За подрастващото поколение

• 16 406
  • 214
  •   1
Отговори
# 150
Много са разглезени.

# 151
  • София
Това не е либерален метод на възпитание, а липса на такова въобще.
Затова казах, че трябваше да сложа кавички.Родителите на тези деца го наричат именно "либерално възпитание" и мотива им е, че те сами ще се научат кога, какво и как се прави. Чули са нещо, но не са доразбрали. Познавам и други такива, за съжаление. Това имах предвид. Едновремешната строгост и депотичност на родителите е патология, но и последствията също. Част от намацаните са именно такива деца. Работила съм с наркомани и други деца с девиантно поведение е те неизменно са продукт на една от двете крайности.  Родителите с поведение в норма рядко произвеждат деца с големи отклонения в поведението.

# 152
  • някъде другаде
Моя позната мечтае от 5 години за силикон,но няма пари да си сложи.Дъщеря й слушаше това точно във възрастта на израстването си.Сега е на 20г. и си намери един с много пари,който за Коледа ще й подари силикон.
Е поне от части ще сбъне мечтата на майка си! Joy

# 153
Ами искам да кажа, че не знам в сегашно време какви са локалните наследствени процеси, които се предават на децата, освен може би езика , в това всъщност май се състои и проблема.
Отсъствието на родителите,  които заети да оцеляват, загърбват нуждите на децата си извън чисто материалните такива.
Струва ми се, че всичко се свежда до пари.
Преди време гледах редовно бате Енчо и ми правеше впечатление че болшинството отговори на " какво работи тати(мама)" беше " Тати паи паички"... не е лекар, учител, продавач, той паи паички.

# 154
  • София
Извинете, че се намесвам; просто се сетих за (ще наруша правилата):

# 155
Red, благодаря ти, че ми припомни за Херлуф Бидструп!  Grinning Ако сега ми и кажеш как в днешно време бих могла да се сдобия с оназ дебела негова книга, ще те обожествя!

P.S. И аз се извинявам за отклонението, но не се сдържах - помня наизуст всяка карикатура на тоз човечец, но го нямам в библиотеката си.

# 156
Това с картинката не го схванах  newsm78
Мен пък някои познати ме изкарват прекалено деспотична майка, защото: изисквам от 5 годишната си дъщеря (сега вече е на 6 и половина) да си  оправя леглото сутрин...нещо, с което тя се справя чудесно, когато не я мързи;
карам децата си на 11 и на почти 7 да си избърсват сами праха в техните си стаи и те да си мсенят чаршафите в неделя;
карам децата си понякога да сгънат прането и да си приберат дрехите;
изисквам твърдо да си отсервират;
не позволявам да ми ровят нещата у дома, камо ли в чужд дом;
изисквам хубави оценки;
през седмицата не разрешавам игри на компютър и висене пред телевизора;
не давам чипс и кола изобщо (освен ан Коледа и Великден  Mr. Green )

Тези неща и мен са ме карали да ги правя и са изисквали от мен (и много други, но да не ставам досадна). Мисълта ми е, че мои познати са ставали свидетели как се карам на някое от децата, че не са изпълнили нещо, от гореизброените и са скачали срещу мен...била съм ненормална, деспотична, акъл съм нямала...а в същото време синът на едната е сравнително кротко дете (на 16), но е много слаб ученик; но тя изобщо не му настоява, казва, че не и се занимава, защото нямало смисъл, ако не искал, да не учел, негова си работа...

Та...това деспотизъм ли е или просто по-строго възпитание според вас?

П.П. Да добавя само, че децата ми никак не са идеални: много са сомостоятелни и отговорни, но пък много се обиждат по между си и се карат, баткото понякога се държи арогантно и нагло и не мож го наддума, малката пък ме е минала по проклетия
  Mr. Green

# 157
  • София
Crazy chick, и аз я нямам за жалост.
Просто някакви добри люде са измислили интернет, а други добри люде са се сетили да качат негови неща там.

# 158

Ами загледай се:  всеки ред е един период, един чифт родители, едно и също начало и край.

# 159

Ами загледай се:  всеки ред е един период, един чифт родители, едно и също начало и край.

