искали да вдигат таксите в детската градина в СОФИЯ - разбрахте ли?

• 6 891
  • 151
  •   1
Отговори
# 75
  • Sofia
Ами явно да.
При условие, че реалната издръжка на детето ми е 200лв примерно (само за него става дума, издръжка за съществуващите вече места и градини без в тази калкулация да са включени ремонти и нови заведения), а аз плащам 40лв няма как да мисля, че част от тези 40лв отиват за нови заведния, понеже просто никаква част не само не остава от таксата, която давам, а даже не достига и то с много.

Аз лично очаквам да разбера с колко точно.

Погледни го от този ъгъл- ти няма да даваш пари за нови заведения, просто ще поемеш по-голям процент от реалната издръжка на детето си (която включва всички консумативи, които то ползва- заплати, парно, храна и прочее).

# 76
  • под дъгата
Погледнато от този ъгъл, започва да ми намирисва на интерес от промити родителски мозъци. В случая става въпрос за такса за услуга, която няма нищо общо с издръжка. Издръжката на моето дете я осигуряваме аз и баща му. Каква е дефиницията на "месечна издръжка на дете"? Ако имаме предвид издръжката на детската градина, която се определя според броя на децата, това е съвсем различно, ако говорим за дотации - това пък още повече. Отново иде реч за различни отговорности и задължения със съответните им субекти. Спирам, мисля, че до консенсус няма да стигнем, но не е и нужно. Важно е да се видят гледните точки.

# 77
Погледнато от този ъгъл, започва да ми намирисва на интерес от промити родителски мозъци. В случая става въпрос за такса за услуга, която няма нищо общо с издръжка. Издръжката на моето дете я осигуряваме аз и баща му. Каква е дефиницията на "месечна издръжка на дете"? Ако имаме предвид издръжката на детската градина, която се определя според броя на децата, това е съвсем различно, ако говорим за дотации - това пък още повече. Отново иде реч за различни отговорности и задължения със съответните им субекти. Спирам, мисля, че до консенсус няма да стигнем, но не е и нужно. Важно е да се видят гледните точки.

Значи държавата дава 50 млн. които обаче не стигат и общината додава още 30 млн. за да могат да функционират ДГ. Задължителната дотация е първата сума. Това дето го дава общината преди години е било покривано от таксата, но в момента вече не е, защото цифрите по издръжката на ДГ доста са се променили, а таксата не.

Не ми е промит мозъка и си давам сметка какво искат - родителите да покрият тази сума догодина. Дали имат право или не - никъде не намерих задължение общината да дотира ДГ извън сумите за държавна отговорност за дете.

# 78

Значи държавата дава 50 млн. които обаче не стигат и общината додава още 30 млн. за да могат да функционират ДГ. Задължителната дотация е първата сума. Това дето го дава общината преди години е било покривано от таксата, но в момента вече не е, защото цифрите по издръжката на ДГ доста са се променили, а таксата не.

Не ми е промит мозъка и си давам сметка какво искат - родителите да покрият тази сума догодина. Дали имат право или не - никъде не намерих задължение общината да дотира ДГ извън сумите за държавна отговорност за дете.

Родителите и сега покриват тази сума, както и всеки друг разход в баланса на общината, чрез данъци и такси, които плащаме и които формират приходната част на баланса.
Ако общината няма задължение да дотира ДГ, както ти твърдиш, е много интересно защо го прави.  Simple Smile Ако общината няма задължение и/или интерес да го прави, просто няма да поддържа съществуването и функционирането на общинските детски градини в сегашния им вид и брой.

# 79
Аз давам детето си в детско заведение, за което плащам определена сума. Въобще не ме интересува кое е дотация, кое издръжка и дали директно платената от мен сума отива за отглеждане на детето ми. Както искат да ги разпределят парите. Ясно е, че не може безплатно да ми го гледат и затова с иплащам определената услуга, което е нормално. Интересува ме обаче, че освен таксата давам нерегламентирано още сума ти пари - за играчки, консумативи, ремонти дори /в нашата/ и т.н.Давам и за допълнителни дейности. Всичко това мисля не е нормално да се иска от родителите. Та - ако престанат да ни мародерстват за тия допълнителни разходи и таксата стане 70-80лв, но само толкова и нито лев повече - съгласна съм. Но ако просто се увеличи таксата и си караме както преди - е, как да се съглася, като хем плащам повече, хем не получавам по-качествена услуга  Crazy

# 80
  • София
viliko - за ремонтите, играчките и сапуните, салфектиките и т.н. съм съгласна...но допълнителните дейности? те няма как да са ти към таксата, не са и задължителни...
те реално са от външни школи, с външни учители и т.н. не от градината, общината и т.н. няма как да влизат към основната такса....
но до колкото четох увеличение така или иначе ще има със сигурност...само предстои да решат с каква сума....която ще е някъде между 50-100 на сто....

