Хранене на дете на 1 година

• 8 634
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте,мами!Дъщеря ми е на 1 г.и 2 месеца.!Моля Ви предложете ми някакви варианти за  разнообразно хранене!За закуска обожава попара или макарони,но  на обяд отказва супа или някакво зеленчуково ястие.Не знам вече какво да и предлагам че да се залъже и да яде с апетит.Обича кексчета,солетки и всякакви такива дреболии,но не може само с това!Моля,дайте ми някакви съвети!

# 1
На тази възраст, най-добре просто спри да предлагаш кексчета и солетки, а между храненията предлагай плодове /особено ябълки/. Така няма да е заситена и ще й се хапва. Не е задължително да яде супи - едната ми дъщеря обожава супи, но другата не обича и отказва. Пробвай постни ястия с картофи, с ориз или крем-супи, които са по-гъсти или направо ястия с месо - пиле, риба и т.н. /може просто детето да обича друг тип храни/. А и след закуска като макарони или попара, не е задължително да има втора закуска, а направо по-ранен обяд.
Общо взето, аз съм привърженичка на пълноценното и здравословно хранене. Peace

# 2
 Следващия път прочети съдържанието на лакомствата, които предпочита. Престъпление е на тази крехка възраст да се предлагат храни, на които половината съдържание са Е-та. Има време за тях, доживот е осъдена да ги консумира Sick

# 3
Ето съвета:
Спри да и даваш кексчета , бисквити, солети и др подобни и ще прояде.
За закуска можеш да и даваш и овесени ядки с масло и пресен плод. Между храненията само плодове, докато прояде готвени ястия, после може да добавиш и друго, ако времето м/у закусата и обяда е по голямо. Супа не е необходимо да яде,според мен. Давай нещо по-гъстичко. Давай и много течности - мляко,вода,сок. А и йогути и сирене/кашкавал е добре.

# 4
Ето тази тема прочети,има много варианти: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=410181.0

# 5
 Алекс е на същата възраст и за закуска правя попара, мляко с бисквити"Закуска", мюсли с мляко, корнфлейкс с мляко или плодови пюрета. Много съм доволна от детската кухня, всичко яде от нея. Проблема е, че от Детската кухня яде всичко, но от ястията на мама се мръщи. Кексчета, банички, сладки и подобни, които не съм приготвила аз, не давам и не разрешавам да се дават.

# 6
Аз изключих тестени, сладки и пакетирани, просто не влизаха вкъщи, само в събота и неделя правехме по изключение една баница. Ако не яде - кара ма мляко и плодове, никакви заместители от рода на солетки и подобни.
Ето ти примерно меню.

Понеделник
Закуска: Овесени ядки с мляко, масло и сирене
Обяд: Зеленчукова супа (по-гъстичка като манджа)
Следобедна закуска: Кисело мляко с нарязан на парченца банан
Вечеря: Заешко с ориз

Вторник
Закуска: Грис с мляко, масло и сирене
Обяд: Пилешка супа
Следобедна закуска: Плодова салата - банан, ябълка, круша, на парченца, покрити със сметана
Вечеря: Пуешко с картофи

Сряда
Закуска: Пшенични ядки с мляко, масло и сирене
Обяд: Крем супа зеленчукова с парченца шунка
Следобедна закуска: Грис с настърган банан
Вечеря: Риба със зеленчуци

Четвъртък

Закуска: Елда
Обяд: Тиквички на фурна или Зеленчукова мусака
Следобедна закуска: Кисело мляко с бисквити
Вечеря: Пиле с грах

Петък
Закуска: Микс овесени, пшенични ядки и просо, пасирани на каша, с мляко, масло и сирене
Обяд: Телешко със зелен боб
Следобедна закуска: Тиква на фурна
Вечеря: Пълнени чушки с яйца и сирене (обезсолено)

Събота
Закуска: Кус кус с мляко, масло и сирене
Обяд: Леща
Следобедна закуска: "Тутманик" от грис с айран (почивен ден е, става за цялото семейство Smile)
Вечеря: Пиле с ориз

Неделя
Закуска: Качамак
Обяд: Супа топчета
Следобедна закуска: Баничка с айран (пак за всички)
Вечеря: Мусака

# 7
Благодаря за съветите!

# 8
Моето дете като ми откаже пюре и въобще някакво готвено ястие, директно правя една запечена филйка (пълнозърнест хляб) с кашкавалче отгоре. После нарязвам на кубчета и с малко парче краставица, омита всичко! Но естествено, не го давам всеки път, когато откаже да яде. Друго, което винаги яде, е кисело мляко.

# 9
  • София
На годинка (и о/о годинка) синът ми все още си имаше ясен режим на хранене. Т.е. яде се в съответните часове (не че часовете са били заковани - просто имаше закуска, обяд, следобедна закуска и вечерно мляко...). М/у храненията (понеже тогава наистина ядеше като змей о огладняваше) се стараех да не давам нищо, ако е много гладен съм му давала бисквити - но само понеже си изяждаше всичко по време на "редовни" хранения... Когато едно дете се натъпче с кексове, бисквити и хляб (попара) ясно е, че няма да иска да яде и друго...

Общи условия

Активация на акаунт