Ирак и Ориента, който не познавате: за майки, бащи, деца и всички любознателни !

• 47 872
  • 722
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Здравейте момичета,
Покрай обсъждането на Джалал АдДин  Руми щях да ви казвам нещо и после забравих... ooooh! ЕГН, какво да се прави... Mr. Green
Та мисълта ми беше, че през февруари 2010 година ще протече фестивалът "Цветята на Корана".
Включва излъчванията на съвременни ирански, сирийски,френско-алжирски и прочие продукции от Близкия Изток и Северна Африка.
Ще има и съпътстващи фестивала събития. Ще бъде организирано литературно четене на арабски и персийски автори, което ще предшества излъчването на биографичния филм за Джелал АдДин Руми „Мевляна: Да преминеш в духовното”, за който Хадил обясни по-горе. Ще се проведе и дебат на тема „Арабският свят и западното общество”, организиран  с подкрепата на Форум за арабска култура „Махмуд Даруиш”. PeaceНякои от филмите със сигурност ще си заслужават... ThinkingХадил, тъй като инициативата се провежда за втора поредна година, може би знаеш нещо по въпроса...Къде, кога, как...От познат чух, че филмите ще се излъчват в Евросинема, в дома на киното и в арт салона на Червената къща.Знаеш ли нещо повече по въпроса?

# 361
  • Varna
Е у СофетО сте си късметлии, ний само ще чакаме отзиви от вас.

# 362
Neroli, благодаря за милите думи и много се радвам, че не си само гост, а вече част от нашата малка фамилия. Вече си пуснах историята в арабската тема и няма да се повтарям тук, пък и не е толкова интересна. Иначе ми е приятно, че въпреки всичко си решила да прочетеш това, което се пише тук. Неминуемо ще има и машалла/каквото Господ е пожелал и иншалла/ако е рекъл Господ и на български и на арабски, но никога няма да са насочени срещу някого и никога няма да се прекалява с тях (в исляма, както в християнството не е желателно прекаленото споменаване на името на Всевишния, за щяло и нещяло).

НСЕ - филмите си струват или поне по-голямата част от тях. В някои случаи има прекалено силно залитане в посока "ние добрите араби - жертви" като противовес на американските ние великите спасители", но това е неизбежно във всяко изкуство  Simple Smile. Мисля, че ще бъде от 14 до 18 февруари и тази година е фокусиран към иранското кино (има изключително добри попадения). Ще намеря малко време да кажа по една две думи за някои от филмите, без да развалям удоволствието от гледането им.

Дядо Хаджия, аз имам и такава стъклена тавичка, не само пластмасова. А иначе, за съжаление не позна: това е халва от моркови "халауат джазар" или "джазария". Прави се масово в Ирак и в Латакия (Сирия), за другаде сега не мога да се сетя, освен ако не е взаимствана. Настъргват се морковите и се слагат с малко масло в една тенджера и започват да се задушават докато омекнат и започва фазата със сгъстяването (един вид запържване е) - добавя се и захарта и орехи. След като се получи смес с гъстота, позволяваща да се реже на парчета, смесвате с млян кардамон на вкус и разстилате в подходящ съд и поръсвате с ядки или кокосови стърготини.

krisy, ако не знаех, че питаш от интелектуално любопитство, да съм те нарочила за провокатор  Laughing . ще ти отговоря според моите знания и разбирания и максимално безпристрастно.
Кюрдите са народ, който независимо дали ни харесва или не е подтискан и убиван абсолютно целенасочено от всички държави, в чиито граници се намира. Под убиван, разбирайте културно и физическо изтребление, с превалиране на едното или другото според държавата.

Много неща могат да се прочетат в интернет и по книгите. Ще дам само някои кратки информационни бележки, за да подпомогна тези, които се затрудняват с английския, а и за тези, които не искат да се ровят много в подробностите. С оглед на определени лични фактори, държа да кажа, че в думите ми не са с цел окаляне на кюрдите, както и не са с елемент на омраза срещу кюрдския народ (но не важи за политиците им).

