ПРАГА - нова тема

• 108 815
  • 760
  •   1
Отговори
# 660
  • София
повечето софийски бюра, които продават шарени валути (вкл. и чешки крони), предлагат обратно изкупуване на останалата ви валута на същия курс, на който са ви я продали - срещу запазена касова бележка за покупката.
това е идеално решение и спестява всички проблеми с изостаналата валута. обменяте си колкото искате крони още в София и после си връщате левовете. не се занимавате с банкомати и подобни в Прага.

# 661
  • София
На банкомат превалутирането е с по-изгоден курс от обменно бюро, затова се "занимаваме" с тях. Peace

# 662
  • София
На банкомат превалутирането е с по-изгоден курс от обменно бюро, затова се "занимаваме" с тях. Peace

това с по-изгодния курс не е напълно сигурно, а и колко пък по-изгоден ще е, интересно Simple Smile 2-3 лв на 1000, вероятно... Simple Smile

освен това, в банкомата не можеш да върнеш остатъка, което те подтиква да теглиш по-малки суми, да изпадаш в недостиг, може да се наложи търсене на банкомати спешно и прочее...

аз давам алтернативен съвет, който иска - да го ползва.

# 663
По-изгодно е превалутирането, да, но пък на банкомата има такса за теглене, която не е малка (на мен в Гърция, където тегля най-често, ми излиза около 5 евро на транзакция) - така че, истината е нещо по средата.
Както казах, смесената система е най-удобна, проверено многократно в пътувания извън еврозоната.

# 664
  • София
Аз понеже нямам такса за теглене за няколко държави в Европа и я бях забравила като фактор.
Истината както винаги е по средата.

# 665
Хубаво е да има различни мнения и варианти, защото все пак обстоятелствата при всеки са различни.  Peace
Благодаря ви за споделения опит!
В моя случай българско обменно бюро не ми върши работа, защото не живея в България. Така че най-удобно ще ми е да тегля от банкомат. Днес поръчахме и кредитна карта, при която няма такса при теглене в чужбина.

# 666
Айя, ние бяхме за пръв път през май. И аз се притеснявах за валутата. Оказа се напразно. Банкомати има навсякъде, най-удобно е да теглиш от тях. Теглихме 2-3 пъти. Таксата ни, в банка ДСК сме, беше 4.82 лв.
Тръгнахме от тук с 4000 крони, закупени от чейндж бюро, защото не бяхме ходили в Чехия досега и ни беше страх да тръгнем само с евро, а славата на чешките бюра е печална. Можеше да си спестим тази покупка, както казах, банкомати има навсякъде.
На 2 места плащахме и с карта.
Еврото ни беше излишно, никъде не ни се наложи да плащаме с него.
Прага е вълшебен град и аз се влюбих в него!

# 667
За нас беше най-изгодно да плащаме с карти - навсякъде плащахме така - паркинга за колата, в ресторанта, в хотела. Кеш пари ни трябваха само за корабчетата, сладолед и вода. Peace

# 668
Здравейте.

Нещо всичко и почти всички ми писнаха и какво ми щукна да ида някъде сам за два дена, та погледнах какви пари е самолета от София до Прага и обратно за края на август. Има опция за около 400 лв с България Еър. Огледах за хотелче, харесах си този: http://www.booking.com/hotel/cz/cerny-slon.bg.html?aid=304142;si … #rt-lightbox-open - единична стая малко над 300 лв.

Та имам няколко въпроса:
1. 700 лв. за път и хотел е прилично, нали? И имате ли отзиви от въпросния хотел? Гледам се намира на хубаво място, ама знам ли... 
2. Каква връзка ми предлагате от летището до центъра на града и обратно при прибиране към София? Видях, че има някакъв директен автобус - Airport express, ама знам ли доколко е вярна информацията в нета. Какво ще ми препоръчате?
3. И основното: какви са с горе-долу днешна дата цените в Прага? Става дума за кафета, за хранене, бира... В непретенциозни, но уютни заведения.

Мерси предварително и чакам с интерес отговори и отзиви. Simple Smile

# 669
Леле, как ще се набуташ баш на староместкия площад?! В туристическата лудница? Че и да платиш 150 евро за хотел - това цена за една нощ ли е? Може да си в центъра и на по приемливи цени и обстановка... освен ако не те привличат точно шумът и тълпите.
Например тук или
тук - на китни, тихи сокачета на 3 минути оттам, на половината от тази цена.

Airport Express има, но никога не съм чула някой да го ползва. Всички пътуват с автобус 119 до Дейвицка (първа спирка на метрото), и оттам метро.

Цените в заведенията за доста неща са по-ниски, отколкото в България.

# 670
Цената от 309 лева е за две вечери със закуски, добре ли е така?
Иначе обичам да ми е близо всичко и да усещам енергията на града, да чувствам живота в него, затова центъра все оглеждах Simple Smile

# 671
За две със закуски е идеално.
Ама там точно няма да усетиш енергията на града, а ще усетиш енергията на японските, американските и руските туристи Grinning Никой чех не стъпва на Староместке намнести, освен ако не бачка като обслужващ персонал.

Абе, където и да си в Прага, все е хубаво. Но си вземи топли дрехи, че лятото често не е като тука (или по-точно казано: най-често летата им са като тая гадост в момента).

# 672
Е стига де, аз мислих, че ще е топло, за къси панталонки, тениски нещо...
Мислех само с ръчен багаж да пътувам, понеже никога не съм пътувал с нормален куфар и нямам никаква идея къде да го давам, къде да го чакам, ще стана за смях...  Joy
Пък и за два дена колко багаж му трябва на човек...

Мерси и ако се присетя още нещо, ще питам пак Simple Smile

# 673
Може и да е слънчево, споко.
Той ръчният багаж е до 10 кила. Има място не за едно, а за три якета.

# 674
Ако нося яке (а и дълъг панталон), винаги пътувам с тях, за да останат за в багажа късите дрехи. Тъй че някое лятно якенце ще взема, а ако въпреки него ми захладнее, ще се сгрявам с чешка бира. Като за начало Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт