Какво правят жените в менопауза когато....

• 680 469
  • 1 118
  •   1
Отговори
# 705
ven4etoo72, при мен нервността и неспането се оказаха, че са от щитовидната жлеза! Така, че не е лошо личната лекарка да ти пусне ТСХ и ФТ4.  И аз отдавах всичко на евентуална критическа, но се оказа че не е така.  Simple Smile

# 706
Чета последните страници и виждам, че проблемите са разнообразни, но все пак да питам. Свърши ми преди 2 дни, но днес след ходене по малка нужда остава по хартията една розова следа. Вчера нямаше нищо и реших, че е свършило напълно. По бельото няма нищо. Трябва ли да обръщам внимание или е нещо в реда на нещата при тези състояния? Малко съм напрегната, защото през есента ми правиха туморни маркери заради образувание до единия яйчник и сега се стряскам от всяко нещо... Tired
Иначе си имам какви ли не симптоми на менопаузата, на 49 години съм и е време.

# 707
Аз съм писала в темата ,но тогава не взимах хормони и бях много против.Сега съм на хормони след мнения на български и руски едокринолози-гениколози.Предвид годините на които съм бяха много категорични и след много умуване се предадох и вече 8месеца съм на хормони.
Говорих и с двама онколози/единият от Военна болница някакво светило но не си спомням името/другият тука в провинцията ,но е свястен.И двамата казват ,че монетата има две страни и хормоните крият рискове,но предвид годините на които съм по скоро е добре да ги пия 2-3 години.И това е съществената разлика ендокринолози отсичат 5години хормони,а онколозите 2-3години.
Аз за себе си /на 37г започнах да ги пия/бях решила да ги пия 2 години.Сега се двуомя ,защото разбрах ,че хормоните не са панацея,облекчават симтомите ,но дотам.Все още на моменти си имам невроза,безсъние,депресивни състояния.Не е като преди ,но не е и идеално.
Въпроса с хормоните по едно американско  проучване /българско такова няма/ ще бъде ясен след 100години опити.
Когато става въпрос за млада жена /под 40години/ са категорични,че трябва да си пият.Но когато става въпрос за 42-45 години не са толкова рязки.
Аз за себе си все още нямам отговор,ще изчакам да да направя година и ще реша какво ще правя занапред.
Но понеже  очаквах да се чуствам много по добре на хормони  искам да кажа ,че не е съвсем идеално.
И другото на което ми се ще да наблегнем в темата е възраста,едно е на 35-37 години да си в критическа ,а друго е след 40години.Колкото по млад си толкова по тежко се кара критическата.И нещо интересно което научих,че по слабите жени по тежко я карат за разлика от по закръглените.За първи път в живота си искам искренно да съм по закръглена.
Малко объркано стана ,но ако някой има въпроси съм насреща.

# 708
  • София
Когато става въпрос за млада жена /под 40години/ са категорични,че трябва да си пият.Но когато става въпрос за 42-45 години не са толкова рязки.
Аз за себе си все още нямам отговор,ще изчакам да да направя година и ще реша какво ще правя занапред.
Но понеже  очаквах да се чуствам много по добре на хормони  искам да кажа ,че не е съвсем идеално.
И другото на което ми се ще да наблегнем в темата е възраста,едно е на 35-37 години да си в критическа ,а друго е след 40години.Колкото по млад си толкова по тежко се кара критическата.И нещо интересно което научих,че по слабите жени по тежко я карат за разлика от по закръглените.За първи път в живота си искам искренно да съм по закръглена.
Малко объркано стана ,но ако някой има въпроси съм насреща.
Ще направя 44 септември. Боря се с неприятните симптоми от поне 5-6 години. Пих хормони и се чувствах добре, че можех да спя нощем, нямах неприятните горещи вълни. От януари се върнах на  фитохормоните. Лошото при мен, че в началото действат и на втория месец спират да действат. Търся препоръки за нов фитохормон - пих мирифимин и ремифемин. skela от повечето ХЗТ се напълнява, така че не предизвиквай, че после свалянето е почти невъзможно.

