Ирак и Ориента, който не познавате: за майки, бащи, деца и всички любознателни !

• 47 846
  • 722
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Hadil, съжалявам, че те върнах към болезнени за теб спомени Sad
Много е тъжно всичко това което разказваш, много обръкано и сложно. Аз за съжаление правя грешката да идеализирам хората борещи се с окупацията, да вярвам че правят всичко заради вярата си и да защитят достойнството на народа си. Жалко е, ако наистина го правят за пари и чужди интереси. Иска ми се да вярвам че не е така, дори и мнозинството да са такива, сигурна съм че има и честни хора, такива като момчетата дошли да се запишат в иракската армия, добри, скромни, вежливи, с вяра изписана на лицата им. За тях съм сигурна че бяха дошли по своя собствена воля и убеждение.

Докато бяхме в хотел Шератон, видях как няколко такива бойци макар да нямаха никакъв шанс да се измъкнат, успяха да ранят американски войник, преди да бъдат заловени.  Не искам да си мисля каква е била съдбата им после. Sad

За Моктада Садр, винаги съм си мислила, че е добър човек, и че организацията му е така липсващата иракска съпротива. Чувала съм хора от Нежеф с каква любов и уважение говорят за него, все едно е свят човек. Сигурно го обичат толкова заради баща му?

Още веднъж извинявай ако съм те засегнала с нещо. Hug bouquet Желая на народа ти по-скоро да си стъпи на краката и да се избави от американските си "освободители".

Последна редакция: вт, 15 дек 2009, 00:54 от Intifada

# 316
  • София
Така ... аз отново апелирам да успокоим малко темата в очакване на поредния вълшебен разказ на Хадил. Лично аз очаквам с огромно нетърпение поредната изненада.

С това обаче подчертавам не обезценявам всичко, което беше написано, напротив очарован съм от искреността на всички, които участваха в дискусията и от уважението към другите, с което те изразяваха мнението си. Аз от своя страна ще се въздържа да участвам в обсъждането, а ще си позволя да напиша мнението си на ЛС на Хадил.

# 317
Добро утро- bouquet

аз също оценявам всичко написано,а също и пицата ,която непременно ще се опитам даприготвя(Ншаала)

И аз като Интифада имам склонност да идеализирам-

Но ако не друго Добрите идеали са доброто начало,на идеалния прав път...
не можем да  приготвим "багажа"си за дълъг път
небрежно и да очакваме,
че ще пристигнем безпрепятствено до идеалната цел-Друго си е да се запасим с нужните вещи(в случая хуманни ценности и идеи) и да се потрудим предварително
(дано не ви замотах с тази метафора) Crazy

Дядо Хаджия-с тази твоя предпазливост(разумна от една страна),ще ни лишиш от
възможността да разберем дефакто мнението ти по въпроса-така само Хадил ще го знае,а ние ще сме малко като аутсайдери  Winkв тази така интересна дискусия  bouquet-поне можеш да загатнеш нещичко(някой пътен знак-маркировчица)-шегувам се разбира се-но иначе се получава малко като разговор между приятели,единият от които работи в тайните служби ,:lol: а другият има склонност да говори повече,от колкото трябва(аз съм във втората група)
 Laughing

какво щях да споделя още newsm78...а, да моята приятелка иракчанка,тръгва на път за Ирак със семейството си(с четири деца)-докато някой се чуди дали не е опасно там-те си знаят,че всъщност нещата са относителни,а по-неотносителната опасност се крие по нашите (български )международни пътища-където зачестиха нападенията на разни обирджии над граждани пътуващи по посока Турция или минаващи оттам ooooh!...Дано всичко мине безпрепятствено Heart Eyes-Имат хората нужда да стъпят в родината си,да видят близките си-ей такива дребни нещица,които не струват много пари,но на тях им костват множество усилия(Алла Карим Praynig)
другото в друг пост bowuu

# 318
В този политически комплот в Ирак не вярвам скоро да се оправите.Всичко е толкова объркано и някак неясно,кой кого убива и защо,кой какви интереси има ,защо,политически и исторически вини.......
Честно казано при толкова обстоятелсвта,не виждам как самостоятелно иракския народ ще се измъкне от тази криза.

