Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво е протестът, планиран за 25 ноември?
Как участниците във форума реагират на протеста?
Какви са основните проблеми, свързани с болничното раждане?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво е протестът, планиран за 25 ноември?
Протестът, планиран за 25 ноември, е организиран срещу насилието и потъпкването на правата на родилките в болниците. Специалният повод за протеста е случаят с една жена, която е родила в Първа акушеро-гинекологична болница „Св. София“ и отказа да подпише документа „Информирано съгласие“. В резултат тя беше подложена на грубо отношение, заплахи, изнудване и физическо насилие. Протестът има за цел да привлече вниманието към нарушаването на правата на родилките и да насочи общественото внимание към този проблем.
-
Как участниците във форума реагират на протеста?
Участниците във форума изразяват подкрепа за инициативата за протест, но има и различни гледни точки. Някои подчертават необходимостта от добра организация, конкретни искания и подкрепа от известни организации, за да се постигне легитимност и ефективност на протеста. Освен това се обсъжда възможността за промяна на системата чрез подготовка, водачи и конкретни искания за постигане на реални резултати.
-
Какви са основните проблеми, свързани с болничното раждане?
Основните проблеми, свързани с болничното раждане, включват нарушаване на правата на родилките, липса на човешко отношение, физическо и психологическо насилие и ограничения в избора на начина на раждане. Освен това се обсъжда необходимостта от подготовка, конкретни искания и подкрепа от организации за постигане на промяна в системата. Основните проблеми с отделенията за раждане включват насилие (физическо и психическо), нежелани медицински процедури, липса на уважение и грубо отношение от медицинския персонал. Родилките изразяват загриженост относно липсата на доверие и подкрепа от страна на медицинския екип. Основните проблеми включват липса на информирано съгласие, грубо отношение, липса на уважение към желанията на родилките и недостатъчна информация и комуникация от страна на медицинския персонал. Участниците изразяват загриженост относно грубото отношение на медицинския персонал и липсата на информирано съгласие при прилагане на процедури и лекарства. Освен това те споменават случаи на унижение и насилие по време на раждането, което води до безпокойство относно настоящите практики.
-
Какво е съдържанието на петицията за активно раждане, спомената в публикацията?
-
Какви са основните искания в подкрепа на петицията за активно раждане?
. Затова отидох днес. Някой ден и моята дъщеря ще ражда (дай боже) и силно се надявам ситуацията да е различна. Дано нещо се промени.
Ти с Ръкавичка по градинки не ходиш ли? Не виждаш ли какво става? Преди 4 години кой кърмеше правостоящо дете? Аз, ти и Ася
Сега поне 1/3 от познатите ми кърмят над година, и поне половината кърмиха над 6 месеца. В отчетната ми има една мацка с импланти, която още кърми и май няма да спират скоро! Педиатърката на малкия не дава на новите майки да купуват АМ, учи ги да кърмят на поискване и никакви твърди храни до 6 месеца. Аз захраних на 5 м. и 3 седмици и тя вика - за къде бързаш, да не мислиш да отбиваш? Това преди 4 години се е случвало, ама некой друг път!
Хората са светлинни години пред нас!Вярно,че и мен ме натиснаха по корема,но мойто раждане беше трудно-24 часа.Истекаха ми водите без контракции и без никакви признаци бебчо да се ражда.Всичко започна в 4 сутринта,аз отидох към 8-9 сутринта,ако не и по-късно,прегледаха ме,изчакаха ме до 4 следобед за контракции,след като нямаше ме вклучиха на системи и родих чак в 4 и 35 сутринта.Отношението беше перфектно.Веднага ми дадоха бебето и ме преместиха в стая.Бебчо не са го пипали изобщо без мое съгласие-идваха и изрично ме питаха-може ли да го вземем за малко да му направим акта за раждане(защото там взимат отпечатък от крачето на бебето).И всичко това без да имам здравни осигуровки и каквото и да било.Сега ме е страх да си помисля да забременея,защото съм си в БГ и не ми се иска да преживея нещо подобно
тая наше мила родина никога няма да се оправи 
ако пак забременея изчезвам от тук и този път няма да пиша детето бг гражданин-държавата не се интересува от своите деца-е ако имам второ няма да им го дам!!!не си струва
22 януари 2004-та, да сме точни, тогава беше създаден форум Кърмене и полека се затъркаляха нещата към все по-добро. (