# 709
Не знам дали и аз вече имам нарушения в хормоните/още не съм ги изследвала/, но от утре започвам Дуфастон - 10 дни по 1 таблетка.
На 41 г и 5 месеца съм. Предните 2 месеца ми закъсня МЦ . Бях на АГ и по думите на лекаря съм добре. Имам малка миома - 16мм, която той каза, че е незначителна и за сега няма да и обръщаме внимание. Имам и възпаление, което лекувам с макмирор. От утре започвам този Дуфастон, който както прочетох е прогестеронов препарат. За сега ми го изписа уж еднократно, защото след макмирора ще взимаме нова намазка и след това ще види какво ще ми изпише за 2 месеца да се нормализира МЦ.
Попитах го дали не е нужно да си изследвам хормоните, а той - нямам направления сега. Аз му казвам да си го платя, а той ами 18лв е единия, изчакай другия месец.
Ужасно е това ходене непрекъснато по АГ. Аз с това направление съм ходила и на вторичен при него. Имам ли право на трети преглед или трябва да ходя пак при джипито за ново направление за втората цитонамазка след лечението с макмирор?
Миналата година пак имах проблеми с МЦ, оказа се киста. Тези женски неволи и притеснения са ужасно досадни. Непрекъснато се притеснявам заради това МЦ и не мога да се отпусна. Гинекологът казва, че е хубаво 2-3 г да приемам хормонални ако се налага, да се забави менопаузата. Джипито е на същото мнение. Аз знам, че ХЗТ е нож с две остриета и това още повече ме притеснява.
За тази миома мога ли да взема билки от билкова аптека. Миналата година пих някаква комбинация за кистата и не знам от тях или от противозачатъчните кистата изчезна.
Извинявам се, че ви досадих с дългия си пост, но исках да споделя.

Последна редакция: ср, 19 юни 2013, 12:47 от Хрисима

# 710
  • по пътеката
 от два месеца съм без цикъл и съм в 4уденка, която се надявам в петък да ми дадат някаква диагноза, най-вероятно менопауза, да се надявам ,4е е само това! опитах да го предизвикам с примолут нор ,но зацапа то4ко капка и толкова! ина4е екстрите като нервност са си налице от няколко месеца, но го отдавах на щитовидната! дали има други в положение да им е спрял отраз цикълът и да не им се наложило някакво хормонално ле4ение или друга терапия ,говоря за жени около 49/50 г ?а ако се е наложило, каква е  била? понеже съм в 4ужбина и съм малко скептик от опита ми с докторите тук, гледам да полу4а пове4е инфо за възможни терапии!
про4итайки няколко страници назад, най-вероятно и при мене е имало предистория,  няколко пъти пропуски през месец, през последните 2 г, но то революции, страхове, нападения, опасности и си беше оправдано да се  ошашка организмът!

# 711
  • София
За да се постави диагноза менопауза трябва поне 1 година липса на цикъл. Преди години започна с липса от 3м, после пак бях редовна. После пропускаше за по 1 м. на година. Наскоро пак се забави и с прогестеронов крем го предизвиках. С изчерпан яйчников резерв съм и всеки момент може да спре окончателно, но никой не може да прогнозира кога. Гинекологът ми казваше, ще помагаме с прогестерон докато може. Наскоро пробвах нов дермален крем, но или не ми е достатъчна дозата или не ми действа така добре. Ще се върна на предишния.

За да има полза от дискусията моля да уточнявате какви хормони вземате. Едно е да се взема прогестерон, друго е да са естрогени, трето е комбинирани препарати от естроген и прогестерон. Някога под ХЗТ се имаше предвид добавянето само на естрогени. Сега го отричат като високо рисково и вече ако се дават естрогени, задължително с прогестерон. Обаче има лекари от старата и от новата школа. Затова съм раздвоена какво да разбирам под ХЗТ и просто хормони.

Фитоестрогените са нещо друго- няма опасност от двусмислие. И при тях има  риск при хипофункция на щитовидната,  трбва да се внимава.

# 712
  • по пътеката
неба, зна4и за прогестерон крем  да питам, ако не ми предложи нищо! докторите избягват в моя слу4ай хормонални терапии от години, само по необходимост за кратко! ще откриваме топлата вода на това ми прили4а, ама дано имам късмет с докито!

