Раждане в АГ"Света София"(бившата Тина Киркова) - 3 част

• 93 146
  • 1 281
  •   1
Отговори
# 1 095
То в Бг какво някои прави няма много общо с това каква квалификация има и редно ли е да го прави....така че няма да се учудя хич ако епизотомията ти я прави акушерката, въпреки че не е редно да е така...то по принцип не знам дали знаете, но и поставяне на абокати и всякакви инженкции не са от компетентността и задълженията на сестрите, това е докторска манипулация, както и превръзките, но в Бг както казвам всичко е възможно.
Vache, ако не слушаме раждали жени, значи и теб не трябва да те слушаме, а ти доста съвети даваш (включително и кой как да чете из форума WinkMr. Green И между другото упойката, която са ти сложили е епидурална, не спинална (тази се слага при секцио)...само да си знаеш понеже няколко пъти го споменаваш и може някои да се обърка...

# 1 096
  • София
Еми освен и аз да се включа в дискусията за епизиотомиите.
Раждах ноември с избор на екип - епизиотомията и на мен ми я направи акушерката, както без съмнение се е случило с почти всяка друга родилка. Това Е работа на акушерката, както и всички други манипулации, които е изредила Vesy_evi.

По отношение на окситоцина - моята лекарка се оказа страхотен и много търпелив човек, не ми сложи и за секунда система. Според мен си има и плюсове и минуси това да си с избор или без. Слава богу аз минуси не видях - раждането и престоя ми в болницата минаха страхотно.

# 1 097
Квалификационна характеристика на акушерките: http://www.nursing-bg.com/akusherka.html
Спинална упойка може да се ползва и при вагинално раждане, ако се очаква да настъпи скоро, както е било при Ваче.

# 1 098
  • София
Лелее, добре че акушерките на са си прилагали "знанията" върху мен. Единственото, което правеха е да ме поливат с едно очукано чайниче. Пробваха се да ми сложат абокат, но след 2-3 неуспешни опита се появи анастезиоложката и се справи от раз. Всичко останало свързано с раждането (нормално) го извърши лекарят ми. Затова все ми е било чудно за какво може да си платиш за избор на акушерка. Даже не знаех, че учат висше образование.  Blush

# 1 099
Спинална упойка може да се ползва и при вагинално раждане, ако се очаква да настъпи скоро, както е било при Ваче.
Дори и така да е...което е малко съмнително...е по-скоро изключение отколкото правило!!! За първи път чувам нормално раждане със спинална упойка (работя в здравната сфера), аз самата имам няколко хирургични интервенции със спинална упойка и честно казано не си представям как може да раждаш с такава...с тази упойка ти си НАПЪЛНО ПАРАЛИЗИРАН от кръста надолу, т.е. нито можеш да напъваш, нито въобше да мръднеш:
"При спиналната упойка се прави еднократна пункция в междупрешленното пространство, като се преминава през обвивката на гръбначния мозък. Не се поставя катетър и въвеждането на аналгетик е еднократно. Започва да действа много по-бързо от епидуралната – след петата минута от инжектирането, но трае само около 1-2 часа. Най-големият недостатък е, че тази анестезия отнема всякаква чувствителност на тъканите под мястото на поставянето. Именно затова родилката не може да напъва и често се стига до допълнителни интервенции с форцепс или вакуум. Заради бързото си действие спиналната упойка се използва най-вече при спешна операция с цезарово сечение."
Не че има някакво значение, ама ми стана странно...е някои явно са имали доста екстремни раждания, спинални упойки, епизотомии правени от акушерки и кво ли не...не ги пожелавам на никои тези неща!

# 1 100
  • София
Vache, ако не слушаме раждали жени, значи и теб не трябва да те слушаме, а ти доста съвети даваш (включително и кой как да чете из форума Wink )  Mr. Green И между другото упойката, която са ти сложили е епидурална, не спинална (тази се слага при секцио)...само да си знаеш понеже няколко пъти го споменаваш и може някои да се обърка...

Не, мила.. спинална беше  Wink и да, бях напълно парализирана от кръста надолу и не, не ми пречеше да родя здраво и право дете вагинално  Wink Като си в здравната сфера се поинтересувай повечеко от някои неща  Laughing (то всеки втори, и счетоводителия в здравната каса работи в здравната сфера)
Не бих допуснала предвид репутацията си тук да подвеждам потребители. Когато нещо не знам просто не го пиша или уточнявам  Grinning
Разговорът ми с теб приключи дотук. Леко раждане!  Peace

А от линка за квалификацията на акушерката извадих това:
1.32.    Води раждане по нормален механизъм.

