ПРАГА - нова тема

• 108 874
  • 760
  •   1
Отговори
# 180
Ами относително близо е гарата. Има си разходка де Simple Smile Не ме бива да меря разстояния, но от гарата до селцето е примерно половин-един километър, после самото селце е още толкова да речем и крепостта е отгоре. Малко е стръмно, леко изморително, но пък гледката си струва.

Ние бяхме през май, за 4 или 5 нощувки, не помня вече... Храдчани отнема цял ден, ако разглеждаш ефективно. Ние не довършихме обиколката там, защото ни заваля дъжд и се шмугнахме в една кръчма в двореца Simple Smile Около него също е интересно, а пътят до там през Карловия мост и после по стръмната улица нагоре изисква поне половин час почивка на някоя китна масичка с чаша бира Simple Smile

За картата с отстъпки - наистина не знам, сигурно си струва. Гледам, че струва 48 Евро за 4 дни без транспорт,  за сравнение Храдчани е 15 Евро да го разгледаш. Еврейският квартал май беше пак някъде толкова или може би 20-тина Евро (за пълната обиколка, която идва в повечко, поне половин ден). Карлщайн не помня, но надали се включва в картата. За транспорт не сме плащали нищо освен един двупосочен билет за метрото до гарата, и после за влака до Карлщайн, тъй като хотелът ни беше в центъра и стигахме пеша до всички основни забележителности. Направи си сметка, 25 крони грубо са 1 евро, гледам че в сайта на картата има цените на забележителностите. Като направиш маршрутите за 4-те дни можеш горе-долу да сметнеш колко излиза.

А, сетих се, че във Виена си бяхме взели подобна карта, но заради транспорта от летището и обратно, понеже ни я предложиха на аерогарата заедно с билетите за трансфера от летището и излизаше изгодно. Но я използвахме май само в Шьонбрун и Имперския дворец и май в Свети Стефан.

Аз съм от хората, които обичат да си набележат сами посещенията Simple Smile И включваме в програмата винаги шляене из малките улички... Ползвах от тези пътеводители за предварителна подготовка - и за Прага, и за Виена... Имат и карта.  Не сме посещавали музеи и галерии, просто не сме от този тип, само дворците и църквите са ни интересни, и архитектурата и духа на града Simple Smile Карловият мост е място, където също можем да прекараме много време - има страхотни улични музиканти, разни джунджурии и много хора, които се снимат Simple Smile, има и една статуя, където я пипаш и ти изпълнява желание - там, където хората я пипат, е толкова лъснато, че чак блести, а останалото е почерняло...

Последна редакция: ср, 15 сеп 2010, 15:49 от SZA

# 181
Здравейте,
и аз искам да попитам нещо за Прага.На 21 декември се прибирам в БГ от Осло като имам прикачване в Прага с 10 часа престой.Та за тези 8 часа (като махнем 2 часа преди полет)искам да изляза от летището и да поразгледам малко.Искам да попитам Летището в града ли е или е далеч,кои забележителности мога да видя за това време и как да стигна до тях (евтино и бързо).Предварително благодатя за отговора.

# 182
Летището се стига сравнително бързо от града - не е много близо, но транспортът им е много добър на чехите. Купуваш си билет за 90 мин с прекачване (prestupni), ще ти трябват крони - не помня дали имаше на летището откъде да се купят билети с кредитна карта. Може и да има.

Първо се пътува с автобус 119 до първата станция на зелената линия от метрото - Дейвицка. Съответно там се хваща метрото и пътуваш до Староместка или до следващата - Мустек (Вацлавске намньести). Това е центърът. Около Староместка са едноименният площад - Староместке намньести, кулата с часовника, Карлова улица, Карловия мост, на север - еврейският квартал, за който стана дума по-горе. 
Четири-пет часа са достатъчни да се разгледа най-базовата туристическа програма. Няма да можеш вероятно да се качиш до двореца Храдчани, който отстои на няколкостотин стъпала от Карловия мост и си е бая разходка.
На 21 декември на Староместкия площад ще има коледен базар с греяно вино Grinning

Летище Ружине е малко и така или иначе си си чекирала багажа на първия полет от Осло - не те съветвам да губиш 2 часа да висиш на летището от рано. Час, час и малко е достатъчен. Така ще имаш повече време за разходки...

