ОтНово за Сицилия

• 157 007
  • 801
  •   1
Отговори
# 645

Меичка, вие къде смятате да отседнете и какви са плановете ви за обиколки?
Ние ще бъдем в Сиракуза и главно ще обиколим югоизточната част на Сицилия, но ще отидем и до Етна и Таормина разбира се. Все още се чудя дали да ходим до Чефалу и Агридженто. Зависи дали ще ни остане време.
Няма да имате време. Ще се разбиете от обиколки. За Сиракуза 1 ден. Ното може и половин. На близо са Модика и Испика и катакомбите на Испика с музея които си заслужават и там един пълен ден. Ако ще ходите до Етна и Таормина още 2 дни. Според мен по-добре да редуцирате малко градовете. В Таормина предлагат тур. обиколка с автобус която е 2 часа. В Сиракуза разходки с корабчета.

# 646
какви са цените на тия полети горе долу?
аз до Сицилия летя през Милано ама реално разстоянието се удвоява и отива още половин ден в път....
Цените са същите като през Милано. От 170 до 300 евро на човек в зависимост от това кога ще го закупите. Аз като ги следих бяха вързани с цените на АлИталия.

# 647
  • София
Sisi73, благодаря за предложенията. Испика не я бях включила в плановете, сега ще я разгледам. Аз си мисля още за Шикли, Рагуза и Ибла, Марзамеми, а също и някой плаж - напр. Каламоче, Сан Лоренцо, Вендикари, Сампиери и т.н. Иска ми се евентуално и Скала деи Турчи, ама то е до Агридженто.
Ние ще бъдем с рент-а-кар, така че се надявам да се придвижваме по-бързичко.
Bradley, полетите с Мистрал са около 100 евро в посока за възрастен, но се променят цените.

# 648
ок
мерси за отговорите за цените  Hug
аз до към 120-130 Евро докарвам двупосочен с Раян и Уиз...  
Шикли и Рагуза са страхотни, особено вторият, Агридженто си струва, но ако вече сте виждали дорийски храм- например Партенона и т.н. не е кой знае колко интересно...

# 649
  • SF
Здравейте, върнах се от Сицилия и летяхме с Мистрал. Не знам какво точно питате за авиокомпанията, но ще ви кажа моето мнение. И в двете посоки летяхме с Bulgarian charter. На връщане самолетът имаше голямо закъснение. Нямахме обяснение защо. Съответно тези от България, които е трябвало да излетат с него, са имали закъснение на отиване към Сицилия. Така че на 25.07 гарантирано е имало две закъснения - от Сицилия насам и от София натам.
Иначе самолетите излитат и кацат доста агресивно. Не са боинг или еърбас, няма значение това. На борда не се предлагат парфюми и други джунджурии - само храна можете да си закупите. Летяхме с български екипажи. Друго какво да ви споделя за Мистрал?

А за Сицилия - това е приказка! За втори път отивам там. Първият път бях на друго място. Сега на друго. Да ме чака и Сиракуза - искам да видя и този район!

# 650
  • София
Еsmee, доколкото разбирам сте пътували с Мистрал самостоятелно без ТА. За миналата година оплакването беше, че хората, които са закупили самолетни билети директно от сайта на авиокомпанията не са присъствали в списъка на летището, т.е. авиокомпанията не е изпратила информация на летището за имената на пътниците, които са си купили билети директно.
Сега предполагам не е имало такъв проблем.
В коя част на Сицилия бяхте отседнали и какво разгледахте? Ще ми бъде интересно да споделиш впечатления.

# 651
Esmee, кажи на кои места си била двата пъти.

# 652
  • София (Възраждане)
Мистрал редовно ли ползва БГ Еър за полетите си?  Мои близки разказаха, че са пътували с билети на Мистрал но в машина на българския превозвач newsm78

# 653
  • SF
Първия път бях отседнала в Жардини Наксос, един курорт в подножието на Таормина. Пристигнах с фери от Неапол в Месина. Ходих до Етна, Таормина и Катания.
Сега отидох точно на другата страна на острова - Палермо, в един хотел на 15 км от Палермо. Разкошен хотел на страхотно място. Намира се между Санта Флавия и Кастелдача.
Таормина е лъскава, лускозна и грандиозна, извисяваща се на онзи хълм с красивите гледки.
Палермо е мръсничък, но много ми хареса. Много красиви места, площади и катедрали има в този град. В Сицилия по принцип не е много чисто, но сега в края на юли островът беше зелен. Въпреки сушата има много цветя. За мене това е прекрасно място за ваканция и пак ще се върна!!!
Едно от най-впечатляващите изживявания, които съм имала, го свързавм именно със Сицилия - допирът ми с Етна. Беше изригнал точно 2 месеца преди аз да се кача до кратера най-горе. Изкачването стана с джипове. Впечатляваща черна планина, от която излизаше пара и огънят течеше на 50 метра от мен.
Няма да забравя никога това чувство на величественост и в същото време на безпомощност, което изпитах, когато видях това.
От хотела ми в Жардини Наксос се виждаха реките лава във формата на /\. Никога не оставах безразлична, когато вдигах поглед нагоре, за да търся дирите от огъня.
Сега, няколко лета по-късно отново се влюбвам в този остров. Обиколила съм Италия. Сицилия не прилича по нищо на Северна Италия, но аз и не искам да прилича. Искам да си бъде такава, каквато е - красива, дива, измърляна, толпа и сърдечна.
Това е абстрактно описание. Ще ви отговарям и на конкретни въпроси, ако имате такива.

# 654
  • София
Еsmee, би ли разказала малко повече за изкачването с джипове на Етна. Къде се резервират - още на първата станция на лифта или може и като се слезе от него? Ако се ползва само лифт, има ли какво да се види на горната станция или трябва с джип да се отиде до по-интересните места?
Колко горе-долу продължава пътуването с джип и теренът дали е много пресечен, че си имам едно дете, дето много не му понасят пътуванията.

# 655
  • SF
Изкачването на Етна не беше на сегашното пътуване, а на това преди години, с което се извинявам предварително, ако нещо съм позабравила около организацията. Защото самото изкачване никога не бих забравила или поне така си мисля сега.
Букнахме си екскурзията от хотела. На българските екскурзии до Етна, които се предлагат, ви извозват само до едно "площадче" в планината, където има павилиони за сувенирчета и дават якета под наем.
Да ви предупредя, че в който и сезон на годината да се качите, може да случите на лошо време, а и горе е много студено. Ако не си носите дебело зимно яке, срещу 3-5 евро във въпросните павилиони можете да си наемете. През август имаше сняг на места. Беше студено и си топлехме ръцете на парата, която излизаше от земята. То не е пара, а са горещи газове, които изпуска земята или магмата, с която е покрита планината.
Първо автобусът ни спря в една местност с пещери, образувани от реките от лава. Вече са изстинали и ние влизахме в тях. Имахме екскурзовод на английски. Понеже бяхме от различни хотели и различни националности, затова - английски.
Там гидът ни обясни каква е разликата между магма, лава, как застиват, как се образуват вулканичните планини, разказа ни легендите за Циклопа и Зевс, който мятал огнени искри, когато се ядосал и така нататък...  И това ставаше, разхождайки ни пеша по пътя на лавата, текла преди мноооого, много години.

После отидохме на площадчето, където спират и автобусите с българските екскурзии. И оттам тръгнахме по черната планина пеша между кратерите. Дълбоки, огромни, ако сте с дете, дръжте го за ръка. Уж е туристическа пътека, но не е обезопасена по никакъв начин. Няма въжета, предпазни огради. Обувките трябва да са удобни, затворени. Никакви сандали и хлъзгави подметки.
След разходката около стари кратери, за които гидът разказваше кой коя година се е образувал,на една по-горна "площадка" ни чакаха джиповете. И тръгнахме с тях нагоре до самия кратер на действащия вулкан. Не е приятен пътят за тези, които не обичат остри завои, тясно, хлъзгаво и високо. Като змия от джипове, изкачваща се нагоре. На места спират, ние слизаме, снимаме се. Екскурзията беше по залез слънце. Няма такава гледка! Лунен пейзаж - всичко е черно, покрито с лава. Цветовете остават километри надолу. Горе е черно. С огнено червено небе...
Земята пуши на места. Ето на тези почивки се топлехме на димящите отвори. Имаше и сняг, особено дълбок там, където слънцето не успява да огрее (северни склончета). Студено беше. Аз имах късмет с ясно време, защото при лошо, отказват изкачването до самия връх, където вятърът може да те отнесе и спират там, докъдето времето позволява. Тоест пак можете да усетите Етна, но не и да видите искрите от гърлото й, а само облакът, който излиза оттам.
После спряхме горе до кратера. Лавата течеше пред нас. Снимахме се. Снимахме и залеза... Духаше силен вятър, но не беше нетърпимо. Моя приятелка на предишна екскурзия направо я е отнесло. Тя каза, че от вятър не е могла да държи в ръце фотоапарата. Видях някои снимки, наистина все едно са снимани при екстремални условия - личи си, че хората едва пазят равновесие.
При мене не беше така, беше спокойно.

Сега за българските екскрузрии, това което разбрах, е, че автобусът качва само до "площадчето" с павилионите. Оттам 30 евро отиване и връщане с лифт, който също не стига до кратера, а някъде под него, не знам точно къде. Аз лифт не съм ползвала. Може и на джип да се качите с доплащане, но пътуването е дълго, а времето за екскурзията не стига и екскурзоводът би предпочел да не ползвате джипове.
Хората от нашия хотел, които ходиха на тази екскурзия казаха, че само са видели черната планина и са тръгнали към Таормина, за да прекарат повече време там. Тоест от Етна нищо впечатляващо, нищо дъхоспиращо. По-скоро грозна черна планина с опожарени от лавата дървета, които стърчат като кост от гръбнака на риба. Точно така изглеждат дърветата - високи, тънки с рехави странични клони.
Разказът ми става дълъг и отегчителен. Освен това е накъсано, защото се опитвам да съм ви полезна с информация, която би ви интересувала, а не толкова да съм описателна.
Та, моят съвет е - вземете си екскурзия на място от хотела и разпитайте за джиповете. Ако не ползвате по-нататъшната опция за изкачване на планината, все едно сте спрели на пътя със сергии и павилиони, в които се продават магнитчета и сувенирчета от лава. Ще гледате планината отдолу, но такива снимки, при това много майсторски направени, можете да гледате дълго и в гугъл и ютуб.
Питайте и други въпроси за Етна. Виждате, че мога дълго и с удоволствие да говоря по темата.