Кюрдите съставят различен процент от населението на следните страни: 15-20% (15-17%) в Ирак, около 20-25% (20-22%) в Турция, 8-12 % (8-10%) в Сирия, 7-9% в Иран, 1-2% в Армения. Като цяло кюрдите са около 23 милиона, от които 48% са в Турция, 18% в Ирак, 24% в Иран, 4% в Сирия и различен процент кюрдска диаспора.

Трябва да се уточни, че терминът "кюрд" има социално-икономически, а не етно-лингвистичен произход. С него са се означавали народите от източната част на Иранското плато. Някои считат, че праотците на днешните кюрди, са древните персийски племена на Медите, Киртианците или Кардучите. Историята на кюрдския народ, при максимално усилие и целенасочено интерпретиране на историческите данни, датира от 600-400 година преди новата ера.

За да обясня защо кюрдите не обичат много народи (и те не различават народ от правителство понякога), а и защо някои народи не ги обичат тях (също понякога заради правителствата им). В днешно време, някои от споменатите държави с кюрдско малцинство могат да се "похвалят" с абсолютно неспазване на хартата за правата на човека, по отношение на кюрдите (е някои и по отношение на другите части от народа си  Wink ).

Ирак: водени от Мустафа Баразани, в периода 1960-1975г. кюрдите водят нестихващи битки с цел дестабилизиране на иракските правителства и откъсване на територии, за създаване на независим Кюрдистан (Кюрдска държава не е имало никога). През март 1970г. в Ирак се подписва декларация, с която в рамките на 4 години да бъде създадена Кюрдска автономна област. В същото време се провежда политика на арабизиране на населението на две богати с петрол области: Киркук (за да няма спекулации - Киркук е халдейско-асирийски град, т.е. принадлежащ на коренното иракско, християнско население) и Ханакин (град с почти 100% кюрдско население). Арабизацията се изразява в принудително заселване на етнически араби и принудително изселване на етнически кюрди. През 1975г. Ирак и Иран подписват Алжирското споразумение за границите, което спира доставките на оръжие за кюрдите (писала съм за това в някой от постовете за съвременната история).

утре ще довърша за Ирак и за другите държави. Само да ви предупредя - кюрдите са известни с предателствата си, но и с теглото, което понасят от други народи и редица опити за тотален геноцид над тях. Интересното е, че като народ, а не само като политици, кюрдите участват в турския геноцид над арменците, макар арменците да са народ, който дотогава винаги ги е подкрепял. историята им е изключителен пример за верига от изменнически тактики, довели до собственото им погубване, не без помощта на "нашего брата".

извинете ме, че не довършвам поста, но темата изисква да се отнеса с внимание към нея, а пък ученето ме зове.

# 363
Благодаря,ще следя с интерес темата продължение.Защото никой не говори за тях,само EU полтиците когато Турция намекне за желанието си да стане членка на съюза.И тогава аха вие не спазвате правата на малцинствата и визират кюрдите.
ЗА отношението на Турция съм чела,но за останалите араб.страни към тях не бях чела нищо.

# 364
Е у СофетО сте си късметлии, ний само ще чакаме отзиви от вас.

Делте, и у СофетО, аз пак като теб ще си чакам отзивите. С тези две малки деца, които нямам на кого за 1 час да оставя, познай кога за последно съм била на кино Tired

# 365
Защото никой не говори за тях,само EU полтиците когато Турция намекне за желанието си да стане членка на съюза.И тогава аха вие не спазвате правата на малцинствата и визират кюрдите.
ЗА отношението на Турция съм чела,но за останалите араб.страни към тях не бях чела нищо.
е сега вече,като Турция не намеква за подобни желания-Европолитиците ще си отдъхнат Winkот визирането на кюрдите...

Хадил,благодаря ти за полагания труд и търпение...
не каза какво е онова нещо в тавата-дето познахме само кашуто-фурми ли са(според дядо хаджия)или тиква Whistling

Нсе-дано после могат да се видят тези филми в нета...