# 183
много благодаря за информацията.Много ми е полезна Simple Smile

# 184
  • Пловдив
Момичета,моля за малко помощ Praynig
Това е адреса на хотела ни в прага Konevova 158
Prague 3
Може ли да ми кажете как да стигна от летището до него Praynig
Благодаря ви!  bouquet

# 185
Армира, дълго е Simple Smile "Аполон" ли е хотелът?

Ето транспорта за него:
- tram stop "Vapenka" about 100 metres from hotel
- Trams - number 1 - goes to Palmovka, Vltavska, Malostranska
- number 9 - goes to main station (Hlavni nadrazi), Wenzelsquare (Vaclavske namesti),
Andel
- number 16 - goes to Flora, I.P.Pavlova
- also bus 133 from station "Ohrada" can be used for going to city center - Old town or to bus
terminal Florenc

Накратко на български: хващате въпросния автобус 119 от летището до последната му спирка, там взимате метрото - зелена линия.

Два варианта оттам: слизате от метрото на Малостранска и хващате трамвай 1 до хотела, но трамваят пътува по-дълго и бавно. Или продължавате с метрото до Флора и оттам трамвай 16. И в двата случая дебнете за тая спирка Вапенка. Кварталите на североизток от Флоренц въобще не ги познавам (и не са много приятни), но както съм казвала и друг път, траспортът в Прага е много добре организиран.

# 186
  • Пловдив
Сърдечно ти благодаря за бързият отговор!  bouquet
Аполон е хотела да,избрах го защото много ми харесаха стаите(ще празнуваме годишнина),дано да не съм сгрешила..
Още веднъж благодаря!!  bouquet

# 187
  • Пловдив
Параход,може ли да те попитам дали, в, или около Прага има някакво аутлетно градче до което да си заслужава ходенето?

# 188
  • Пловдив
Прага мнооого ми хареса!!! Безумно много!
Благодаря на Параход още веднъж за помощта! Намерихме хотела точно по твоята препоръка и се ориентирахме много лесно.  bouquetХотел Аполон е страхотен,чист с много красиви стаи.Закуската е прилична. Транспорта наистина е много уреден,до хотела се пътува 10-15 мин с трамвай номер 9.Разгледахме всичко каквото можахме за 3 дни,но най много ни впечатли Прага през нощта...няма такава красота.И е много романтично...А когато се качихме горе на кулата с часовника се откри такава гледка че останахме без думи..Намерихме едно малко топло ресторантче ''Каравела'' в уличките между пазарчето и кулата в което храната беше много вкусна и за да не сбъркаме с друго там си ходехме и трите дни.За обяд не сме дали повече от 600 крони.Приготвят коленото страхотно!Между разходките остана време и за малко шопинг. И определено ще се ходи пак!Между другото ми хареса в пъти повече от Виена.Който се чуди между двете моето мнение е за Прага!

# 189
  • София
Записвам се и аз в темата. Мислим декември да отидем в Прага, но още не сме решили дали да е с екскурзия или самостоятелно. С колата ли да е, или самолет, но полетите май са скъпички.

# 190
  • София
Пак съм аз...
След проучвания решихме, че ще пътуваме с автобус на "Груп". Вмомента има прИмоция, ако си закупиш онлайн билето 10% отстъпка и така двупосочен билет ще ни излезе 162лв/човек, с влак през Белград излиза 393лв/човек. Доста повече е.
спряла съм се на тези два  хотела
 този
и този
Моля, ако някой има някакво впечатление да сподели.  Дали това е крайната цена или има още нещо. Ако го резервирам сега, кога ми теглят парите от кредитната карта, веднага ли?
Сега видях и този - http://www.booking.com/hotel/cz/step.html?sid=5d10822e9ed3e0f10e … eckout=2010-12-28

Последна редакция: чт, 14 окт 2010, 11:05 от verabel

# 191
verabel, мога да ти дам една идея относно пътуването с автобус. Тъй като много хора го използват за отсечката Прага - Будапеща, вземи си връщането така, че да тръгваш сутринта от Прага. Така в следобедните часове автобусът ще се изпразни в Будапеща и ще си пътувате царски до София през нощта на доооста по-широко.  Peace

# 192
  • София
verabel, мога да ти дам една идея относно пътуването с автобус. Тъй като много хора го използват за отсечката Прага - Будапеща, вземи си връщането така, че да тръгваш сутринта от Прага. Така в следобедните часове автобусът ще се изпразни в Будапеща и ще си пътувате царски до София през нощта на доооста по-широко.  Peace
Благодаря за съвета, стига Груп да имат повече от един курс на ден. Защото ако си купиш билет отване и връщане на една компания цената пада. А на Груп, беше най-евтино, а има и 10% отстъпка при онлай закупуване на билети. Прецених, че мога да разчитам на Груп /като най-ниска цена, тоест не е някаква измама/

# 193
Имат, имат. Един тръгва сутринта от Прага, друг вечерта.

# 194
  • София
Имат, имат. Един тръгва сутринта от Прага, друг вечерта.
Това е добре! Още веднъж благодаря за съвета!

Общи условия

Активация на акаунт