Ирак и Ориента, който не познавате: за майки, бащи, деца и всички любознателни !

• 48 116
  • 722
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Така и така сте приседнали, ами да ви разкажа няколко вица от град Мосул - това е нашенското Габрово.
...

Хадил тези Мосулци определено задминаха и Габровци.  Laughing
Приятно ми е, че и иракците имат страхотно чувство за хумор.

# 616
иракчаните имаме хубави вицове, но се губи ефекта при превода. друг път ще ви разкажа вицове типични за провинция Ал-анбар (т.нар. длем) известни с щедростта си до степен на глупост и естествено за кюрдите (за съжаление почти всички вицове за тях са свързани с не особено богатия им интелектуален багаж). за да ви задържа интереса ето ви примери:

"На един типичен гражданин на Ал-анбар - длеми, случайно му се подпалила плевнята по обедно време. Обадил се човекът на пожарната и когато те дошли, нашичкият се затръшкал: "Сакън, няма да гасите, докато не ви сипем да обядвате."

"Веднъж един шофьор на такси карал кюрд до едно кафене. Решил човекът да провери дали това, което се говори за кюрдите е вярно (че не са особено умни). Предложил му да му зададе въпрос - ако кюрдът отговори, няма да му взима парите за превоза, ако ли не - ще плати двойно. Съгласил се кюрдът. "Какъв ми е синът на майка ми и баща ми?". Горкият кюрд изредил цялата рода, но не казал верния отговор. Засмял се шофьорът и му казал: "синът на майка ми и баща ми ми е брат." Платил човечецът двойно и слязъл. Влизайки в кафенето решил да си избие парите. Хванал се на бас с всички в кафенето, ама те нали кюрди никой не му отговорил. Прибрал им парите и те поискали да чуят отговора на въпроса "какъв ми е синът на майка ми и баща ми?". Засмял се нашият човек и казал: "синът на майка ми и баща ми е брат на шофьора, който ме докара до кафенето."

# 617
Istoriata za Sargon prili4a malko na tazi za Moisei

# 618
Hadil, поздравявам те за чудесния форум. Радвам се , че някой се е наел да представи иракчаните в светлина, различна от тази на медиите   bouquet Peace
Да се представя - аз съм омъжена за иракчанин от Багдад . Живеем в Обединените емирства. Имаме си две деца.
Ще прочета постингите и ще се включа малко по-късно  Hug
Криси , мархаба на тебе! Не съм писала от година и половина по тукашния форум, но още те помня  Wink

# 619
Брей,много общи неща имате с вашите роднини в Израел,като легенди,история.Не сте останали назад.
ummyahya,да си призная не те помня,а и не знам с какво съм ту направила впе4атление.

# 620
ummyahya, добре дошла  bouquet. А защо си с нова регистрация newsm78

Хадил, дори да се губи част от ефекта на вицовете при превода, пак са забавни и смешни Simple Smile

Вчера гледах Аватар, фантастичен екшън. Изобщо не си падам точно по този жанр, но го изтеглих заради мъжа ми. Пиша ви това, защото този филм ми направи впечатление с посланието, което носи и ми хареса, изненадващо за мен самата. Въпреки, че е фантастика, напомня много за реалността и то за неща, които неотдавна обсъждахме точно тук. Посланието е малко различно, но се проектира чудесно и върху нашата тема. Така че с цялата тази тирада исках да кажа, че го препоръчвам Peace

# 621
Здрасти Астарта, нова година - нов ник  Wink

Моите впечатления за иракчаните , които познавам , са че исляма им е много мек, ежедневен - доста далеч от крайности.Много по-мек от този в Саудитска арабия или Йемен например.
Не съм забелязала да мразят евреите , нито християните, нито шиитите , нито сунитите.
Преди войната са си живели мирно и спокойно, сунити са се женили са шиити и т.н. Никой не е нападал християните.
Съпруга ми е имал съседи християни, с които са си гостували и са преспивали у тях като замръкнат. 2 от лелите на мъжа ми /сунитско семейство/ са омъжени за шиити, а трета - за кюрд - и явно това никого не е очудило...
Сегрегацията, омразата в Ирак са внесени отвън за да служат на чужди интереси.
Тероризма, който им се приписва е продукт на политически и медийни интереси.
Например, името на Ирак бе замесено в атаките от 9/11 - а  измежду нападателите нямаше иракчанин!

Цитат няма да навлизам в подробности,но светът отдавна живее по закона на джунглата—по силния изяжда по слабия.Точно това се случва във вашия регион—Близък Изток
Да , права си. Но освен теорията на естествения подбор, в случая за Ирак трябва да се добави и факта, че страната е изключително богата на петролни залежи. Залежите на Тексас и Абу Даби например привършват, а иракските нефтени залежи са разработени само 7-9%. Е, как да не нападнеш такава държава?

