искали да вдигат таксите в детската градина в СОФИЯ - разбрахте ли?

• 6 891
  • 151
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Нормално е да се актуализира таксата за ДГ, която плащат родителите. Но ми се струва, че метода на определяне на таксата е грешен. Би следвало да е процент от месечния доход на родителите. До колкото имам идея в повечето страни в Европа таксата се определя в процент, донякъде зависи и в кой район е ДГ.

Да, и като знам какъв е горе-долу процентът на сивата икономика, съм твърдо против - тези, к. си плащат данъците, ще плащат най-много, за разлика от тези, к. крият доходи.  ooooh!

# 136
Нормално е да се актуализира таксата за ДГ, която плащат родителите. Но ми се струва, че метода на определяне на таксата е грешен. Би следвало да е процент от месечния доход на родителите. До колкото имам идея в повечето страни в Европа таксата се определя в процент, донякъде зависи и в кой район е ДГ.
                  Така е в другите страни ,защото при укриване на доходи те осъждат за отрицателно време.При нас обаче тези дето крият доходи ще плащат ниски такси,а тези на щат ще си плащат високите такси .Практиката показва точно това.Преди десетина години въведоха това изчисление на таксите и се отказаха за няколко месеца,защото всички данъчни декларации бяха на 0 и се оказа ,че 40-50 % са без такси. Mr. Green

# 137
Абе то не е само до укриване. Защото има достатъчно хора, които по решение на фирмата - са осигурени на нереално ниски заплати, нещо, което никой не ги е питал искат или не. Когато това е фирмена практика и ти го казват при постъпване - ако искаш работата, съгласяваш се, макар да знаеш, че това ти е в огромен ущърб.

# 138
Цитат
Най-накрая петицията е факт.

Всички, изразили своето мнение против вдигането на таксите в условията на криза и твърде голяма неяснота относно начина, по който се разходват средствата до момента, могат да изразят позицията си тук:

http://www.bgpetition.com/DG/index.html

# 139
  • Бургас
До колкото знам градините са на делегиран бюджет също. Нали тази година го орязаха. Сега ние ще додадем и дупката ще се запълни. С една дума нищо няма да се повиши. Знам, че в училищата орязват по 200лв. на ученик. Значи и в градините ще намалят сумата за дете. И така нищо по - добро. Просто ще запълним дупката, която са отворили с новият бюджет.

# 140
Стигa глупости бе хора!
Сега таксата е безумно ниска - нищо без пари не става. Ходейки на градина детето ви, вие пестите много повече от 40лв - от храна, от ток, от парно, от вода, да не говорим за пропуснати ползи от стоенето на родител в къщи. Говорите, че нямало гаранции , че ще отидат в ДГ парите, но ако не увеличат таксите със сигурност няма от къде да отдат допълнително пари в ДГ. И на мен ми омръзна всичко да се вдига, все от моя джоб - но ако не от нас, от къде да дойдат тия пари бе хора. Да дават повече тези които нямат деца ли, или кой? Нали трябва да дойдат от някъде тези пари. Не знам по света как е, имам приятелки в Лондон и в Ню Йорк - за там знам че е много трудно уреждането в ДГ и е много скъпо, малко часове, много пари и пак им трябва детегледачка за вземане от ДГ. Та по изгодно им излиза персонална детегледачка. От друга страна услугите и грижите са несравними там де:))) Да кажа само и за Несебърската ДГ - много деца, няма места, но общината понеже е богата беше безплатна ДГ за децата няколко години - Но явно и там ги удари кризата та май и там сложиха такса вече...
Ние дето пишем тук едва ли сме на ясно каква е дупката в бюджета, и за какво ще отидат парите от увеличението, но само така има шанс да се направи нещо повече за ДГ в София.
Относно заплатите на родителите - не винаги е често спрямо полагания труд, но всеки си преценява, дали да работи за слава или за пари...
Аз съм за увеличение на таксите, също съм и за улесняване на процедурите за спонсорство - който има възможност нека да може спокойно да даде за детето си - така и останалите деца ще "намажат" - Визирам подобряване на условията в групата - пердета, килими, играчки, чаршафи...., а не прием в ДГ!!!!!!

# 141
Парите трябва да дойдат от там, от където е установено по закон.
Не са родителите тези, дето трябва д апълнят дупките на бюджета!
Не искам детето ми да намазва, а да са осигурени еднакво добри условия за всички деца в заведенията.
Какво да ти улесняват на спонсорството - в момента да не е забранено в Несебър???
Нищо общо няма дали ние пестим като си пращаме детето на градина. Защото въобще не е пестене факта, че работя, за да издържам семейство, а не за удоволствие и пращам детето в градината, защото няма друг начин.

