За кристалните чаши, скъпите сервизи и ред други неща ...

• 45 292
  • 410
  •   1
Отговори
# 60
  • Варна
Никол, всичко е въпрос на личен вкус и стил. Може да не ти допада лично на теб или на някой друг, но всички картинки са на уважавани производители с дългогодишна история, традиции и качество. Limoges, Rosenthal, Wedgwood, Sèvres Porcelain и тн. На мен също не всички техни колекции ми харесват, но това е вече отделен въпрос, защото аз по принцип харесвам не толкова остромодерните неща. Падам си по-ретро колекции.

# 61
  • София
Джулиана, по повод чупенето от гости и собственици -  трябва да се отчете теория на вероятностите: различна е и сериозно зависи от това дали един сервиз се използва 5 и 505 пъти годишно  Mr. Green
Богиня, ще ти пусна снимки, ама дано се организирам, че трябва да ги вадя от шкафове, да снимам ...  Grinning

# 62
  • Варна
Джулиана, ако гост ми счупи чиния, няма да направя скандал или да изпадна в истерия. е, признавам си, че ще ми докривее, но чак такъв проблем едва ли ще бъде. Но вероятността да го направи е много по-малка, защото той няма допир до чинията, ако мога така да се изразя. Тя си седи пред него, а той само контактува с нея чрез нож/вилица. Вероятността аз  да я счупя е по-голяма, защото я вадя, мия, забърсвам, подреждам, отсервирам, мия, подреждам обратно.
Обаче ако ми се счупи чашка от антикварния сервиз за чай, подарък за сватбата от бабата на мъжО, сигурно ще си поплача, ама тайно.

А какво ще кажете за този чайник? Севърска мануфактура, 1904г

# 63

И не разбрах, защо мешаната скара с кьополу трябва да ги сервирам в пластмасови съдове, а не в хубави такива. Rolling Eyes Нима само див гълъб пълнен с фуагра заслужава да бъде поднесен човешки?
Бояна, скарата и кьопоолуто бяха метафора за определен тип хора, които възприемат празника като изобилие от храна. 
А иначе, сервирай си ги в каквато си щеш посуда. Не съм аз човекът, който ще ти казва какво и как да ядеш.  Rolling Eyes

# 64
Развеселихте ме..

И ми е актуална темата.. Joy

Накратко: новодомка съм и се нанасям..Чак тогава ми светва, че нямам никакви чаши, чинии - въобще посуда каквато и да е..(досега бях на квартира - напълно оборудвана и всичко си беше на хазяни и чиниите и тенджерите и тавите)..Имах само луксозен комплект (на Цептер) от вилици, ножове и всякви прибори..
Та..пренасям багажа, допива ми се вода и се светвам, че нещо не съм го премислила..Отивам до кафето и купувам няколко пластмасови чаши - колкото да има..
В този момент идваш нашите да видят и мама се разревава като й подавам пластмасовата чаша..
Казвам й - споко, още утре ще отида да си купя..Но тя ме накара да отида до тях, бръкна в един шкаф в мазето и извади 2 кашона с уникални порцеланови чинии, със златен кант и монограми, както и комплекти сребърни прибори, сервизи от китайски порцелан за кафе и дуралекса, естетствено.. hahaha
Всичко това, прилежно увито във вестници и складирано.. Shocked
Най-вероятно за 40 г нито веднъж не ползвани.. Shocked ooooh!
Нямам думи просто - никога не съм ги виждала, дори и на "витрината"..Само дуралекса го помня..Предполагам, защото са спомен от буржоазния произход на майка ми - та дори не е смеела да ги покаже на никого.. #Crazy ooooh!

Та..от 10 дни се храня в порцелан, пия кафе в китайски порцелан, дуралекса ми за микровълновата, а кристалните чаши - за всичко, що е за пиене.. Joy hahaha

# 65
  • София

И не разбрах, защо мешаната скара с кьополу трябва да ги сервирам в пластмасови съдове, а не в хубави такива. Rolling Eyes Нима само див гълъб пълнен с фуагра заслужава да бъде поднесен човешки?
Бояна, скарата и кьопоолуто бяха метафора за определен тип хора, които възприемат празника като изобилие от храна. 
А иначе, сервирай си ги в каквато си щеш посуда. Не съм аз човекът, който ще ти казва какво и как да ядеш.  Rolling Eyes
Метафората ме притесни, а не незнанието ми кое в какво да сервирам. Просто попитах дали смяташ, че един любител на хубави съдове и добре подредена маса трябва да изтръпне при мисълта за скара и кьополу. Изобилието от храна винаги е било равносилно на празник, поне извън Во льо Виконт и Версай. Разбира се, изключвам почитателите на Nouvelle cuisine, но и макар в името да се съдържа "ново" и този стил е малко демоде.