# 319
дядо хаджия, на всички нас би ни било интересно да разберем и твоето мнение по темата, но все пак решението си е твое Peace

Дуа, успешно пътуване на приятелката ти Peace. Да разбирам ли, че ще пътуват с кола (понеже споменаваш пътищата)? А за това, че едно такова пътуване не струва много пари, не съм напълно съгласна (но пък всеки се простира според чергата си Simple Smile)

В този политически комплот в Ирак не вярвам скоро да се оправите.Всичко е толкова объркано и някак неясно,кой кого убива и защо,кой какви интереси има ,защо,политически и исторически вини.......
Честно казано при толкова обстоятелсвта,не виждам как самостоятелно иракския народ ще се измъкне от тази криза.

Ей това всъщност е и моята болка и съмнение. Някакси нямам вяра, че нещата ще се оправят скоро или поне в близките 10 години. И самостоятелно, и с чужда помощ, мисля си, че е сторено прекалено много зло, за да може да се поправи. Може би следващото поколение, върху което настоящите и миналите събития не са оставили сериозен отпечатък ...

# 320
Хадил, и аз не помня да съм казала, 4е ти си мислела, 4е омразата към съседите ще помогне  Naughty Peace

Астарта, напълно съм наясно, 4е домакините могат да бъдат интелигентни и да имат свое мнение...в думите ми нямаше нито ирония, нито насмешка.  Peace Но това е концепцията на форума - той не е полити4ески. Peace

И аз 4акам още приказки и легенди  Hug

# 321
Хадил-най-добре ще те разбере този,който е бил на твоето "дередже"-а ние тук мажем само да правим по-успешни или по-малко успешни опити да си изясним нещата Confused-какво да се прави-като човек е зависим от обстоятелствата и както каза ти съвсем не е Всесилен(Всевишен)
ако зевисеше от мен -За усилията,които си положила и саможертвите от онази случка,щяхте да сте известни герои,които често биват показвани по тв-то,но това е невъзможно в така съществуващата реалност,но вие пак си оставата герои на онзи ден,на своята държава макар и неизветни Confused-какво да се прави-медиите (болшинството)са далеч,от отразяването на онова което се нарича истина(и аз съм го изпитала и бях потресена-но е факт)

Ей това всъщност е и моята болка и съмнение. Някакси нямам вяра, че нещата ще се оправят скоро или поне в близките 10 години. И самостоятелно, и с чужда помощ, мисля си, че е сторено прекалено много зло, за да може да се поправи. Може би следващото поколение, върху което настоящите и миналите събития не са оставили сериозен отпечатък ...

за щастие историята познава и по-големи злини,които са постигали своята добра развръзка...
аз пак ще дам пример с Ливан-където преди 30 години беше същия ужас и доскоро не се знаеше кое как е- но ето оправиха се нещата(Ншшалла)
пиша набързо,защото майка ми дойде...
Хадил,знаеш ли че за зараждането на днешната Мукауама (съпротивата)в Ливан,голяма роля изиграва партията Баас Confusedколкото и невероятно да звучи-всяко зло за добро-но скоро ще разкажа как...
до скоро  bouquet

Айя-често съм си мислела,че е време и форумите за майки  да еволюират лекичко и да стане позволено обсъждането на всичко ,което вълнува хората-форума е част от бг-реалността,ние сме част от нея,а тя част от световната реалност...ако се гледа нереално на това,рискуваме да превърнем този форум в нереална действителност...нещо като въздушни замъци,в които безметежно си живеем...  bouquet

Последна редакция: вт, 15 дек 2009, 11:19 от DUA

# 322
  • Varna
ДУА- Hug
Радвам се, че се разписваш. Как е онова ангелче което говореше на Афганистански Joy Е не мога да я забравя приказката аз на мъжът ти бееее Laughing 