а тези дни,по случай Ашура-отбелязването на трагичната гибел на имам Хусейн(внук на Пророка(сас),Иранския културен център вероятно ще организира сбирки всяка вечер,ако случайно ходя до там-ще събера полезно инфо(Ншаала)

# 366
Дуа,бъркаш,турците имат интерес от EU,защото тук на запад има много турци и все повече прииждат,така че това е само тактика.Политиците знаят много добре,че рано или късно ще станат членки на съюза,просто печелят време,за да решат проблема с кюрдите и Кипърския проблем,ако избощо има разрешение.

# 367
  • София
DUA ,
сънена си още май..  Heart EyesHugХадил малко по-горе каза, че в тавата има халва от моркови с ядки. Peace
По повод филмите, аз нали ще съм свободна България, сиреч безработна и безпарична Mr. Green, може и да се класирам в съответните кино салони.Но не зная какви  ще са цените на билетите, нито кога и къде се купуват.. Thinking
Хадил, ако мога с това малко да те облекча, пускам линк към кратко представяне на някои от филмите на фестивала. Peace
http://ruslantrad.wordpress.com/2009/12/14/films-from-flowers-of-quran/
И само да нанеса лекичка поправка - фестивалът е  от 14 януари до 18 февруари, все пак филмите са около 30, трябва време за да бъдат излъчени всичките.. Wink

# 368
http://web.hit.bg/azadi това е линк за кюрдите.Интересен ми се видя и си изясних някой неща

# 369
Теди-сънена или недочела Embarassed-ма така е то политика ,манджи и домакинство с три деца-трудно влизат в една дамска потребителска кошница...
а за филмите,май времето е по-ценно от финансите-не вярвам билетите да са на недостъпни цени Peace-и блазе ти с порасналите каки и мама у дома Heart Eyes

Криси-Турците имат интереси,но също имат и достойнство ,което заслужава уважение...
политиката им в последно време много се промени...но предпочитам,да не обсъждам темата,защото не е лека и иска време,с което не разполагам Hug

# 370
Dua,права си/тази тема никак не е за обсъждане/.Който иска ще намери и начин.Това,което ти наричаш достойнство,тук съвсем не се тълкува по този начин,нито изглежда така.НЯМА и как да го разбереш,защото не живееш тук,където съм аз.
Приключвам с това.Все пак темата е за Ирак

# 371
Моми4ета това имах предвид и аz с думите, 4е по добре да не обсьждаме политика . Нужни са много поzнания, много zадълбо4ено 4етене. Ето, например каzвате, 4е Курдитите не са 4аст от темата zа Ирак, но http://www.krg.org/articles/?lngnr=12&areanr=61&smap=03010000
От друга страна, zа много от вас (нас)  това не са просто цифри, факти и суха теория, ами има много емоции и ли4ни преживявания, zа това споделих мнението си, 4е по добре да не се по4ват толкова сериоzни теми. Или поне, ако се говори по тях, да бъдат подкрепени с докаzатеслтва, на баzата, на които 4итателите да правят своите иzводи.

Приятен ден на вси4ки   bouquet Hug
Стиховете, които споделихте са страхотни   bouquet
А филмовия фестивал zа съжаление 6те иzпусна  Sad

# 372
  • София
...

Последна редакция: чт, 17 дек 2009, 21:59 от ===

# 373
Дядо хаджия, рожден ден ли имаш? Ако е така, то нека бъде честит този ден за теб! Пожелавам, ти здраве, късмет, любов и много поводи за усмивки и радост на теб и обичаните от теб хора!

# 374
Хадил,Жазарие се предлага и в ливанските сладкарници-много ценено,аз обаче не съм го опитвала...само,че съвсем не изглеждаше така Rolling Eyes-а рецептата лесна ли е  chef

ЧРД дядо хаджия-
просълзи ме с тези благодарности...
исках да произнеса и аз някакво тържествено пожелание ,но останах без думи Rolling Eyes
а какво да ти подаря-пак нещо тържествено ми се иска да е ....
един златен медал,но не от спортно състезание,а от житейското такова...

Общи условия

Активация на акаунт