Богиня! Съдове с антикварна стойност не бих въвела в употреба. Именно те са за витрина. Чайникът е великолепен.

# 66
Абе има си хора, които просто обичат да си кътат разни вещи. Плюшкини. Ползват олющените тенджери и чинии от сватбите на бабите им, а своите държат в долапи. Като ги питаш защо го правят, ти отговарят: Ами, че за какво да пускам новата тенджера като на старата още нищо и няма?!? А?
Иначе мен лично много ме е яд, че от многобройните изключително красиви сервизи, които майка ми донесе от Русия, за има-няма 20 години нищо не е останало! Изпочупиха се, избеляха, олющиха се, изпоиздраха се. Правили сме си удоволствието, да, ама към някои наистина красиви неща, трябва да има специално, уважително, така да се каже, отношение!  bowuu

# 67
Бояна, очевадно не ме познаваш, щом вадиш толкова елементарни изводи от думите ми.  Rolling Eyes
Често използвам клишето за тъпите блондинки, но паралелно с това използвам и блондор. Надявам се, че този път поне ще схванеш, за какво говоря.

# 68
  • София
Бояна, очевадно не ме познаваш, щом вадиш толкова елементарни изводи от думите ми.  Rolling Eyes
Често използвам клишето за тъпите блондинки, но паралелно с това използвам и блондор. Надявам се, че този път поне ще схванеш, за какво говоря.
Съжалявам, смятах, че е очевидно, че се шегувам, но явно е наложително да вкарам в употреба вместо официални сервизи- емотикони. Hug

# 69
  • София
Моля ви, не се карайте, поне тук не  Wink
В крайна сметка и моята реплика към Дона Флор
си беше чист хумор, но е нормално хората, които
не ни познават добре, да сметнат, че е сериозно питане.
Темата ми взе малко страничен уклон, но пък е интересна.
А и научих някои неща .... ей така, за обща култура  Peace

# 70
  • София
Моля ви, не се карайте, поне тук не  Wink
В крайна сметка и моята реплика към Дона Флор
си беше чист хумор, но е нормално хората, които
не ни познават добре, да сметнат, че е сериозно питане.
Темата ми взе малко страничен уклон, но пък е интересна.
А и научих някои неща .... ей така, за обща култура  Peace
Не се караме. Почитателка съм на Дона Флор и смятах, че ще продължи моята превземка, за да стане забавно, но за съжаление ще го отложим за друг път. Темата е интересна и забавна, съжалявам за отклонението.

# 71
Виж, става дума за усещането за празник. За мен са важни детайлите. Те помагат да усетим празничната атмосфера. Както си правя по-хубава масата, така си слагам хубава рокля. Опаковката също е важна. Поне в моя дом.  Simple Smile

Peace  Все едно аз го написах! Може би е повърхностно, но обичам детайлите. Ползвам по-чувствителните прибори и сервизи по-рядко, но не за гости, а за семейството! Blush

# 72
  • София
... А какво ще кажете за 3-етажните къщи (най-вече по влашките, крайдунавски села) с по 10-15 стаи, болшинството обзаведени с покрити с черги и опаковани с найлон мебели, които се показват само на гости. Фамилията, обаче си живее задушевно в 2-3 сатйчета или в кухнята. Rolling Eyes

А защо трябва някой да казва нещо? То да не е от хубаво това? Навремето хората са имали пари и са построили по един етаж за всяко от децата. Сега децата са в по градовете или в чужбина. Хорицата сега се свиват в едно-две стайчета в старите постройки и правят икономии от отопление и от всичко.
не говоря за тези случаи, а за тези в които баба, дядо, двама сина, две снахи и 4 деца живеят в 3 стаи, а другото са пази за ново.

# 73
Едното не изключва другото. Ежедневно ползваме хубави сервизи и прибори, а за специални случаи - още по-хубави. Имам ръчно рисуван италиански процелан и уникални прибори Reed&Barton, който няма как всеки ден да тероризирам в миалната.

# 74
Като ви слушам, направо се радвам, че не си взех такава беля на главата, купувайки си съдомиялна. Мия си на ръка чиниите и си живея живота Laughing

Общи условия

Активация на акаунт