Това го видях  Grinning ...от поколение на поколение...нали?

# 160
Ето го подрастващото поколение http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=448790.0
Авторката на темата е на 14г. и за нея кражбата е нещо забавно,даже и трябва да се обсъди явно.
С този начин на мислене на момиче,представете си как е при момчетата,за тях сигурно  кражбата е вид геройство.

# 161
  • София
Ето го подрастващото поколение http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=448790.0
Авторката на темата е на 14г. и за нея кражбата е нещо забавно,даже и трябва да се обсъди явно.
С този начин на мислене на момиче,представете си как е при момчетата,за тях сигурно  кражбата е вид геройство.
Не, преувеличаваш.
На момичето просто му е дяволски смешен моментът с детския пистолет.
На мене например не ми е смешен, понеже веднага се сетих за "Пропадане", в който ликвидираха М. Дъглас, а той държеше именно пистолет-играчка в ръка. И беше тъжно.

# 162

Преди време гледах редовно бате Енчо и ми правеше впечатление че болшинството отговори на " какво работи тати(мама)" беше " Тати паи паички"... не е лекар, учител, продавач, той паи паички.
Тук много си зависи от възрастта на детето. Отговорът не се крие в мизерията. Децата трудно преживяват ежедневната раздяла с единия от родителите. В ранна възраст, когато всеки ден бащата  или майката тръгват на работа, те винаги питат "защо отиваш на работа?". И затова родителите често отговорят "за да изкарвам пари". Защото отговор "за удоволствие", да се трудя, за да упражнявам професията си на учител, журналист, банкер и т.н не може да бъде сведен толкова лесно до възприятията на едно-две годишно.

Последна редакция: пн, 23 ное 2009, 22:44 от valerie

# 163
впечатлих се силно от дочут разговор между хлапета "Здравей, не сме те виждали скоро. Ти тук някъде ли живееш?" отговор - "Не, на Дружба, но по линията на 9-ката. Сега отивам .../ това не го чух/ и с 5-цата" "В кое училище си сега?" /отговора не помня/. и всичкото това се случва между три хлапета, които си говорят тихо и културно и с приятен тон. двете хлапета по-големи и едното по-малко /видимо/. докато сляза на спирката си разбрах, че са учили в едно начално училище и се помнят от там. ама много възпитани деца, направо изпаднах в умиление. направо е тъжно, че такъв обикновен разговор е станал такава рядкост в градския транспорт, че да е забележителност. и това лято като се прибирах от В.Т. след победоносното завършване на второто си "вишу" във влака попаднах в едно купе с 4 деца, които бяха се явявали на изпити /бъдещи студенти/. културно си говореха, и едното момиченце по едно време пита останалите "а кой е този дамян дамянов, аз писах по другата тема?".  и нито едно от останалите не знаеше, всички бяха писали другата тема.

# 164
  • София

Тук много си зависи от възрастта на детето. Отговорът не се крие в мизерията. Децата трудно преживяват ежедневната раздяла с единия от родителите. В ранна възраст, когато всеки ден бащата  или майката тръгват на работа, те винаги питат "защо отиваш на работа?". И затова родителите често отговорят "за да изкарвам пари". Защото отговор "за удоволствие", да се трудя, за да упражнявам професията си на учител, журналист, банкер и т.н не може да бъде сведен толкова лесно до възприятията на едно-две годишно.
Е, две годишното не знае и пари какво са, но ги запомня машинално. Повечето хора, наистина за това отиват на робота. после децата развиват чувство за вина. Фелини в биографията си много хубаво разказва за тази вина. Татко му бил търговски пътник и го нямало със седмици. Майка му казвала, че пътува, за има какво да ядат. Малкият Фелини започнал да хапва по мъничко и се утешавал, че е слабичък е не натоварва тате с много работа. Предпочитам сложните обяснения. Когато разбере тогава. Машиналното запаметяване на програми като "работя за пари" или "ям и мъча татко" дава отражение през целия живот. Неразбираемото, но смислено обяснение също. Когато смисъла вече може да бъде разбран поне ще има нормална представа за нещата.

Общи условия

Активация на акаунт