Да добавя - иракчаните не мразят американците. Достатъчно интелигентни са за да разберат, че външната политика на държавата се решава от единици, а не от народа на САЩ.
Надявам се че се изразих правилно , и ще ме разберете  Simple Smile

Хадил, кажи ми някоя лесна рецепта за иракска чорба - да го зарадвам зауджа, все български гозби яде   bouquet

# 622
Уми (нали мога да те наричам така за по-кратко?), абсолютно съм съгласна с всяка твоя дума. Точно такива са и моите впечатления от иракчаните. Най-близките приятели на мъжа ми, с които са отраснали заедно, врата до врата, са шиити. Той самият е сунит. В момента тук пък най-близките му приятели са християни. Заедно празнуват и Коледа, и Рамазана Simple Smile.

# 623
Е,това ве4е нари4ам толеранс да живееш задружно с другите и да ги приемаш и празнуваш с тях празници,макар и да не по4иташ тяхната религия.
И аз така правя и ми е забавно и интересно

# 624
  • Varna
ummyaha wavey
За Добре дошла чайче от Ирак  и сладкиши към чайчето от там smile3503 Да ти е сладкУ Може би тука, може би във друга тема съм писала, че от дете съм жиляла със хора от различни националности и различна религия, но това не е било пречка за нас. Добре си комшулувахме. Приемаш от тази култура и това е съвсем нормално. Не съдиш и приемаш хората такива каквито са. Просто си живеете задружно и си уважавате  и п разнувате празниците заедно, уважаваш религията им от малко дете. Научаваш се да бъдеш толератен. Чудесно беше, много весело беше. Майките ни оставяха при комшийките , те при нас техните дечица.     Така си мечтая да са хората навсякъде- I have a dream -това е моята мечта. Дано не остане само мечта, може да не е скоро но бих искала да стане истина! Много мечтая а newsm78  Одъртях а не спирам да мечтая като малката Делта.....         

Последна редакция: вт, 29 дек 2009, 15:28 от DELTA_DELTA

# 625
Аз съм на мнение, че хората се раждат толерантни, в последствие средата, влиянието на медиите, политиката и целенасочената манипулация на имащи изгода от конфликти, ги правят озлобени и неприемащи различните.
Ето сега ще дам един пример от БГ. Не знам вие на какво мнение сте, но на мен ми се струва абсурдна полемиката, която се води у нас ЗА или ПРОТИВ новините на турски език. Нали всичко друго сме си оправили и сме цъфнали и вързали, та това се оказа от първостепенна важност. И хора, които досега дори не са забелязвали програмата на Канал 1 и това, че има емисия новини на турски, скачат да протестират срещу тях. А пък си мисля, че ако някой толкова се дразни, може просто в 16.30 да превключи канала Simple Smile, но ...  Tired. Изобщо не съм туркофил, но ми се струва нелеп този конфликт. За паметника на братя Юзеирови беше друга бира, онова си беше гавра с историята ни и недоволството на хората си беше съвсем опрадвано. Но тук става дума за нещо съвсем различно. А най-жалкото е, че вплитат в тези конфликти тийнейджъри, с още неясни позиции и лесни за манипулиране.

# 626
Малко не разбрах само Ирак ли е на мушката на"големите".Не само там има петролни залежи,има ги в Сауд.Арабия,Дубай,Оман.ДА разбирам ли,4е първите две само много хитри и си знаят цената.
А каква е истината за Иран,аз не съм фен на шантавия им президент,но ми се струва неясен този назряващ конфликт.
При нас в Австрия днес в ливанското посолство е намерена убита филипинка,прислужница.Запо4на разследване.

# 627
Криси, ще си позволя да те поправя, в Дубай нефтените залежи са нищожни и покриват само техните си нужди. Що се отнася до Саудитска Арабия, Оман, Кувейт и другите държави с петрол, според мен са прекалено голям залък за "големите". Чисто и просто там няма такива конфликти, които да предоставят повод за намеса. Не съм наясно с политиката им, но знам, че са богати държави с висок стандарт. Докато в Ирак работата си беше "ела, вълчо, изяж ме". Ще ми е интересно и компетентните по темата да се изкажат Peace

# 628
А иран?.....И все пак...толкова богати,4е да ни си мръднат пръста за своите братя......браво,без коментар

# 629
Ум  Яхия   ал нур айни   Hug Hug Hug Hug Hug Hug

интересни теми   но като се освободя ще пиша и аз по някое изречение ин ша алла

Общи условия

Активация на акаунт