Последна редакция: сб, 04 сеп 2010, 21:10 от Vache

# 1 101
Ваче, не разбрах само това за изваждането от джобовете, но тъй като аз предния път пострадах точно заради това че се предоверих на лекарката ми, нямам никакво намерение този път да отида "на сляпо". Ама споко, черния списък го четох преди, сега не наблягам на него.

Освен другите негативи, които не искам да пиша тук, аз все си мисля че работата на акушерката е да се погрижи да нямаш разкъсвания например чрез придържане на перинеума и главата или каквото там правят (не знам точно), а не да ми прави епизиотомия, каквито се правят доста често напоследък и едва ли не дори рутинно. Ако почнат акушерките и да ни "клъцват" вече няма да им имам абсолютно никакво доверие.

И аз от линка за квалификация на акушерката не видях къде пише че прави епизиотомии, което си е хирургична интервенция.

# 1 102
Ваче, не разбрах само това за изваждането от джобовете.....
Само това ли не разбра....БРАВО, завиждам ти за интелектуалните възможности, защото аз не разбрах почти нищо....ама то е сигурно защото съм в здравната сфера....като чистачка  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Хубаво е че поне някои от нас тук имат висока репутация, че да има кой да ни учи и да дава съвети...както и да е от заформилия се "разговор" (в кавички, защото аз въобше не съм разговаряла конкретно с никои тук, просто изказвах мнение, което определено е по-добър вариант за общуване във форум, отколкото даването на съвети), та от разговора Wink разбрах, че някои са имали нещастието да им правят спинални упойки и да ги режат акушерки, момичета пазете се и от двете неща...да дам и аз един съвет като за ФИНАЛ!!!  Laughing
И аз от линка за квалификация на акушерката не видях къде пише че прави епизиотомии, което си е хирургична интервенция.
Ами това няма как да го видиш, защото не е редно и НЕ ИМ ВЛИЗА В ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ, но всичко зависи от това как четеш, тъй като там пише, че води нормално раждане, някои смятат за съвсем нормално да ти се прави епизотомия   Laughing от там идва объркването...в крайна сметка само си чешем езиците тук с тези неща, какво значение има...дано всички имаме леки раждания и попадаме на по-читави мед.лица!

# 1 103
  • София
Мунка, наистина не пише за епизиотомията. Между другото възможно е тя да влиза в термина "нормално раждане"  Wink Не се наемам да го тълкувам, само го чета.
За парите имам предвид, че е истерия вече това с плащането на екипи. Знам цените в държавните болници, защото наскоро ми се наложи да се поинтересувам. За съжаление втората ми бременност приключи рано. Та сумата около 1000 лв не мърда ако решиш да ангажираш лекар. За мен тя е по-голяма от заплатата ми. Раждала съм преди 7 г. Тогава сумите където ги имаше регламентирани бяха доста по-ниски, дори и предвид инфлацията от тогава до сега. В Тина Киркова нямаше тогава избор на екип регламентиран. Имаше пари под масата, но и те бяха далеч под споменаваните сега суми. Моят принцип е пари под масата да не давам и се надявам да не ми се наложи някога да го нарушавам. Смятам, че е истерия, защото масово хората около мен избират лекар. Ако прочетеш по всички теми за болници се оказва, че понякога лекарят дори не се явява на раждането. Не помня тук ли имаше случай лекарката да не се яви и дежурният екип да претендира за избор, защото родилката така и така си приготвила парите  Crazy Е, това ако не е истерия, здраве му кажи  Wink

П.С. Искам да подчертя дебело, че никъде не съм споменявала, че спиналната анестезия ми епоставена от акушерката!!! Постави ми я анестезиолог. Жената стоя до главата ми от момента на поставяне, до момента, в който родих и ме питаше как съм през 2 минути  Wink

# 1 104
  • София
Относто професията на акушерката...  Wink

ДВ бр. 61 Петък, 31 юли 2009 г.