# 142
До колкото знам градините са на делегиран бюджет също. Нали тази година го орязаха. Сега ние ще додадем и дупката ще се запълни.
                   Само дето няма да запълните дупката в делегираните бюджети на детските заведения,а общинската бездънна яма. Laughing

# 143
Вилико, само част от парите идват в ДГ по закон. Останалите някой трябва да ги осигури. С парите по закон ДГ могат да изкарат някъде от януари до септември месец най-много. За съжаление и в момента ако не се намерят пари, част от ДГ ще трябва да хлопнат кепенци, защото предвидените за 2009 г. субсидии от общината са свършили. Разчита се основно на постъпления от такси.

В общи линии за текуща издръжка общината дава 32 млн., от държавата идват около 50 млн. и срещу това са заложени приходи от такси в размер на 8,5 млн. като не е ясно дали до края на годината тази сума ще бъде събрана. До края на септември приходите от такси са към 6,9 млн. и не е ясно това което ще се събере до края на годината дали ще стигне да се изплатят неплатените сметки на ДГ.

На практика общината ще задържи нивото на субсидията си за 2010 г., но парите няма да стигнат. Поне това потвърдиха от финансовото направление в СО, но за съжаление няма още проект за бюджет за 2010 за да го проверя. За съжаление сумите от държавата са крайно недостатъчни за издръжка на ДГ.

# 144
Ейййй, аз пък едно не разбрах - по какъв начин спестявам, когато детето ми ходи на градина???

# 145
Ейййй, аз пък едно не разбрах - по какъв начин спестявам, когато детето ми ходи на градина???
               По много елементарен  Laughing След като детето не ходи парите предназначени за неговата издръжка не се харчат и остават като икономия.Същото като когато ти си в болничен заплатата ти не се изплаща,защото се плащат болнични от НОИ и се реализира икономия във ФРЗ-то.
                Ели,държавата се е издължила до стотинка към ДЗ,но същото не може да се каже за месната власт - общините. Mr. Green Даже се опитват да вземат и парите от държавата,които са преведени целево.

# 146
Момичета, честно казано не ми пука кое как става. Моето дете ходи в заведение, за което плащам такса. Това и вид услуга. Увеличават таксата - увеличава се нивото на услугата. Така виждам нещата. Кой къде не си е изпълнил бюджета или събиранията и т.н. мен ама хич не ме грее. Сто пъти казвам и пак ще повторя - ще плащам висока такса, но да не ми искат допълнителни пари за нищо повече! Но няма да плащам висока такса и да бутам поне още 50лв месечно, а и 300лв за ремонт на градината - както тази година ни сервираха!!!

# 147
Стигa глупости бе хора!
... Не знам по света как е, имам приятелки в Лондон и в Ню Йорк - за там знам че е много трудно уреждането в ДГ и е много скъпо, малко часове, много пари и пак им трябва детегледачка за вземане от ДГ. Та по изгодно им излиза персонална детегледачка. От друга страна услугите и грижите са несравними там де:)))...

ужасно се ядосвам като започне някой  да сравнява с другите страни ... ами няма никакво място за сравнение! Там децата тръгван на 3-4 г. на училище (когато нашите деца тръгват на ДГ) и тяхното училище много наподобява на нашите ДГ, включително и материала, който се изучава. И аз имам познати в Лондон и по-точно учителка : първо много се учуди като разбра, че нашите деца тръгват на 7 г., но после си изяснихме какво изучават децата в нашите ДГ, ами те това същото го учат, но го наричат училище. Така, че база за сравнение - н я м а !!!

# 148
               По много елементарен  Laughing След като детето не ходи парите предназначени за неговата издръжка не се харчат и остават като икономия.Същото като когато ти си в болничен заплатата ти не се изплаща,защото се плащат болнични от НОИ и се реализира икономия във ФРЗ-то.

Тц. Парното си върви, разликата в използването на ток и вода не е особено голяма, не готвя всеки ден.... Амииии, нищо не съм икономисала. Да, може да отиде един памперс на ден повече....  Peace

За всичките тези 20 години на преход/капитализъм, има ли едно нещо, което качествено да се е подобрило? Аз не се сещам за такова! Дори, точно обратното. Затова пък, цените се катерят постоянно. Че дори си намират и защитници?!
Иначе и аз не смятам, че е редно обядът да е безплатен, ама да бъде Обяд, а не шепа мухлясали трохи.   

# 149
Абе каква икономия - вкъщи детето не живее ли, не яде ли, не отиват ли пари за него  Shocked

Общи условия

Активация на акаунт