За "селските" имена и още нещо

• 149 137
  • 1 904
  •   1
Отговори
# 885
Аз стигнах до италианското stella - звезда.  Mr. Green

# 886
Имам приятелка, която разполага със стари италиански именници, които четяхме заедно в оригинал. Имаше етимологии на доста от имената, разбира се и на Стела.
В Нета е пълно със сайтове, свързани със значението на имената и техния произход, които обаче не винаги са достоверни Confused.
Последно бях засичала, че Стелите празнуват имен ден на 26-ти ноември Rolling Eyes.
Вие празнувате ли тогава или на друга дата именния й ден?

# 887
  • до една звездичка
...
Последно бях засичала, че Стелите празнуват имен ден на 26-ти ноември Rolling Eyes.
Вие празнувате ли тогава или на друга дата именния й ден?
Точно тогава празнуваме.

# 888
  • София
Сирма, сърма, коприна. Не съм сигурен, че е на турски. На някакъв диалект по-скоро.
"Ще ти купя сърмен колан, дали би ме взела?"
Стела мисля, че на испански означава звезда.

Така са ми казвали, че е побългарено на турската дума sırma - сърма. Пожелателно за хубост; един вид - Златка  Grinning

# 889
Едно познато детенце се казва Траяна, това също е старо българско име, но много ми харесва.
Според мен това име не е българско. Сещам се за римския император Марк Улпий Траян и градът, който основал и нарекъл на свое име - Улпия Агуста Траяна или както е познат в днешно време - Стара Загора.
Предполагам затова е популярно по нашите ширини, но не го прави българско.

# 890
Траяна в българския вариант е пожелателно име, което едно време, когато детската смъртност е била много висока, са давали на децата като пожелание, "да трае". Такива именна са Стойчо, Деян и т.н. Баба ми се казва Траяна.

# 891
  • САЩ
Честит имен ден на всички Йорданки и Йордановци! Все пак от тях започна тази тема  Laughing

# 892
  • гр. Шумен
Ооо, и от мен честито на всички ДАнчета, ДАнчовци, Богдани, Богдановци. Да са ви вечни имената!

# 893
Да са здрави, щастливи и усмихнати!
И много мечти, които да осъществят до една!

# 894
Ооо, и от мен честито на всички ДАнчета, ДАнчовци, Богдани, Богдановци. Да са ви вечни имената!

Ау, верно бе! Котката ми има имен ден!  Mr. Green

Честито и на човешките й адаши де  Wink

# 895
  • САЩ
Честито пък днес на Ивановците и Иванките! Живи и здрави и с гордост да си носите имената!

# 896
Честито и от мен на всички , които празнуват днес Ивановден ! Да сте живи и здрави   bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet
По темата : кръстих голямата си дъщеря с много старо , българско име :Дамяна ( много звучно и хубаво име , което изобщо не разрешавам да се изкелиферчва с наставката -ка - "Дамянка  Crossing Arms) , а малката - Стефани ( ударението е върху "е" , а не върху "и"! ) .

# 897
Crossing Arms) , а малката - Стефани ( ударението е върху "е" , а не върху "и"! ) .
много сложно за тези, които не знаят къде пада ударението. а каква е разликата между другото? но поне детенце ще си има имен ден Peace

# 898
Ами знам , че Стефани с ударенитео върху "и" е италианският авриант на името .
А за тези , които не знаят къде е ударението - аз им казвам , даже по няколко пъти  Peace

# 899
  • Варна
С тази поправка, че Дамян/Дамяна НЕ е българско име, а гръцко.

Въобще има много малко истински български имена /изброила съм ги по-назад/, които в момента звучат доста архаично и грубо. Повечето от така наречените 'традиционни бълг.имена' въобще не са български. Нито Петър, нито Павел, Димитър, Георги и т.н

Пак да се върнем към имената - едно време и Камелия се е смятало за изкилифенчено. Но с всичко се свиква и се приема за даденост след известно време Simple Smile 

Общи условия

Активация на акаунт