете на варианта цедене? Въпросите станаха много, но биха могли да ни ориентират малко по-добре как се чувства бебето и да се опитаме да го разберем.   bouquet

# 2
  • София
Значи започвам поред на въпросите Simple Smile
Малкият се роди на термин, теглото му беше ниско, защото бях с намалени околоплодни води още от 7-ми месец, а и имаше някакъв проблем с кръвотока на плацентата. Иначе бебето си беше напълно доносено. От болницата го изписаха 2300 (понеже е гладник още от самото начало наддава добре), жълтеницата мина още в болницата. Първото теглене при педиатъра беше 10 дни след изписването - 2500. На 40-тия ден от раждането беше 3600. Памперсите ги пълни добре, единственото притеснително е, че акото му напоследък често е зелено. Педиатърът каза на последната консултация, че си е добре детето.
Нищо освен кърма не приема, нито чай, нито вода иска. Не съм се пробвала да го храня преди той сам да си поиска (големите паузи ги прави само през нощта, през деня си яде на 3-4 часа). Аз не настоявам да изяжда цялото количество в шишето - понякога изяжда 110, 120 мл, но в повечето случаи си хапва всичко. Допреди седмица му давах по 120 мл, но според мен започнаха да не му стигат, защото спеше малко между храненията и огладняваше по-бързо.
Колкото до минаването на гърда - пробвам го от време на време, напоследък започна да суче (цеденето се наложи, защото като се роди беше на системи 6 дни и не можех да го кърмя, та свикна на шише, а и явно беше слабичък и не можеше да суче хубаво). Сега като понаякна успява да суче, но пък аз вече свикнах да виждам по колко е изял и като яде от гърдата все се чудя колко време ще мине до следващото ядене Confused

# 3
Изглежда Никола си наддава доста прилично  Simple Smile Чудесно е, че го оставяш да ти подсказва колко иска. А как усещаш гърдите си - напрегнати ли са или вече не толкова и са по-спокойни? Прекрасно е, че го пробваш обратно на гърда, бихте могли да опитвате по-често. За да си спокойна, че е изял достатъчно от гърдата, е добре докато суче да го чуваш да преглъща, да виждаш как мускулчетата на лицето му се виждат, а ушичките леко се движат. Ако след като е изпил предното мляко, за което най-често не са необходими много усилия, не желае да си издърпа следващата порция мляко, би могла да му приложиш компресия на гърдата. С нея ще помогнеш на млякото да слезе, а той ще го изпие. Когато и с компресия спре да суче, а е още гладен, варианта е да се предложи и другата гърда. Ако имаш съмнения, че след кърмене е още гладен, просто предлагаш добавка, а той ако иска ще я изпие. Добре би било, ако се опитвате да преминете на гърда, да започнете дохранването по алтернативен начин, т.е. вместо с шише, да опитваш да храниш с лъжичка, дозаторче или чашка, за да не се обърква допълнително бебето от различния начин на приемане на биберона и гърдата. Исках да те попитам между храненията спокоен ли е? Колко често се цедиш и в какви количества? Разбирам, че когато човек свикне да вижда изпитите милилитри, има една психологическа бариера да не знаеш колко точно бебето приема. От друга страна, ако изяжда добре млякото от гърдите, даваш му добавка, докато и ако тя му е нужна, той е твърде вероятно сам да си покаже дали и кога се е нахранил. Ако е сит, значи е твърде вероятно всичко да е ок   bouquet

ПП: Случайно да си приемала повечко зелени храни напоследък?

# 4
  • София
Точно там е работата, че не съм си променяла менюто скоро.. Може да е понастинал, защото доста го разхождам навън, знам ли Confused
Гърдите ми се напрягат ако не се изцедя дълго време (6-7 часа), иначе са си ок. Цедя се толкова пъти, колкото се налага, за да му стига за ежедневното яденето, не замразявам кърма засега. Напоследък ме домързява да се цедя на 3 часа и го правя на 6-8 часа, изцеждам между 800-1000 мл кърма на денонощие.
Като суче малкият го чувам, че преглъща и въобще добре си суче, но проблемът е, че бързо заспива. Той и докато яде от шишето заспива, но там виждам колко още му остава да изяде и го ръчкам Grinning А като е на гърда не знам дали се е наял или просто си спи. Той реагира по един и същи начин като му дръпна шишето независимо дали се е наял или му остава още, та затова не мога да преценя като е на гърда. Обикновено спи около 30 мин до час след като е сукал, което значи, че не е успял да изсуче достатъчно.

# 5
Когато спре да суче, можеш да приложиш компресия, за да слезе следващото мляко. Когато му потече новата порция, вероятно ще започне да преглъща, а и с компресията не чакаш сам да изсуче млякото, реално ти изцеждаш мляко в устичката му, като той само го изпива. Това би трябвало да съкрати времето на сучене и за по-кратко време да приеме повече и от по-хранителното мляко. Твърде вероятно е на този етап той да изпива само или основно предното мляко, което се е събрало зад ареолата и зърното и да не издърпва достатъчно от задното по-калорично мляко. Когато се използва компресия, бебето би трябвало да получи всичко необходимо и при добро стечение на обстоятелствата да си хапне по-добре преди да е заспало. В началото, докато се връщате на гърда е възможно да се буди по-често, но плавно би трябвало тези паузи да започнат да се увеличават.

Ако останете основно на изцедена кърма е добре да се цедиш навреме и да не оставяш гърдите да се напрягат, за да не се получат неприятности като запушвания или бучки. Другото, с което е добре да се внимава е при по-рядкото изцеждане да не намалее лактацията. Ако гърдите (и двете) се изпразват при всяко хранене, преди да се даде изцедената кърма, това едва ли ще се случва.

За цвета, кърмата може да има всевъзможни цветове и причините могат да са различни. Ако бебето е здраво, спокойно, пълни си памперсите и наддава добре, в цвета е напълно възможно да няма нищо притеснително. Зелено ако понякога има и ако бебето приема повече предно мляко. Предвид, че той основно е на изцедена кърма и ти вероятно се изцеждаш до край (т.е. изцеждаш и от задното мляко), това едва ли е вашият случай   bouquet

# 6
  • София
Със сигурност успявам да изцедя и задното, защото кърмата хваща страхотен каймак Grinning
Тази нощ пак направи пауза от 22.30 до 6.00, или е някакъв период или ще се откаже от нощното хранене (което му устройва при положение, че през деня си яде достатъчно). Ще видим дали като се преместим обратно в спалнята няма да си върне стария режим. Whistling

# 7
Той ще си покаже като се върнете в спалнята  Heart Eyes Предвид, че си наддава доста прилично, би могла само да изцедиш без даваш, но ако решиш можеш да му офертираш да суче, без да го будеш, ако иска - иска, ако не когато той си прецени Simple Smile

А как се чувства бебчо на гърдата?

# 8
  • София
Соник, аз не виждам нищо притеснително в тези нощни паузи, особено щом детето си наддава добре. Дъщеря ми спря да суче през нощта около 2-рия месец и това продължи още 2-3 месеца. После постепенно си възобнови нощните кърмения. Това при нас не се отрази нито на наддаването й, нито на моята лактация.  Да отбележа, че ние винаги сме били на режим, който не съм й налагала, тя сама се будеше и си търсеше млякото точно на 3часа.Така че споко!  Simple Smile

# 9
  • BG
Нищо притеснително не виждам.Щом не реве и се храни добре.Това,че паузите били големи,не виждам нищо нередно.

Общи условия

Активация на акаунт