Да поговорим за минерали, кристали, полускъпоценни и скъпоценни камъни

• 130 820
  • 500
  •   1
Отговори
# 495
Ето няколко от камъните от коледния календар от Тему, които харесвам (имаше и няколко фалшиви, както и други, които не ми харесаха толкова - те не са на снимката):

Два сивкави ахата (харесвам сивия цвят), лабрадорит (също сив, с оранжеви отблясъци), амазонит, авантюрин, тигрово око, хаулит (мисля, че този се ползва за производство на фалшив тюркоаз - боядисват белия камък в ярко тюркоазено синьо), пъстър яспис и цоизит с рубин (големият зелен с червени шарки).

Нормални камъни, нито са полимер, нито стъкло.
Лабрадоритът отблизо:

И този - той дори не е достатъчно шлифован (грапав е), но е по-голям от останалите и доста хубав:

# 496
Скъпоценни момичета, кажете, моля, кой е камъкът за тази година. Според инфото, което чета, торба камъни трябва да нося. За изминалата, според Милена Голева бе планински кристал, но сега, гледах, нищо не е публикувала. Аз си нося камъка ежедневно, по джобовете😀 Преди много години четох, че нанизан камък на бижу не е ок, бил наренен. То бабини деветини, обаче вече ми е изграден навик. Благодаря

# 497
Тук беше препоръчан сайта на Митеви и сега гледам една гривна, но се чудя щом цената на смарагда е висока как може цяла гривна да е на такава цена.
Слагам снимка, ако някой може да изкаже мнение.

# 498
Сигурно камъкът е с по-ниско качество. Възможно е да е истински.

П.п.аз имам евтин изумруд - купих си го преди години от един софийски магазин (беше срещу руската църква, сега може да не съществува). Малко е невзрачен и беше 20-тина лева:

Това, че е прозрачен, се вижда само на лампа, иначе е тъмно зелен.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 10:04 от pppqqq

# 499
  • Пловдив
Високата цена на камъните идва от обработката и шлифоването.

# 500
Също и от самото качество - мисля, че при скъпоценните камъни цената зависи от бистротата.
При полускъпоценните също има различни категории - като при перлите, означаваха се с букви А, но в момента не си спомням каква точно беше скалата за оценяване.

Общи условия

Активация на акаунт