Ирак и Ориента, който не познавате: за майки, бащи, деца и всички любознателни !

• 48 160
  • 722
  •   1
Отговори
# 540
добре де, Саргон ще чака. за превода на текста на Файруз, който може да помага, че иначе ще ме чакате по-дълго. никой няма да те убие за не много точен превод НСЕ... тоест АС.
Ашура

Ашура е десетият ден от първия месец на ислямската нова година, която по своята същност е лунна а не слънчева като календарната година - това обяснява ежегодното изместване на празниците с около 10-11 дни.

Честването на Ашура води началото си от доста време преди исляма, но при появата на исляма се утвърждава постенето в този ден, а по-късно се добавя и елемента на възпоминание, свързан с битката при Кербала, за която вече ви разказах в общи линии.

Ислямски събития, свързани с Ашура:
1. Денят, в който Господ прощава на Адам прегрешението.
2. Денят, в който Пророк Йов е излекуван от болестта си.
3. Денят, в който Ноевият ковчег спира на върха на планината.
4. Денят, в който Яков проглежда, след като му донасят ризата на Йосиф.
5. Денят на спасението на евреите от Египет (единствено това събитие се осланя на що-годе достоверен хадит).
6. Денят, в който Авраам е спасен от огъня на Нимрод (единственото събитие, за което се счита, че има текст от Ур, но текста е непълен и не гарантира абсолютна достоверност).
7. Денят на възнесението на Христос (в исляма Исус е въздигнат в небесата, а на негово място е разпнат друг по негов образ и подобие).

Нито едно от споменатите събития няма научна обосновка достатъчна, за да гарантира истинността на твърдението. Единственото, което може да ни накара да вярваме е сляпата вяра, която заема голямо място във всички канони.

Мохамед (сааас) влизайки в Медина и виждайки евреите да постят на Ашура ги пита за какво постят. казват му, че е заради спасението от фараона, тогава той казва: "Аз имам повече права към Моисей (тоест има по-голяма близост от тях, защото Моисей е и ислямски пророк) от вас!" и също пости, но 2 или 3 дни, за да се разграничи от еврейските пости. Това е причината моя милост да се обърка и да честити в еврейската тема Йом Кипур - да, ама не ! Утре се пости, заради друго при евреите - обсадата на Ерусалим от Навуходоносор и пленяването на евреите и отвеждането им във Вавилон (обърках месеците тишри и тевет и не взех предвид разминаването в датирането между нас и евреите, ама както и да е - безгрешни няма).

Няма да коментирам нюансите в празнуването и честването на традициите, нито тъжните възпоминания, нито простащината със самобичуването, която ни натрапиха персийците (те сега си я забраниха, ама ние още простеем, защото нашите шиити гледат да си избият комплексите от толкова години забраняване - като остане разрешено още време и ще им писне  Mr. Green).

Ден, който за Ирак е обагрен с цветовете на мъжеството, вярата, предателството и богохулството - и всичко от нашите предци. Всеки трябва да има достойнството да си признае грешките... дано винаги да е така.

Аз не го обръщам на 100 % траур, но и не празнувам на този ден - има много дни, в които да се замислим над греховете си, но от бързане все гледаме да имаме някой специален такъв... аз използвам този ден да се опитам да се науча на търпение и смирение, ама не ми се получава. Слава на Всевишния, че е милостив към мен и неподчинението ми и щедър към желанието ми да знам и да разбирам.

тълкуването на Корана е изключително усложнено от спецификата на арабския език и трудната му граматика. промяната на незначителна огласовка в думата променя значението на знамението. една и съща дума има различни значения с много голяма разлика в нюансите, освен това много думи имат едно и също значение само при определени условия. ще ви дам примери за това, но не тази вечер, защото трябва да се подредят... освен това ще си помисля дали да ги дам тук или в блога, защото ще стане съвсем религиозна линията.  Mr. Green мога да дам подобни разминавания и в други религиозни текстове с уговорката, че не е, за да омаловажа ничия религия.

bz - и аз така - чета на няколко езика и да знаеш колко е голяма разликата - ум да ти зайде. да си кажем честно ние арабите още му имаме зъб на К.А. за първия наложен превод на Корана - големи дертове ни докара, ама нейсе  Laughing (това е в рамките на шегата).