# 713
  • София
marsy, при липса на цикъл обикновено или чакат да дойде или изписват прогестерон-обикновено орално. дуфастон най-често. Крем не изписват, май само за болезнените гърди са ми го изписвали. ако по-често започне за ти липсва, тогава може да се замислиш за прогестерон дермално-нежно регулиране на хормоналния дисбаланс.

# 714
  • Другата България
За да има полза от дискусията моля да уточнявате какви хормони вземате. Едно е да се взема прогестерон, друго е да са естрогени, трето е комбинирани препарати от естроген и прогестерон. Някога под ХЗТ се имаше предвид добавянето само на естрогени. Сега го отричат като високо рисково и вече ако се дават естрогени, задължително с прогестерон. Обаче има лекари от старата и от новата школа. Затова съм раздвоена какво да разбирам под ХЗТ и просто хормони.

Споделям за естрогена.Не съм привърженик и не приемам. Понеже на мен ми беше нисък само прогестерона, пия и съм пила само Див Ям, и след 2-3 дни ми е идвал цикъла. Сега пия Прим-ойл, много го хвалят в темата за кистите, понеже си имам една и си я отглеждам, та прочетох, че облекчавало симптомите при менопауза. Но аз имам цикъл, просто има периоди в които е на 45 дни, и други на 16.

# 715
Попитах го дали не е нужно да си изследвам хормоните, а той - нямам направления сега. Аз му казвам да си го платя, а той ами 18лв е единия, изчакай другия месец.

Хрисима, ако искаш да си пускаш хормони за да разбереш дали си в менопауза, ще си позволя да цитирам една съфорумка в тази тема, по повод същото питане от ven4etoo72, на предишната страница:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=718746.390

Vencheto, относно това дали си или не си в климакс отговора е лесен- пусни си хормона FSH на 3-5 ти ден от началото на МЦ. Ако е висок- климакса е сигурен.

Последна редакция: ср, 19 юни 2013, 15:07 от Lemy

# 716
rozibozi какви точно хормони си пила?
Като спря хормоните симптомите върнаха ли се със същата сила или по плавно и търпимо е положението?
Аз пия фемостон/комбинация от естроген и прогестерон/.Дават го като един от най пречистените,но нали знаете докато не се докаже обратното Mr. Green
Относно симтомите свързани с нервите гениколога ми каза ,че просто няма как да дозират точно и за това при много жени не се получава 100% успех.
При мен само вълни няма,всичко друго е като по учебник.
А за напълняването на фемостона даже пише ,че може да напълнееш,но може и да отслабнеш.При мен за сега няма промяна от преди.По важното за мен ,че не се чуствам съвсем добре и някак си се обезмисля риска.Освен това докторите казват опитваме се с хормоните да ти пазим организма млад,но аз си задавам въпроса след като не могат да ми облекчат напълно симптомите дали наистина ще помогнат да се запази организма.Отделно като си помисля ,че има и риск започвам да се чудя взех ли правилното решение.......

Последна редакция: ср, 19 юни 2013, 15:48 от skela

# 717
Lemy, благодаря! Записах си и след следващото МЦ ще го изслидвам. Но сега ще пия Дуфастон. Той дали няма да повлияе на резултата.

skela, моето джипи казва, че е добре да се забави менопаузата не само, защото ни запазва млади още няколко години. Ранната менопауза води след себе си и опасност от ранна остеопороза, което също е опасно.

Аз и от напълняване се страхувам, защото съм предразположена.

Не знам вече от какво повече да се страхувам.

# 718
  • София
Първо ми изписаха Климен, но не се чувствах добре, после ми изписаха точно Фемостон - от него се чувствах малко по-добре, качих 2-4 кг. и задържах вода. Сутрин не можех да си стъпя на краката. След като ги спрях се върнаха всички неприятни ефекти. Мен лично най-много ме мъчат горещите вълни. Лошото настроение и нервните кризи мъчат близките ми за съжаление.

# 719
Хрисима, нямам представа. Питай в тази тема
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=703346.0

или в темата от която ти цитирах
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=718746.390

newsm10

Момичета, а пробвали ли сте този крем, има ли ефект?
http://www.vodorasli.com/moon.htm

Общи условия

Активация на акаунт