Последна редакция: вт, 28 юли 2015, 11:15 от Esmee

# 656
Esmee колко ви струва екскурзията? явно сте видели супер много от вулкана

аз съм се качвал само с лифта, който беше 28-29 евро някъде през 2011 г.
вятърът беше много силен и кратерите бяха в облаци и мъгла, но имаше ентусиасти, които тръгваха да катерят кратерите, но ми изглеждаха много далече от спирката на лифта
докато се качвахме с лифта излезе кратка снежна буря и даже на няколко пъти спираха лифта, а за навръщане ни извозиха с едни мини автобусчета, на едно място ни спряха да направим снимки...
площадът, където спират автобусите е Rifugio Sapienza, там може да се разхожда човек на кратерите, които са изгорили част от базата през 2000 година, но пушек и други вулканични ефекти няма, гледката към Катания обаче е страхотна...

# 657
Здравейте,вчера се върнах от Сицилия,летях именно на 25.07 както е споменато по-горе и имаше голямо закъснение на полета,както на отиване,така и на връщане.Пътувахме с Mistral air или по-точно самолетите на Bulgarian air,но и това вече е споменато.Бяхме отседнали в Eden village Sicania Resort and Spa,като цяло останахме изключително доволни от хотела като обстановка и храна,много красиво вилно селище на брега на морето,има си и басейни,за възрастни и за деца.Храната-с една дума за всеки по нещо се намираше,разнообразно меню-риби,задушени зеленчуци,салати,пържолки,филета и тн.
Искахме да бъде по-скоро като почивка и именно А това не сме обикаляли острова кой знае колко,ходихме до величествената Етна разбира се,но дамата преди мен изключително подробно е описала как стоят нещата там,за това няма да се повтарям.Ходихме и на екскурзия до прехваления им пазар в Ликата-впечатленията ми от там са абсолютно негативни,типичен селски битак на който се продават от килоти до тигани и дрехи,дрехи тип от китайския магазин,но на цени в евро разбира се.Лично аз само магнитчета открих на въпросния пазар и си тръгнахме оттам,защото беше адската блъсканица и страшна жега.Ходихме организирано,с агенция и останах изключително доволна,посрещнаха си ни от летището в Катания,след което имахме трансфер близо 2 часа до хотела с автобус в който ми беше по комфортно отколкото в самолета,накрая си ни и закараха до летището.В хотела имаше и две Българки,които работят на рецепцията.Като цяло хората в хотела с които мижеш да говориш на английски език са рядкост.Полувината знаят по 5 10 думи,но пък с някои само с ръкомахане се разбирахме.Общо взето както аз исках се получиха нещата-плащаш и отиваш да се наслаждаваш на почивката си без да се занимаваш и да мислиш за нищо.Ако имате въпроси ще се радвам да отговоря.

# 658
  • SF
Esmee колко ви струва екскурзията? явно сте видели супер много от вулкана

аз съм се качвал само с лифта, който беше 28-29 евро някъде през 2011 г.
вятърът беше много силен и кратерите бяха в облаци и мъгла, но имаше ентусиасти, които тръгваха да катерят кратерите, но ми изглеждаха много далече от спирката на лифта
докато се качвахме с лифта излезе кратка снежна буря и даже на няколко пъти спираха лифта, а за навръщане ни извозиха с едни мини автобусчета, на едно място ни спряха да направим снимки...
площадът, където спират автобусите е Rifugio Sapienza, там може да се разхожда човек на кратерите, които са изгорили част от базата през 2000 година, но пушек и други вулканични ефекти няма, гледката към Катания обаче е страхотна...

Цялата сумя не помня. Платили сме джиповете, автобуса до площадчето, екскурзоводски услуги, не помня друго какво и ми се върти нещо като 70-73 евро. Или пък 63-67 евро. Тогава го помнех и мислех, че никога няма да забравя, но ето, че след години... Получих всичко, което исках срещу тази сума. Много съм впечатлена от Етна.
Пак напомням, че това е платено от италиански хотел и почивката ми в Сицилия е била частна - с фери от Салерно, после до Неапол. Българските туроператори я организират по друг начин и разбрах, че я претупват малко. Не са предвидили време за лифтове. Те не са задължителни и предполагам, че ако 5 човека от цялата група пожелаят да се качат с лифтове, няма да ги чакат. Тоест, те няма да се качат, а не че ще ги зарежат там.

# 659
50 евро беше нашата екскурзия до Етна и на място по 62 евро на човек за лифтовете и джиповете.

Общи условия

Активация на акаунт