нещо май пропускам в общия хаос....  newsm78

# 541
Ами то преводът е интерпетация (в Кoрана може да е написано "красив", но преводачъT/интерпетаторът да предпочете да използва "хубав", "прелестен" еtc..  )

Да-ясно
ей това обяснява може би защо нищо не му разбирам Sick,а съм съгласна в повечето случай когато ми обяснят  Peace

Хадил-то,ясно за Корана....
ама верно ли е това,което те попитах?
Не търся конфликти-ама би ли обяснила-спрямо своето виждане разбира се  Hug  bouquet
-как е възприемат Коледа мюсюлманите?Кое Точно не е прието при тях?Кое е всъщност Различното?
Нека си бъдем полезни-не виждам нищо лошо в това веднъж за винаги да си Избистря Тоз Въпрос с твоята помощ  bouquetи дирекнто да се задават  въпросте
Естественно ,че може да попитам в къщи,но обяснено от теб повече ще го разбера   bouquetи ми е по-приятно тук да обсъждам и научавам  bouquet

Иначе-за тези,които пък се интерисуват от християнство...скоро в дир бг следях това

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=religiq&Number=19 … ollapsed&sb=5
Неизвестни факти от историята на Християнството
Юдаизмът взаимства много от слънцепочитането на Ехнатон / а оттам това се предава и в демо версиите му - християнство и ислям/.

Материала е взет от:"Христос в Египет: Връзката между Хор и Христос" - Christ in Egypt: The Horus-Jesus Connection
http://stellarhousepublishing.com/christinegypt.html
С една дума-Християнството е еврейска секта създадена на базата на вярванията на древните египтяни в слънчевото божество Хор. Самият Христос е символ на слънцето. Той е слънчево божество и в най ранните християнски изображения той е изобразен с лъчи излизащи от главата му
не че го приемам за верно.........но повече гледни точки и мнения само ми обогатяват познанията

# 542
ами естествено, че пропускам - остарявам вече.
за 25-декември - няма дата в Корана - няма нищо, което да определя точната дата. а за фурмите не се осланяйте, защото историята казва, че Девата е яла фурми от палма, която е била паднала на земята - тоест самото дърво е било на земята.

е не помня на какво още не съм отговорила - подсетете ме.

# 543
всички религии са секта на една изначална вяра в единния Господ Бог - например нашите асирийци са били монотеисти преди християнството и са наричали бога си "Аллаха ашура" - те каква секта са?! нещата наистина са много интересни.

Дала (знам, че не търсиш конфликт - зарежи тая работа  Laughing ) - в исляма няма лошо отношение към празнуването на рождеството на Исус (ас), но при нас не е редно да му се отдава по-голямо значение от Маулид ал набауи - рождеството на Мохамед (сааас). Различното в двете легенди... я да видим дали мога да го систематизирам: 1) не се ражда Бог в никакъв, ама никакъв случай  - това е богохулство при нас (не ме разбирайте погрешно, не ви казвам, че вярата ви е грешна, казвам ви как ние възприемаме нещата - а иначе бз добре обясни за една от "грешките в превода" - всички сме чада божии). 2). в исляма се признава непорочното зачатие. 3). и при нас се споменава, че Исус проговаря в люлката. 4). за останалите неща - има някои различия, но моля да ми разрешите да оставя историята на Девата и Исус в исляма, за друг пост - изисква по-концентрирано мислене, за да се подредят нещата.