Решение № 619 от 20 юли 2009 г. за приемане Списък на регулираните професии в Република България

Приложение № 19

Учебна програма за обучение на акушерки в държавите - членки на Европейския съюз

А. Теоретично и техническо обучение

1. Основни дисциплини: основи на анатомията и физиологията; основи на патологията; основи на бактериологията, вирусологията и паразитологията; основи на биофизиката, биохимията и радиологията; педиатрия, по-специално при новородените деца; хигиена, здравно възпитание, профилактика, ранна диагностика; хранене и диететика, по-специално храненето при жената, новороденото и кърмачето; основи на социологията и проблеми на социалната медицина; основи на фармакологията; психология; принципи и методи на преподаване; здравно и социално законодателство и здравна организация; професионална етика и професионално законодателство; сексуално възпитание и семейно планиране; юридическа защита на майката и детето.

2. Специални дисциплини, свързани с акушерската професия: анатомия и физиология; ембриология и развитие на плода; бременност, раждане и следродилен период; акушеро-гинекологична патология; подготовка за раждането и майчинството, включително психологичните аспекти; подготовка за раждането (включително познаване и използване на акушерско оборудване); обезболяване, анестезиология и реанимация; физиология и патология на новороденото; грижи и наблюдение на новороденото; психологични и социални фактори.

Б. Практическо и клинично обучение

Това обучение се извършва под съответен контрол:

1. Женски консултации, включващи най-малко 100 пренатални прегледа.

2. Наблюдение и грижи най-малко за 40 родилки.

3. Водене от обучаващия се най-малко на 40 раждания. Когато този брой не може да бъде достигнат поради липса на родилки, той може да се сведе до 30, при условие че обучаващият се присъства и на 30 други раждания.

4. Активно участие в едно или две седалищни раждания. Когато това не е възможно поради липса на седалищни раждания, практиката може да се проведе в симулативна обстановка.

5. Извършване на епизиотомия и последващо зашиване. Подготовката включва теоретично обучение и клинична практика. Практиката по зашиване включва зашиване на рана след епизиотомия и перинеално разкъсване. Това може да се проведе и в симулативна обстановка, ако е необходимо.

6. Наблюдение и грижи за 40 жени, които са в риск при бременността или раждането, или след раждането.

7. Наблюдение и грижи (включително преглед) най-малко на 100 родилки и здрави новородени.

Наблюдение и грижи за новородени деца, които изискват специални грижи, включително родени преди или след термина, както и за новородени с тегло под нормалното или новородени с увреждания.

# 1 105
  • София
Тук може да видите според медицинския стандарт на Р. България какво може да прави акушерката. Съжалявам за дългите постинги, обаче държа на точността  Crazy а от публикуваните стандарти в Държавен вестник, по-голяма точност - здраве му кажи  Wink
Но е добре законодателите да вземат предвид постинга на vesy_evi и тутакси да се поправят, премахвайки някои от квалификациите на акушерките  Laughing

ДВ бр. 6 Петък, 23 януари 2009 г.

Наредба № 32 от 30 декември 2008 г. за утвърждаване на медицински стандарт "Акушерство и гинекология"

Приложение към чл. 1, ал. 1

МЕДИЦИНСКИ СТАНДАРТ "АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ"

Глава ХI МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИ ПРИ ПЛАНИРАНЕ НА БРЕМЕННОСТ, ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА БРЕМЕННОСТ, РАЖДАНЕ ПРЕЗ ЕСТЕСТВЕНИТЕ РОДОВИ ПЪТИЩА И ПО ВРЕМЕ НА ПУЕРПЕРИУМА

1. Ниво: долекарско:

1.1. предоставяне на подходяща информация и съвети (консултиране) по въпросите на семейното планиране;

1.2. установяване на бременност и проследяване на нормалната бременност; извършване на необходимите прегледи за проследяване протичането на нормалната бременност; това включва:

1.2.1. антропометрия;

1.2.2. аускултация на детски сърдечни тонове с акушерска слушалка или ултразвуков апарат;

1.2.3. акушерска мензурация, включително външна пелвиметрия;

1.2.4. външно акушерско изследване;

1.2.5. кардиотокографски запис: извършване;

1.2.6. вземане на кръв за изследване;

1.2.7. вземане на натривка или материал за микробиологично изследване от влагалище или ранев секрет;

1.2.8. осигуряване на венозен път;

1.2.9. поставяне на интравагинални лекарствени форми;

1.2.10. парентерално въвеждане на медикаменти и инфузионни разтвори;