# 323
Не разваляйте прекрасната темичка с безмислени спорове!
Позоваваме се на чуто, видяно и си изграждаме мнение, което е възможно да е грешно, но пък си е наше мнение. Нека се научим да примаме и уважаваме чуждото мнение, като една различна гледна точка и да не налагаме наше, защото е безмислено и както не веднъж сме се убеждавали не носи нищо добро. Stop
А и все пак ние сме странични наблюдатели, слушатели, които нито сме изживяли този ад, нито можем да го почувстваме така дълбоко, както хората, които са свързани емоционално с  Ирак, колкото и да милеем за хората там, колкото и да сме съпричастни със съдбата им. Sad
А аз вярвам, че в Ирак нещата ще се оправят! Историята е доказала, че с един различен ход всичко се променя. Въпроса е да се направи колкото се може по-скоро! Praynig

Много интересна идея за пица! Дядо Хаджия, ти си на ход! Да я поднесеш в най-скоро време на принцеската в новата къща! Ще те следя, да знаеш! Wink

# 324
Рали, никой не спори, просто дискутираме. Ако смятате, че разваляме темата - ок Peace. На мен ми е интересно да чета различни мнения и гледни точки, които биха могли да ми помогнат да погледна по-обективно на нещата. Мисля, че този път никой не се е опитвал да си налага мнението и да убеждава някого в нещо. А и темата върви по-бързо, когато има диалог. Иначе рискуваме да досадим на Хадил, която само търси и ни поднася информация, за която ние се изреждаме да й благодарим, а комуникацията се губи някъде.
Но, разбира се, това също си е мое лично мнение и не ангажирам с него никого. Ако искате да не дискутираме болни теми, ще се съобразя Hug

# 325
Астарта Hug Hug Hug
Изобщо не съм имала теб или някой конкретно в предвид! Усетих напрежение, но може и да съм сгрешила. Извинявам се ако е така!
Аз също съм за диалога. Peace

# 326
  • София
...
Много интересна идея за пица! Дядо Хаджия, ти си на ход! Да я поднесеш в най-скоро време на принцеската в новата къща! Ще те следя, да знаеш! Wink

Ъъъъъъъ...такова  newsm78 в какво точно трябва да се състои моя ход. А тя внучката си е вече в къщичката, къде да я пренасям. Настанила се е там и снощи цяла вечер не е излизала от нея, амчи и беше заспала та да видите как се въртях докато я изкарам от там и я пренеса в леглото и. Нали представяте си 100 килограмов тюлен там се вре през оная врата и прави едни сложни маневри докато я изкара.

# 327
  • Varna
ХАДЖИ-
е деееее, 100 килограмов. Не ти вЕрвам да знаЙш. Как шЪ влезИш тУгаз у тая къщичка newsm78 Ти сигурно ни замайваЪш ......
Пия кафенце, хайде и за вас има newsm47

# 328
Ааа, Дядо Хаджи не се измиквай, като неразбал! Naughty Знаем за твоите кулинарни способности и тъй като пицата е интересна за деца имах предвид да я сервираш на малката бонбонка в новата й къща. То нали и на гости не се ходи с празни ръце. Simple Smile

# 329
  • София
Ааа, Дядо Хаджи не се измиквай, като неразбал! Naughty Знаем за твоите кулинарни способности и тъй като пицата е интересна за деца имах предвид да я сервираш на малката бонбонка в новата й къща. То нали и на гости не се ходи с празни ръце. Simple Smile

Ааааа пицата ли. Моля моля ама пицата не я признавам за Иракско ястие така, че тоя път ще чакам Хадил да поднесе некое по специално такова завъртяно дето после да му се чудим 10 минути какво е - та него ще и го поднеса в новата и къща.

Хадил не съм забравил, че едно от ястията, които ни показа на снимка тук съм обещал да го адаптирам и побългаря. Днес го обсъдихме с баба ти хаджийка как точно да го направя и тия дни на рожденния ми ден когато по изключение не постя ще го направя и като го снимам нали другата седмица първо ще го кача тук. Решили сме да го наречем "Иракско руло на дядо хаджия" в твоя чест.  Laughing  Сега нямам представа там по Шумерско, Вавилонско и т.н. дали ядете грах, моркови и червени печени пиперки, ама ако не ядете що пък да не опитате.

Общи условия

Активация на акаунт