# 544
я някой да е виждал либра ? а мис тайра ?

# 545
Я,да видим дали съм разбрала  добре?В исляма и юдаизма се признава Исус като пророк,но не като син Божи.И в двата случая обяснението и тълкуванието е еднакво.
Не се наемам да коментирам,у нас има Коран,3 Библии,Тора,Кабала и Талмуда и 5 тома Свещени писания.Всьо прочетено от моя благоверен,НО на немски,ама моя немски не е толкова добър че да ги разбера добре и правилно като него.
Изводът е ,че през годините едва ли всички писания в свещените книги са достигнали до нас в този вид,в който са.При всички положения има пропуски,липси,неправилни преводи и т.н.Предполгам,че това е основната причина да има толкова различия,но и причина не всичко да се приема за"чиста монета".
Друг е въпросът кой в каква избира да вярва и защо,стига да не стига до крайности,както в миналото ,пък и сега тип"ние сме най праведни,нашата вяра е най...."
Не знам,аз поне предпочитам да изляза извън рамките на свещените книги и да получа повече инфо,защото не ме интересува само хуманната и морална доктрина,а чисто научните постулати.Няма лошо да се съмняваш,без да те гони параноя разбира се.
Пък и релегията винаги била използвана за облаги на политическите интереси и често е изгубвала смисъла,заради които е създадена,визирам всички религии,примери в историята колкото искаш.Дори и в ден днешен дали Ирак,Индия,Пакистан,Афганистан,Израел,няма никакво значение.

# 546
  • София
... 1) не се ражда Бог в никакъв, ама никакъв случай  - това е богохулство при нас (не ме разбирайте погрешно, не ви казвам, че вярата ви е грешна, казвам ви как ние възприемаме нещата - а иначе бз добре обясни за една от "грешките в превода" - всички сме чада божии). 2). в исляма се признава непорочното зачатие. 3). и при нас се споменава, че Исус проговаря в люлката. 4). за останалите неща - има някои различия, но моля да ми разрешите да оставя историята на Девата и Исус в исляма, за друг пост - изисква по-концентрирано мислене, за да се подредят нещата.

Да направим едно малто уточнение, ще ви цитирам християнския на вярата:

"2.  И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало.

3. Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек."

За думата роден във втория състав на символа не се има в предвид раждането, което е известно в популярния му смисъл, а произход. В третия състав вече е ясно, че не говорим за човешко раждане, а за превъплъщаване в човешка форма. Теолозите приемат, че Бог е направил това за да бъде възприет по-лесно от човеците.

Я,да видим дали съм разбрала  добре?В исляма и юдаизма се признава Исус като пророк,но не като син Божи...

За исляма - да, но юдеите не са възприемали Исус като никакъв, някои от тях само по онези времена да приемали Йоан Кръстител за пророк, даже Хадил разказа тук в тази тема за цяло течение на една религия, за която се твърди, че произлиза от него.

За думата секта нека да я заменим с течение или разклонение, защото тя може да предизвика някои неправилни асоциации.

Дали сега пък да не прекъснем пак малко дискусията за религията и да се върнем на обичаите на народа по земите на Ирак. Тамън и да направим малко сравнение пък с нашите ? Апропо свършихме ли със сватбите - ако е така искам да ви посажа една интересна снимка.

# 547
Дядо Хаджи,бъркаш юдеите признват Христос като пророк

# 548
Астарта,
Превода (за да сме по-прецизни обаче, трябва да го наричаме тафсир Wink ) на Цветан Теофанов ли си се опитвала да четеш?

Моят Коран е в превод от:
Хаджи д-р Недим Хафъз Ибрахим Генджев - ръководител и членове:
Хаджи д-р Мохаммед Рабиа Саляма и Доц. Иван Добрев

Има изредени още няколко редактори и сътрудници, но явно е, че не е същия превод, за който вие говорите.