1.3. назначаване или препоръчване на необходимите прегледи за възможно най-ранна диагноза на рискова бременност;

1.4. подпомагане на раждащата и наблюдение на плода in utero чрез съответните клинични и технически средства; това включва:

1.4.1. дейностите, изброени в т. 1.2;

1.4.2. влагалищна промивка;

1.4.3. тоалет на външни полови органи;

1.4.4. катетеризация на пикочния мехур или поставяне на постоянен уретрален катетър и отчитане на диуреза;

1.4.5. проследяване на общото състояние на раждащата, включително регистриране на пулс, дишане и артериално кръвно налягане;

1.5. акуширане при нормално раждане в главично предлежание, включително:

1.5.1. извършване на епизиотомия при необходимост;

1.5.2. акуширане на нормално отлепена плацента;

1.5.3. клампиране и прерязване пъпната връв;

1.5.4. обозначаване на майка и новородено с еднакъв идентификационен знак;

1.5.5. при спешни случаи - акуширане в седалищно предлежание;

1.5.6. предприемане на наложителни спешни мерки в отсъствие на специалист, по-специално мануална екстракция на плацента и мануална ревизия на маточната кухина;

1.6. откриване при майката и/или детето на признаци за аномалии, които изискват специализирана намеса и оказване помощ на специалиста в случай на интервенция;

1.7. преглед на новороденото и полагане на грижи за него; това включва:

1.7.1. първична реанимация на новороденото;

1.7.2. тоалет на новороденото;

1.7.3. антропометрия на новороденото;

1.7.4. профилактика на новороденото по Credé;

1.7.5. вземане на кръв от пъпна връв;

1.7.6. впръскване на медикаменти, назначени от лекар, в пъпна вена;

1.7.7. обработка на пъпния чукан;

1.7.8. предприемане на всякакви инициативи, които се налагат в случай на необходимост, и извършване при нужда на незабавна реанимация;

1.8. полагане на грижи за родилката, наблюдение на майката по време на пуерпериума и даване на всякакви полезни съвети за отглеждане на новороденото при най-добри условия;

1.9. провеждане на назначено от лекар лечение;

1.10. поддържане на медицинска документация.

Последна редакция: нд, 05 сеп 2010, 21:14 от Vache

# 1 106
  • София
Тук може да видите според медицинския стандарт на Р. България какво може да прави акушерката. Съжалявам за дългите постинги, обаче държа на точността  Crazy а от публикуваните стандарти в Държавен вестник, по-голяма точност - здраве му кажи  Wink
Но е добре законодателите да вземат предвид постинга на vesy_evi и тутакси да се поправят, премахвайки някои от квалификациите на акушерките  Laughing

...

hahaha hahaha hahaha  202uu
Между другото и аз точно се ровех по въпроса да покажа на Vesy-evi какво влиза в квалификацията на акушерките и медицинските сестри, тъй като доскоро работех във Факултета по обществено здраве, в който биват обучавани те. А иначе незнам дали е щастие или нещастие да ти направи акушерката епизиотомията. Факт е обаче, че нямам и помен от нея  Peace. Стискам палци на Vesy-evi да я среже този, който тя посочи, че иска   Mr. Green

# 1 107
  • София
vess_82, аз също нямам помен, дето се вика все едно не съм рязана. При мен, обаче и доктора (дежурния) направи естетичен шев. От единия край влизаше конец, от другия излизаше, възли нямаше  Wink Моята АГ после цъкаше с език. А епизиотомията не ми изглежда като нещо сложно честно казано, но все пак аз от медицина не разбирам  Wink

# 1 108
  • София
Vache, то и моята докторка ме заши после. И за мен епизиотомията не е сложна процедура. Разбира се, ако може без нея най-добре  Peace

# 1 109
  • София
Vache, то и моята докторка ме заши после. И за мен епизиотомията не е сложна процедура. Разбира се, ако може без нея най-добре  Peace

Естествено.. тия дни една приятелка роди бебе 4 кг без разкъсвания и епизиотомия. Аз, обаче бях предупредена от моето АГ, че с 30-те кг, които качих няма да се размина, защото тъканите ставали нееластични. Бебето ми се роди 3,900 кг, с почти недеформирана от родовите пътища глава, смятай направо си беше кръгла  Crazy. Лично аз съм доволна, че ми направиха епизиотомия, която на третия ден беше почти зарастнала.

Общи условия

Активация на акаунт