# 81
Спорт, език и някаква дейност от сорта на "труд и техника" са напълно необходими. Затова се предлагат допълнително, а се заплащат - пак щото държавата нема пари  Crazy

# 82
  • София
необходими...според кой?
според мен като ридетел са необхоими и желателни...т.е. ако в градината такива нямаше...вероятно щях да си го запиша отделно, но така ми е по-удобно просто като е в същата сграда.
Но самата детска градина никак не е задължена да предостави такива курсове или те да са включени в задължителната пограма на мъниците.
Колкото до труд и техника Simple Smile те и без друго в самата си група си рисуват, апликират и т.н.....т.е. един курс приложен или рисувателен си е допълнителна екстра.
При нас и гимнастика имат сутрин...т.е. спорта и танците също си остават екстра.
Екстра са им и плуването и екскурзиите и ските....
За мен е в реда на нещата тези курсове да се заплащат допълнително от желаещите родители....
Още повече, че наистина те се провеждат от външни учители и школи наистина.

Градината си е нещо отделно. И там има достатъчно неща, които не би трябвало да финансират родителите....като  споменатите по-горе...или като гадероби, легла и т.н. за децата...което също  в момента най-често се поема от родителите...

# 83
Е, за мен са наложителни, защото не оставям просто да ми го наблюдават детето там, а и да се развива правило, да се обучава, да се възпитава и за мен би било напълно нормално да са включени в задължителната програма  Laughing
В училище например тия дейности не си ги заплащаме, нали?

# 84
  • София
ми...зависи....
а то детето в детската не го наблюдават просто....имат си програма на обучение задължителна...просто тези допълнителни дейности са си именно такива, по желание...и се заплащат като такива...има градини където не се предлагат например или има 1-2...в други има по 4-5-6 такива курса....
а в училище....имат естествено повече и по-различни часове....но пак нали ако искаш детето ти да ходи на плуване - плащаш допълнително и си го записваш на курс, ако искаш на тенис - също, ако искаш на чужд език(да кажем различен от този в училище) и там плащаш, за ски, за зелени училища и т.н и т.н и т.н. всичко това са допълнителни екстри.

# 85
Има обаче задължителни английски, час по виз.възпитание и музика и изобр.изкуство...
Там е разликата, че тези дейности в детската аз не ги отчитам като допълнителни екстри, а като необходими занимания. В една нормално развита държава - тези дейности са именно в задължителните програми.

# 86
Има обаче задължителни английски, час по виз.възпитание и музика и изобр.изкуство...
Там е разликата, че тези дейности в детската аз не ги отчитам като допълнителни екстри, а като необходими занимания. В една нормално развита държава - тези дейности са именно в задължителните програми.
И английския не е задължителен. Всъщност изобщо не е задължително да имат някакво обучение - няма такова държавно изискване. Има държавно изискване за задължително основно образование и държавата осигурява безплатно образование за достигането на тази степен.

Иначе, много добре те разбирам какво имаш предвид, като казваш, че за теб тези неща са задължителни и са необходими. Просто държавата не смята така и съответно не финансира тези дейности.

# 87
Е нали това обяснявам от няколко поста  Laughing
И понеже държавата не прави това, което аз бих искала, а въпреки това плащам такса - ами не съм съгласна таксата да се увеличи, но пак нищо да не получавам...ама то кой ли ме пита мен, пък и вас - решат ли - ще си я увеличат, не вярвам някой да се откаже поради това и пак няма да има място в групите, и пак ще има чакащи...

# 88
  • София
музика има и в градините, рисуване и апликации и пластелини - т.е. изобразително изкуство - също, както казах нашите и гимнастика сутрин правят - т.е. физ. възпитание - също има.
за английският в  тази възръст - не е задължителен и напълно наложителен елемент - в градината си учат БГ буквички, цифри и т.н. Имат и природознание или нещо от сорта в задължителната им програма....

така че...да - допълнителните занятия са си екстра.
Ти може да ги отчиташ като необходими за твоето дете - в такъв случай - плащаш...други може пък да не считат необходимо децата им да ритат футбол или да танциват народни танци или модерен балет...примерно. Или да карат ски или да плуват в обществен басей....а между другото не знам и училище в което тези занимания да са към стандартната програма и да не се заплащат допълнително.

А как така нищо не получаваш срещу таксата си.... гледат ти и ти хранят детето хората....мисля всички знаем колко ще ти излезе с детегледачка това например...
Таксата е изключително малка....така или иначе...поне ще е добре като я вдигнат да не искат родителите да плащат  леглата и гардеробите и тоалетната хартия на децата....

А тези дейности, колкото и да са желани от родителите - никога няма и да станат държавно задължение....

# 89
Е нали това обяснявам от няколко поста  Laughing
И понеже държавата не прави това, което аз бих искала, а въпреки това плащам такса - ами не съм съгласна таксата да се увеличи, но пак нищо да не получавам...ама то кой ли ме пита мен, пък и вас - решат ли - ще си я увеличат, не вярвам някой да се откаже поради това и пак няма да има място в групите, и пак ще има чакащи...
Ама държавата просто осигурява персонал (квалифициран) и помещения (подходящи) - за тези неща само такса от 40лв е неадекватна. Аз досега не съм прочела закон, в който държавата/общината да трябва да поеме други ангажименти и съответно не очаквам повече и намирам за нормално цената да се актуализира във времето.

Общи условия

Активация на акаунт