Либра я видях в твоя блог Simple Smile. Мис Тайра не съм я срещала от много отдавна из темите, както и джи-джи newsm78

Последна редакция: нд, 27 дек 2009, 10:30 от Астарта

# 549
  • Varna
Много интересни дискусии сте водили Деде и момичета. Беше ми много интересно да ви чета Hug
ДЕДЕ-
Правилно, ние сватбите ги омешахме със шумерите и асирийците, прескачаме от тема на тема, защото много интереснУ. А и сватбите незнам докъде ги докарахме. Май ги поприключихме newsm78но си прав за останалите обичаи. Много ще ми е интересно, да видим как някои от тях се препокриват даже и със нашите.
Ето, такива дискусии АресФам, където мога да науча нещо, което да ме накара да се замисля и да питам, питам и всичко да е мирно и възпитано, без да казваме кой е по най- и да си ги мерим smile3503
ХАДИЛЧИК-
Благодаря ти отново  bouquet
Благодаря и на другите момичета, които споделят толкова интересни неща-БЗ, Криси, Далчева Hug

# 550
  • Варна

Ку ку  тук съм Mr. Green, виртуално никой не ме е виждал  Mr. Green, на живо един, двама или трима   smile3534, мдам чета усилено обаче ,като една лазарка прескачам от тема в тема и от блог в блог - изморително е някак си smile3502 но допълнителни знания никога не са излишни  Peace

Весели Празници Ви желая от сърце на Вас и вашите семейства   bouquet

# 551
Libra, мяркам те само по другите сайтове, а тук не съм те виждала да пишеш, та затова питам. Джи-джи май си е у дома за празниците, а мис тайра никаква не я виждам.

Я да видим сега какъв казус се заформи.... хм..... за Христос (ас) и юдеите. Да кажем, че всички сте прави. Юдеите наистина признават съществуването на Месията, ама още го чакат. Когато се е появил Исус, свещениците отказват да приемат, че това е обещаният им Спасител (не защото не са имали нужните знамение, а поради политически и икономически съображения). Интересното е, че Мохамед (сааас) е описан в еврейските писания, но как да приемеш пророк, който трябва да е след Месията, като още си чакаш Месията. Ето това е всъщност историята - вярват в съществуването на Хиристос, но не вярват, че е дошъл - считат Иса (ас) за самозванец... чакат си хората.... а ние чакаме вече Второ пришествие. Въпрос на вярвания и тълкувания - ето така религиозната администрация разбива религията, а ние да не останем по-назад от братовчедите вече 1400 правим същото.  Mr. Green - да не се цепим от родата !

Дядо Хаджия - ясно е за "раждането", но в исляма не приемаме Иса като въплъщение на Бог - малко е сложно. Това зачатие е поредицата от зачатия, с които Господ доказва, че освен възможността си да каже на нещо "бъди" и то "да бъде" - единствен той може да създаде човек от нежива материя (Адам), да създаде човек само от мъж (създава Ева от реброто на Адам), само от жена (Исус роден от Девата) и класическия - от мъж и жена, който е даден на хората като начин на възпроизводство.

А за сватбите - не сме приключили - описах ви само традиционните ислямски сватби ! или да разбирам, че не искате да знаете за сватбите на другите етно-религиозни групи  Confused

# 552
  • София
...
А за сватбите - не сме приключили - описах ви само традиционните ислямски сватби ! или да разбирам, че не искате да знаете за сватбите на другите етно-религиозни групи  Confused

Ааааа няма такова нещо, точно обратното чакаме ги !

# 553
Да.да-интересно ми е много за Сватбите  bouquet
сега пак мисе очертава да присъствам на сватба-през април там.

Хадил-мерси за отговора.Много интересно-и именно тов са ми обяснили и на мен
Само един последен въпрос по темата- Кръста!Какво се казва за него?
Значи-знам аз,че Исус не е умрял,на негово място е разпнат друг,а исус е на небето и ще се появи един ден
ама...защо не им се харесва да се носи кръст на синджирче.за лика на Девата или на Исус-нямат против..но ,по мои наблюдения,на кръста много се мръщят

Мерси  Hug  bouquet предварително за отговора

# 554
  • София
Те като се заговорихме за сватби пак да ви покажа една нашенска булка:

[Кликни върху снимката за да я видиш по-добре !]

Общи условия

Активация на акаунт